Slovenija

Druga smrtna žrtev koronavirusa je 90-letnica, ki je imela tudi druge bolezni

Ljubljana, 22. 03. 2020 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan/ STA
Komentarji
2520

Umrla je že druga oseba, okužena s koronavirusom. Po naših informacijah gre za 90-letnico iz metliškega doma upokojencev. "Obe osebi, ki sta doslej umrli, sta bili stari okrog 90 let in s številnimi spremljajočimi obolenji, zaradi katerih so zdravniki ocenjevali, da lahko pride do takega izida tudi brez okužbe," je dejal zdravstveni minister. Doslej so sicer potrdili 414 primerov okužbe, po grobih ocenah jih je vsaj petkrat več.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Sloveniji 414 potrjenih okužb
    04:01
    Iz 24UR: V Sloveniji 414 potrjenih okužb
  • Iz 24UR: Minister Gantar o drugi smrtni žrtvi koronavirusa pri nas
    03:17
    Iz 24UR: Minister Gantar o drugi smrtni žrtvi koronavirusa pri nas
  • Iz 24UR: Omejevanje gibanja
    02:38
    Iz 24UR: Omejevanje gibanja
  • Iz 24UR: 18 portjenih okužb
    02:08
    Iz 24UR: 18 portjenih okužb
  • Iz 24UR: Podobnosti z gripo vse manj
    04:00
    Iz 24UR: Podobnosti z gripo vse manj
  • Iz 24UR: Še dve donaciji
    02:08
    Iz 24UR: Še dve donaciji
  • Iz 24UR: Ne ščitijo pred virusi
    00:59
    Iz 24UR: Ne ščitijo pred virusi
  • Iz 24UR: Okužbe v domu upokojencev
    02:12
    Iz 24UR: Okužbe v domu upokojencev
  • Iz 24UR: Primanjkuje pomoči
    03:05
    Iz 24UR: Primanjkuje pomoči
  • Iz 24UR: Država na pomoč trgovcem
    00:46
    Iz 24UR: Država na pomoč trgovcem
  • Iz 24UR ZVEČER: Druga smrtna žrtev koronavirusa
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Druga smrtna žrtev koronavirusa

"V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19. Obe osebi, ki sta doslej umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni," je na novinarski konferenci povedal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Po naših informacijah je danes umrla 90-letnica, ki je bivala v domu upokojencev Metlika. Prva smrtna žrtev je bil 87-letni oskrbovanec metliškega doma upokojencev, ki je umrl 14. marca.

Sicer pa so okužbo s koronavirusom danes do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. Doslej je bilo opravljenih skupno 13.098 testiranj, samo danes 1088, je izpostavil minister. Poudaril je, da je Slovenija med državami, kjer opravljajo več testiranj, število okuženih pa je po grobih ocenah vsaj petkrat večje. Trenutno je hospitaliziranih 55 oseb, od teh jih je deset v intenzivni terapiji.

Minister Gantar je potrdil drugo smrtno žrtev, a je poudaril, da je tudi ta oseba bila stara okoli 90 let in je imela še druga obolenja.
Minister Gantar je potrdil drugo smrtno žrtev, a je poudaril, da je tudi ta oseba bila stara okoli 90 let in je imela še druga obolenja. FOTO: Dreamstime

Gantar je povedal še, da je do sedaj podpisal 280 odločb za karanteno. Izpostavil je tudi polemike glede spreminjanja števila vstopnih točk za odvzem brisov. Kot je pojasnil, bo še naprej delovalo 16 točk, ki so po njegovi oceni operativne in razpolagajo z zadostno zaščitno opremo ter količinami reagentov. Če bo potrebno, pa se bodo v bodoče odprte še dodatne.

Nabavo zaščitnih sredstev je ocenil kot področje, ki je v tem trenutku ena od kritičnih točk. Nabave so zato centralizirali, zanje skrbi ministrstvo za gospodarstvo, kjer tudi zbirajo podatke o potrebah na terenu ter ponudbe. Na ministrstvu za zdravje pa od bolnišnic in zdravstvenih domov zbirajo podatke o številu bolnikov, hospitaliziranih, pregledanih, pozitivnih na okužbo ter številu sprejetih zaradi koronavirusa. "Na podlagi teh podatkov v skladu s standardi določamo, koliko zaščitne opreme pripada posameznemu izvajalcu," je pojasnil. Zahvalil se je zdravstvenim delavcem in vsem državljanom, ki se držijo navodil in ukrepov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ okuženih v Ljubljani, Šmarju pri Jelšah in Metliki

Po epidemioloških podatkih, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejel danes do 10. ure, 144 obolelih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 73 iz savinjske, 57 iz jugovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter po pet iz posavske in zasavske regije.

24 državljanov, ki so danes poleteli iz Pariza na Brnik, je srečno doma, so sporočili iz MZZ. "Še ena uspešna zgodba!" so pripisali. Letalo je nato proti Parizu odpeljalo francoske potnike.

Največ okuženih med občinami je še vedno v Ljubljani, skupaj 92, sledita Šmarje pri Jelšah (45) in Metlika (25). Število okuženih se je v Ljubljani od sobote povečalo za sedem, v Šmarju pa za štiri.

Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških. Doslej je zaradi covida-19 v Sloveniji umrl en človek, to je bil že pred dnevi starejši oskrbovanec metliškega doma upokojencev.

Največ obolelih je v starostni skupini od 30 do 49 let, skupaj 138. Najmanj jih je v skupini do 15 let, in sicer 22.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz UKC Maribor so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih deset bolnikov s koronavirusom, od tega sta dva na intenzivni negi. Priključena sta na respirator, njuno stanje je stabilno. Od osmih bolnikov na oddelku eden potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. V soboto so dva bolnika odpustili, enega pa na novo sprejeli. Rezultati drugega kontrolnega testa na okužbo s koronavirusom treh njihovih zaposlenih, ki so v samoizolaciji, so bili negativni. Vsi trije se bodo lahko vrnili na delo, so še dodali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V UKC Ljubljana pa je trenutno hospitaliziranih 30 oseb, okuženih z novim koronavirusom. Med njimi jih je devet v enoti intenzivne terapije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvega bolnika, okuženega s koronavirusom, so danes sprejeli tudi v celjski bolnišnici. Kot je povedala tiskovna predstavnica Danijela Gorišek, bolnik ne potrebuje intenzivnega nege in je stabilen. Strokovni direktor bolnišnice Franci Vindišar pa je sporočil, da imajo pripravljenih že 35 postelj za okužene z novim koronavirusom ter spomnil, da je Slovenija že prešla v drugo fazo okužbe.

V šmarskem domu upokojencev naraslo število okuženih stanovalcev

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so včeraj testirali 31 zaposlenih in pet stanovalcev, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri štirih stanovalcih, vsi testi zaposlenih so bili negativni. Število okuženih stanovalcev se je glede na soboto povečalo za štiri. Skupno število okuženih je zdaj 18.

Kot je povedala tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, novih vročičnih stanj pri stanovalcih ponoči ni bilo, vsi oboleli so relativno stabilni in pod stalnim nadzorom zdravnika. Zaposleni redno obveščajo svojce, vsem stanovalcem v domu omogočajo tudi telefonsko komuniciranje. Oboleli sostanovalci so izolirani v ločenih prostorih, ki so urejeni v skladu z navodili. Organizacijo dela in ureditev prostorov je posebej pohvalil tudi infektolog iz celjske bolnišnice.

Janša obiskal dom starejših v Metliki

Premier Janez Janša pa je danes obiskal Dom starejših občanov Metlika, kjer se je v zadnjih dneh z virusom okužilo več zaposlenih in oskrbovancev. Seznanil se je z razmerami, se zahvalil odgovornim za njihovo odzivnost in kooperativnost ter zagotovil, da vlada dela vse, da bi zdravstvenim in drugim ustanovam, med njimi tudi domovom za starejše, zagotovila dovolj zaščitne opreme, so sporočili iz njegovega urada.

Z njim so se med drugim srečali direktorica metliškega doma starejših Iva Lozar, metliški župan Darko Zevnik in predstavnik metliške civilne zaščite Peter Šneljer. Po besedah slednjega metliška civilna zaščita dela z vsemi močmi. Od obiska premierja si obeta predvsem to, da bodo lažje dobili zaščitna sredstva, s katerimi se bodo predstavniki civilne zaščite varneje odpravljali na intervencije.

Stanje v Metliki je po oceni župana podobno kot v celotni Sloveniji. Zdravstveni dom, kjer je prišlo do prvega izbruha okužbe v Metliki, od tam pa je bila okužba tudi prenešena v dom starejših, je saniran in je že začel s prilagojenim programom dela, je spomnil. V domu starejših pa so razmere po njegovi oceni še vedno težke.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je sicer danes sporočil, da bodo oskrbovancem v domovih za starejše mobilne ekipe brise jemale kar tam.

Lepe geste dobrih ljudi: Čeferin Sloveniji zagotovil še dve donaciji, maske podaril tudi lastnik ljubljanskega gostišča

Da ljudje še vedno poskušajo pomagati po svojih močeh, med drugim dokazuje lastnik enega od ljubljanskih gostišč Momčilo Jorgaćević - Momo, ki je reševalni postaji na Zaloški cesti danes v dobri sosedski gesti podaril 5.000 zaščitnih mask. Prevzel jih je Daniel Andoljšek. Še dodatnih 5.000 zaščitnih mask pa je Momo podaril ostali kritični infrastrukturi.

V skladiščih Civilne zaščite je trenutno 300.000 zaščitnih mask, ki jih ta razdeljuje po prioritetah. Še dve donaciji pa je Sloveniji znova zagotovil predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Prva pošiljka vključuje 300.000 mask in jo podarja kitajski poslovnež ter lastnik Interja Steven Zhang, drugo, v kateri je 100.000 zaščitnih mask, pa je Sloveniji poklonil v Londonu živeči kazahstanski poslovnež in nogometni funkcionar Kairat Boranbajev. Če bo vse po sreči, bosta obe pošiljki pri nas v roku nekaj dni. Spomnimo, Čeferin je Sloveniji že zagotovil 300.000 zaščitnih mask od svojega kolega Jacka Maja, lastnika spletnega velikana Alibaba.

Spoštovanje ukrepov 'vsak dan boljše', a še vedno se najdejo izjeme

Potem ko je notranji minister Aleš Hojs včeraj v oddaji 24UR pojasnil, da zaostritev omejevanja gibanja, ki bi veljala po pokrajinah, ne bo potrebna, če se bomo le vsi držali navodil, pa marsikdo še vedno ne upošteva odrejenih ukrepov. V izrednih novicah oddaje 24UR so tako poročali, da se v Šmarju pri Jelšah še vedno zadržujejo skupine ljudi, v zaprtih športnih površinah celo družine z majhnimi otroki. Policisti pa so v Celju odkrili gostinski lokal, ki je še vedno obratoval.

Tudi gorenjski policisti so sporočili, da so v preteklih dneh sprejeli nekaj prijav o nedovoljenem zbiranju na javnih krajih manjšega števila oseb, ki so se bodisi razšle že pred prihodom policije ali pa so upoštevale opozorilo. "En tak primer je bilo zbiranje oseb na motokros stezi pri Brniku včeraj. Vodnik policijskega psa je ljudi seznanil z odlokom. Razšli so se brez nasprotovanja," so sporočili s PU Kranj in dodali, da računajo na še bolj odgovorna ravnanja in upoštevanje ukrepov prepovedi zbiranja brez policijskega posredovanja. "Ugotavljamo sicer, da je vsak dan bolje. Nasprotno so upoštevanje ukrepov prebivalstva včeraj zelo pohvalili kranjskogorski policisti. Turistični kraj je bil prazen, ljudje so upoštevali ukrepe," so še dodali.

Žaljiv napis na vratih tržnice Bežigrad: 'Klošarji, obvoz!'

Tiste, ki so v teh dneh obiskali tržnico Bežigrad, pa je na vratih pričakal žaljiv napis. "Spoštovani! Od 7 do 14 vstop dovoljen le kupcem živil! Napajalnik je zaprt, klošarji obvoz. Hvala za razumevanje," je pisalo na obvestilu. Fotografija ene od uporabnic je hitro zaokrožila po družbenih omrežjih in sprožila val ogorčenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako lahko kaj takšnega dopustijo, smo povprašali na Mestno občino Ljubljana, od koder so nam posredovali odgovor direktorja javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Andreja Orača. "Včeraj smo bili obveščeni o napisu na vhodnih vratih tržnice Bežigrad, kjer je bila poleg informacije o delovnem času kupcem živil navedena tudi nesprejemljiva besedna zveza, ki 'klošarje poziva k obvozu'. Gre za skrajno žaljiv, nesprejemljiv in diskriminatoren napis, ki krši temeljne pravice do človeškega dostojanstva brezdomcev, zato smo ga nemudoma odstranili. Hkrati sporočamo, da ne gre za uradno obvestilo JP LPT d. o. o," je pojasnil. Dodal je, da dogodek obžalujejo in si bodo v prihodnje prizadevali, da do "takšnih nesprejemljivih dejanj na ljubljanskih tržnicah ne bo več prihajalo".

Pasica 24ur.com
Ostanite doma
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2520)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FilipGrozni
23. 03. 2020 20.22
+1
Nehajte pisati o pridruzenih boleznih in 'lepi starosti' ki naj bi jih imeli umrli. Dobro se ve, da umirajo tudi mladi in zdravi ljudje. Poleg tega izpade kot 'saj so dovolj doziveli'. Grozni ste.
Ljubo Pelicon Gong
24. 03. 2020 16.25
Malo preberi okoli. Zbolevajo že umirajo pa ne. In če je že potem imajo še kako hujšo bolezen zravn.
Ljubo Pelicon Gong
24. 03. 2020 16.27
S tem ne mislim da ni treba pazit in da določni ukrepi niso na mestu. Le na starejšo in bolno populacijo je treba zaščititi.
Belibog
23. 03. 2020 18.55
+4
Za gripo se ne umira, ampak za pljučnico, ki nastopi kasneje, samo v vednost
Shrimpjee
23. 03. 2020 17.08
+1
Dejmo se pazit in pomagajmo svojim starim staršem, nam ne bo hudega stare moramo pa popazit, bo šlo mimo.
Transformerji
23. 03. 2020 12.34
+2
Nočem biti nesramen, vendar umreti pri 90 letih pomeni, da si dočakal lepo starost.
mmickica
23. 03. 2020 15.14
+4
Ko bos (ce bos) kdaj toliko star in bos kolikotoliko zdrav, si bos mogoce zelel docakati se kaksno leto. Vse se nam zdi ok., dokler je se dalec, ko si pa sam toliko star, verjetno drugace razmisljas
Yespeace81
23. 03. 2020 11.00
+2
nevem zakaj drzava oziroma gasilci ne sprozijo sirene kot je za naravno nesreco. mogoce bi se ljudje bolj zavedali novega koronavirusa
rožnata_prihodnost
23. 03. 2020 10.31
+3
Minister Gantar je vceraj precej brezcutno govoril o gospe, ki je umrla. Ce brez okuzbe s koronavirusom ne bi umrla, potem je za smrt kriv sars-cov-2 in pika. Je pa tako, da bi bil jaz izjemno uzaloscen, ce bi bil sorodnik in poslusal sinocnji Gantarjev govor ob tem.
TitCankar
23. 03. 2020 09.55
+13
Gospa je umrla zaradi koronavurusa, ker je bila v domu okužena. Ni prav, da se vsi javno na TV in minister Gantar in direktorica doma upokojencev, ki je prva odgovorna za zaščito varovancev pa tega ni storila, izražajo češ, da bi gospa tako in tako umrla. Ja res je nekega dne bomo vsi umrli ampak govoriti o starem človeku in povdarjati tako upravičljivo, da bi tako in tako umrla je neetično. Minister ne pozna niti minimalnega principa morale lahko bi družini umrle izrekel sožalje kakor vsi ostali in potem izrazil razočaranje zaradi smrti gospe kot žrtve virusa. Namesto tega se raje ukvarjajo kako je bilo razumljivo da je umrla ker je bila stara in bolehna. Toda, če je gospa dočakala častitljiva leta nihče ne more trditi, da ne bi živela še kar lep čas! Kaj so življenja starejših ljudi tako malo vredna in cenjena, da za njih ni več pomembno kako dolgo bi še lahko živeli in je razumljivo, da umrejo ker so iih okužili tisti ki bi morali proti plačilu skrbeti za njihovo varnost kar pa primer doma starejših v Metliki oz. Šmarje pri Jelšah. Direktorica enega in drugega doma bi morali za tako malomarnost in okuženost v domu odgovarjati o tem žal minister ni nič rekel!
janezpodre
23. 03. 2020 10.34
+5
Lahko je moralizirat, dejstvo pa je, da je v domu zaposlenih določeno število ljudi, ki vsakodnevno prihajajo na delo. Lahko jim zmeriš vročino itd., ampak možno je, da so prenašalci. Torej bi jih bilo potrebno testirat ob vsakem prihodu na delo. Druga možnost pa je, da vsi delavci ostanejo doma, zaprejo dom, oskrbovanci se pa naj znajdejo, po svojih zmožnostih, nekateri pa lepo umrejo, ne zaradi virusa, ampak lakote. Lepo je bit pameten, ane Cankar.
mmickica
23. 03. 2020 15.53
+2
Ce bi zaposleni, ko se je virus pojavil, delali z maskami in rokavicami, ce bi drzava, ali vsaj obcine ze prej prepovedale obiske in predvsem, ce zdravniki ne bi smucali v epicentru koronavirusa ter potem lomastili po domovih za starejse, ZD in bolnisnicah, bi bila gospa, pa tudi tisti gospod pred njo, se vedno ziva.
pravicnez.
23. 03. 2020 09.35
+6
Čudno se mi zdi, kako je kar na enkrat veliko svetovnih "zvezdnikov" okuženih ...
big_foot
23. 03. 2020 10.21
+6
Je moderno pa vsaj pravijo da so.... če so sploh sami to izjavili. Itak je vseskupaj en velik medijski pomp
cirenij
23. 03. 2020 09.28
+14
Ni mi več jasno, kaj se dogaja. 2 smrtni žrtvi, tudi 90 letnica. Starejših več umre vsako leto za gripo. Tudi mlade srčni infarkt ipd. In dela se panika med ljudmi. V čigavem interesu?
User416781
23. 03. 2020 09.14
+11
Za razmislek: 24ur.com/novice/slovenija/v-ukc-ljubljana-za-gripo-umrlo-29-oseb-med-njimi-tudi-zdrav-mlajsi-moski.html
majmun11223344
23. 03. 2020 09.08
+18
Joj ne😱druga smrt, kaj šele bo ko jih bo umrlo 160,kolikor jih je lani za posledicami gripe, bog nammpomagaj
Komendator
23. 03. 2020 08.51
-2
V bistvu pa se je prišel opravičiti, ker imajo čevapi drugačen okus odkar si morajo kuharji redno umivati roke...
hotchilipoper
23. 03. 2020 08.30
+29
Zakaj ljudje v času pandemije na veliko kupujejo toaletni papir?Zato,ker jih od teh silnih novic in obvestil močno pritisne
JApajaDAja
23. 03. 2020 12.10
+3
janezpodre
23. 03. 2020 08.29
+5
Premier obiskal Dom upok. v Šmarju - pred domov se slika s še šestimi ljudmi + Gor-enak, vsi so brez mask. Na sliki se premier smehlja. Naslednji dan se štev. okuženih poveča za štiri /4/. Zakaj ne objavite te fotografije ?????
big_foot
23. 03. 2020 10.22
+6
Jih že bolezen tepe, pol pa še ta hepan pride tja. Kot da že tako ni dovolj hudo.
Uporabnik261021
23. 03. 2020 08.28
+38
Prosim ce mi lahko kdo na enostaven nacin objasni zakaj ste smrt 90 letnice pripisali coroni in ne kateri drugi bolezni ali zapletih povezanih s starostjo te gospe? Realnost je zelo drugacna kot jo tukaj prikazujete. Tudi v Italiji je 90% smri povezanih se z ostalimi boleznimi in starostjo. Ce ne dojamete, poglejte slike v osmrtnicah italijanskih casopisov. Sirite paniko. Dejstvo je da zdravi ljudje virus prebolijo kot vsako drugo virozo. Edini problem so rizicne skupine. Sozalje svojcem ob izgubi.
janezpodre
23. 03. 2020 08.47
+15
Res je, starostniki z oslabelim imunskim sistemom lahko umrejo tudi od virusa prehlada. Smrt te gospe so pa pripisali coroni, ker je TEST pokazal, da je CORONA .
orel?ek
23. 03. 2020 09.03
+16
V Slo sta umrli dve osebi, ki sta imeli korona virus. Nobena oseba pa še ni umrla zaradi korona virusa.
janezpodre
23. 03. 2020 09.15
+7
piron
23. 03. 2020 09.20
+3
Ker ne testirajo... Če bi testirali vse umrle starostnike, hudi kronično bolne, tudi na koronavirus-e (ta novi je zdaj peti, ki kroži v populaciji in povzoča respiratorna obolenja, največkrat prehlad), bi bili VSI pozitivni! Potemtakem imamo pandemijo koronavirusa že zadnjih nekaj let!
boyman
23. 03. 2020 08.24
-4
spet nakladajo kako za določene ukrepe še ni potrebe.isto so čakal na zaprtje meje.dokler prvega niso našli...spet bo potreba prišla prepozno.zdaj je treba določit policijsko uro, zdaj rabimo maske za zdravnike v prvi vrsti in ne za 3 mesece ampak za 2 leti,rabimo respiratorje, treba je zagotovit ne 50 postelj ampak 5000, treba je blagovne rezerve povečat za celo leto. treba prehitet virus ne pa vzporedno z njim ukrepat.ampak to se nebo zgodil.
Haloška ikebana
22. 03. 2020 21.59
+23
Vse skupaj je prešlo meje razumnega.
Krta?a 21
22. 03. 2020 21.56
+30
Da vam hit prešlogam še prihodnost. Čudežno se bo razvilo cepivo in vlada bo sprejela ukrep o obveznem cepljenju. Potem boste pa začel cepat. Ne čez en dan ali dva, čez kak mesec, da ne bo noben posumil cepiva. Tja vas peljejo. Zdaj tudi veste zakaj že dve leti beremo propagando o cepivih na tem portalu. Temu se reče predictive programing, brainwashing, propaganda.
Rožice cvetijo
23. 03. 2020 08.14
+13
Krtača17, v 1 in 3 razredu o.š. smo bili naenkrat cepljeni za več otroških bolezni. Nikoli nisem imela nobene otroške bolezni, celo življenje zdrava. Res pa je,da sem vse življenje jedla normalno,normalna teža, veliko gibanja in dela zunaj....tako,da...ne posploševati. In večina naše generacije je dokak zdrava, kat se vidi po številčnosti starostnikov. Čez 50 let bo redkokdo doživel 85,90 let. Današnje generacije imajo zaradi nedela,negibanja na zraku, slabe in preveč hrane,tako slab imunski sistem že v štartu, da nekatetim cepljenje deluje ravno obratno,za kar je mamenjeno. Na kratko: če ne bo precepljenosti, pa nak si bo za katerokoli nalezljivo bolezen, bodo znova začele razsajati otroške bolezni, ki so že izkoreninjeme, otroci bodo množično umirali generacije bodo še starejše, kot sedaj.
zafršolal
22. 03. 2020 21.54
-10
Levosućni, zdaj se vam po venezuelski portal zaklenil, do kdaj imate to že policijsko uro, do 7h?
piljan
22. 03. 2020 21.56
+10
Dvečka,zaradi nas lahko ostaneš na svojem,pa obdži korajžo,jo boš še prekleto potreboval.
zafršolal
22. 03. 2020 21.59
-6
zafršolal
22. 03. 2020 21.50
+3
baje da vsi s krvno skupino 0 so varni pred korono...
zafršolal
22. 03. 2020 21.53
+3