Šest smrtnih žrtev virusa, vračanje Slovencev iz tujine se nadaljuje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
AVTOR
Maja Račič / N.Š. / .../M.V./N.P.
KOMENTARJI
2434
Število potrjenih primerov okužbe s covidom-19 je naraslo za 36, in sicer na 562. Kot so pojasnili na vladi, so poenotili metodologijo zbiranja podatkov, tako da dnevno objavljeni podatki odražajo stanje preteklega dne. Trenutno je hospitaliziranih 98 ljudi, 17 jih je na intenzivni negi. Ponoči je na Infekcijski kliniki umrl oskrbovanec doma za starejše iz Metlike, ki je bil kronični bolnik.

VEČ VIDEOVSEBIN

04:13

Iz 24UR: Kakšno je stanje v domovih za starejše: gost Denis Sahernik

01:31

Iz 24UR: Težave v domovih starostnikov

Vlada RS je sporočila, da so v sredo našteli 36 novih okužb, kar pomeni, da je v Sloveniji trenutno 562 potrjenih primerov. Kot so pojasnili, so z današnjim dnem poenotili metodologijo zbiranja različnih podatkov od začetka epidemije do danes. Presečna ura zajema podatkov je tako polnoč preteklega dne. Današnji podatki torej odražajo stanje prejšnjega dne.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zaščitne opreme za naslednji teden dovolj, prihajajo nove pošiljke

Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v naslednjem tednu morale zadostovati, je na današnjem vladnem nagovoru dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. V teku pa so tudi nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj. Med drugim so že dobavljene tudi prve maske slovenske izdelave.

Sekretar Cantarutti je povedal, da so dobili prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe.
Sekretar Cantarutti je povedal, da so dobili prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe.FOTO: POP TV

Po Cantaruttijevih besedah so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine (zaposlene v zdravstvu, sociali, civilno zaščito) ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog tudi za gospodarstvo in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne.

Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala za vsaj delne potrebe splošne populacije. Cantarutti tako verjame, da bo Slovenija npr. pri zaščitnih maskah sčasoma v določeni meri samooskrbna.

V naslednjih 60 dneh lahko pričakujemo novih 472 respiratorjev

Zavod za blagovne rezerve je v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev.

Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjev za slovenski zdravstveni sistem.

Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes določili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj 100 respiratorjev. Računajo, da bi bila dobava možna v naslednjih štirih do šestih tednih.

Pozno zvečer prišli testi za covid-19

Kitajsko podjetje Alibaba, ki je že pred dnevi prek Aleksandra ČeferinaSloveniji doniralo zaščitne maske, je v sredo pozno zvečer na letališče v Liegeu s tovornim letalom pripeljalo še teste za bolezen covid-19 za več držav, med njimi tudi Slovenijo.

Kot so pri agenciji Odmev zapisali v sporočilu za javnost, so testi že na poti v Slovenijo, kjer jih bo sprejela slovenska civilna zaščita.

Že v petek je slovenska civilna zaščita v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirali fundacija kitajskega spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja, tudi s sodelovanjem Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze in Majevega prijatelja.

Na Kitajskem, kjer je novi koronavirus najprej izbruhnil in je posledično tudi Slovenija tja sredi februarja poslala zaščitne maske, v zadnjih dneh poročajo o umirjanju širjenja.

Zdaj tako prav Kitajska evropskim in drugim državam pošilja na milijone mask in drugo medicinsko opremo za zajezitev pandemije covida-19.

Iz skupine Hisense, ki je lastnica Gorenja, je že na poti v Slovenijo 200.000 zaščitnih mask, 2000 kompletov zaščitne medicinske opreme, 2000 zaščitnih oblek in 500 respiratorjev (mask z visoko stopnjo filtracije), so sporočili iz Gorenja. Hisense pa bo naši državi podaril tudi aparat za umetno predihavanje (ventilator).

Prav tako je Hisense dal na voljo svoje skladišče v kitajskem Čingdau ter najel še dodatno skladišče, kjer bodo s pomočjo slovenskega veleposlaništva in ministrstev zbirali tudi vse druge donacije iz Kitajske in jih odpremili v Slovenijo.

Paketi zaščitnih mask.
Paketi zaščitnih mask.FOTO: Miro Majcen

Slovenski vladi je Hisense v brezplačno uporabo ponudil tudi hotel Paka in vilo Herberstein v Velenju. Nepremičnini ji je skupaj z več vozili ponudil za primer, da bi se razmere v zvezi s širjenjem koronavirusa toliko poslabšale, da bi tovrstno podporo potrebovala npr. za izolacijo pred okužbo ali začasno nastanitev ogroženih.

Hisense je ta teden zaprl vse svoje proizvodne lokacije, tudi v Velenju. Do 6. aprila bodo tudi v režijskih službah na lokaciji v podjetju delali samo tisti, katerih delo je nujno zaradi zagotavljanja varnosti ali izvajanja osnovnih procesov, ki jih je kljub ustavljeni proizvodnji treba opravljati, kot so denimo gasilci ali vzdrževalci.

Srečanje štirih predsednikov

Štirje predsedniki se bodo srečali prvič po nedavni izvolitvi nove vlade.
Štirje predsedniki se bodo srečali prvič po nedavni izvolitvi nove vlade.FOTO: Miro Majcen

Gre za prvo srečanje štirih predsednikov po nedavni izvolitvi nove vlade in novega predsednika državnega zbora, so v napovedi srečanja spomnili v uradu predsednika republike. Srečanje štirih predsednikov sicer tradicionalno poteka enkrat letno, decembra.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih je v Sloveniji 526 okužb s koronavirusom. Slovenska vlada je za zajezitev širjenja okužbe sprejela številne ukrepe. Z nekaj izjemami velja tudi prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah.

Vlada je že predstavila zakonodajne smernice za blažitev posledic epidemije koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo, tudi za samozaposlene. Zakonodajni sveženj namerava potrditi v petek.

PREBERI ŠE
Meh: Ukrepi gredo v pravo smer, pričakujemo še sveženj, ki bo reševal likvidnost podjetij 

Pahor: Ukrepi gredo v pravo smer

Predsednik republike Borut Pahor sicer meni, da je v torek predstavljeni protikoronski zakonodajni sveženj korak v pravo smer. Ob tem je ocenil, da vlada in zdravstvo v spopadu s koronavirusom ukrepata primerno ter da tudi opozicija deluje odgovorno. Trenutno lahko opazujemo čas narodne in politične enotnosti, je dejal za Odmeve na TV Slovenija.

Po Pahorjevih besedah sestava ekipe, ki svetuje vladi pri pripravi protikoronskih zakonskih ukrepov, vzbuja veliko zaupanje, sami ukrepi pa gredo v pravo smer. "Ne govorim, da so idealni in da jih ne bo treba popravljati in sproti prilagajati, vendar se mi zdi, da so sprejeti pravočasno in da so taki, da nikogar ne puščajo zadaj," je dejal.

Splošno ukrepanje pri poskusih zajezitve epidemije novega koronavirusa se mu zdi primerno, pri čemer je pohvalil zlasti zdravstvene delavce in zdravstveni sistem kot celoto. "Uspelo jim je sploščiti krivuljo naraščanja okužb in zbolelih do te mere, da jih zdravstveni sistem obvlada," je dejal.

Borut Pahor meni, da gredo ukrepi za zajezitev virusa v pravo smer.
Borut Pahor meni, da gredo ukrepi za zajezitev virusa v pravo smer.FOTO: 24ur.com

Posebej je izpostavil "odgovorno držo opozicije": "Ima svoje mnenje, ima svoje kritike, vendar to dela na zelo odgovoren način."

Na vprašanje, ali so bili ukrepi za zajezitev epidemije sprejeti pravi čas, je odgovoril, da ne Južna Koreja ne Singapur ne trdita, da sta pravočasno sprejela vse ukrepe.

"Nobena država na svetu, vključno s Kitajsko, ni reagirala takoj. Ni priročnika za podobno situacijo. To je situacija brez primere. Tudi Slovenija bi morda kakšen korak lahko naredila prej ali drugače, vendar bomo po bitki vsi generali," je dejal.

PREBERI ŠE
Infektolog: Vrha epidemije morda še osem tednov ne bo

Pahor ocenjuje, da bo po zdravstveni krizi, ki smo ji priča, sledila recesija, za katero pa se mu zdi zelo pomembno, da se v njej sprejema takšne ukrepe, ki ne bodo vzpostavljali neenakosti med ljudmi. "Zame je pomembno, da takrat tako na ravni držav kot med državami ne bi prihajalo do razlik, ki bi povzročile razočaranja, celo jezo, ki bi potem zmanjševala možnosti politike, da upravlja s težkimi razmerami,"je dejal.

Ravno zadnje bo po njegovih besedah tudi ena od tem četrtkovega srečanja štirih predsednikov – predsednika republike, predsednika vlade, predsednika državnega zbora in predsednika državnega sveta. Na njem naj bi ukrepanje vlade pri sanaciji posledic epidemije prestavili v višjo prestavo. "Zdi se mi namreč pomembno, da se ne osredotočamo samo na ukrepe, da bi zmanjševali število okužb in obolelih, ampak se moramo že ukvarjati tudi s sanacijo posledic, ki bodo sledile, da bi potem vsi ljudje imeli občutek, da jih kriza ne bo pustila zadaj. Dogovorili bomo načine sodelovanja, da bo to delo teklo demokratično, hitro in učinkovito,"je dejal.

Še enkrat se je tudi zavzel, da Slovenija aktivira 37. a člen zakona o obrambi, ki bi dal vojakom nekatera policijska pooblastila. Prepričan je namreč, da bi lahko vojska na južni meji razbremenila policijo, ki se mora ob naraščajoči zdravstveni krizi soočati še z naraščanjem ilegalnih prehodov meje.

PREBERI ŠE
Bo število vseh okuženih Slovencev pomagal odkriti števec covid-19?

Krajši roki za razglasitev zakonov?

Vodje poslanskih skupin bodo na neformalnem posvetu s predsednikom DZIgorjem Zorčičem danes odprli vprašanje morebitnih sprememb poslovnika DZ, ki bi omogočale oddaljene oz. videokonferenčne seje in možnost krajšanja roka za razglasitev (nujnih) zakonov. Govorili bodo tudi o novem razrezu zasedbe v delovnih telesih po oblikovanju nove koalicije.

Nova koalicijsko-opozicijska razmerja v DZ namreč prinašajo tudi novo razdelitev mest delovnih telesih DZ. Med drugim je treba novi opoziciji zagotoviti večino v nekaterih nadzornih komisijah (komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter komisija za nadzor javnih financ).

Na predlog strank nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS so sicer z začasnim sklepom in ob opozorilih predvsem Levice, SD in LMŠ o nehigieničnosti enostranskih odločitev razmerja že nekoliko spremenili pred glasovanjem o ministrski ekipi Janeza Janše, a naj bi zdaj dorekli novo, končno razdelitev mest.

Umrl še en oskrbovanec doma starejših iz Metlike

Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom, sicer kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. V Sloveniji je pred tem umrlo že pet bolnikov s potrjeno okužbo, tudi dva oskrbovanca metliškega doma.

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sicer zdravijo 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. Eden od bolnikov, ki so ga zdravili v tej enoti, pa ne rabi več umetne ventilacije, kar je pozitivna novica, ki so jo komaj čakali, so še sporočili.

Spremljajte aktualne informacije

PREGLED DOGAJANJA V ŽIVO

23:52

V velenjski občini o izolaciji prišlekov iz Španije niso vedeli nič

"Danes zvečer smo iz medijev izvedeli, da bo še to noč v Hotel Paka, ki je v lasti Gorenje Hisense, v izolacijo nameščenih približno 50 oseb, ki bodo prispele iz Španije. Nesprejemljivo je, da je lokalna skupnost to informacijo izvedela iz medijev, zato jutri zjutraj pričakujemo od Vlade Republike Slovenije vsa pojasnila v zvezi z namestitvijo oseb v izolacijo," so v odzivu na novico o karanteni v Velenju zapisali na občini.
20:12

Zahtevni reševalni poleti Slovencev iz tujine, piloti v 'bojni opremi'

Jelko Kacin, uradni govorec vlade, je na Twitterju objavil fotografije reševalnega poleta v izvedbi Ministrstva za zunanje zadeve. Na njem je videti zaščiteno posadko letala, saj so izpostavljeni nevarnosti covid-19. Zapisal je, da bodo vsi potniki takoj po pristanku v Ljubljani odpeljani v karanteno.
Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke
19:40

Gasilci v znak podpore zdravstvenim delavcem zaploskali pred Infekcijsko kliniko

V tem težavnem času je tudi veliko ganljivih trenutkov. Takšen je tudi večerni obisk Infekcijske klinike s strani ljubljanskih gasilcev – ti so se z aplavzom zahvalili zdravstvenim delavcem za njihov trud in delo. "Spoštovani gasilci, dragi soborci. Najlepša hvala za ganljiv večerni obisk v podporo zaposlenim in pacientom Infekcijske klinike," pa so se odzvali v UKC Ljubljana.
Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke
19:25

Karantena za prišleke iz Madrida bo v Velenju

Na posebnem humanitarnem letu iz Madrida v Ljubljano bo 50 potnikov, med njimi pa bo po poročanju TV Slovenija tudi košarkar Zoran Dragić. Po pojasnilih ministrstva za zdravje bodo prišleki iz Madrida v 14-dnevni karanteni v velenjskem hotelu Paka. Vladi je ta hotelski objekt skupaj z vilo Herberstein v brezplačno uporabo ponudil kitajski Hisense kot lastnik velenjskega Gorenja.
19:14

Vračanje Slovencev iz tujine še traja

Na posebnem, večernem humanitarnem letu iz Madrida v Ljubljano bo 50 potnikov. Gre za slovenske državljane in peščico avstrijskih, vsi pa bodo morali v 14-dnevno karanteno. Zaradi velikega interesa se pripravlja še en evakuacijski let iz Madrida, proti Sloveniji bo najverjetneje poletel v soboto. Na MZZ napovedujejo tudi možnost evakuacijskega leta iz finske prestolnice Helsinki. Načrtujejo ga v naslednjem tednu, v obdobju med ponedeljkom in sredo, v primeru velikega interesa pa obstaja tudi možnost postanka v še kateri izmed nordijskih držav. Direkten let iz Pariza v Zagreb bo možen samo še v petek, še opozarjajo na ministrstvu.