Slovenija

Število ponarejenih bankovcev manjše, skupna vrednost ponarejene gotovine pa višja

Ljubljana, 09. 03. 2022 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delež ponaredkov v slovenskem denarnem obtoku ostaja majhen. V Banki Slovenije v sodelovanju s Policijo ugotavljajo, da se število ponarejenih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka, še naprej manjša. Se je pa lani zaradi povečanja števila ponarejenih bankovcev višjih vrednosti povečala skupna vrednost odkrite ponarejene gotovine.

Lani je bilo iz obtoka umaknjenih 598 ponarejenih evrskih bankovcev in 2475 ponarejenih evrskih kovancev, kar je 12 odstotkov manj kot v letu 2020. Pri bankovcih še vedno prevladujejo ponaredki 50-evrskih bankovcev, pri kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za dva evra, so v sporočilu za javnost zapisali v Banki Slovenije.

Število ponarejenih bankovcev je manjše, skupna vrednost ponarejene gotovine pa je višja.
Število ponarejenih bankovcev je manjše, skupna vrednost ponarejene gotovine pa je višja. FOTO: Miro Majcen

Nasprotno pa se je lani v medletni primerjavi za 22,4 odstotka povišala skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine. Do tega je, kot ugotavljajo, prišlo zaradi višjega števila umaknjenih ponarejenih evrskih bankovcev višjih vrednosti, za 100 in 500 evrov, medtem ko se je število umaknjenih evrskih bankovcev nižjih vrednosti zmanjšalo. "Verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, je relativno majhna. Delež evrskih ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku je namreč zanemarljivo majhen," so poudarili v banki. Ob tem so tudi spomnili, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje.

Skupaj z Evropsko centralno banko (ECB) in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju potrošnikom svetujejo, da lahko pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo otip-pogled-nagib, ki je podrobno opisana tudi na spletnih straneh Banke Slovenije in na spletnem mestu ECB. "Če prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite Policijo," svetujejo. Kot so še dodali, podobne podatke glede ponarejene gotovine ugotavljajo tudi drugod v evrskem območju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
09. 03. 2022 15.18
Prijaviš ponaredek, pa imaš sam en velik kažin. Modro tiho in čimprej naprej
vlahov
09. 03. 2022 13.33
+2
Moje pokojnine 400 e , sploh ne vidim , ker gre za stroške 420 e . Bankovcev nimam v roki in mi verjetno nebi padlo na misel , da je kak ponarejen. Če pa že , pa sploh ne vem kakšen je pravi...