Slovenija

Štirje predsedniki za uspešno soočanje z epidemijo pozvali k politični stabilnosti

Ljubljana, 21. 12. 2020 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači gostil tradicionalno srečanje štirih predsednikov – države, državnega zbora, vlade in državnega sveta. Teme letošnjega srečanja so bile soočanje z epidemijo covida-19, uveljavitev odločbe ustavnega sodišča glede volitev in priprave na predsedovanje Svetu EU. V tej luči so vsi štirje pozvali k čim prejšnji vzpostavitvi politične stabilnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Srečanje štirih predsednikov
    02:47
    Iz 24UR: Srečanje štirih predsednikov
  • Iz SVETA: Srečanje štirih predsednikov
    04:06
    Iz SVETA: Srečanje štirih predsednikov

V predsedniški palači so se dopoldne srečali predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik DS Alojz Kovšca, ki so razpravljali o aktualnih temah. Med drugim je beseda tekla o soočanju z epidemijo covida-19. Ta v drugem valu ne popušča, luč na koncu predora pa se kaže v obliki skorajšnjega začetka cepljenja proti covidu-19 in poskusnega množičnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Predsednik republike Pahor je v izjavi za medije po srečanju poudaril, da je "sodelovanje edina pot, da krizo hitreje in uspešneje rešimo v prid vseh"

"Z zaskrbljenostjo spremljam povečevanje te politične negotovosti. Vse to, kar se dogaja, je seveda demokratično. Tudi v teh pogojih, ko bi kot predsednik republike rad videl trdno politično stabilnost, močno vlado in sodelovanje med vlado in opozicijo, sem kot demokrat dolžan razumeti, da ima tisti, ki se s to vlado ne strinja, pravico, da izvoli novo. Moje mnenje je, da je, če je tako, v teh razmerah najbolje, da se to izkaže prej ali slej, čim prej, in se ugotovi, ali taka alternativa je," pa je dejal Pahor.

Če kdo meni, da lahko postavi alternativo, mu po besedah predsednika republike tega ne sme nihče braniti. Če se bo to zgodilo, bo odgovornost prevzela alternativa, če je ne bo, pa se je prav s tem dejstvom treba soočiti in pogledati, ali bi bilo vendarle mogoče doseči dogovor o sodelovanju, da bi vlada s cepljenjem uspešno dokončala spopadanje z epidemijo.

Predsednik DZ in poslanec SMC Zorčič je ob tem dejal, da močno dvomi o tem, da bi določeni poslanci SMC prestopili v drugo koalicijo. "Vsi si želimo in promoviramo stabilnost v političnem prostoru. Verjamem, da ta miselnost prevladuje tudi med poslanci DZ, da bo vsak znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti in kaj je avantura," je povedal.

Janša: Skoraj je bil objavljen javni razpis za mandatarja

Janša je spomnil, da se je o prvih napovedih vložitve konstruktivne nezaupnice vladi govorilo že aprila. "Sredi najhujših razmer v prvem valu epidemije je – mislim, da – stranka SD napovedala konstruktivno nezaupnico. In potem se ne spomnim dneva, da se to ne bi ponavljalo enkrat z enim kandidatom, drugič z drugim, enkrat brez kandidatov, skoraj je bil objavljen javni razpis za mandatarja," je povedal premier in pozval: "Če kdo misli, da lahko sestavi močnejšo vlado, naj to naredi."

Ko sta bili SMC in DeSUS pripravljeni sestaviti mešano koalicijo, v kateri stranke različno gledajo na preteklost, a so za skupno dobro pripravljene sodelovati za sedanjost in prihodnost, sta preprečili tisto, kar želijo danes nekateri vzpostaviti, je dodal premier Janša. Gre za nek čas velikega tveganja, v katerem "bomo vsi skupaj plačali visoko ceno".

Janez Janša je prepričan, da opozicija že od aprila ruši obstoječo vlado
Janez Janša je prepričan, da opozicija že od aprila ruši obstoječo vlado FOTO: Miro Majcen

Vlaganje nezaupnice ni naloga vlade, je pa pravica tistega, ki misli, da lahko v tej sestavi DZ ponudi boljšo alternativo, je Janša odgovoril na vprašanje o morebitni vezavi zaupnice na imenovanje ministra za zdravje ali na sprejem sedmega protikoronskega paketa. 

"Poznate kakšno državo v Evropski uniji, izven nje v Evropi, na svetu ... kjer bi se pred tretjim valom epidemije opozicija ukvarjala samo z rušenjem vlade? Tega ni nikjer," je prepričan Janša. Sprašuje se, zakaj opozicija ne počaka dva meseca in nato vloži konstruktivne nezaupnice oziroma zakaj tega ne naredi že danes. "Če bi ta boljša alternativa obstajala, potem verjetno ne bi bilo puške v koruzi," meni prvak SDS.

Predsednik DS Kovšca je današnji posvet označil za iskrenega, pospremljen pa je bil tudi z zaskrbljenostjo zaradi novih okoliščin glede epidemije in odločnostjo, da jo s skupnimi močmi premagamo.

Predsedniki so se dotaknili tudi volilne zakonodaje. V DZ so namreč danes vložili predlog za spremembe meja volilnih okrajev, ki je druga pot za implementacijo ustavne odločbe.

Dotaknili pa so se tudi predsedovanja Svetu EU, ki Slovenijo čaka v drugi polovici prihodnjega leta. "Moja izkušnja je, da ni treba biti velik, da si lahko 'lider'," je dejal Pahor.

To je bilo že osmo srečanje štirih predsednikov nasploh in drugo srečanje letos. Namen srečanj, ki jih je Pahor uvedel leta 2014 in so odtlej redna, je izmenjava stališč o družbenih vprašanjih, ki za uspešno reševanje terjajo široko politično sodelovanje in podporo, so še zapisali v uradu predsednika republike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
21. 12. 2020 20.31
+0
Srečanje ideološko enako mislečih , rezultat ; pomagajte Janši , ne ga spodnesti in mu odvzeti to , kar najraje počne dirigira svojemu pokvarjenemu orkestru !
Hc4life
21. 12. 2020 19.50
+0
Kaki trotl je pa toti pahor...adeeejoo
kakafonijaprava
21. 12. 2020 19.24
+1
Kaplar se na volitve prpravlja s tem talanjem denarja. Sam mu slabo kaže, TRENUTNO ima koalicija samo 42 glasov, pa dvojka manjšine. za ječlinčiča se pa nikoli ne ve kako bo zapihal vveter-
kakafonijaprava
21. 12. 2020 19.23
+1
kAPLAR JE S FARJI RUŠIL ŠARČEVO VLADO OD MESECA AVGUSTA 2020, PRVO TISTI SHOD V OKTOBRU, POTEM ŠE VSE OSTALO. ZDAJ PA JOKCA, BODIMO ENOTNI, KAKA SPREVRŽENOST!
User300173
21. 12. 2020 18.46
+3
Želite odgovornost za sedanje stanje prevaliti na državljane? Očitno, saj je njim namenjen ta skupinski nastop. Se jim posmehujete? Bi tudi kaj povedali, kako je do tega prišlo? Posebno Pahor in Janša imata masla na glavi, zato naj ne solita pameti drugim. Čas bi bil, da razredčite vaše vrste in pričnete pri sebi. Preveč je narcisov, psihopatov, nesposobnih ...
SLObunkeljn
21. 12. 2020 18.34
+0
Se morda česa bojijo, da tako "milo" prosijo :))))) ... baje imajo 47 glasov in lahko rešujejo življenja po najboljših močeh. Zakaj bi prosili za pomoč!?
Jožajoža
21. 12. 2020 18.30
+0
za zorčiča me skrbi in za pahorja,bila sta včasih aktivna v slovenskih strankah.
Ost1234
21. 12. 2020 17.32
+1
Bodite tiho in podprite demontažo pravne države! Pahor in Janša vas pozivata!
Kekec 007
21. 12. 2020 17.14
+3
Ti vsi štirje niso za enega povprečnega politika. Vse tri Slovenija ne potrebuje, realno brez njih bi bilo s Sloveniji mnogo boljše in lepše. Še Zorčič se je zamazal z bližino ostalih treh.
Otmarx
21. 12. 2020 17.11
+3
Banda štirih!
zibertmi
21. 12. 2020 17.18
+2
rb63
21. 12. 2020 17.10
+3
Pa kaj se ti 4 prepotentneži res ne zavedajo, kako s takimi provokativnimi srečanji ziritirajo ljudi. Dosti več bi storili za mir med ljudmi, če bi bili skriti vsak v svoji luknji in se do volitev ne bi oglašali.
rb63
21. 12. 2020 17.03
+6
Zapornik in trije izdajalci 80 % večine slovenskega naroda.
?ebula
21. 12. 2020 16.46
+8
Že ves čas delujejo razdiralno, provokativno in škodljivo, zdaj pa pozivajo k politični stabilnosti. Norca se delajo iz nas.
Horvster
21. 12. 2020 16.45
+11
Ta pahor tudi pozablja da mu je polena pod noge metal ta isti plesko celi cas zdaj pa ko brata 🤣
Horvster
21. 12. 2020 16.44
+3
4 mosketirji na kupo za okroglo mizo so se zmenli kdo si bo dal najvec v zep jaz stavim na onega ko se ma za 2 razrednega
sinhron
21. 12. 2020 16.36
+10
Srečanje ideološko enako mislečih , rezultat ; pomagajte Janši , ne ga spodnesti in mu odvzeti to , kar najraje počne dirigira svojemu pokvarjenemu orkestru !
Frotirka
21. 12. 2020 16.33
+8
... tudi tega, da čestitaš “zmagovalcu” in žališ dejanskega zmagovalca voliev, ni nikjer na svetu.
Neža001
21. 12. 2020 16.31
+11
Visoko ceno že plačujemo in jo še bomo, dokler bo Jajo na oblasti (razen, če to ni spet ena od njegovih groženj). Se mu pa tresejo gate, da je moral fehtati še tri pomagače, da mu pomagajo "urazumiti" ljudstvo... Ampak ljudstva ne bo ustavil nihče in nihče ga ne bo imel za norca - vsaj ne več dolgo. Prej ko se pobere ta živa katastrofa, prej bo bolje za nas - pa četudi sredi epidemije.
Frotirka
21. 12. 2020 16.30
+10
Boljš, da se Pahor sploh ne bi oglasil... kakšna farsa vse skupja 🤮
kaktusar1
21. 12. 2020 16.30
+12
zanimiv, da ravno tisti ki razbija, nekaj govori o složnosti...