Magazin

'Ponoči mi razbija srce. Mladi ne upamo več imeti otrok'

Ljubljana, 03. 03. 2023 18.17 |

Podnebni štrajk v Ljubljani

"Ponoči mi razbija srce. Težave imam z nespečnostjo, anksioznostjo. Nisem edina. V tem svetu se ne moreš zanesti na nič več. Ne veš, kaj te čaka naslednji dan. Služb ni, stanovanj ni. Otrok ne upa imeti več nihče. Komaj si privoščiš psa in mačko, da nisi povsem sam," mi ob glasnih zvokih bobnov, ki spremljajo karavano mladih in malo manj mladih na protestu za podnebno pravičnost, pripoveduje Vida Jocif iz Škofje Loke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Okoljski shodi v Mariboru in Ljubljani
    02:35
    Iz 24UR ZVEČER: Okoljski shodi v Mariboru in Ljubljani
  • Iz 24UR: Shod mladih za podnebno pravičnost
    02:28
    Iz 24UR: Shod mladih za podnebno pravičnost
  • Iz SVETA: Protest za čisto okolje
    02:44
    Iz SVETA: Protest za čisto okolje

 

Na protest v prestolnico je prišla v družbi prijateljev, skrbi jo, da Evropska unija in država podnebnih sprememb ne jemljeta resno. Ko jo vprašam, ali trpi za podnebno anksioznostjo, ki danes postaja vedno bolj razširjena med mladimi, mi odgovori: "A kdo ne? Če tiščiš glavo v pesek, ti je morda dobro, ampak sama tega ne morem." 

Vida Jocif
Vida Jocif FOTO: Anja Kralj

Kaj sporoča tistim, ki ne vidijo, da je ukrepanje nujno? Kot meni, ne gre za to, da tega ne bi videli, ampak se jim zdi, da so oni svoje že naredili in da to ni več na njih: "Rada bi jim sporočila, da so ravno oni na pozicijah moči in imajo dostop do vzvodov, kjer lahko naredijo razliko. Mladi namreč še nismo pri koritu, kjer bi lahko sprejemali politične odločitve, ki bi resnično kaj spremenile, in zaenkrat nas nihče ne jemlje resno."  Zato vse mlade poziva, da se aktivirajo. 

Izidor Ostan Ožbolt
Izidor Ostan Ožbolt FOTO: Aljoša Kravanja

O podnebni anksioznosti med mladimi pripoveduje tudi Izidor Ostan Ožbolt: "Večinoma je mlade strah, ko razmišljamo, kakšna bo prihodnost. Ko ne veš, ali boš imel otroka ali ne, ker ne veš, kaj bo čez 20 let. Ko je tvoja prihodnost tako črna, da si že danes prestrašen, in to vpliva na tvoje vsakodnevno delovanje." Kot meni, bodo mladi manj podnebno anksiozni le, če bodo videli, da vlada na tem področju dela resno in veliko: "Da vidimo, da bomo dovolj hitro opustili premog, da so v teku velike investicije v železnice ... Ko vidimo takšna dejanja, smo lahko tudi bolj optimistični glede prihodnosti in se ta podnebna anksioznost posledično zmanjša."  

v Ljubljani in Mariboru sta se odvila Podnebna štrajka s sloganom: "Obljube razne, še vedno prazne!". Skupaj se je zbralo preko 2000 protestnikov. 

Sam je del boja za podnebno pravičnost že od samega začetka in ključno se mu zdi, da gre pri tem več kot le za prihodnost mladih: "Gre za to, da lahko Slovenija pri reševanju te krize mnogo pridobi." Zelena delovna mesta, čistejše okolje, čistejši zrak, našteva: "Preko reševanja podnebne krize vidim lepšo prihodnost."

'Priznati  si moramo, da je to boj vseh družbenih skupin'

V množici mladih, ki je več kot očitno naredila vse, da bi bila (vsaj) danes slišana, pa vseeno ni povsem umanjkala generacija njihovih staršev in starih staršev. Kljub temu, da so ulice danes zavzeli mladi, jih starejši niso povsem pustili na cedilu, ampak so številni njihov boj za prihodnost vzeli za svojega. 

 "Prihodnost mladih je vprašljiva, skrbi me za mlade, za moje otroke. Mislim, da jim družba danes ne prisluhne dovolj," pove Martina Kališek. Mladim želi več zdravega okolja, več pomoči, manj pretoka kapitala v sfere in ureditve področja, ki so mladim nedostopna. Skrbi jo onesnaženje in segrevanje planeta. Predvsem pa to, da se vsa ta leta veliko govori in nič ne naredi, pove. Na Podnebni štrajk je skupaj s prijateljico prišla z Vrhnike. S seboj pa sta v podporo pripeljali pravo atrakcijo – 'skvačkano' kolo, ki je delo rokodelske skupine Kva Kvačkaš, na katerem je lično izvezeno sporočilo: 'Ni planeta B'.

Boj proti podnebnim spremembam oziroma boj za politike, ki bodo omejile podnebno krizo, je boj vseh, poudarja tudi Gaja Brecelj, direktorica Umanotere: "Ne samo mladih, ne samo okoljskih nevladnih organizacij, pač pa vseh družbenih skupin, zato ker se tiče prav vseh in posledice že danes čutimo praktično vsi."  Vsa ta leta vztrajamo, ker morajo biti pravice za dostojno življenje priborjene in ne preostane nam drugega, pripoveduje, medtem ko potiska kolo. Izpostavlja, da so ključne sistemske spremembe, da je oblast tista, ki je na potezi: "In samo politika, ki bo postavila pravila vsem družbenim podsistemom, tako kapitalu, tako izobraževalnemu sektorju, da bo šlo vse v isto pot. Ta pot pa je lahko le podnebno nevtralna družba." 

Podnebni štrajk v Ljubljani
Podnebni štrajk v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

Najbolj jo skrbi naraščajoča neenakost in nepravičnost, saj za ekonomsko in družbeno močnejše veljajo druga pravila kot za vse ostale in za mlade se situacija slabša. Ne morejo si privoščiti stanovanja, vedo, da bo podnebna kriza samo še hujša, našteva. Živijo pa v družbi, kjer politika to ignorira: "Zato je prav, da se jim pridružimo, da jih podpremo in da si priznamo, da je to boj vseh družbenih skupin." 

Vedno bolj politično obarvani transparenti: zelena postaja rdeča in roza

Podnebni štrajk v Ljubljani
Podnebni štrajk v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

In če so na prvem Podnebnem štrajku leta 2019 na transparentih prevladovala sporočila 'Ni Planeta B', skoraj štiri leta po tem opazna sprememba. Na transparentih poleg okolja kriči vedno več politično obarvanih sporočil, ki zahtevajo pravice delavskega razreda in ki opozarjajo na neenakost v družbi in na ranljivejše skupine, tudi na tiste, potisnjene na socialni rob.   Zeleno barvo tako vedno bolj nadomeščata rdeča in roza. Na račun tega, da so podnebni protesti postali vedno bolj politično obarvani, je  sicer slišati vedno več kritik. A kot poudarja Pia Zupančič iz Gibanja Mladi za podnebno pravičnost: "Mladi smo bili vedno val sprememb. Ekstremno pomembno se nam zdi, da se mladi vključujemo v politiko in da protestiramo, ker drugače težko naredimo spremembe." 

Pia Zupančič
Pia Zupančič FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj sploh je podnebna pravičnost, za katero si prizadevajo? Podnebna pravičnost pomeni pravičen zeleni prehod za vse prebivalstvo, pojasni: "Da delavski razred ne plačuje posledic podnebnega prehoda. Da zanj plačujejo tisti, ki imajo največ. Tisti, ki držijo kapital. Želimo si družbe, ki bi služila ljudem, ne pa le najbogatejšim."  

Je to torej sploh še protest za okoljeKot odgovarja: "To je protest za okolje, saj mora ravno podnebni prehod biti  pravičen. Kot lahko vidimo trenutno, ko se dogajajo zelene reforme, tega plačuje predvsem delavski razred. Medtem ko so pravi krivci velike korporacije in politike, ki sistema ne spreminjajo na način, da bi služil ljudem in planetu. Ampak ta služi predvsem kapitalu." Kot pravi, je del tega boja, ker jo skrbi za okolje, družbo in prihodnost: "Najbolj nas skrbi, da se nam bo čas iztekel in ne bomo uspeli rešiti podnebne krize, kar bi imelo katastrofalne razsežnosti za našo prihodnost."  

"To ni le protest proti izkoriščanju našega planeta, temveč tudi proti nenasitni pošasti nebrzdanega kapitalizma, ki uničuje našo prihodnost. Zavedamo se, da so javne dobrine, kot so javni prevoz, javno šolstvo, javno zdravstvo, javna stanovanja in javne površine, ne le cenejše in bolj solidarne, temveč tudi podnebju edina prijazna alternativa. Za njihovo ohranitev in razširitev se bomo borili še naprej."

Bistvo njihovih zahtev je enako že od začetka, pravi. Doslej te niso bile implementirane, tako kot bi želeli: "Želimo si bolj učinkovito ukrepanje za reševanje podnebne krize. Zakaj že četrto leto vztrajajo pri "štrajku" za okolje? "Ker nimamo druge izbire. Še vedno bomo imeli prihodnost. Želimo si, da bo ta čim lepša in zato aktivisti vztrajamo. Ker si želimo ustvariti boljšo družbo. Če ne za nas,  pa za prihodnje generacije."  Kot pravi, se trudijo, da so tudi sami dober zgled: "Poskušamo delovati tako, da živimo pravično, da dajemo drugim. Imamo takšen življenjski slog, da razmišljamo tudi  o drugih, ne le o sebi. In mislim, da je to tisto, kar manjka v naši družbi. Podnebne krize ne jemljemo dovolj resno. Podnebna kriza ni nekaj, kar se zgodi v enem dnevu in bi bila katastrofa, in zato je ljudje ne začutimo takoj, ampak se dogaja počasi. Zato ni občutka panike. In ker ga ni, se ukrepi sprejemajo prepočasi," je prepričana.

'To je celostni, ne le okoljski boj' 

"Ko gre za podnebne spremembe, te največkrat prizadenejo tiste, ki so zanje najmanj odgovorni," Samanta Pahole iz Mladih za podnebno pravičnost pojasnjuje, zakaj boj za podnebno pravičnost, ne le boj za podnebje. Kot ocenjuje, se od leta 2019, ko so se mladi prvič množično podali na ulice in zahtevali zelene spremembe, ni veliko spremenilo: "Začelo se je sicer govoriti o zelenem prehodu, a do drastičnih sprememb ni prišlo. Odločevalci so dali veliko obljub, a radi bi videli tudi rezultate."

Samanta Pahole
Samanta Pahole FOTO: Aljoša Kravanja

V podnebnem boju sodeluje, ker verjame, da mladi lahko spremenijo stvari in ker so generacija, ki bo veliko bolj občutila podnebne spremembe, kot generacije pred njimi: "Radi bi izrazili svoje mnenje in imeli debato z odločevalci.  Radi bi sporočili, da smo v okoljski in ekonomski krizi: "Mladi težko pridemo do stanovanj, starejši pogostokrat trpijo pomanjkanje, v Evropi divja vojna. Ujeti smo v večih krizah, ki ena drugo še poglabljajo. Začeti je treba z velikimi spremembami, bojem proti kapitalizmu. Danes se ne borimo le za okolje, ampak tudi za dobrine, kot so javne površine in javna stanovanja. To je celostni, ne le okoljski boj." 

Miha Kordiš na podnebnem štrajku
Miha Kordiš na podnebnem štrajku FOTO: Anja Kralj

 Na Podnebnem štrajku je bilo tudi danes nekaj znanih sindikalnih imen, ki so Mladim za podnebno pravičnost izkazali podporo. Med njimi Tea Jarc iz sindikata Mladi Plus, Branimir Štrukelj iz SVIZA, David Švarc iz Sindikata poklicnih gasilcev. Od politikov pa smo tam zasledili Miho Kordiša iz Levice, ki je poudaril, "da je podnebna kriza svetu pokazala, da je kapitalizem nevzdržen ekonomski model in da ga moramo spremeniti s solidarnostnimi oblikami sobivanja, sicer kot človeštvo ne bomo preživeli." 

 

Zahteve Mladih za podnebno pravičnost

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
25. 02. 2024 10.55
+1
sami razvajenci če imam jaz .ko sem invalid imam invalidnega otroka z invalidsko penzijo 370 eur .nevidim na slikih na protestih dobenega invalida,tak da razvajenci nehite meglo prodajat
Collywoggle
04. 03. 2023 20.42
+3
Tako zgleda politično zrežiran "protest".. sama wef propaganda vas je..vse je na slikcah še mavrica ..Koliko komentatorjev je odprlo Zahteve mladih za podnebno pravičnost v pdf obliki pod člankom ??..
el capitan 1
04. 03. 2023 20.38
+6
Zacnite delati kot vsi normalni ljudje in nic vas ne bo strah! Pravzaprav je bilo strah vse nase generacije pred vami kako bomo ziveli ampak vsi smo se morali nauciti, se solati in se vziveti v sistem! Zato mi ne govorite, da ste vi nekaj posebnega! Solat, delat in uspet! Tako delajo vsi normalni ljudje!
BroNo1
04. 03. 2023 20.25
+3
Zblojena generacija lenuhov….vse jim prav pride, samo da delati ni treba?!
Rodion Raskolnikov
04. 03. 2023 20.24
+4
V bistvu bi morali lastništvo psov in mačk obdavčiti!
Andrej Belšek
04. 03. 2023 20.19
+3
Me je kar nekoliko sram kaj počnejo nekateri isto stari kot jaz. Nehajo nj jamrat in naj grejo delat, jaz sem si sam lahko kupil izpit za avto in motor ter kupil oboje.
DKR
04. 03. 2023 20.00
+4
Pa še izjava tega kekca Izidorja Ostana ( mimogrede član Levice) : Vsa blaginja zahodnega sveta stoji na izkoriščevalskem sistemu, ki je še hujši od suženjstva. Zame je edina rešitev ekološki socializem.
the_mjolnir
04. 03. 2023 19.58
+4
generacija menedžerjev... Delo je samo očitno ne za vas, ker toliko menedžerjev noben ne potrebuje. Od Tiktoka snapchata, Twiterja, Instangrama, Tinderja, neposlušljive vseiste glasbe in splošnega influerserstva pa tudi vsi ne morete živeti. Saj nimate brez življenjskih izkušenj ničesar za ponuditi. Potrebno bo delat, na sociali ne boste preživeli.
marker1
04. 03. 2023 19.57
+9
Če boste diplomirali na naravoslovni fakulteti, boste imeli zagotovljeno delovno mesto doma in v tujini. Študij na teh fakultetah je težji in ne dopušča poleg še študentsko delo. Študij na družboslovnih je pa lažji, vsak jo naredi, vendar služba ni zagotovljena niti doma, v tujini pa taka izobrazba ne obstaja. Vsaj polovico teh naših družboslovnih fakultet bi morali takoj zapreti, ker proizvajajo nezaposljivi kader, ki je bil na tem podnebnem protestu.
DKR
04. 03. 2023 19.45
+8
Tale Vida Jocif je "hudo iskan" kader na trgu dela , kar tepli e bodo zanjo :)))))))) Diplomska naloga iz staronizozemskega slikarstva. In potem se čudi, da ni dela zanjo :)))))))
Sickk 2
04. 03. 2023 19.40
+3
Djaba usi protesti tega sveta. Usaka vlada je ista, eni kradejo vec eni manj, samo prazne oblube. Use hujs bo dokler ne pride do svetovnega reseta, samo takrt bo kej bols...
Mnogo
04. 03. 2023 19.38
+4
Ni tako lahko, kot si nekateri domisljajo nekatere stvari.
TITO 50
04. 03. 2023 19.29
+10
Katastrofa, takile psihični bolniki bodo nekoč vodili svet.
DKR
04. 03. 2023 19.45
+4
19Anze90
04. 03. 2023 19.00
+7
Me zanima koliko teh otrok starši pripeljejo v šolo, ker zjutraj ne ostanejo dovolj zgodaj, da bi šli peš ali z JP
Rudolf Maister
04. 03. 2023 18.34
+7
Protest snemajo z i-foni . Poguglajo naj kako in kdo koplje kobalt . Kar nekaj
jodr
04. 03. 2023 18.23
+12
Tile shodi so še najbolj podobni otroškemu živžavu.
Victoria13
04. 03. 2023 17.58
+14
Naj sanjajo ti mladi dokler lahko....resnično življenje jih bo hitro streznilo!
NisemBot
04. 03. 2023 19.25
-5
Boste starejši prej na vrsti za streznitev. Smo ne takrat klicat manjših na pomoč.
NisemBot
04. 03. 2023 19.25
-3
antirepresija
04. 03. 2023 17.40
+22
"Ne veš, kaj te čaka naslednji dan. Služb ni, stanovanj ni." O MOJ BOG. Prav nikjer nihce ne dobi delavca, brezposelnosti prakticno ni! Ce danes zelis delati, bos delal. Ampak jaz mislim, da ti ljudje NOCEJO delati. Sicer pa meni se zdi, da ta punca isce "sluzbo" ,ne pa "dela".
Arhaist
04. 03. 2023 17.33
+15
Mladi ne upate imeti otrok ker treba je hodit v službo in delat, ne pa sedet v pisarnah in vleči visoke plače. take službe ni. Milenijci katastrofa od otrok nihče ne zna delat in se mu ne da, važno da je telefon in facebook, instagram, snapchat itd.... So tudi izjeme ki jih je malo. In taki ljudje nam bodo vodili državo...
?erniGad
04. 03. 2023 17.41
+14
Ma ja, je..š službo, stanovanje, ... dokler je FB, TikTok, ... sami zafrustrirani FDVjevci aknasti!
medusa
04. 03. 2023 17.27
+8
Samo se socialci si jih lahko prvoscjo.