Slovenija

Več kot štiri leta po smrti dvojčkov v Trbovljah starši še niso dočakali niti prve obravnave

Trbovlje, Ljubljana, 09. 06. 2020 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
125

Pred kratkim je višje sodišče v Ljubljani v primeru deklice Gaje pritrdilo staršem, da je njena huda bolezen posledica zdravniške napake. Pravico za svoja mrtva dvojčka pa še vedno išče Kristina Grebenc Sotošek iz Hrastnika. Čeprav je Zdravniška zbornica že en mesec po dogodku ugotovila, da osebje porodnišnice ni ravnalo ustrezno, se zadeva na sodišču ne premakne nikamor. Štirikrat je bil določen datum za prvo zaslišanje, a je bilo vsakič odpovedano in to le dan ali dva prej. "Od njune smrti je minilo že štiri leta in pol, mi pa nismo še niti na začetku," je užaloščena mamica.

Kristina Grebenc Sotošek je prepričana, da je smrt njenih sinov posledica zdravniške napake.
Kristina Grebenc Sotošek je prepričana, da je smrt njenih sinov posledica zdravniške napake. FOTO: POP TV

Rojstvo otroka je dogodek v življenju, ki ga praviloma spremlja neopisljiva sreča. Včasih pa usoda odloči drugače – agonija, ki jo doživijo mame in očetje ob hudo bolnem ali mrtvem novorojenčku, je povprečnemu človeku tako rekoč nepredstavljiva. 

Ali bi lahko bilo drugače? To je vprašanje in stiska tistih staršev, ki so prepričani, da bi bilo smrt ali hudo invalidnost njihovega otroka možno preprečiti, če bi se zdravniško osebje odzvalo drugače. Tudi to se dogaja. Redko, vendar se.

Februarja je višje sodišče v Ljubljani v primeru zdaj šestletne, hudo bolne deklice Gaje pritrdilo staršem: da so njene poškodbe oziroma okvara zdravja nastale zaradi strokovnih napak zdravnikov, torej zaradi nestrokovnega in nepravilno vodenega poroda. Sodišče bo tako odločalo le še o višini odškodnine, ki bi lahko presegla milijon evrov.

"Vesela sem za njih. Čeprav vem, da bi si bolj kot vse na svetu želeli zdravo hčer,"  je novico komentirala Kristina Grebenc Sotošek."Tako kot bi si jaz želela živa sinova," je tiho dodala.

Zahteva za preiskavo vložena šele pred enim letom

Kristinino življenje je za vedno zaznamoval 11. januar 2016, ko je v trboveljski bolnišnici rodila mrtva dvojčka. Kot je pokazal nadzor, ki ga je mesec po tragičnem dogodku izvedla Zdravniška zbornica Slovenije, je bil carski rez ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologov pa je bila nosečnica na poseg naročena šele v 38. tednu. Specialisti si med sabo niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, je poročilo povzel predsednik zbornice Andrej Možina. Tako sta otroka umrla nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti. "Zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, bi nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu," je ugotovila komisija. 

Zdravniška zbornica Slovenije je oktobra 2019 zdravnici Maji Merkun in nekdanjemu predstojniku ginekologije v trboveljski bolnišnici Miroslavu Jurci izrekla opomin. Po oceni senata sta zdravnika poklic opravljala "v nasprotju s pravili znanosti in stroke, kar je povzročilo poslabšanje zdravja ali celo smrt bolnika".

Starši, užaloščeni tudi zato, ker od osebja trboveljske porodnišnice niso dočakali niti izrečenega sožalja niti opravičila, so se odločili, da pravico in zadoščenje za smrt otrok poiščejo po sodni poti. Kazensko so ovadili osebje porodnišnice, ki je bilo vpleteno v primer. Več kot tri leta je trajalo, da so se sodni mlini sploh zagnali, v začetku junija 2019 pa jim je državna tožilka Jasmina Vesel le sporočila, da je zoper nekdanjega predstojnika ginekologije v trboveljski bolnišnici Miroslava Jurco ovadbo zavrgla, zoper zdravnico Majo Merkun pa je 28. maja 2019 sprožila zahtevo za preiskavo "zaradi kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja".

Že štirikrat preložili prvo zaslišanje

Prva obravnava na sodišču v Trbovljah bi morala biti 25. septembra 2019. "S Simonom (njenim možem, op. a.) sva na poti tja srečala Merkunovo, ki se je ravno odpeljala. Sodnik nama je povedal, da je pet minut pred tem zahtevala spremembo sodišča. To sva izvedela direktno od sodnika in to šele, ko bi se obravnava pravzaprav že morala začeti," nam je povedala Grebenc Sotoškova.

Po nekaj tednih so ju po pošti obvestili, da na željo obtožene primer zdaj obravnava sodišče v Kranju. Novi datum prve obravnave je bil 28. november 2019. "Le nekaj dni pred tem pa spet pošta," je ogorčena sogovornica. Tokrat so zaslišanja preklicali zaradi odsotnosti sodnice. Spet sta čakala nov datum – že sta bila prepričana, da bosta 6. januarja letos vendarle dočakala prvo zaslišanje, ko sta le dan prej spet dobila obvestilo, da je obravnava odpovedana: "Pisala sem na sodišče, jih vprašala, zakaj je spet prišlo do preložitve." S sodišča so ji odgovorili: "Zaslišanje je bilo preklicano na predlog zagovornika obdolžene za prenos pristojnosti obravnavanja, o katerem bo odločalo višje sodišče." 

Nova obravnava bi morala biti 11. marca, dva dni prej sta zakonca Sotošek prejela pošto o preklicu, tokrat "iz neznanega razloga". Potem se je zgodila epidemija, ki je vse sodne postopke še upočasnila, kdaj bosta dočakala prvo zaslišanje, ne vesta.

"Kot bi se nekdo delal norca iz nas"

Resnično se mi zdi nedopustno, da je od njune smrti minilo že štiri leta in pol, mi pa nismo še niti na začetku. Kristina Grebenc Sotošek, mama umrlih dvojčkov

Ob vsem tem, pripoveduje Kristina, čutita nemoč, žalost, bes. "Zdi se, kot da dve življenji nista vredni nič. Kako lahko tolikokrat prekličejo zaslišanje in to le en dan ali dva prej?! Kot bi se nekdo delal norca iz nas. Resnično se mi zdi nedopustno, da je od njune smrti minilo že štiri leta in pol, mi pa nismo še niti na začetku," v solzah pripoveduje. "Za vedno sem ostala brez dveh sinov, tega ne more popraviti nihče. Bi bil bi pa že skrajni čas, da nekdo za njuno smrt tudi odgovarja."

Novica, da se v primeru deklice Gaje zadeve le premikajo, jo navdaja z upanjem, pravi. "Starši so dolgo čakali na pravico, predolgo. Verjamem pa, da so ob vsem tem le dobili neko zadoščenje. Upam, da bo nekega dne tudi nam uspelo, da bodo sodni mlini premleli in bodo odgovorni odgovarjali. Zdravniki niso bogovi v belih haljah, čeprav nekateri mislijo, da so nedotakljivi. A takšni sodni zaključki pokažejo, da temu ni tako," je še dejala žalujoča mamica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bajkerrado
14. 09. 2020 08.22
+3
pete v hribe v bosno das 500 eur pride model pa uredi zadevo...
dante
05. 09. 2020 13.12
+5
Počakat bo treba 50 let, kakor je navada v oblastniških vodah
borjac
03. 09. 2020 17.22
+5
To je moč zdravniške elite, katera hoče privatizirati zdravstvo, imajo moč, da lahko gredo tudi preko smrti otrok.
123soba
03. 09. 2020 10.45
+17
Tega okrajnega lenuha je treba suspendirat, oziroma mu vzet zadevo iz rok. Prizadeta družina se ne piše prav in nima denarja, za Matoza ali Čeferina. Za eno mulo z odrezano roko pa ve vsa Slovenija, obravnave so na 14 dni. Res imamo enkratno sodstvo. Po 20 letih bo dobila na evropskem sodišču. Samo vztrajajte.
borec91
29. 08. 2020 19.01
+10
ja vec je smrti zaradi napak belih bogov kot corone aja zarad corone jih tko ni ampak mora bit se nekaj zraven
Robespierre
29. 08. 2020 17.40
+6
Se en dan v mali diabolicni vukohebini
mr1924
29. 08. 2020 11.18
+11
ferak
27. 08. 2020 20.47
+16
oko za oko,zob za zob...mogoce je res primitivno, ampak imelo bi rezultat definitivno!!!!!!!
ferak
27. 08. 2020 20.47
+5
oko za oko,zob za zob...mogoce je res primitivno, ampak imelo bi rezultat definitivno!!!!!!
ferak
27. 08. 2020 20.46
+1
oko za oko,zob za zob...mogoce je res primitivno, ampak imelo bi rezultat definitivno!!!!!
ferak
27. 08. 2020 20.46
-1
oko za oko,zob za zob...mogoce je res primitivno, ampak imelo bi rezultat definitivno!!!!
ferak
27. 08. 2020 20.46
+2
oko za oko,zob za zob...mogoce je res primitivno, ampak imelo bi rezultat definitivno!!!
ferak
27. 08. 2020 20.44
+1
oko za oko,zob za zob...mogoce je res primitivno, ampak imelo bi rezultat definitivno!
ElectroVoice
27. 08. 2020 11.04
+13
Tudi to je Zlovenija...
Majda Vidmar
27. 08. 2020 10.25
+15
A plačo pa dobivajo,vsi tisti,ki bi morali že zdavnaj narediti svoje delo.To je naša Slovenija.
mackon08
16. 08. 2020 17.05
+28
Če ima možnost naj da tožbo na Evropsko sodišče, ker naše sodstvo je najslabše kar lahko čakaš. 5 minut pred obravnavo da zahtevo za spremembo sodišča. Halo to bi morali avtomatično zavrniti.
murate
16. 08. 2020 14.42
+12
to kar se je zgodilo materi in očetu nesrečnih dvojčkov se nebi smelo zgoditi nikomur.Običajno gre v takšnem primeru za sklop nesrečnih okoliščin,verjetno eje bil tudi kdo malomaren,mogoče izčrpan,preobremenjen...Človek vedno išče resnico in pravico.Koliko daleč iti je vprašanje za 1m dolorjev .Nekaj desetletij nazaj je bila umrljivost veliko večja kot je danes so dejali,če ti umre žena -hitro najdi drugo,če ti umre mož -hitro najdi drugega,če umre otrok ,saj bo prišel drugi .Tisti trenutek ko je življenje spočeto ,je tudi obsojeno,da bo enkrat končano.ISTI LJUDJE so rešili mojega fantka ,pa verjetno še koga drugega.Na drugem oddelku v Trboveljski bolnišnici je dr.Maruša Zamorano rešila življenje meni,seveda z pomočjo ostalih prisotnih...Kaj svetovati staršem???Res ni prav ,da se jima je to zgodilo,vendar ne zavrzita svojih življenj za iskanje resnice in pravice
proofreader
16. 08. 2020 13.14
+19
In potem tožilci pravijo, da ni razloga za revizijo njihovega dela.
Jan088
15. 08. 2020 12.12
+30
Rabiš zdravnika : čakaš. Rabiš sodnika : čakaš. Še dobro da pogrebci pridejo ob času.
graš?ak
14. 08. 2020 19.50
+28
Grozno....pol se pa se najde nekdo in rece da nase pravosodje dela dovolj hitro in posteno......ja ce verjames v smrkce.....se veckrat bi moral kdo pisat v EU o tej hitrosti in jih zaspecat.....pa še se bojo nasli levorocni da jih bojo zagovarjal....isti isti isti...