Gospodarstvo

NLB začasno zaprla poslovalnico v UKC Ljubljana

Ljubljana, 11. 03. 2020 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi preprečevanja širjenj okužb s koronavirusom so tudi nekatere banke sprejele določene ukrepe, s katerimi želijo zagotoviti varnost pred okužbo tako zaposlenih kot obiskovalcev. Svetujejo poslovanje prek spletne in mobilne banke, če želite v poslovalnico, pa je zaželeno, da se prej najavite.

Število okužb s koronavirusom se pri nas povečuje iz dneva v dan, kar s seboj prinaša številne preventivne ukrepe na vseh ravneh našega vsakdana. Ker želijo pomagati preprečevati širjenje okužb, so se tudi v nekaterih bankah v Sloveniji odločili sprejeti določene ukrepe.

V banki Sberbank tako komitente in obiskovalce naprošajo, da za opravljanje bančnih storitev uporabljajo spletno ali mobilno banko, prav tako pa svetujejo tudi uporabo plačilnih in kreditnih kartic ter bankomatov. V primeru dvigov gotovine višjih vrednosti se sicer lahko obrnejo na katero koli poslovalnico, prav tako lahko v poslovalnicah opravijo tudi druge storitve, vendar na banki prosijo, da se komitenti na obisk predhodno najavijo na brezplačni telefonski številki 080 22 65 ali prek elektronske pošte info@sberbank.si.

Številne banke zaradi koronavirusa svetujejo poslovanje prek spletne ali mobilne banke.
Številne banke zaradi koronavirusa svetujejo poslovanje prek spletne ali mobilne banke. FOTO: Shutterstock

NLB zaprla poslovalnico v UKC Ljubljana

Tudi NLB je že sprejela in izvaja niz različnih ukrepov za zagotavljanje varnosti zaposlenih in strank v času širjenja koronavirusa. Pretekli teden so tako, skladno z usmeritvijo vodstva UKC Ljubljana, preventivno zaprli svojo poslovalnico Klinične bolnice. Ta bo zaprta predvidoma 14 dni, zaposlene v poslovalnici pa so za zdaj prerazporedili v druge poslovalnice.

V omenjeni banki so odpovedali tudi službene poti, izobraževanja, dogodke in srečanja, ki vključujejo večje število ljudi ali pa imajo mednarodno udeležbo, skrbijo pa tudi za higieno in razkuževanje prostorov.

V NLB vsem komitentom in obiskovalcem priporočajo, da se na posvet v poslovalnici predhodno naročijo in se tako izognejo čakanju. Prav tako opozarjajo na spoštovanje osebnega prostora in ohranjanje razdalje med 1,5 do dva metra od ostalih oseb. Sicer pa lahko komitenti veliko stvari opravijo kar od doma; položnice in ostala plačila lahko opravite po spletu, številne druge bančne storitve pa lahko uredite preko NLB videoklica (preverite lahko stanje na računu, uredite potrdila o plačilih, opravite osnovni izračun kredita in razrešite tehnične težave).

"Če stranke potrebujejo nasvet ali pomoč, lahko 24 ur na dan pokličejo na 01 477 20 00 ali prek NLB videoklica, pišejo na info@nlb.si ali svojemu osebnemu bančniku ali pa stopijo v stik z NLB prek spletnega klepeta," še dodajajo na NLB.

Delavska hranilnica in NKBM svetujeta komunikacijo s kontaktnim centrom

V Delavski hranilnici poslujejo normalno in v skladu s smernicami, objavljenimi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Zaposlene stalno informiramo in opozarjamo na higienske in ostale ukrepe. Omejili smo službena potovanja, za sestanke uporabljamo oziroma priporočamo komuniciranje na daljavo, omejili smo udeležbo zaposlenih na izobraževanjih in nenujnih sestankih," so sporočili in dodali, da stranke na higienske in ostale ukrepe v poslovalnicah opozarjajo s plakati in letaki. Če se bodo razmere zaostrile, bodo sprejeli dodatne ukrepe in stranke pozvali, da za poslovanje in komunikacijo s hranilnico čim bolj uporabljajo spletne in mobilne banke in se izogibajo nepotrebnim stikom na javnih prostorih.

Tudi v Novi KBM upoštevajo napotke NIJZ, a trenutno banka posluje nemoteno, so sporočili. Poudarili pa so, da lahko stranke z banko poslujejo oddaljeno prek spletne in mobilne banke, uporabljajo lahko možnost plačevanja s plačilnimi karticami, z banko pa lahko komunicirajo tudi prek kontaktnega centra in se tako izognejo nenujnim obiskom poslovalnic. "Tudi v prihodnje bomo budno spremljali razmere in ustrezno obveščali ključne deležnike banke o morebitnih dodatnih varnostnih ukrepih ali napotkih," so še sporočili.

Iz banke Sparkasse pa so sporočili, da svoje zaposlene ustrezno seznanjajo in opozarjajo na higienske ter ostale ukrepe, ki jih je potrebno izvajati. "Izvajajo se potrebni ukrepi, da se zagotovijo čim varnejši pogoji za poslovanje tako strank kot tudi delovanje zaposlenih. V primeru, da bi se epidemiološka situacija zaostrila, bomo ravnali v skladu s sprejetimi načrti neprekinjenega poslovanja v izrednih razmerah, za zaposlene pa v primeru potrebe organizirali tudi delo na domu," so dodali.

Združenje bank Slovenije: Banke poslujejo normalno 

Banke in hranilnice svoje zaposlene opozarjajo na higienske in ostale ukrepe. Ponekod so v bankah omejili službena potovanja, priporočili uporabo komuniciranja na daljavo preko video- oz. telekonferenc in omejili udeležbo zaposlenih na sestankih, ki niso nujni. "Banke in hranilnice tako izvajajo vse potrebne ukrepe, da se zagotovijo čim varnejši pogoji za poslovanje tako strank kot tudi delovanje svojih zaposlenih," so navedli v združenju.

V primeru, da bi se epidemiološka situacija zaostrila, bodo banke in hranilnice ravnale v skladu s sprejetimi načrti neprekinjenega poslovanja v izrednih razmerah. Za zaposlene bodo v primeru potrebe organizirale tudi delo na domu, kot izhaja iz smernic, ki jih je izdalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ukrepi, ki jih priporoča NIJZ, veljajo tudi za stranke bank. "Ni odveč tudi vsakokraten premislek o potrebnosti odhoda na oz. v prostore, kjer je velika množica ljudi, zato je v takem primeru potrebno odgovorno ravnanje," so poudarili v združenju. "V primeru, da smo oz. sumimo, da smo zboleli za koronavirusom, moramo nujno ostati doma in stopiti v stik z zdravnikom, ki bo ustrezno obravnaval naše stanje," so zapisali.

Spomnili so še, da lahko stranke z banko oz. hranilnico poslujejo oddaljeno preko spletnih in mobilnih bank, uporabijo lahko možnost plačil s karticami, z banko ali hranilnico pa lahko komunicirajo preko elektronske banke, v nekaterih primerih tudi preko video klepeta. Na tak način se bodo stranke bank izognile nepotrebnim stikom na javnih prostorih.

Zaradi varnosti svojih strank ter zaposlenih banke budno spremljajo razmere in bodo o svojih morebitnih dodatnih varnostnih ukrepih ali napotkih svoje stranke tudi v bodoče sproti ustrezno obveščale, so še napovedali v bančnem združenju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
11. 03. 2020 17.08
+1
Saj ljudje so v bolnici zato, ker so bolni. Prehrano in pijačo imajo v sklopu zdravljenja. To je bistveno.
farobasso
11. 03. 2020 13.50
+4
NLB v UKC Ljubljana ima tri okenca/blagajne zastekljene do stropa, stranka stoji praktično na hodniku zgradbe. Bogi pacienti. Kaj pa druge banke kjer ni stekla?