Slovenija

Brazgotine koronakrize: Otroci so se počutili, kot da so staršem v finančno breme

Ljubljana, 18. 09. 2021 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
196

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa so otroci in mladostniki postali tisti, ki jih je koronakriza verjetno najbolj prizadela. Tako vzrok za duševne in socialne stiske osnovnošolcev ocenjujejo strokovnjaki. Učenci so izgubljali realen stik z družbo, po vrnitvi v šole sta jim veliko preglavic povzročala socializacija in ponovno navezovanje stikov s sošolci. Doma, med štirimi stenami, pa so slabi medsebojni odnosi v premnogih družinah prehajali v nasilje.

Prekinitev šolskega življenja je za mnoge otroke "pomenila izgubo pomembnega varovalnega dejavnika," opozarjajo pri TOM telefonu, brezplačnemu svetovalnemu telefonu za otroke in mladostnike v stiski in enemu izmed programov Zveze prijateljev mladine Slovenije. 

"Na primer zaradi izgube stika s sovrstniki, kar je njihova razvojna potreba, možnosti dobiti kvalitetno učno pomoč, možnosti umika iz družine z nefunkcionalnimi vzorci. Varovalni dejavnik za duševno in fizično zdravje otrok so tudi šolske in obšolske dejavnosti, ki so bile prekinjene. Prekinjene so bile tudi nekatere dejavnosti v mreži za duševno zdravje. Prav tako pa otroci in mladostniki že zaradi svoje starosti potrebujejo podporo, varnost in razlago, kaj se pravzaprav dogaja, z jasno usmeritvijo, kako naprej. To bi jim odločevalci in vsi odrasli morali zagotoviti."

'Kar naenkrat so bili spet v množici ljudi, še preden bi lahko predelali vse, kar so doživljali v času zaprtja'

Pogovarjali smo se s tistimi, ki so bili največkrat prvi, ki so reševali stiske otrok. Matija Purkat, učitelj na Osnovni šoli Hinka Smrekarja v Ljubljani, je konkreten. Med osnovnošolci je bil v času pouka na daljavo izrazitejši strah, da niso dovolj uspešni, da ne bodo kos nalogam in da so sami, brez dobrega zaledja. "Vsekakor pa se je mnogo stisk, predvsem individualnih, pokazalo ob rednem delu z učenci. Moramo razumeti, da je vsak učenec posameznik s svojim 'nahrbtnikom', s katerim se je takrat znašel v popolnoma novih okoliščinah."

Matija Purkart: "Otroci so se znašli zelo različno – nekateri so se odlično vključili in dosegali tudi boljše rezultate (na učnem ali vzgojnem področju)."
Matija Purkart: "Otroci so se znašli zelo različno – nekateri so se odlično vključili in dosegali tudi boljše rezultate (na učnem ali vzgojnem področju)." FOTO: Shutterstock

Ob vrnitvi v šolo pa so bile izrazite stiske, ki so izvirale iz dogajanja med popolnim zaprtjem, ugotavlja Purkat. "Kar naenkrat so bili spet v množici ljudi, še preden bi lahko predelali vse, kar so doživljali v času zaprtja, kar so doživeli doma – dobrega ali slabega. Poleg ponovne prisotnosti pri pouku v šoli so se morali prilagoditi vsem spremembam, obenem pa razumeti vso nervozo, s katero smo odrasli delovali v zasebnem življenju in na delovnem mestu. In to so bile velike preizkušnje. Ne nemogoče, toda velike."

Epidemija pa jih je oddaljila predvsem od samih sebe, ugotavlja Purkart. "Nenehna izpostavljenost računalnikom, telefonom in televiziji v kombinaciji s takšnimi in drugačnimi družinskimi okoliščinami pač terja svoj davek. In prav na iskanju samega sebe bi moral biti večji poudarek tudi v samem procesu učenja." 

'Na neki točki smo se vrnili v čas med letoma 2011 in 2012, ko je bilo ogromno družin v Sloveniji zares lačnih'

Na začetku epidemije so bili v ospredju eksistencialni problemi družin, zagotavljanje hrane in tehnične opreme za šolanje na daljavo, ob tem pa so se le še poglabljale stiske otrok na področju socialnega življenja, ugotavlja Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje. 

"Kaj kmalu zatem, ko je epidemija terjala še zaostritev ukrepov za njeno preprečevanje in širjenje, pa so se osnovnim problemom pridružili zares veliki problemi slabih medsebojnih odnosov v družinah, ki so prehajali v nasilje. S stiskami staršev in otrok smo se in se še vedno srečujemo praktično sleherni dan. Kajti skrajno nestrpni in nasilni odnosi med starši so pri otrocih povzročili tako globoke čustvene in vedenjske motnje, da jih je zares težko predstaviti in jih rešujemo ves čas – ob vseh drugih, seveda." 

"Na neki točki smo se vrnili v čas med letoma 2011 in 2012, ko je bilo ogromno družin v Sloveniji zares lačnih."
"Na neki točki smo se vrnili v čas med letoma 2011 in 2012, ko je bilo ogromno družin v Sloveniji zares lačnih." FOTO: Shutterstock

Otroke sta ves čas zaznamovala sram in stigma, ker niso mogli biti enaki vrstnikom. "Otroci v družinah, v katerih je bila finančna stiska res velika in v katerih je bila prisotna lakota, so se počutili, kot da so staršem v breme, hkrati pa prevelik strošek,  saj so bili prepričani, da bi brez njih zmogli preživeti. Odrekali so se hrani, se zapirali vase, se samopoškodovali, poskušali storiti samomor in podobno."

Gre za res huda občutja, razlaga Ogulinova, saj se ti pri otrocih in mladostnikih pogosto razvijejo v različna duševna, tudi bolezenska stanja, če jih ne rešujejo sproti. 

"Ko otrok nima sogovornika v družini, v kateri so težave, se njegovo stanje drastično slabša. Sogovornika ni imel ne v šoli ne med vrstniki, pa tudi v družbi ne, saj je bil ujet v odnose in doživljajski svet, v katerem je bil resnično pogubljen."

Vzroki za težave pa so bili v sistemski neurejenosti. Pri Zvezi prijateljev mladine so že od začetka epidemije opozarjali, da otroci, ki so v šoli upravičeni do subvencije prehrane, doma v času epidemije niso imeli zagotovljenih zadostnih količin hrane. "Na neki točki smo se vrnili v čas med letoma 2011 in 2012, ko je bilo ogromno družin v Sloveniji zares lačnih. Država ni uredila ustreznega nadomestila v času epidemije, tako da smo mnogim družinam pomagali in jih oskrbovali s hrano, jim poravnavali položnice, tudi dodatno zdravstveno zavarovanje," težave, s katerimi so se srečevali, opisuje Ogulinova. 

Ponovno zapiranje šol pa bi zagotovo poglobilo še nerešene stiske, ugotavlja Ogulinova. "Večina otrok se boji ponovnega zaprtja šol. Manjši otroci seveda pogrešajo druženje, mladostniki  pa ob tem zaznavajo tudi pomanjkanje osvojenega znanja in si resnično želijo pouka, sošolcev, učiteljev, vzdušja in žive, ne elektronske komunikacije."

Pomoč v stiski v vseh oblikah

Ravno vrnitev v šole pa je bila po besedah Ajde Erjavec, predsednice Društva svetovalnih delavcev Slovenije, pri večini učencev zelo zaželena: "Je pa seveda sprožila več stresa zaradi povečanega ocenjevanja, zlasti pri tistih, ki niso delali sproti oziroma so imeli ali imajo tudi sicer več strahov in skrbi v povezavi z ocenjevanjem. Več težav so imeli tudi tisti, ki jim je delo doma bolj ustrezalo in tisti, ki imajo tudi sicer več težav z delovanjem in prilagajanjem v skupini."

Erjavčeva ugotavlja, da je bilo prve dni po tem, ko so se otroci znova vrnili v šolske klopi, težko učinkovito delati, ker je bilo ozračje izrazito čustveno in pod vplivom težko pričakovane vrnitve, "potem pa se je stanje postopoma normaliziralo. Jasno, pa je bilo, da so otroci v drugačni učni kondiciji kot pred delom na daljavo." Učenci so večinoma zelo pogrešali šolo in prijatelje, razen če so se z njimi še vedno videvali v drugih kontekstih. 

Stiske rešuje tudi TOM telefon.
Stiske rešuje tudi TOM telefon. FOTO: TOM telefon

Pri ZPMS so bili družinam dan in noč na voljo za pogovor, nasvet. Učencem pa so bili na voljo tako, da so jim nudili učno pomoč in dodatno razlago. "Hkrati pa so naši prostovoljci vzpostavljali računalniške povezave na terenu in nudili računalniško opismenjevanje učencev in dijakov, pogosto pa tudi njihovih staršev."

Med epidemijo pa so bile najmlajšim na voljo tudi druge oblike pomoči. Veliko se jih je obračalo tudi na TOM telefon. Na svetovalce pri TOM-u so se pred epidemijo otroci najpogosteje obračali s težavami, kot so ljubezen, telesni razvoj, spolnost, vrstniki in šola, v času epidemije pa so, kot ugotavljajo, te vsebine stopile v ozadje. V ospredju so se pojavile stiske, povezane z duševnim zdravjem, družino in samomorilnimi mislimi. 

Svetovanje pri TOM telefonu poteka po treh svetovalnih kanalih: po telefonu, elektronski pošti in spletni klepetalnici. Z leti opažajo, da upada število telefonskih klicev, raste pa število sporočil po kanalih elektronskega svetovanja. "Vendar pa je telefon še vedno najmočnejši kanal, po katerem vzpostavijo stik z nami."

Opažajo pa, da se trend iz leta 2020 nadaljuje tudi v letu 2021. Tudi letos so mladostniki najpogosteje poročali o težavah v družini in z vrstniki, o težavah v duševnem zdravju in o samomorilnem razmišljanju. "Skrb vzbujajoče je, da težave, ki so stopile v ospredje v letu 2020, ostajajo prevladujoče tudi v letu 2021 in še vedno naraščajo. Posledično to pomeni tudi, da še vedno beležimo upad tematik, ki so značilne za razvojno obdobje najstništva: ljubezen, spolnost, telesni razvoj, vrstniki."

Ob novembrskem zaostrovanju ukrepov ob drugem valu epidemije je bila vsebina prvih desetih e-mailov otrok takšna: depresija, prijatelj je samomorilen, varne nastavitve na internetu, duševna stiska starša. 

V preteklih petih letih (2016–2020) je bilo pri TOM-u v prvem polletju povprečno 8,5 odstotka stikov povezanih s psihičnimi težavami, v prvem polletju 2021 pa je bilo takih stikov 16,6 odstotka, pojasnjujejo pri svetovalnici. Med vsebinami, ki jih obravnavajo pri TOM-u, najbolj narašča samomorilno razmišljanje. V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je vsak 15. stik s TOM-om nanašal na samomorilno razmišljanje, v petletnem povprečju (2016–2020) pa je bil tak vsak 50. stik.

'Izobraževalne institucije naj bodo odprte'

Posledice zapiranja šol se bodo pri otrocih kazale na različnih področjih, ugotavlja Ogulinova, saj težave že zdaj povzročajo pomanjkanje motivacije za učenje, gibanje, raziskovanje in branje.

Hkrati pa se moramo zavedati posledic na duševnem zdravju otrok in mladih, opozarja Ogulinova. "Sploh če ne bodo v zelo kratkem času pričeli delovati kurativni programi za lajšanje čustvenih in vedenjskih motenj otrok in mladostnikov, ki so posledica njihove socialne izključenosti. Zato vsem odločevalcem v poduk: izobraževalne institucije ter dijaški in študentski domovi naj bodo odprti, naj bosta otrokom in mladim omogočena dejavno otroštvo in mladost, kajti glede na škodo, ustvarjeno z ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, lahko mirno zatrdimo, da bo tako storjena večja škoda – največja prav otrokom in mladostnikom – kot če bi pustili šole in vse institucije zanje odprte."

"To je generacija, ki ima edinstveno izkušnjo."
"To je generacija, ki ima edinstveno izkušnjo." FOTO: Shutterstock

Od pristojnih pričakujejo, da bodo nemudoma predstavili konkretne načrte ustvarjanja enakosti med šolajočimi se otroki, "kajti v letu in pol je bila med njimi ustvarjena izjemna neenakost. In pred temi dejstvi si ne gre zatiskati oči." 

Ponovno zapiranje šol pa bi samo povečalo vzgojno problematiko oziroma poplavo čustvenih stisk in vedenjskih težav, kar ima nedvomno škodljiv vpliv na celoten vzgojno-izobraževalen proces, opozarja Erjavčeva. "Glede na to, kakšna škoda se dogaja med zapiranjem šol (zlasti povečevanje socialno-ekonomskih razlik oz. neenakosti v izobraževanju), si težko predstavljam, kako bi to popravljali. Še posledic prvih valov in zaprtij nismo zares začeli popravljati, tako da si res ne moremo privoščiti dodatnega stopnjevanja problematike."

"Menim pa, da je to generacija, ki ima edinstveno izkušnjo. Če bi jo znali kot družba izkoristiti in njihovo nadaljnjo izobrazbo graditi na tem, bi kot družba prav gotovo napredovali. Gledano zgolj z vidika klasičnega pouka in vsebinskega znanja ter nekaterih spretnosti pa je prav gotovo videti, da so učenci nazadovali," je svoje misli strnil učitelj Purkat. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez23
19. 09. 2021 12.55
+1
Ponovno trapast članek. Kakšno mladost smo pa imeli mi . Vojno stanje od leta 90 dalje pri nas in v naši okolici, pa na nas otroke tedaj sploh ni vplivalo. Bili so spopadi, mi pa na kolo in gledali naše teritorjalce kako streljajo in pomagali prebeglim nabornikom JLA kako do do gasilskega doma , kjer so slekli uniforme , jim dali civilne obleke in denar za vrnitev domov. Stalno grožnje mitingašev v Srbiji, da bodo zasedli Slovenijo, starše je skrbelo, nas pa ne. Potem ni bilo služb po razpadu juge, pa se je vse uredilo, danes službe so povsod. Cela država je bila vesela, ponosna in veselice in diskoteke polne povsod, danes jih že 20 let ni več. Potem smo šli poleti na Hrvaško na morje, a 20 km stran pa vojaški spopadi. Nam je bilo všeč, da so v diskoteki sama dekleta, fantje pa na fronti, ko si mlad te to sploh ne skrbi. Danes pa otrok pred karanteno 8, ur za računalnikom, v času karantene je pa 12 ur za računalnikom.
milan-hisan
19. 09. 2021 12.28
+2
In spet so najbolj glasni anticepilci.
bubson11
19. 09. 2021 11.47
+3
jeb... takega starša keremu je lasten otrok v napoto!!!!
Christi Miles
19. 09. 2021 11.36
+0
Za vse to in še več, se lahko zahvalimo edino Puklastemu in kliki
pesnitev
19. 09. 2021 11.23
+2
Ste anticepilci prebračli ta članek? Kot vidite, zaradi vas pandemija zopet udarja v večji meri in odgovornost za to boste nosili, vi! Medije pa opozarjam, da trobijo v isti rog s proticepilci, ne vsi, a poglejte recimo Večer!
jps28
19. 09. 2021 10.57
-1
Ah to ni nič, važno, da imajo pfajzr and companji miljardne dobičke. Pa vlade kažejo svojo moč nad prebivalstvom.
pesnitev
19. 09. 2021 11.24
+1
Ko bi se proticepilci dali cepiti, bi otroci lahko normalno hodili v šolo, ne pa da proticepilci širijo virus!
Sajeta5
19. 09. 2021 09.07
+5
Temu, kar se dela z otroki ze dve leti, je dobilo ime - epidemioloska pedofilija - najbolj leti na prisilno nosenje mask
soncarica84
19. 09. 2021 10.55
+0
In kaj je tvoj odgovor na obnasanje do otrok pred korono? Valda ne sanjas o tem da so bili srecni bolj kot sedaj.
pesnitev
19. 09. 2021 11.25
-1
Sajeta5 Prisilno nošenje mask? Zaradi katerih ljudi, te vprašam. Vsak, ki hoče obvarovati sebe in otroke, nosi masko, tudi otroci in nič jim pri tem ne manjka! Manjka le proticepilcem v glavah...
mlutherking
19. 09. 2021 08.34
-1
Saj to je namen, a ne? Projekt melting pot.
Senzor
18. 09. 2021 21.58
+2
Kovid I teror se nadaljuje. Do kdaj še?
Korintos11
19. 09. 2021 08.45
+0
pesnitev
19. 09. 2021 11.27
-1
Senzor, Covid "teror" bo trajal do takrat, ko si boš ti izmislil učinkovito orožje proti virusu!
Senzor
18. 09. 2021 21.57
-1
Ustrahuje jo na grožnjah z izgubo službe. Eksistenčna tiranija. Mi smo sramoten vzor svetu s temi ukrepi.
soncarica84
19. 09. 2021 11.05
+1
No, meje so odprte. Imas prosto pot da se izselis.
pesnitev
19. 09. 2021 11.27
+2
Aha, potem pa pojdi necepljen na Dansko, tam te bodo veseli, še bolj, če boš okužen
Senzor
18. 09. 2021 21.54
+2
Take titanije kot pri nas ni tudi v sosednjih državah. Samo nabijanje. Samo z državljansko ne pokorščino se lahko ustavi to norijo.
Korintos11
19. 09. 2021 08.45
+3
Pojdi v Avstrijo ali Italijo, tam boš šele cvilil.
pesnitev
19. 09. 2021 11.28
-1
Truth
18. 09. 2021 20.11
+7
Pretiravanje na vsakem koraku
Victoria13
18. 09. 2021 19.50
+5
1600 otrok se pa veselo šola doma na željo staršev, pa jim nič ne manjka.
Uporabnik1515261
19. 09. 2021 09.06
+3
Se strinjam, a ti otroci imajo za to idealne pogoje , tisoči pa sploh ne , najosnovnejših. Niti zadovoljive hrane.
soncarica84
19. 09. 2021 11.03
+1
Buldog. Ogromno otrok iz premoznejsih druzin jedo knorr, maggi in ostalo nesnago. Ker pac matere nimajo zelje kuhati. To ni niti h od hrane.
bubson11
19. 09. 2021 11.50
trenutno res ne, cez nekaj casa pa bo pesem drugacna...sola je sola....doma je pa en drek....vidim po svoji hcerki, pa po necakinji...
WishYouAllTheBest
18. 09. 2021 19.17
+2
Draga novinarka, tako ti kot tvoji dnovinarski kolegi ste lepo sodelovali s politiki in farmacevti, da je do takšnega stanja sploh prišlo..
pesnitev
19. 09. 2021 11.33
+1
Aja Wish You... beseda virus je zate politični pojem, bednež, malo si prelistaj literaturo o virologiji!
silva-d
18. 09. 2021 19.09
+5
kake bedastoče pišete,kdo je lačen če pa ima vsak otrok telefon,če imajo starši za drage telefone potem otroci sigurno niso lačni
soncarica84
18. 09. 2021 20.50
+5
No, nekaterim starsem so telefoni, obleke, avti, pocitnice... vec kot hrana. Ne bi verjela, ce ne bi poznala primera. Vse za nadstandarden imidz.
Lev07
19. 09. 2021 08.20
+8
Niso nobene bedastoče! Precej družin je v Sloveniji, ki živijo v revščini in otroci nimajo telefonov, pa tudi rednih obrokov ne!
pesnitev
19. 09. 2021 11.34
Težeklojz
18. 09. 2021 18.30
+2
Močno upam, da nihče od otrok ne bere tega skropucala, ker se bo še sam sebi zasmilil.
Berenika
18. 09. 2021 18.57
-4
Močno upam, da tvoji otroci ne poznajo skrpucala lastnega očeta, sicer se utegne zgoditi, da bi se jim zasmilil.
mmickica
18. 09. 2021 18.07
+8
Ne pretiravat no! Ze res, da nekaterim ni bilo lahko, a.pak danes govoriti o nekih strasnih osamah in podobno, ni na mestu, saj imajo mladi vsaj telefone in sociala omrezja. Kako so se pocutili nasi stari starsi med 2.sv. vojno, ko niti televizije niso imeli, se radia ne, pa so sli cez to.
peromat
18. 09. 2021 17.05
+6
Brazgotina ste vi mediji in vlada.
EEgon
18. 09. 2021 16.01
+4
Kateri neumen naslov. Nekdo se je res potrudil pri idiotizmu. Sramota da takšno neumnost napišete.
Perivnik
18. 09. 2021 15.23
+4
Kvazi strokovnjaki to ugotavljajo. Naj se strokovnjaki ukvarjajo z izboljšanjem odnosov med partnerji. Marsikaj se je izkristaliziralo, ko so bili partnerji doma in prisiljeni biti skupaj. Prej so mogoče samo spali v istem fletu. Ali pa tudi ne vedno. Bo korona malo "poucala", kar ljudje sami niso sposobni ali se jim ne ljubi ali jim ne paše zaradi kakšnih finančnih ugodnosti.