Slovenija

Prvo vlogo za letne pravice je potrebno vložiti, za podaljšanje ne

Ljubljana, 28. 11. 2018 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z novim letom bo začelo veljati več sprememb na področju družinskih prejemkov in državnih štipendij. Kar nekaj zmede pa se je pojavilo pri vprašanju, ali je potrebno upravičencem vložiti vloge za letne pravice ali ne. Prvo vlogo za letne pravice je potrebno vložiti, za podaljšanje pa ne, opozarjajo na ministrstvu.

Spomnimo, da je vlada pretekli teden oznanila, da po šestih letih odpravlja varčevalne ukrepe na področju družinske politike in socialnih transferjev. 

Vlada je sicer obljubljala, da bo v kratkem uvedla masovni avtomatični izračun za letne pravice, kot so otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija ter subvencija malice in kosila. To pomeni, da ljudem ne bi bilo več treba oddajati vlog, pač pa bi centri za socialno delo sami poskrbeli, da upravičenci avtomatično dobijo izračun za pravice, ki jim pripadajo. A avtomatizacije odločanja na ministrstvu še niso mogli zagotoviti.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tako opozarja, da morajo upravičenci, ki prvič vlagajo vlogo za priznanje pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije malice in kosila, oddati vlogo. O podaljšanju teh pravic pa center za socialno delo odloča po uradni dolžnost. To pomeni, da v primeru, da se upravičencu katera od omenjenih pravic izteče decembra letos in kasneje, mu za podaljšanje ni treba več vložiti vloge. 

Če pa upravičenec prvič vlaga vlogo za priznanje omenjenih pravic, mora na predpisanem obrazcu vložiti vlogo. Ta je lahko papirna ali elektronska. Prav tako mora ves čas prejemanja pravice sporočati spremembe, ki vplivajo na upravičenost do pravice.

Če se vam katera od omenjenih pravic izteče dece,bra letos, vam za podaljšanje ni potrebno vložiti vloge.
Če se vam katera od omenjenih pravic izteče dece,bra letos, vam za podaljšanje ni potrebno vložiti vloge. FOTO: iStock

S prvim februarjem bo izplačano stoodstotno porodniško nadomestilo

Očetovsko in starševsko nadomestilo bo z novim letom znašalo 100 odstotkov osnove in ne več le 90 odstotkov kot doslej. Materinsko nadomestilo bo neomejeno, starševsko nadomestilo pa bo omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače, ne več na dvakratnik.

Dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine ne glede na gmotni položaj družine, tako da ne bo cenzusa. Pogoj pa je, da imajo eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji. Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse z oddano vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino v letošnjem letu bo center za socialno delo odločil o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti. To pomeni, da jim ni treba vlagati posebne vloge. Vsi ostali morajo za uveljavljanje pravice vložiti vlogo. Predvidoma bo izplačilo dodatka za veliko družino za leto 2019 v aprilu 2019.

Do državne štipendije bo upravičenih 8500 dijakov ali študentov več

Do državne štipendije bodo upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 evra neto povprečno na družinskega člana, medtem ko je bil do zdaj cenzus 576,89 evra. Državna štipendija v zadnjem dohodkovnem razredu znaša 35 evrov za mladoletne in 70 evrov za polnoletne upravičence. Do državne štipendije bo tako upravičenih približno 8500 dijakov oziroma študentov več.

Vlagatelji lahko oddajo vloge na pristojni center za socialno delo od 1. decembra. Vloge morajo vložiti tako tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa kot tudi tisti, ki jim državna štipendija v šolskem oz. študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa. 

Pravica do otroškega dodatka in in znižanega plačila vrtca 

Za upravičence, ki se se jim pravica do otroškega dodatka in znižanega plačila vrtca izteče z 31. decembrom, bodo centri po uradni dolžnosti odločili o nadaljnjem upravičenju do otroškega dodatka oziroma znižanja plačila vrtca.

Novela pa ne vpliva na uveljavljanje ostalih pravic iz javnih sredstev, kot so denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, pravica do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, pravica do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, subvencija najemnine, oprostitev plačila socialnovarstvenih storitev in prispevka plačila k družinskemu pomočniku. To pomeni, da mora upravičenec v decembru vložiti vlogo, če prvič uveljavlja pravico s 1. januarjem 2019, če želi podaljšanje priznanja pravice, ker se ta izteče 31. decembra letos, ali če mora sporočiti spremembo med trajanjem priznane pravice.

Ministrstvo za ilustracijo navaja primer, ko se upravičencu izteče pravica do denarne socialne pomoči in otroškega dodatka z 31. decembrom. V tem primeru bo o podaljšanju pravice do otroškega dodatka odločal center za socialno delo po uradni dolžnost in upravičenec ne vlaga vloge za podaljšanje pravice. Če pa želi od 1. januarja prihodnje leto še nadalje prejemati denarno socialno pomoč, mora vložiti vlogo za podaljšanje te pravice najkasneje do 31. decembra letos.

Za upravičence, ki se se jim pravica do otroškega dodatka in znižanega plačila vrtca izteče z 31. decembrom, bodo centri po uradni dolžnosti odločili o nadaljnjem upravičenju do otroškega dodatka oziroma znižanja plačila vrtca.
Za upravičence, ki se se jim pravica do otroškega dodatka in znižanega plačila vrtca izteče z 31. decembrom, bodo centri po uradni dolžnosti odločili o nadaljnjem upravičenju do otroškega dodatka oziroma znižanja plačila vrtca. FOTO: iStock

Denarna socialna pomoč oziroma varstveni dodatek

Po 1. januarju 2019 bo začela veljati tudi novela zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ohranja osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarno socialno pomoč za eno osebo v veljavni višini 392,75 evra.

Upravičenci do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, ki jim je pravica priznana do 31. decembra in želijo tudi od 1. januarja 2019 prejemati denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek, morajo do 31. decembra vložiti vlogo za podaljšanje priznanja pravice.

Za prejemnike denarne socialne pomoči in/ali varstvenega dodatka, ki so pravico pridobili pred 1. junijem na podlagi osnovnega zneska minimalnega dohodka v višini 297,53 evra, bo center za socialno delo po uradni dolžnosti izvedel preračun priznane pravice z upoštevanjem novega osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki je 392,75 evra. Nova pravica bo priznana s 1. januarjem prihodnje leto.

Upravičenci, ki so dobili denarno socialno pomoč in/ali varstveni dodatek po 1. juniju in jim je pravica priznana tudi po 1. januarju 2019, glede na izrek odločbe pa bi jim za obdobje po 1. januarju 2019 morali izdati dopolnilno odločbo, ta ne bo izdana. Pač pa se jim bo po 1. januarju 2019 vse do izteka pravice izplačeval enak znesek denarne socialne pomoči in/ali varstvenega dodatka, kot je bil določen z odločbo do 31. decembra. Upravičence bodo o tem informirali z obvestilom.

Avtomatičnega informativnega izračuna za letne pravice zaenkrat še ne bo

To je potrdila državna sekretarka na ministrstvu za delo Breda Božnik in dodala, da je zaradi reorganizacije centrov za socialno delo in izpada informacijskega omrežja prišlo do zaostanka pri izdajanju odločb. Starši, ki namesto znižanega zneska za vrtec plačujejo polno ceno, bodo po prejetju odločbe dobili povrnjen preveč plačani znesek, je povedala. Za letne pravice zdaj po njenih besedah na centrih čaka 1828 nerešenih vlog iz avgusta, med katerimi pa se ena vloga lahko nanaša tudi na več kot eno pravico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belibog
28. 11. 2018 19.58
+8
Po zaslugi Mrakove, še vedno ni odločb za štipendije, njene spremembe organizacije ne delujejo, bodo štipendije ob koncu šolskega leta ali kaj, sramota.
flatearth
28. 11. 2018 19.51
+3
Ja danes je boljše bit NavadenKonj, ki Lipicancam se slabo piše.
Uporabnik1513064
28. 11. 2018 19.47
+24
Južnjakam pa romam štipendije, slovenskemu otroku, katerega starša delata, placujeta davke brez dela na crno pa zaprete pipo. Slovenija..
Karantanija
28. 11. 2018 19.55
+4
Tudi nekaterim študentom v tujini, katerih starša sta že upokojena, zaprejo pipo...
glava2
28. 11. 2018 19.32
+0
povsod samo pravice..... kdo bo to vse plačal????
xxdrgregoryhouse
28. 11. 2018 19.12
+22
bosanc dobi denar od Slovenije porabi pa ga v Bosni
Uporabnik215111
28. 11. 2018 19.26
+12
Ja in?Slovenec ga dobi v Avstriji porabi ga pa v Sloveniji...
Desnica boli
28. 11. 2018 17.41
+27
Menda bo z novim letom dobilo štipendije tudi 2.000 študentov sladoledarstva, 1.000 magistrov bureka in 500 doktorjev kebaba. Bog ne daj, da nam še ti pobegnejo v tujino.
SinusKosinus
28. 11. 2018 17.51
+0
Daj nehi noooo😂😂😂 prostovoljni prispevki za kondome..za hitre semencice in prazne glavw
korintos23
28. 11. 2018 17.54
+2
Vi pubeci ste pa jalovi ali kaj? Slovenci bomo izumrli.
flatearth
28. 11. 2018 18.26
+8
Slovenkam so možgane sprali, nemajo cajta za družino pred 40. letom,
Desnica boli
28. 11. 2018 18.26
+16
Saj o tem govorim, samo kaj ko naša država financira hitreje plodeče, da nas bodo prerasli kot plevel. Poleg tega so ti sladoledarji in prodajalci balonov vsi privatniki, ki ne plačujejo davkov in še socialo molzejo.
SinusKosinus
28. 11. 2018 18.33
+2
Ceprav so tudi taksni verni slovenci, redno na maši in imajo 9 otrok, oz bratje tekmujejo eden 7 drugi 9 tretji zmaga 10 otrok..ce nebi bili tko “sramezljiva družinica” bi sigurno bili po televiziji ahahahha
Desnica boli
28. 11. 2018 17.11
+11
Dobro so to zlobirali šipćarji, muslimani in cigani, da dobijo dodatke za velike družine na naše stroške.
korintos23
28. 11. 2018 17.17
-1
Desnica boli
28. 11. 2018 17.20
+2
Seveda imam, samo jih delam glede na letino sena. Če ga ni, jih ne delam. Za razliko od zgoraj omenjenih. A sem jaz konj al si ti ?
SinusKosinus
28. 11. 2018 17.33
+5
Navaden konj vse imas prav. Strinjam se stabo!!! Samo ne smemo pisati resnice. Lepo je delati otroke ane hehheh pa naj jih ulica vzgaja...
korintos23
28. 11. 2018 17.53
-3
Ti si Navaden Konj, jaz sem te pa malo povzdignil, v lipicanca.
Desnica boli
28. 11. 2018 18.45
+0
Jaz po pravici povem, ti se pa finga delaš :)
flatearth
28. 11. 2018 17.09
+27
Te naše mlajše ženske namesto, da bi imele vsako leto otroka pa "študirajo“ do 40. leta,
korintos23
28. 11. 2018 16.44
+11
Če proračun vzdrži, zakaj pa ne! Več trošimo boljše bo za državo in za bas.