Slovenija

Strah – glavni problem krvodajalstva in darovanja organov mladih

Maribor, 13. 03. 2021 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
91

V Sloveniji trenutno kri daruje dovolj ljudi, da smo samozadostni. Problem pa je, da se slovenska populacija stara oziroma se bliža zgornji starostni meji darovanja – 65 let. Zato je za prihodnost krvodajalstva pri nas ključnega pomena izobraževanje mladih. Društvo študentov medicine Maribor si s projektom Epruvetka prizadeva, da bi mlade spodbudilo k rednemu darovanju krvi in da bi postali darovalci organov. Zdaj je ekipa Epruvetke izdala še knjižico, kjer je zbrala vse informacije o tej temi.

Avtorji (Luka Oblak, Jana Žnidarič, Janina Ulbl, Klemen Lah in Iva Jajčevič), mentorica Erika Kavaš, dr. med., in vodja projekta Epruvetka Društva študentov medicine Maribor Urša Vodopivec.
Avtorji (Luka Oblak, Jana Žnidarič, Janina Ulbl, Klemen Lah in Iva Jajčevič), mentorica Erika Kavaš, dr. med., in vodja projekta Epruvetka Društva študentov medicine Maribor Urša Vodopivec. FOTO: arhiv projekta Epruvetka
Projekt Epruvetka je neprofiten in prostovoljen in deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Ustanovljen je bil leta 2010 na pobudo študentov medicine, saj so želeli ozaveščati javnost o pomenu darovanja krvi, krvotvornih matičnih celic in organov. Urša Vodopivec, vodja projekta Epruvetka

Najkrajši odgovor, zakaj je darovanje krvi in organov pomembno, je že znana poved: ker rešuje življenja. Kri je namreč nenadomestljiva tekočina, brez katere marsikatera veja medicine danes ne bi delovala in bi se mnogo življenj prehitro končalo. "Transfuzijo največkrat dobijo bolniki, ki imajo pomanjkanje krvi oziroma njenih sestavin, bolezni krvotvornih organov, bolniki z rakom, poškodovanci v različnih nezgodah in pri operativnih posegih," je pojasnila vodja projekta Epruvetka Urša Vodopivec.

Darovanje krvotvornih matičnih celic pogosto omogoča bolnikom s krvnimi boleznimi edino pravo možnost za popolno ozdravitev. "S to metodo zdravimo več kot 70 malignih in nemalignih bolezni," je izpostavila vodja Epruvetke Vodopivčeva. Darovanje oziroma transplantacija organov pa je pomembna predvsem, ko odpovedo vsi drugi medicinski pristopi. "Torej, ko bolnikov organ ni več zmožen opravljati življenjskih funkcij," je poudarila vodja.

In prav zato, da Slovenci ne bi pozabili, kako pomembno je darovanje oziroma bi se bolje seznanili s to tematiko, so mariborski študenti medicine pred dobrimi 10 leti začeli projekt Epruvetka. Trenutno ga vodi petčlanska organizacijska ekipa, v kateri ima vsak član svoje zadolžitve – od organizacije predavanj in promocij do vodenje socialnih omrežij. Ostali člani lahko predavajo ali sodelujejo na promocijah krvodajalskih akcij. "Že 10 let nam s strokovnim vodenjem pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino na UKC Maribor pomaga mentorica Erika Kavaš, dr. med. Sodelujemo pa tudi z drugimi ustanovami – Zavodom za transfuzijsko medicino RS, Rdečim križem Slovenije, Slovenijo Donor, Slovenijo-transplant in Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo," je naštela Vodopivčeva.

Trenutno smo v Sloveniji dobro preskrbljeni s krvjo. A ker se krvodajalci starajo, je treba spodbuditi mlade, da tudi oni postanejo redni krvodajalci.
Trenutno smo v Sloveniji dobro preskrbljeni s krvjo. A ker se krvodajalci starajo, je treba spodbuditi mlade, da tudi oni postanejo redni krvodajalci. FOTO: Aleš Černivec

Problem krvodajalstva je staranje slovenskega prebivalstva, krvotvornih matičnih celic pa ujemanje darovanih tkiv s prejemnikom

Po navedbah ekipe Epruvetka kri daruje približno 100.000 Slovencev na leto, kar za zdaj še omogoča, da smo v Sloveniji s krvjo samozadostni. "Problem pa je, da se naša populacija krvodajalcev stara oziroma se bliža zgornji starostni meji darovanja – 65 let. Zato je za prihodnost krvodajalstva v Sloveniji ključnega pomena, da izobražujemo mlade in jih na ta način spodbudimo k rednemu darovanju krvi," je poudarila urednica, avtorica in bivša vodja projekta Epruvetka Iva Jajčevič.

Kot nam je povedala Jajčevičeva, je zgodba o darovanja krvotvornih matičnih celic oziroma kostnega mozga bolj zapletena. Problem je namreč ujemanje darovanih tkiv s prejemnikom, kar oteži najdbo ustreznega darovalca. "Da bi te možnosti izboljšali, je tako zelo pomembno, da nas je čim več vpisanih v register potencialnih darovalcev Slovenija Donor. Vpis v register je mogoč do 40. leta starosti, darujemo pa lahko vse do 60. leta," je pojasnila Jajčevičeva.

Do 31. avgusta 2020 je bilo v register vpisanih 20.431 potencialnih darovalcev, vendar zaradi problematike ujemanja jih lahko daruje zgolj 0,3 odstotka. "Tako je do 5. avgusta 2020 le 75 darovalcev iz registra lahko darovalo krvotvorne matične celice," je navedla podatke Jajčevičeva. 

Iva Jajčevič daruje kri in spominja: na odvzem ne smemo priti tešči.
Iva Jajčevič daruje kri in spominja: na odvzem ne smemo priti tešči. FOTO: arhiv projekta Epruvetka

Kako postanem darovalec?

Lahko se tudi odločimo, da bomo potencialni darovalec organov po smrti. Našo odločitev zapišejo predstavniki Slovenija-transplant v svojo bazo podatkov, ki ostane nevidna vse do vpisa smrti, je razložila Jajčevičeva: "Izpolnimo obrazec, da želimo biti darovalec organov in ga priporočeno pošljemo po pošti na Slovenija-transplant. Od novembra 2018 je možna tudi elektronska opredelitev, ki je močno zvišala število darovalcev. Pristopno izjavo darovalca organov lahko izpolnimo pri pooblaščeni organizaciji oziroma za to pooblaščeni osebi ali s pomočjo spletnega digitalnega potrdila preko eUprave."

Za potencialnega darovalca organov se lahko opredelijo vse osebe po dopolnjenem 15. letu. "Želela bi poudariti, da v kolikor se posameznik kasneje premisli, lahko vedno prekliče svojo izjavo in izbrisali ga bodo iz baze," je dodala Jajčevičeva.

Krvodajalec je lahko vsaka polnoletna oseba, do 65. leta, ki ima več kot 50 kilogramov in se na dan darovanja dobro počuti oziroma je popolnoma zdrava. Ženske lahko darujejo vsake štiri mesece, moški pa vsake tri. "Izredno pomembno je, da ne prihajamo na odvzem tešči," je poudarila Jajčevičeva.

V register Slovenija Donor, torej register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic, se lahko vpišejo vse zdrave osebe med 18. in 40. letom, ki morajo imeti najmanj 50 kilogramov. "Najlažje je, če po elektronskem naslovu Slovenija Donor posredujejo svoje podatke z naslovom prebivališča, kamor bodo prejeli paket za vpis z dvema vatiranima palčkama za bris ustne sluznice in pristopno izjavo z vprašalnikom. Vsebino pošljejo nazaj na Zavod za transfuzijsko medicino. Poštnina je brezplačna," je še svetovala Jajčevičeva.

Kri največkrat prejmejo bolniki, ki imajo pomanjkanje krvi oziroma njenih sestavin, bolniki z boleznimi krvotvornih organov, bolniki z rakom, poškodovanci v različnih nezgodah in pri operativnih posegih.
Kri največkrat prejmejo bolniki, ki imajo pomanjkanje krvi oziroma njenih sestavin, bolniki z boleznimi krvotvornih organov, bolniki z rakom, poškodovanci v različnih nezgodah in pri operativnih posegih. FOTO: Gašper Pristovnik

Ekipa Epruvetka sicer opaža, da se mladi precej raje odločijo za posmrtnega darovalca organov, kot pa da bi se vpisali v register Slovenija Donor, torej da bi postali darovalci krvotvornih matičnih celic. "Verjetno je tukaj še vedno močno ukoreninjena podoba starega načina jemanja krvotvornih matičnih celic – odvzem iz križnice z iglo. Vendar jih od leta 2009 večinoma odvzemajo iz venske krvi," je zatrdila Jejčevičeva.

Glavni problem motiviranja mladih

Ekipa Epruvetke je ugotovila, da je največji problem strah pred darovanjem ali slabe izkušnje z njim. Obenem menijo, da so mladi slabše informirani o resničnih potrebah po oskrbi s krvjo in organov ter pomenu darovanja nasploh. "Pri mladih je pogostejši tudi začasni odklonilni odnos do darovanja, na primer potovanja v tropske kraje, tetovaže, uhani ..." je izpostavila Vodopivčeva.

In kakšne rešitve ponujajo mariborski študenti medicine, kako povečati zanimanje za darovanje? Prav v okviru Epruvetke si prizadevajo k ozaveščanju mladih s predavanji. Organizirajo jih na srednjih šolah, kakor tudi promocije na krvodajalskih akcijah in drugih javnih dogodkih. "V zadnjih letih pripravljamo tudi krajše izobraževalne objave na socialnih omrežjih. Menimo pa, da se v medijih še vedno premalo izpostavlja pomen darovanja," je poudarila Vodopivčeva.

Knjižica o darovanju krvi, krvotvornih matičnih celic in organov je plod ekipe projekta Epruvetka.
Knjižica o darovanju krvi, krvotvornih matičnih celic in organov je plod ekipe projekta Epruvetka. FOTO: arhiv projekta Epruvetka

Kako uspešna je ekipa Epruvetka pri svojem delovanju?

Epruvetkini študenti predavajo od 1000 do 1500 dijakom na leto. Želijo si, da bi predavanja začeli izvajati po vsej Sloveniji. "Večkrat letno sodelujemo tudi na študentskih krvodajalskih akcijah, na katerih opažamo, da k našim stojnicam pristopa vedno več ljudi. S pojasnilom in nagovorom mimoidočih smo pripomogli k večjemu vpisu v nacionalne registre pod okriljem Slovenija Donor in Slovenija-transplant. Opažamo tudi, da preko socialnih omrežij lažje pristopamo do mladih," je dejala Vodopivčeva.

Ker so v vseh letih svojega delovanja ugotovili, da je ravno pomanjkanje informacij razlog, ki v ljudeh vzbudi strah pred darovanjem, saj predstavlja nekaj neznanega, so napisali knjižico oziroma kompendijo o darovanju krvi, krvotvornih matičnih celic in organov in ji dali naslov Vse po korakih o darovanju. "V njej želimo širši populaciji ponuditi vse pomembne informacije v zvezi z darovanjem krvi, krvotvornih matičnih celic in organov na enem mestu. Zajeli smo predvsem razlago osnovnih pojmov, zakaj je darovanje pomembno, komu na ta način pomagamo in kako je videti sam postopek darovanja oziroma kaj lahko darovalci pričakujejo. Upamo, da bomo z njim odgovorili na številna vprašanja oziroma dileme in razbili strahove, ki se pojavljajo pri posameznikih ter jih spodbudili k darovanju," je glavni cilj izpostavila Jajčevičeva.

Organizacijska ekipa projekta Epruvetka
Organizacijska ekipa projekta Epruvetka FOTO: arhiv projekta Epruvetka

Vpliv covida-19 na krvodajalstvo in darovanje

Za konec nas je zanimalo, kako je z darovanjem zdaj, ko je na pohodu novi koronavirus? Jajčevičeva je povedala, da epidemija ni obšla niti dejavnosti darovanja, ki je doživelo udarec. Moralo se je prilagoditi novim razmeram, da bi darovalci in prejemniki zanesljivo ostali zaščiteni pred prenosom koronavirusa. "Največ sprememb je na področju krvodajalstva. Odvzemi v času epidemije potekajo po sistemu predhodnega telefonskega naročanja, kjer nas hkrati tudi povprašajo o dopolnjenih kriterijih darovanja v povezavi s covidom-19. Zaradi spreminjajočih razmer se sproti prilagajajo tudi ti dodatni kriteriji za krvodajalstvo, ki jih lahko spremljate na spletni strani Zavoda za transfuzijsko medicino," je strnila Jajčevičeva.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
14. 03. 2021 19.54
jozejoze1
14. 03. 2021 12.31
+1
zanimivo da imamo kljub đabe krvodajalstvu najdražjo plazmo v evropi....navalite slepci za dobrobit lopovov
CelindaAndre
14. 03. 2021 12.00
+0
Krvodajalstvo podpiram, sem darovala, prispevala ali dala skoraj 20 x. Kar se pa organov tiče pa takim lopovom kot so Slovenski komunisti rdeči ne bi dala ničesar najmanj pa podpisa, da sem darovalka dobedsedno bi mesarili v bolnicah in ropali organe vsem za priviligirane. Zakaj se rabi centralni register o stanju pacienta človeka, samo zato, da se takoj lohka izropajp organi živemu človeku in poleg vsega kar so rdeči naropali, nakradli vzeli ljudem bi jim še organe pokradli. Ti nimajo časti, ponosa ti nimajo LIMITA oni so dobesedno žvali. In zakaj tako na hitro poberejo motorista in ali so starši kdaj naredili obdukcijo zase, da bi videli prazno truplo kaj so naredili njegovemu sinu ali hčeri.
jozejoze1
14. 03. 2021 12.28
+0
najdi pomoč....in izpiši se iz SĐS partije samih komunistov...takoj ti bo bolje.
Andree
14. 03. 2021 11.12
+2
včasih sta imeli bolnišnici Ptuj in Maribor za krvodarovalce to ugodnost,da se je njihova napotnica obravnavala pod nujno ali pa vsaj hitro. Sedaj niso vredni. niti toplega čaja
cefre
14. 03. 2021 10.54
+3
Glede na trenutno situacijo, bi človek pričakoval, da ob darovanju krvi za izkaz dobre volje institucije in spodbudo darovalcu izmerijo in obvestijo o številu proti teles na Covid, a za to nihče niti vpraša ne.
Quatflow
14. 03. 2021 11.14
+2
Saj jim tudi ni v interesu. Interes je precepiti prebivalstvo.
spectator935
14. 03. 2021 10.49
+1
Daroval bom takrat, ko bo zdravstveni sistem daroval kaj meni. Trenutno za vse zadeve dobro plačujem
ODKLOP1
14. 03. 2021 10.41
mijavci
14. 03. 2021 10.40
Kako bodo pa v bodoče izvajali krvodajalske akcije če hočejo da se vsi cepijo proti smrtonosnemu covidu, kolikor je meni znano če si cepljen vsaj eno leto ne smeš dati kri, kaj pa na to poreče stroka, ali bodo kar jemali tudi cepljenim z izgovorom da cepivo ne vpliva na krvodajalstvo. Ne bom prepričan če bo tako.
mijavci
14. 03. 2021 10.41
ne bom presenečen če bo tako, popravljam.
RamzesII
14. 03. 2021 10.28
+2
Ne strah, pač pa zavedanje, da sistem ni tak kot bi moral biti, vsaj kar odvzema organov tiče. Mlade generacije vedo več od starejših. Ni vse tako kot se zdi.
logiccode
14. 03. 2021 10.21
+2
Dajo mi naj 10 € vsakič ko dam kri, pa ni problema.
Damienne
14. 03. 2021 09.21
+1
Še vedno čutim hvaležnost do tistega, ki je daroval kri za mojega otroka, pa čeprav je to že nekaj let nazaj.
Quatflow
14. 03. 2021 08.51
+8
Sistem nas je dobro zdresiral. Bodi priden, daruj, da se bos pocutil koristnega in dobrega, sam pa nam zateguje vratove in pogojuje... ce ne bos to bos izgubil to, itd.
mrbungle
14. 03. 2021 11.34
Ne darujem zaradi sistema,ampak ker tako pomagam drugim,morda bom tudi sam potreboval kdaj. Pa se ekstra dan dopusta dobis...
User1538643
14. 03. 2021 08.33
+8
Vsi drugi v verigi, od prostovoljnega darovalca naprej, služijo in manipulirajo tako ali drugače, s to odvzeto krvjo. Zakaj ni cela veriga, vključno z materijali in sredstvi za odvzem, transport in shranjevanje, ter delo in delovni čas, tudi podarjeni? Rečejo, so stroški, je profesionalno,.... Pa podarite te stroške, delo, saj tudi krvodajalci morajo najprej jesti in živeti.
Butalec8
14. 03. 2021 08.25
+5
Znaci ce se za casa zivljenja izrecno pisno ne odlocim darovat organa , mi ga ne morejo zaplenit v slucaju nesrece?
spectator935
14. 03. 2021 08.50
+6
RamzesII
14. 03. 2021 10.39
+1
V preteklosti je RS padel referendum na to temo, logično, če bi bil potrjen bi bili vsi, od najmlajših do najstarejših, več ali manj, obvezni darovalci, razen, če bi rekli drugače, se potrdili za nasprotno, kar pa denimo otroci ne morejo, pa tudi sicer, če v tem svetu imela nasprotna izjava imela kaj teže. Kontejnerji za rezervne dele so primerni za več reči, kdo bi še bil varen, naši podatki niso tako nedostopni, kot morda mislimo.
User1538643
14. 03. 2021 08.09
+5
Menda hodijo na izlet v Avstrijo, tam plačajo.
Butalec8
14. 03. 2021 08.22
+5
20eur v trgovskem centru siersberg. Plazmo vzamejo ostalo vrnejo. Cele druzine slovencev hodijo prvo kri prodat potem pa v soping. So tudi bonusi ce koga sabo pripeljes ter ce ze veckrat prides
Andree
14. 03. 2021 09.24
+4
kolikor vem je sedaj plasma tam med 25 in 30e
hotchilipoper
14. 03. 2021 10.42
+3
Pri nas še zmeraj hočejo furat socializem,e ne bo šlo,plačaj pa bo kri
BalalajkaGTI
13. 03. 2021 21.58
+0
darujem en organ.... za v desno roko... segret na 36.stopinj...
BalalajkaGTI
13. 03. 2021 21.58
NLKP
13. 03. 2021 21.31
+0
Pri vsem tem cepljenju bo nekaj zanimivo videti, ne vemo za kaj bomo lahko še huje zboleli kot za covid 19, da se ne bo naredilo, da boš čez 5, 10 let zbolel za rakom, ali kakšno drugo hudo boleznijo..., ki je stranski učinek teh hitro narejenih cepiv... hitrost ni ok!
Quatflow
13. 03. 2021 21.51
+2
Ljudje zaupajo stroki, pa naj. Vsak zase odgovarja in tudi nosi posledice.
VAREN
13. 03. 2021 21.24
+1
Te epruvetke so šele na začetku pa že pametujejo. Me zanima kje jim podatek, da je mlade strah darovat organe, ko pa bi bili takrat že mrtvi.
Quatflow
13. 03. 2021 21.09
+5
Kri ni voda in je zivljenje. Premalo je vrednotena. In vpliva celovito na cloveka, zato je dobro, da je od dobrega cloveka, ki je ne da zaradi samega zasluzka, ceprav bi lahko bil ta bolje nagrajen.
daiči
13. 03. 2021 21.00
+0
js mislm da smo loh vesel da krvodajalci obstajajo, ker jih nucamo