Slovenija

Stojmenova Duh bi prevzela ministrstvo za digitalno preobrazbo

Ljubljana, 12. 05. 2022 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
605

V poslanskih prostorih v državnem zboru se je prvič uradno sestala rekordno velika poslanska skupina, to je 41 bodočih poslancev Gibanja Svoboda. Med njimi je veliko takih, ki so v državni zbor prišli sploh prvič. Zasedal pa je tudi izvršni odbor in svet stranke Gibanje Svoboda, ki je razpravljal o koalicijski pogodbi, pa tudi o še nezasedenih ministrskih položajih. Golob je razkril, da je kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Pogovarjali pa so se o še eni kandidatki, ki bi prevzela kmetijski resor. A njenega imena za zdaj še ni razkril. Gibanje Svoboda bo začelo tudi pospešen postopek združevanja s SAB in LMŠ.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iskanje manjkajočih ministrov
    02:31
    Iz 24UR: Iskanje manjkajočih ministrov
  • Izjava Roberta Goloba
    01:00
    Izjava Roberta Goloba
  • Iz SVETA: Prvo srečanje poslanske skupine Gibanja Svoboda
    05:22
    Iz SVETA: Prvo srečanje poslanske skupine Gibanja Svoboda

Vstop v koalicijo in samo koalicijsko pogodbo morajo potrditi organi posameznih strank. Prav o tem je danes tekla razprava na izvršnem odboru in svetu stranke Gibanje Svoboda. Razpravljali so tudi o še nezasedenih ministrskih položajih iz kvote stranke.

Več o dogajanju na seji sveta stranke je malo po 18. uri razkril predsednik stranke Robert Golob pred stavbo Centra Tivoli na Bleiweisovi ulici 30 v Ljubljani. Dejal je, da so organi stranke Gibanje Svoboda danes soglasno potrdili koalicijsko pogodbo, protokole, ministrski razrez in tudi imena ministrskih kandidatov.

Potrdil je tudi, da so se pogovarjali o še dveh imenih za ministrske kandidate. Enega je tudi razkril. Emilija Stojmenova Duh naj bi prevzela ministrstvo za digitalno preobrazbo. 

Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh FOTO: Bobo

Na vprašanje, kako to, da so za svojo kvoto izbrali kandidatko iz stranke SD, je Golob odgovoril: "Po naših informacijah je iz stranke SD pred kratkim izstopila." Da je iz SD izstopila, so potrdili tudi v SD. 

V sredo so sicer prvaki bodočih koalicijskih partneric dokončno uskladili programski del koalicijske pogodbe in razdelili ministrske funkcije med strankami. Fajonova bo prevzela vodenje ministrstva za zunanje in evropske zadeve, Mesec pa vodenje ministrstva za solidarno prihodnost. Oba bosta podpredsednika vlade, prav tako se to mesto obeta kandidatu za zdravstvenega ministra Danijelu Bešiču Loredanu. SD bodo sicer v novi vladi pripadli štirje resorji, Levici trije, preostale bodo vodili ministri iz kvote največje koalicijske stranke, torej Gibanja Svoboda.

Drugega imena še ni razkril, šlo pa naj bi za kandidatko za kmetijsko ministrico. Razkril je le, da gre za doktorico znanosti, ki prihaja iz stroke, in da ima podporo stranke. Čakajo le še na dokončno soglasje z njene strani. 

Imena vseh kandidatov iz kvot drugih dveh strank koalicije naj bi bila znana do ponedeljka.

Glede podpisa koalicijske stranke je Golob dejal, da je parafiranje koalicijske pogodbe pričakovati že v soboto. Pri tem čakajo predvsem Levico, ki "ima svoje postopke", pravi Golob. Po parafiranju koalicijske pogodbe, ki naj bi obsegala več kot 80 strani, naj bi jo razgrnili tudi javnosti.

Podpis koalicijske pogodbe pa bo predvidoma 22. maja. Predsednik stranke Gibanja Svoboda Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec želijo vlado sestaviti do 3. junija.

Koalicijska pogodba po Golobovih besedah temelji na njihovem predvolilnem programu, ki so ga v pogajanjih s koalicijskima partnericama v nekaterih točkah uskladili, temelji pa na novem družbenem dogovoru. Poudarek je na zdravstvu in na zeleni ter digitalni preobrazbi, tudi na medgeneracijskem dialogu in stanovanjski problematiki.

Med prvimi ukrepi bo sprememba zakona o Radioteleviziji Slovenija. Ta je, kot pravi Golob, že usklajen in bo prihodnji teden vložen v parlamentarno proceduro. Vlada bo, ko bo imenovana, sprejela dejansko regulacijo cen energentov z namenom olajšanja energetske draginje ljudi tudi na cenah hrane, je dejal Golob. Izpostavil pa je še pripravo covidne strategije in zdravstva za jesen, "da jo bomo lahko preživeli boljše kot doslej".

Na varnostnem področju bodo razširili nabor ukrepov in namen investicij, o konkretnih zneskih še niso govorili, pravi Golob, saj "se morajo o tem dogovoriti z zavezniki". Primarno pa bodo namenjeni tistim nišam v varnosti, "za katere verjamemo, da so bolj učinkovite od nakupa oklepnikov". Poskusili pa bodo delovati horizontalno tudi na primer na področjih gospodarstva in znanja, zato so tudi uvedli spremembe pri resorjih.

Za funkcije v kabinetu predsednika vlade, generalnega sekretarja vlade, Sove in Ukoma obstajajo kandidati, je dejal Golob, a še niso začeli procesa selekcije. "To je za prihodnji teden, do danes smo imeli cilj fiksirati koalicijsko pogodbo in ministrska imena," je dejal.

O današnjih investicijah vlade v odhajanju, ki bo od jutri naprej opravljala le še tekoče posle, pa je Golob dejal, da odločitve vlade po volitvah nimajo legitimnosti, saj "je že jasno, da so ljudje zavrnili njihove politike". "Tiste, ki tik pred odhodom sprejemajo odločitve, ki imajo večletne učinke, nekateri imenujejo obupanci, jaz pa bi rekel, da nimajo radi svoje države," je zaključil Golob.

Svet stranke Gibanja Svoboda je sprejel tudi sklep o povezovanju s strankama LMŠ in SAB, ki se bo po Golobovih besedah odvijal pospešeno, tudi zato so obe stranki povabili k sodelovanju v vladi.

Tako LMŠ kot SAB je na aprilskih državnozborskih volitvah podprlo manj kot štiri odstotke volivcev, kar pomeni, da sta stranki ostali pod parlamentarnim pragom.

IO SAB podprl predlog za združevanje socialno-liberalnih strank, o tem bo odločal še svet stranke

Izvršni odbor SAB je sprejel sklep, s katerim svetu stranke predlaga, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednico Alenko Bratušek za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Za vodenje postopkov združevanja je IO pooblastil generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča.

Izvršni odbor stranke je na današnji seji podprl tudi predlog predsednika stranke Gibanje Svoboda in najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da stranka SAB sodeluje v vladi, Bratuškova pa prevzame vodenje ministrstva za infrastrukturo, so sporočili iz SAB.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (605)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
16. 05. 2022 09.58
Isto "pakovanje" kot tista bolgarska novinarka.
Nilič
14. 05. 2022 16.24
Smo sodelovali z laboratorijem kjer dela in večkrat tudi z njo in nimam niti malo optimizma glede te izbire. Samo flancanje, nič konkretnega, kader za javno upravo.
patogen
13. 05. 2022 10.04
-4
Najprej kar bo Bešić Loredan dosegel, bo štrajk Zdravnikov in UKC. Če nikomur ni uspelo, bo njemu še najmanj. Poleg tega je zagovornik privat zdravstva, mediji pa bodo razglasili, da se je vrnilo "javno zdravstvo". Pa bodo levičarji veselo cvilili. Tako je to v Sloveniji.
mali.mato
13. 05. 2022 08.59
+2
Katastrofa, kakšna karieristka.....
proofreader
13. 05. 2022 08.35
+3
Goloba bo še glava bolela, ko se bo moral z vsemi dogovarjati. Na koncu pa mu bo težila še Nika.
plavimil
13. 05. 2022 08.27
+2
A smo mi makedonci ali Slovenci ali balkanci, samo vprašam?
marker1
16. 05. 2022 09.59
Pri levičarjih imajo tujci prednost. Sploh pa taki, ki udrihajo po domorodcih.
resslovenka
13. 05. 2022 08.11
+6
Končno predlagani novi minister za zdravstvo obeta tisto, kar čakamo že 30 let. Da se temeljito pospravi in uredi zdravstveno področje Doslej to še nobenemu ministru ni uspelo, pa jih je bilo že 14. Prav nič mu ne gre zavidati trdega dela, ki ga čaka. Politika roke stran!!! 😎
plavimil
13. 05. 2022 08.49
-3
Marjan Podlogar 1
13. 05. 2022 15.08
Ko bi le bilo vse odvisno samo od politike, če poslušate dr. Breclja?
andro69
13. 05. 2022 08.09
+12
Ta pa hitro menja stranke...
proofreader
13. 05. 2022 08.07
+7
Naključna protestnica, sicer sodelavka SD, se je končno razkrila. Hecno da bo digitalizacijo vodila oseba, ki je proti šolanju na daljavo.
mali.mato
13. 05. 2022 08.03
+8
SD pod vodstvom Fajonove na naslednjih volitvah ne bo prestopil praga parlamenta.
rovte
13. 05. 2022 11.17
-1
Pa kaj ji mar, kot kaže plača davkoplačevalcev bo še vedno!! To je spet okroglo korito komunistov, ko nikoli ne prideš na konc ampak se vrtiš v nedogled!!
mali.mato
13. 05. 2022 08.01
+8
Vedno bolj kaže da bo nova vlada Golobov harem z lahkimi ženskami a la Emilija. Očitno je Golob po ločitvi padel v drugo puberteto, saj mu Urška, ki jo je prevzel Masleši ni dovolj.
Salting
12. 05. 2022 21.59
+1
Tonin se že digitalno kesa a bog ne odpušča
jutri_pa_res
12. 05. 2022 21.59
+13
Največji vic je Ministrstvo za solidarno prihodnost, minister pa Mesec. Ubogi Golob, na kaj je moral pristati. Mislim, da bi imel manj težav s problemi, če bi se dogovoril z NSi. Vendar, stric iz ozadja ordinira...
luka777
13. 05. 2022 08.53
+3
nič ni ubogi. sam je sprejel torej je nevretenčar in/ali podgana kakor je to že dolgo znano za politike na splošno.
son?ek11
13. 05. 2022 11.59
+2
Ha; zblojeni tonin bi pa hotel biti mandatar, kako bi pa njemu ugodil??... tonin kar naj gre na smetišče zgodovine
Mickay
12. 05. 2022 21.58
+15
daj bo LEVICA izvedla 1. točko programa POSLANCE na MINIMALCE, pred izgonom podjetnikov ali po brcanju človeka ko je na tleh ali po nacionalizaciji Sam prašam ? Mimogrede ali so pomerili kopalke Akrapoviču, da ne bo nag plaval c AMERIKO ??
Salting
12. 05. 2022 21.58
-4
Mladi SDS Žan Mahnić ima kot latrinski sekretar tudi izkušnje z digitalizacijo, saj konzumira žgečkljive spletne vsebine kar med "delovnim" časom.
fljfo
12. 05. 2022 21.58
+11
A za prijatelja Arčona, ki ti je zrihtal zemljiško knjigo v Kromberku pa kar novo ministrstvo? Lepa...
Salting
12. 05. 2022 21.56
-2
Strašilo Urbanija se je že prijavil na to pozicijo? Že ima wifi v svoji spalni kripti?
piu
12. 05. 2022 21.56
+10
Lewaci so garancija za neuspeh......
Trapon
12. 05. 2022 21.55
+11
Kaj bo eden na drugega se bodo izgovarjal da se ne da da je Janša zafural in vse dokler se ne skregajo ker mislim da je Janša dobro denar porazdelil ljudem prvič v zgodovini. In hvala bogu drugače bi levaki vse zapravili za neke komisije itd
levidesničar
12. 05. 2022 21.59
-1
Razdelil zelo dobro, da bomo še dolga leta zapufani. Lahko je metati denar iz malhe ali pa iz kreditova, dobiti ga nazaj pa je težko.
Salting
12. 05. 2022 21.54
-5
Glavno, da bo s te pozicije odbilo totalno nesposobnega NSi lobista za uber! Moto NSi: "le bedniki in kateheti"