Slovenija

Stopnjevanje napetosti med policijskima sindikatoma in vodstvom Policije

Ljubljana, 09. 10. 2021 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napetost med policijskima sindikatoma in vodstvom Policije se po torkovem protestu stopnjuje. V Policijskem sindikatu so v četrtek zapisali, da preučujejo vse oblike odgovornosti Olaja na protestu. Ta je vodjo sindikata pozval k spoštovanju pogodbe o zaposlitvi, s čimer mu je po mnenju Sindikata policistov neposredno grozil z odpovedjo. Predsednik SPS Kristjan Mlekuš je dejal, da se je v Policiji že začel lov na anonimnega policista, ki je spregovoril o razmerah v Policiji in policiste pozval, naj na svoj profil na družbenem omrežju dodajo napis "Jaz sem anonimni policist iz Tarče".

Rok Cvetko, Policijski sindikat Slovenije (PSS)
Rok Cvetko, Policijski sindikat Slovenije (PSS) FOTO: Bobo

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS), ki ga vodi Rok Cvetko, so v četrtkovem dopisu generalnemu direktorju Policije Antonu Olaju, ki ga je ta tudi objavil na družbenih omrežjih, zapisali, da je za "vse ukrepe in aktivnosti" policistov na torkovem protestu odgovoren generalni direktor.

Zaradi tega s pooblaščeno pravno pisarno preučujejo vse oblike Olajeve odgovornosti, saj zaradi njegovih pravic in obveznosti "ni mogoče izključiti suma storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva oziroma druga kazniva ravnanja", ki bi se lahko pokazala po neodvisni preiskavi. Ob tem mu očitajo tudi upad ugleda in dostojanstva policistov.

Dodajajo, da so policisti s svojim ravnanjem na torkovem protestu sledili odredbam generalnega direktorja Policije, direktorja policijske uprave ali policista, ki ga je za to pooblastil generalni direktor ali direktor policijske uprave. Zato so Olaja v zapisu prosili, naj jih v "najkrajšem možnem času konkretno" seznani s tem, kako je potekalo poveljevanje in odrejanje ukrepanja policistov ter "kdo je dejansko poveljeval oziroma izdajal odredbe policistom".

Olaj zavrnil obtožbe 

V zapisu na družbenem omrežju je Olaj Policijskemu sindikatu Slovenije in njegovemu predsedniku Cvetku v četrtek nato odgovoril, da ima lahko vsakdo svoje mnenje. Ostro pa je zavrnil "zavajajoče navedbe o 'zgražanju nad posredovanjem policistk in policistov' in o 'upadu ugleda in dostojanstva'".

Anton Olaj
Anton Olaj FOTO: Aljoša Kravanja

Po Olajevih besedah gre za poskus povzročanja slabih medsebojnih odnosov, kar je v nasprotju z določbami kolektivne pogodbe za policiste in v nasprotju z določili dveh členov kodeksa policijske etike. "Tudi pogodbe o zaposlitvi, ki zavezuje k spoštovanju kodeksa," je še dodal.

V Sindikatu policistov Slovenije Olaju očitajo kršenje ustavnih postulatov

Na to so se v petek odzvali v drugem policijskem sindikatu, Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Zapisali so, da je Olaj z zapisom "neposredno" grozil z odpovedjo delovnega razmerja Cvetku. Očitajo mu kršenje postulatov "ustave, zakona o delovnih razmerjih, zakona o javnih uslužbencih ter določb mednarodnih konvencij o zaščiti delavskih predstavnikov in sindikalnih zaupnikov".

Pozvali so ga, naj pri svojem delovanju spoštuje veljavne predpise, h katerim je zavezan kot predstojnik Policije. Poudarili so še, da v njihovem sindikatu ob tem Policijskemu sindikatu Slovenije in njegovemu predsedniku Roku Cvetku izražajo "trdno podporo in solidarnost".

Zapis v podporo: "Jaz sem anonimni policist iz Tarče"

Dodatno so se v SPS oglasili danes ter v "pismu anonimnemu policistu" izrazili podporo in zahvalo policistu, ki je v četrtkovi oddaji Tarča spregovoril o razmerah v Policiji. Kot je zapisal predsednik SPS Kristjan Mlekuš, se je v Policiji že začel lov na anonimnega policista, vse pa je pozval, naj na svoj profil na družbenem omrežju dodajo napis "Jaz sem anonimni policist iz Tarče".

Kristjan Mlekuš
Kristjan Mlekuš FOTO: Aljoša Kravanja

"Razumem te, da te je zaradi tega strah za službo, da te bodo razkrinkali in javno linčali tisti, katerih nezakonita ravnanja si razkril. Vem, da je včeraj med policisti završalo, ko so nekateri mediji objavili 'nefiltriran' zvočni posnetek, na katerem si domnevno ti," je zapisal Mlekuš, a dodal, da je lahko anonimni policist popolnoma brez skrbi. "Tvojega posnetka ne bodo našli, ker niti ne obstaja. Tvoja identiteta je povsem varna," je zapisal v sporočilu za javnost.

"In konec koncev, ničesar takšnega nisi storil, da bi imeli pravno podlago, da bi te 'iskali' in 'kaznovali'. Storil nisi nič nezakonitega, ničesar nisi kršil! Si pa dal nov zagon tako meni kot vsem ostalim 8.000 sodelavcem. Zaslužiš vse spoštovanje, a tega, kar si zaslužiš v resnici, ne boš nikoli dobil – medalje za hrabrost. Pa ne zato, ker si je ne zaslužiš, ampak zato, ker nihče ne ve, kdo si, in nikoli ne bo izvedel," je še zapisal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (386)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
12. 10. 2021 21.46
-1
Sindikat nima kaj komentirati načina delovanja policije ampak je namenjen zaščiti pravic zaposlenih iz delovnega razmerja. Tako se pa angažira izrazito politično in takšen sindikat je treba prepovedati in politične kolovodje odpustiti.
Ševednonaskradejo
13. 10. 2021 11.24
Ob dejstvu politično privatizirane policije, se politični angažma policijskega sindikata najmanj podrazumeva. Policija je v službi državljanov, ne pa notranjega ministra, ali pripadnikov stranke SĐS
Walter Pravicek
10. 10. 2021 19.53
+4
NORMALNO,DA POLICISTI,IZOBRAŽENI V PRAVIH ŠOLAH NE TEČAJIH DR.IZ ŠENTJURJA.GORENAK.TA LAHKO "PREDAVA"LE ŠE PIONIRČKOM!MLADI RAZMIŠLJAJO BREZ POVEZAV Z KOMUNIZMOM!BREZ RUKSAKOV IZ OBDOBJA JUGOSLAVIJE,.BREZ NOVE UNIVERZE V NOVI GORICI,KI"PROIZVEDE"DOKTORJE,A TI LAHKO DOBIJO DELO LE V POLITIKI ALI MILICI,SEDAJ PO UKAZU JANŠE V VRHU POLICIJE.UPOKOJENCE VEN NIZ VSEH SLUŽB.BREZ NJIH BO SLOVENIJA OGROMNO PRIŠPARALA,DELO BI DOBILI MLADI Z DRŽAVNO REDNO PRAVILNO IZOBRAŽENI,NEKOMUNISTI,RAZNI OD HOJSA,OLAJA IN JANŠE"PODPRTI"AGITATORJI,KI PODPIHUJEJO LJUDI NE BI UPALI DELATI TEH KRAVALOV,NATO BEG IZ PRIZORIŠČA.A LA STANKOVIĆ.ALI LAHKO JANŠA VSE PREKO PODREJENIH KUPI?ZATOM PODPRIMO SINDIKATA POLICISTOV.MLADIH ZRELIH LJUDI.NE LUTK!
bonkintos
10. 10. 2021 17.21
-4
Predlog vlade naj bo za ukinitev sindikatov ---VOJSKE--POLICIJE -ŠOLSTVA--DRŽAVNE UPRAVE....vsi ti imajo redna nakazila redno si jim usklajuje plače...TOREJ SINDIKAT JE VIŠEK TISTI KI PA SE Z NEČEM NE STRINJA PA NAJ GRE V GOSPODARSTVO.
Covid 19
10. 10. 2021 15.04
+6
Mi vemo,da so protestniki protestirali tudi v podporo policijskemu sindikatu,ki se je boril proti prisilnemu PC v policiji.Zdaj pa pomislite proti komu se bori policija? Proti tistim,ki so jo podpirali in se borili zanje na ustavnem sodišču.. Mene zanima samo kdo so ti brez čelad in mask in predvsem kako je vladi in njihovemu vodstvu uspelo blokirati njihove možgane in razsodnost..
Lolo1
10. 10. 2021 14.10
+1
Tudi jaz sem anonimni policist iz tarče.
JApajaDAja
10. 10. 2021 09.47
+7
zaskrbljujoča so dogajanja v slo policiji....precej ex policistov, ki niso bili "le prometni" postane uspešnih podjetnikov, se aktivno politično angažira, zapade v kriminal....z info jih srvisirajo policija, npu, tožilstvo....?.....
davboj
10. 10. 2021 08.23
+5
Končno šefovske maske v policiji padajo. Olaj izkorišča policijsko šibkost v prid vlade, žalostno pa da bi lahko policisti s svojimi pooblastili, že zdavnaj spravili tja kamor si najmanj želi. Tja kjer ritka boli.
magura
09. 10. 2021 21.41
+4
Vicev o policajih ni - ker je vse res !..pfejj
FAUSTOS1
09. 10. 2021 20.23
+7
ŠE nikoli v zgodovini slovenije se ni policije tako grdo izkoriščalo proti lastnemu ljudstvu kot sedaj pod to profašistično vlado sds janšistov-verjamem .da večina policistov tega ne želi a jim nadrejeni sds grozijo z odpovedjo.
JApajaDAja
10. 10. 2021 09.48
+3
ne bodi naiven....info z "ibarske magistrale" so še vedno aktivne!
PPP1000
09. 10. 2021 19.39
+18
Odkar vlada SDS je Slovenija postala psihiatrična bolnišnica! Tonin? zarad virusa je to kar je, mar ne? SDS in sateliti ste največji virus, vbistvu sploh ne virus ampak rak rana nase družbe.
Dr.Rugelj
09. 10. 2021 19.27
+6
Briga nas za vas policaje - spoštovanje in ugled ste si zapravili sami !...
Boris Kavčič
10. 10. 2021 12.54
+0
jodr
09. 10. 2021 19.11
-14
kakšna policijska sindikata? Ukiniti ju takoj, ker sta v nasprotju z evropsko zakonodajo. Sta produkt socializma.
Senzor
09. 10. 2021 19.05
+1
Dokler ščitijo tiransko vlado nas ne zanimajo njihovi spori, ki se javno objavljajo.
mosqito
09. 10. 2021 18.52
-2
Zala imata vojska in policija sploh sindikat...to ni isto kot podjetje.
mosqito
09. 10. 2021 18.51
-9
V nobeni normalni državi, sindikat ne politizira...povsod se borijo za plače in boljše delovne pogoje. Rdeči sindikalisti,s 4000€ plače, se za plače nočejo borit,raje za svoje orivile6.
dober-man
09. 10. 2021 18.37
+15
jaz sem anonimni policist iz tarce
cefre
09. 10. 2021 18.21
+13
Ob takšni nadaljni aroganci se bodo policisti prej ko slej z solzilcem in vodnim topom obrnili v šefe!
papi1
09. 10. 2021 20.16
-5
Ja, šefe po zakonodaji EU neobstoječega sindikata. Aja, celo 2 so si privoščili.Pa lepo vas prosim!
MeaParvitas
09. 10. 2021 18.19
+9
Če policist odkloni izvršitev zakonitega ukaza ali odredbe policijskega vodje ali za to pooblaščene osebe, bi moral disciplinsko odgovarjati, vendar v primeru odklonitve zakonitega ukaza ali odredbe, ZPol (2009) ne predpisuje posebne disciplinske sankcije, prav tako določbe Zakona o javnih uslužbencih (2007) ne predpisujejo disciplinske kršitve za zavrnitev ukaza ali odredbe nadrejenega. Policistova disciplinska odgovornost bi se lahko ugotavljala v okviru kršitve določil pogodbe o zaposlitvi. Tudi slovenski Kazenski zakonik (2008) ne predpisuje posebnega kaznivega dejanja, ki bi sankcioniral zavrnitev izvršitve ukaza oziroma odredbe predpostavljenega. Policist bi lahko odgovarjal za kaznivo dejanje, storjeno z opustitvijo samo v primeru, če bi zaradi odklonitve zakonitega ukaza nastala hujša posledica za življenje ter osebno varnost ljudi in premoženje.....Torej?
TEDOxy50pMEDO
09. 10. 2021 18.18
-10
Samo dva sindikata imajo ubogi kifeljci? Smilijo se mi.
papi1
09. 10. 2021 18.30
-6
dron
09. 10. 2021 18.58
+7
papi1, janševi odloki pa so nad zakoni ovca,bodi rajši tiho.
papi1
09. 10. 2021 20.19
-2
Janša ni sindikat je PV, ovca, če ne veš. PV je po zakonih EU ligitimen, sindikati policistov pa ne. Pika, pametnjakovič.
Boris Kavčič
10. 10. 2021 12.56
-1
Andrew16
09. 10. 2021 18.13
-12
Sindkalni milicniki, ki po narocilu globoke drzave rušijo pravno drzavo. Only in Slovenija