Korona

BiH, Kosovo in Srbija na rdeči listi, za vstop v Slovenijo za njih obvezna karantena

Ljubljana, 18. 06. 2020 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, Neža Pušnik, STA, N.S.
Komentarji
1971

V sredo smo v Sloveniji z 952 opravljenimi testi potrdili osem novih okužb, kar je največ od konca aprila. Nove okužbe izvirajo iz Ljubljane, Krškega, Kopra in tujine. Štiri okužbe so povezane z že znanimi primeri, v treh primerih gre za vneseno okužbo iz Bosne in Hercegovine, izvor ene okužbe pa ni znan. UKC Ljubljana je potrdil, da so okužbo odkrili pri enem od zaposlenih. Vlada je uvedla nekaj sprememb pri prehajanju meje – manj je izjem za vstop brez karantene, za nekatere pa bo obvezen negativni izvid testa na covid-19.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dr. Aleš Rozman in minister Aleš Hojs o aktualnem stanju glede koronavirusa
    08:27
    Iz 24UR ZVEČER: Dr. Aleš Rozman in minister Aleš Hojs o aktualnem stanju glede koronavirusa
  • Iz 24UR: Prvič skozi prva vrata
    02:07
    Iz 24UR: Prvič skozi prva vrata
  • Iz 24UR: Pravila še vedno veljajo
    03:49
    Iz 24UR: Pravila še vedno veljajo
  • Iz 24UR: Osem novih okužb
    03:56
    Iz 24UR: Osem novih okužb
  • Iz 24UR: Strožji pogoji za vstop v državo
    03:16
    Iz 24UR: Strožji pogoji za vstop v državo
  • Iz SVETA: Se bližamo drugemu valu epidemije?
    02:07
    Iz SVETA: Se bližamo drugemu valu epidemije?
  • Iz SVETA: Strožji ukrepi
    04:51
    Iz SVETA: Strožji ukrepi

 

Na današnji tiskovni konferenci vlade ob 16. uri so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek ter seveda vladni govorec Jelko Kacin. Ta je uvodoma povedal, da se je treba na izzive drugega vala pravočasno pripraviti, za primer pa navedel Severno Makedonijo, kjer je drugi val trikrat hujši od prvega. 

"To, kar smo na nek način napovedovali, a hkrati upali, da se nam ne bo zgodilo, se je začelo dogajati. Ponovno se soočamo z naraščajočim številom okuženih, zaenkrat predvsem na račun prehodov južne meje, ne pa znotraj same države," je dejal Gantar. Razložil je, da je največji strah v tem, da novih primerov epidemiologi ne bi zmogli spremljati oziroma jim slediti, tudi zaradi kadrovskega pomanjkanja za to usposobljenih strokovnjakov, zato je treba ukrepati tam, kjer je to potrebno – na mejah. 

Vlada je že danes, po 21. redni seji, izdala Odlok o spremembi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. 

Ključno je, da je manj izjem za vstop brez karantene iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih. Na pobudo oziroma predlog NIJZ se črtata dve izjemi, in sicer izjema za bližnjega sorodnika državljana Slovenije ali tujca s stalnim bivališčem v Sloveniji oziroma z njim živi v skupnem gospodinjstvu in ima stalno/začasno prebivališče v državi EU ali drugi državi schengenskega območja ter izjema za osebe, ki imajo v Sloveniji v lasti nepremičnino ali registrirano zračno ali vodno plovilo. 

Nekatere osebe, ki bodo lahko v Slovenijo izjemoma vstopale brez omejitev in karantene (to so na primer čezmejni tedenski delovni migranti, osebe, ki zagotavljajo storitve z dokazilom pristojnega ministrstva, osebe z načrtovanim zdravniškim pregledom, osebe, vključene v vzgojno-izobraževalni program, osebe, ki se udeležujejo pogreba bližnjega sorodnika, dvolastniki ali najemniki zemljišč itd.) bodo morale ob prehodu meje predložiti negativni izvid covid-19 testa, ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja. 

Še naprej bodo lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopali državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja. Sprememb za državljane Slovenije torej glede prehajanja meje s Hrvaško ni. 

Celoten dokument, kjer so natančneje zapisane vse spremembe, sprejete na današnji 21. redni seji vlade, se nahaja na koncu članka. 

Rdeča, zelena in rumena lista

Kot je povedal notranji minister Hojs, imamo seznam epidemiološko varnih držav (t. i. zeleno listo) in seznam držav, ki imajo slabo epidemiološko sliko (t. i. rdeča lista). Obstajajo tudi države, ki so nekje vmes in so zato, kot se je izrazil Hojs, na rumeni listi. 

Z 19. junijem so se na zeleno listo "uvrstile" še Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija. Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na seznamu epidemiološko varnih držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene. S seznama epidemiološko varnih držav pa so zaradi poslabšane epidemiološke slike črtali Bolgarijo. Ta je zdaj na 'rumeni listi', ki pa ne bo posebej objavljena. 

Na seznamu varnih držav bo tako od petka dalje 24 držav, in sicer Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora, Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija. 

Na seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko, torej na rdečo listo, so romale Srbija, BiH in Kosovo. Osebe, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v teh državah, morajo v 14-dnevno karanteno. Tudi tukaj veljajo določene izjeme, med drugim za osebe v gospodarskem prometu in tiste v sektorju mednarodnega prometa. Predložiti morajo negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (covid-19), ki ni starejši od treh dni. 

Spremenili sta se tudi četrta in peta točka odloka. Po novem mora oseba, ki izvaja prevoz blaga, Slovenijo zapustiti v 12 urah po vstopu, tranzit prek Slovenije pa je s 24 ur skrajšan na 12 ur. 

Osem novih okužb ob 952 opravljenih testih 

Po podatkih covid-19 sledilnika smo v sredo zabeležili osem novih okužb. Gre za najvišjo številko v slabih dveh mesecih. 29. aprila smo odkrili 11 okužb, kasneje pa se je število novih primerov gibalo od nič do 5. 

V sredo so pristojni opravili 952 testov. Bolnišnico je zapustil en bolnik, hospitaliziranih pa ostaja šest pacientov, od tega eden potrebuje intezivno terapijo. Zabeležili nismo nobene smrtne žrtve. Aktivno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika 34 ljudi. Tri nove okužbe so potrdili v Ljubljani, eno v Kopru, eno v Krškem, trije okuženi pa so tuji državljani. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, so okužbo s koronavirusom potrdili pri enem od zaposlenih. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb je odredila ustrezne ukrepe. Kot so še zapisali, gre za verjetni prenos na dogodku v prostem času, ki se ga je udeležila oseba, ki je bila pred tem v eni od tretjih držav. 

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je povedala, da je bil zaposleni v službi nazadnje v ponedeljek. "Stikov je bilo relativno malo. Ni bil v neposrednem stiku, ki bi ogrožal bolnike. Tudi pri stikih z drugimi zaposlenimi ni šlo za nevarne stike, zato delo na oddelku ni omejeno," je še dodala.

Logarjeva: Čas je, da nas začne skrbeti

Čas je, da nas začne skrbeti in da začnemo z določenimi ukrepi, je v povezavi s porastom okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh v Sloveniji poudarila Logarjeva. Kot je dejala, je na srečo situacija trenutno še taka, da gre za vnesene primere okužb iz držav na območju bivše Jugoslavije.

"Seveda vsak, ki pride z rizičnega območja, predstavlja potencialni vir okužb za svojo okolico," je opozorila Logarjeva. Ob tem ni izključila možnosti, "da smo morda že na začetku drugega vala". "Skrbi nas, ker veliko ljudi potuje predvsem na družinska srečanja v bivše jugoslovanske republike. Prav taka srečanja pa predstavljajo veliko tveganje, saj gre za veliko stikov in dolgotrajnejše stike," je dodala. Ker je večina novih okužb v Sloveniji povezana z druženjem z osebami iz bivših jugoslovanskih republik ali s potovanjem na to območje, bo treba po besedah Logarjeve "razmisliti, kako vzpostaviti nadzor nad ljudmi, ki prihajajo nazaj v Slovenijo ali pa prihajajo na obiske". Poudarila je, da je zato treba pohiteti z ukrepi.

"Zaenkrat se okužbe še ne širijo znotraj države na način, da ne bi vedeli primarnega izvora okužbe. Vsi, za katere vemo, da so pozitivni, so bodisi imeli stik z nekom, ki je prišel iz držav na območju bivše Jugoslavije, bodisi so bili v teh državah. Kadar bomo imeli okužbe brez znanega stika, takrat pa bo treba poostriti ukrepe tudi znotraj države, npr. omejiti gibanje znotraj posamezne občine," je pojasnila.

Mateja Logar meni, da je zdaj čas, da nas začne skrbeti. Hitro ukrepanje je po njenem mnenju nujno.
Mateja Logar meni, da je zdaj čas, da nas začne skrbeti. Hitro ukrepanje je po njenem mnenju nujno. FOTO:

NIJZ: Večina okužb vnesena ali povezana s tujino, najpogosteje z obiskom Bosne in Hercegovine

V zadnjih 14 dneh, od 3. do vključno 16. junija, so v Sloveniji zabeležili 26 primerov okužbe z novim koronavirusom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so zapisali na NIJZ, so z epidemiološkim poizvedovanjem ugotovili, da je v 13 primerih do okužbe najverjetneje prišlo v tujini, od tega pri šestih v BiH, treh v Srbiji, dveh v Rusiji ter po enem na Švedskem in ZDA. Na osnovi teh podatkov je epidemiološka služba za 113 tesnih rizičnih kontaktov odredila karanteno. Trenutno je v karanteni 86 oseb, pri čemer v to številko niso vštete karantene ob vstopu v državo.

Med v sredo potrjenimi okužbami je v štirih primerih šlo za okužbe, povezane z že znanimi primeri, v treh primerih je okužba vnesena iz BiH, v enem pa izvor okužbe ni znan.

Gantar: Zelo hitro smo pozabili, da se moramo določenih pravil držati 

Kot je danes povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, se zadeva očitno še ni umirila. "Ni bilo nobenega skrivanja in prikrivanja. Je pa morda zadeva aktualna do te mere, da smo ponovno priča povečanju števila okuženih v zadnjih dneh. Bojazen pred drugim valom v resnici obstaja. Po relativno ugodnem poteku v prvem valu, smo prišli do trenutka, ko že razpravljamo o povečanem številu okužb," je dejal Gantar. Minister opaža, da smo zelo hitro pozabili, da se moramo določenih pravil držati. To je tista nevarnost, ki lahko vodi v drugi val, še dodaja. Kljub temu bolezen danes bolje poznamo kot na začetku. Po besedah Gantarja so v prvem valu uspeli reorganizirati zdravstveni sistem in ga prilagoditi obdobju epidemije. 

21. redna seja Vlade Republike Slovenije

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.50

Hojs: Skrajšali smo čas za tranzit Slovenije iz 24 na 12 ur

Ena izmed sprememb pri odloku je tudi to, da je za tiste, ki so na poti čez Slovenijo oziroma v tranzitu, čas tranzita skrajšan iz 24 na 12 ur.

16.48

Gantar: O začetku drugega vala ne moremo govoriti

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da kljub večjemu številu primerov novookuženih o drugem valu ne moremo govoriti, saj gre v večini za vnesene primere. Poudaril je, da je problem v sledljivosti, zato se še vedno razpravlja o možnosti uvedbe aplikacije, ki pa bi delovala na prostovoljni osnovi.

16.44

Gantar: Še vedno velja, da se testira vse z znaki respiratornih obolenj

Ko so na tiskovni konferenci povprašali, kako je s testiranjem, je zdravstveni minister Gantar poudaril, da še vedno velja, da se testira vse z znaki respiratornih obolenj, še posebej, ker zdaj ni sezona za to. Seveda pa o tem odloči osebni zdravnik, je še dodal minister.

16.39

Hojs: Policija lahko izsledi in kazensko preganja osebo, ki je lagala na meji in v Sloveniji nekoga okužila

"Ne pozabite, da je Policija zmožna preverjati tudi širše. Možno je najti podatke tistih, ki so prišli iz neke tretje države, in lagali na meji, od kod so prišli. Če se izkaže, da je nekdo dal lažne podatke in nekoga okužil, se takega človeka lahko kazensko preganja. In ga tudi bomo," je povedal notranji minister Hojs.

16.33

Gantar: V DSO so pripravljeni

Zdravstveni minister je povedal, da je govoril z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Janezom Ciglerjem Kraljem, ki je zadolžen za DSO. Gantar je zagotovil, da so domovi starejših pripravljeni na morebitni drugi val, da pa so ponovno opozorili na vse potrebne zaščitne in preventivne ukrepe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1971)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1l
19. 06. 2020 12.03
+1
A hrvaška? Največ okužb prihaja od tam.
Kollerik
19. 06. 2020 15.55
-1
Kollerik
19. 06. 2020 15.56
-1
korintos25
22. 06. 2020 15.32
+1
Misliš preko Hrvaške iz Bosne, Srbije in Makedonije?
korintos25
22. 06. 2020 15.32
+0
AlternativeFacts
19. 06. 2020 11.29
+4
70-letni Michael Flor, ki velja za najdlje hospitaliziranega pacienta covid-19 v ZDA, je iz bolnišnice prišel z računom za 1,1 milijona ameriških dolarjev ter pojasnilom stroškov zdravljenja na 181 straneh. (vir: The Seattle Times - Coronavirus survival comes with a $1.1 million, 181-page price tag )...@Čakamo da nam poslanec Horvat ponovno pove, da je tudi privat zdravstvo del javnega zdravstva. Oziroma, da nas NSi končno popelje v čudoviti svet zasebnega zdravstva....
AlternativeFacts
19. 06. 2020 11.32
+1
Ali če karikiramo Simonitija, ki je povedal, da v zasebnih medijskih hišah zaradi njega lahko delajo "pisatelji" s končano osemletko, v javnem pa pač ne.....V primeru zasebnih bolnicah bi torej veljalo da vas tam lahko oskrbijo mesarji, avtomehaniki, veterinarji, v javnih bolnišnicah pa pač ne....Kdo hoče ukiniti javno zdravstvo menda še pomnimo?
Slobodan Cvijetinovic
19. 06. 2020 08.06
+4
Po pravem sta le dve državi na rdečem, Srbija in BiH... Kosovo država???
korintos25
22. 06. 2020 15.34
korintos25
22. 06. 2020 15.34
zelo star kavkaški ov?ar
19. 06. 2020 08.00
+1
Samo da ne bodo spet vsega ustavili...
AlternativeFacts
19. 06. 2020 11.33
+1
AlternativeFacts
19. 06. 2020 11.34
+0
zakaj? Da se izognejo predčasnih volitev....
ursa20
18. 06. 2020 21.58
-5
zapret meje, tko k nova zelandija. Hočeš it v Bosno? Pejt, sam pol kr tam ostan. Pa še slovenski turizem bomo rešil, durgač bo folk raznosu dnar itak drugam. Slovenija bi lahko bla samozadostna brez problema. :)
BellaCiao
18. 06. 2020 21.58
+5
podarim bom Jajotu za nočitev z zajtrkom na Dobu
Merlie
18. 06. 2020 21.58
-2
Jutri je Trialon letiš do jezera, preplavaš ukradeš pecikel in domov.
Merlie
18. 06. 2020 21.59
-1
Ostalin pa umazane gate, napol nagi prepričevat Slovence, da ne vedo kaj je kultura.
BellaCiao
18. 06. 2020 21.57
+6
Kosovo sploh ni država
riss
18. 06. 2020 21.57
-2
Današnja tarča je bila še največja antipropaganda "neodvisni" RTV SLO. Ponavljanje prežvečenih zadev z junakom Galetom, ki se je prelevil v b.d.k. in bi lahko bil celo edini spoznan za krivega, ker je podpisoval škodljive pogodbe za državo. Gale čuti po njegovih besedah tiho podporo sodelavcev. Ta je tudi dobra!
kmkm
19. 06. 2020 08.05
+3
če bi pozorno spremljal komentarje Galeta potem bi kot nek razgledan človek za katerega se imaš videl, da se komentarji ki jih podaja Gale ne razlikujejo med samo ne glede komu daje izjavo, kar pa se ne bi reklo za vlado in ministre, ki se še sedaj ne morejoi uskladiti koiko ventilatorjev imamo zavajalo so ljudi, da Šarec ni zapustil nobenega ventilatorja(izjava Godčeve : "bili smo na nuli ampak res na nuli") iz dneva v dan si bolj potapljate ladjo s svojimi patološkimi lažmi.
IanNow
18. 06. 2020 21.57
+5
Kosovo bi tako moral biti stalni na rdečem seznamu... Brez izjeme..
Zmaga Ukrajini ...
18. 06. 2020 21.55
+7
A smo za to (ta normalni seveda,... ne svečkarski troli), da se odpovemo bonom v Jajotovo korist in za njegovo neomejeno bivanje na Dobu?
Berenika
18. 06. 2020 21.58
-2
To so vaše laži globoke države in krivosodja.
HowYesNo
18. 06. 2020 21.54
+1
Srbija na rdeci listi? zakaj ze? dejstvo je da vodilni gospodar sovrazi balkance ceprav je prislek iz juzne pokrajine Srbije
?ampl
18. 06. 2020 21.57
+3
Kolega fuzbal tekma pa privat Žurke,slave....to je srbe stalo karantene....in prav je tako....Niko nam ništa ne može a kako že pravijo😅
lunaa12
18. 06. 2020 21.49
+2
Važn, da Španec lahko normalno pride v Slo, če furji pa ne mormo. Kaj a smo bol kužni?
?ampl
18. 06. 2020 21.51
+0
Niste discipliniran narod...posledično ste....kužni
Mali medo
18. 06. 2020 21.56
+0
S pravi od Zokija volila baza ne sme čez mejo
lunaa12
18. 06. 2020 21.59
+2
čampl upam, da ne hodis na Hrvasko na morjo in v Srbijo na žurke
riss
18. 06. 2020 21.48
-3
Triatlonci k počitku. Po kolesarjenju vas jutri čaka druga disciplina. Levi plenilci pričakujejo podporo, saj so trenutno odstavljeni od korita. Glede na to, da boste pripomogli k drugemu valu okužbe, boste takrat v njemu odplavali še zadnjo disciplino triatlona.
kmkm
19. 06. 2020 08.09
+1
ko bo to vse na planu vse te laži in manipuliranje te vlade si boste taki, ki imate službo tukaj gor iskali novo, glede na to pa kar ste sposobni se bojim, da boste na plečih nas davkoplačevalcev, delaš pač tisto kar si sposoben a ne !
Ljubljanski Snob
18. 06. 2020 21.47
+6
In jutri bo zopet 5000 kolesarjev tesno zbitih skupaj, čez teden dni bomo pa zopet v samoizolaciji... Lepo
Rde?a barva
18. 06. 2020 21.52
+6
Povej svojemu vodji naj odstopi, pa ne bo nobenih kolesarjev več.
?ampl
18. 06. 2020 21.44
+5
Jst za v Ankaran mam že prpravlen skafander.Se bom na stara leta režu ko bom obujal spomine 🎥....vse je enkrat prvič
Zmaga Ukrajini ...
18. 06. 2020 21.42
-4
Kaj bomo pa zdaj z vsemi tistimi ventilatorji, ki so na lagerjih po bolnicah, naredili? In komu bomo zdaj prodali maske iz prtičkov? Danes je bilo v Tarči tudi rečeno, da je Jajo neposredno določal dobavitelje medicinske opreme. Zanimivo.
Berenika
18. 06. 2020 21.47
+5
Jajo je pač doktor. Doktoriral je v Prištini. Iz česa je doktoriral ni znano, kar pomeni, da je doktor vsega. Najbolj je doktor kriminala, pa seveda v tem primeru medicinskih oprem, da ne bo pomote.
Kstane
18. 06. 2020 21.50
-1
Kdor posluša žvižgača, mora vedeti ,da je resnica nekje daleč.
Berenika
18. 06. 2020 21.51
+5
Torej, maske in prtički: ko bo zmanjkalo denarja (edino Jajo ne bo o tem vedel ničesar), bo s tem zmanjkalo tudi hrane. Jajo bo takrat rekel, da naj se da na mizo namesto hrane prtičke, maske, plavutke - in plava v Argentino. Doktorje je pač treba upoštevati, da ne bo pomote.
Zmaga Ukrajini ...
18. 06. 2020 21.53
+3
Poglej no, poglej.... Pridružil se nam je sam samcat arestant osebno. Torej Jajo, kako komentirate navedbe medija, da ste mojster specialne vojne? Medtem ko smo se prepirali, kaj pomeni "smrt janšizmu", ste z državnimi milijoni iz težav rešili izbrane dobavitelje necertificiranih mask?
Berenika
18. 06. 2020 21.56
+1
No, to so samo vaše domneve. Vi, ki sedaj tukaj sedite, pa ste ravno tista, ki imate v oblasti nacionalni medij, kjer producirate murgelske prdce. Takšne neumnosti pa še v življenju nisem slišal.
Zmaga Ukrajini ...
18. 06. 2020 21.59
+2
Veste kaj, Jajo,... nehajte kar naprej jokati in cviliti. Včeraj ste se spet vnaprej postavili v vlogo žrtve, se primerjali z Judi, razburkali strasti, mobilizirali privržence in opozicijo prisilili, da se brani. Izza parlamentarne govornice ste na politično prizorišče spet vrgli dimno bombo v obliki abotne razprave o problemu, ki ga v resnici sploh ni.
kmkm
19. 06. 2020 08.12
+1
tako je samo ker ti ne gledaš drugega kot noro tv si daleč od resnice te izjave Galeta v tarči so točne, ker je že pred časom pisal Potočnikovi in se izjave poklopijo s tistimi iz Tarče in to po tolikem času in brez plonk listka, kar te v tej vladi niso sposobni seveda, če bi bili nedolžni ne bi rabili brat iz listkov in ponavljati stvari kot papige, ker niajo zato odgovora!
Mali medo
18. 06. 2020 21.42
+7
naj bo že tretja svetovna saj je tko vse v malori,črnci bi belce,muslimani bi kristjane Korejci bi se med sabo v Afriki se pa kar tko mal da ni dolgčas
grumf
18. 06. 2020 21.40
+1
Zanimiv, kolk je ljudi, ki vidijo v vsem tem zaroto. Na drugi strani pa koleriki, ki bi vse zaprli.. A je kje tud kak normalen človek mogoče?
Krta?a 21
18. 06. 2020 21.43
+2
Zaroto? Nikdar nismo zapiral mej in delal karanten zaradi gripe in prehlada. Zdaj pa zarad osmih primerov taka panika. Pa kdo tuki ni normalen?
zdrava.pamet
18. 06. 2020 21.39
+6
Ja pa še to, države so na rdeči listi, migranti pa se še kar sprehajajo po Sloveniji🤮.. Baje so arabci bolj dovzetni za korona virus...