Slovenija

Stranka DeSUS pred resnim izzivom

Ljubljana, 26. 09. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
39

Ameriški politolog Angus Campbell in sodelavci v eni od klasičnih študij z naslovom The Voters Decides predstavijo pristop za razumevanje volilnega vedenja. Njihov pristop se osredotoča na dejavnike, ki so najbližji volilni odločitvi. To je predvsem volivčevo stališče do stranke.

Predpostavka o tem, da bo SDS kot največja koalicijska stranka prepustila vodenje demografskega sklada stranki DeSUS, je naivna.
Predpostavka o tem, da bo SDS kot največja koalicijska stranka prepustila vodenje demografskega sklada stranki DeSUS, je naivna. FOTO: Damjan Žibert

Model pojasnitve v tem primeru sledi "teoriji polja" psihologa Kurta Lewina, po kateri, da bi se vzpostavila čim bolj konsistentna struktura, eni elementi polja določajo druge, kar je uporabno za vse bodoče situacije. Ko so enkrat oblikovani, tako imenovani kognitivni zemljevidi v človeški glavi determinirajo bodoče situacije, filtrirajo informacije in tako ohranjajo stabilno razmerje med človekom in okolico, kar pomeni stabilnost njegove strankarske pripadnosti. 

Iste kognitivne strukture otežujejo sprejemanje in obdelavo novih informacij, ki bi potencialno lahko prinesle spremembo (nove politične stranke v političnem prostoru). Gre za to, da posameznik ne deluje skladno z dejstvi, ampak s tem, kako ta dejstva doživlja. Posledično objektivna realnost postaja relativna in predstavlja rezultanto predhodno oblikovanega sveta politike. Zato odločitev ljudi, ali bodo na naslednjih volitvah podprli stranko DeSUS, ni odvisna izključno od tega, kar bo stranka počela do volitev, ampak tudi od tega, kakšne pretekle povezave imajo s stranko DeSUS.

V tem smislu se etablirana stranka DeSUS, po fijasku s predsednico dr. Aleksandro Pivec, nahaja pred resnim izzivom. Poleg dileme o smiselnosti sodelovanja v desni vladi stranko čaka težek proces konsolidacije notranjih vrst, v smislu iskanja novega predsednika in vodilnega kadra, ki bo pripravljen prevzeti ključne funkcije v stranki in funkcije, ki izhajajo iz kvote volilnega plena, ki ga je stranka DeSUS dobila v zameno za vstop v koalicijo s SDS (novo ime ministra/ministrice za kmetijstvo). Lahko bi rekli, da ima stranka pred seboj tri ključne naloge. 

Dr. Alem Maksuti, politolog
Dr. Alem Maksuti, politolog FOTO:

Prva naloga je vsekakor identifikacija kandidatov in izvolitev novega vodstva. Dosedanja praksa iskanja vodilnega obraza stranke, brez daljše zvestobe stranki (Karl Erjavec in Aleksandra Pivec), ali celo iskanje novega obraza, brez članske izkaznice, ne pride v poštev. DeSUS na čelu stranke potrebuje zvestega člana, ki bo pripravljen zastopati interese stranke, ne glede na to, v kateri vladi bo sodelovala, levi ali desni. 

Bodoči predsednik ali predsednica s svojo integriteto in zvestobo stranki mora predstavljati povezavo med vodstvom stranke in članstvom regionalnih in lokalnih organizacij. Popolnega poenotenja v tem primeru najbrž ne bo mogoče doseči, je pa kljub temu treba iskati obraz, ki bo uspel doseči najširši možni konsenz in povezati čim širše članstvo, vključno z, na momente neusklajeno, poslansko skupino. Edino koherentna in močna stranka je lahko dobra popotnica za izhod iz krize, v kateri se DeSUS trenutno nahaja.

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Druga naloga je redefiniranje položaja stranke DeSUS v tretji vladi Janeza Janše. Glede na ideološko lomastenje stranke SDS po državnih institucijah bi stranka DeSUS morala še enkrat premisliti o višini cene, ki jo plačuje za sodelovanje v takšni koaliciji. V tem smislu bi svoj vložek morali natančneje ovrednotiti. Po odstavitvi Aleksandre Pivec z mesta ministrice (ta korak je predpogoj za kakršnokoli konsolidacijo!) in izboru novega predsednika bo stranka dobila priložnost, da redefinira zahteve, na katere so pristali v koalicijski pogodbi. Poleg zdravstvenega resorja, ki ga v času covida-19 krize relativno uspešno vodi Tomaž Gantar, bi vodstvo DeSUS-a moralo posebej premisliti o prevzemu ključne vloge pri vzpostavitvi in delovanju demografskega sklada, ki je ključen za dolgoročno usklajevanje socialnih in ekonomskih dinamik v hitro starajoči se družbi. 

Ta naloga ne bo lahka. Predpostavka o tem, da bo SDS kot največja koalicijska stranka prepustila vodenje demografskega sklada stranki DeSUS, je naivna. Nadzor nad upravljanjem državnega premoženja je nekaj, kar je v interesu vsem strankam, takoj ko pridejo na oblast. Treba se bo postaviti in iztržiti svoj del plena, ki gre v paketu s prevzemom odgovornosti za sodelovanje s populistično SDS, ki dobiva vse na račun tistih, ki imajo zelo malo.

Prva naloga je vsekakor identifikacija kandidatov in izvolitev novega vodstva.
Prva naloga je vsekakor identifikacija kandidatov in izvolitev novega vodstva. FOTO: Bobo

Resor je za stranko DeSUS ključen tudi z vidika varovanja položaja upokojencev, katerih interese zastopajo v sistemu predstavniške demokracije. Brez jasnega plana, po katerem bo stranka poskrbela za jedro svojih podpornikov (upokojenci), bodo problemi iz dneva v dan večji in vedno bolj nerešljivi. Vse skupaj je neločljivo povezano z javnim mnenjem, ki bo verjetno največji izziv v transformaciji stranke DeSUS. To je tretja naloga.

Volitve, ne glede na to, ali bodo izredne ali redne, so neusmiljen mehanizem političnih sankcij, ki se ga politiki in stranke najbolj bojijo. Argumente o konstruktivni stranki, da v vladi Janeza Janše sodeluje samo zato, ker si želi politične stabilnosti, ne bo kupil več nihče. Še posebej to zavrača del članstva stranke DeSUS, ki je vladanje s skrajno desno SDS kategorično zavračalo že pred volitvami leta 2018. V tem smislu je stranka DeSUS pred istim problemom kot stranka SMC, brez članstva in lokalnih odborov.

Prvi predsednik, čigar ime še vedno mimikrično nosi, in nekajmesečna politična kariera Zdravka Počivalška, kot predsednika stranke, sta le še politično truplo. Za razliko od SMC, stranka DeSUS ima razvejano regionalno in lokalno bazo, daljši staž v slovenski politiki, in kar je morda najpomembneje, ima zaključeno največjo afero v zgodovini stranke, epizodo Aleksandra Pivec. Stranka tako ima priložnost, da krizo preživi, pri čemer mora aktivirati prave kognitivne zemljevide v glavah svojih članov in simpatizerjev. 

Resor je za stranko DeSUS ključen tudi z vidika varovanja položaja upokojencev, katerih interese zastopajo v sistemu predstavniške demokracije.
Resor je za stranko DeSUS ključen tudi z vidika varovanja položaja upokojencev, katerih interese zastopajo v sistemu predstavniške demokracije. FOTO: Bobo

Pivec je, tako kot to počne predsednik SMC, izbrala slepo ulico. Vdala se je v usodo in miloščino Janeza Janše in njegovih ”medijev”, v katerih je zadnje čase redno gostovala. Zavetje stranke SDS je postalo edino varno mesto. Le v medijih, ki jih obvladuje, sta Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek v zadnjih tednih dokazovala svojo resnico glede afer, v katerih sta se znašla. To je ključni moment, na katerega bo moralo biti pozorno bodoče vodstvo stranke DeSUS. V kolikor se izognejo pasti, da jih Janez Janša, s pomočjo svojih satelitov, odrine na rob vladnih odločevalcev, in popolnoma ohromi v javnem/medijskem prostoru (tako kot trenutno to počne s stranko NSi!), so možnosti za politično preživetje stranke DeSUS realne. V nasprotnem primeru bodo, tako kot SMC, do naslednjih volitev pristali na smetišču politične zgodovine.

Za konec velja izpostaviti še to. Pri oblikovanju koalicijskih vlad gre vedno za delitev fiksnih koristi ob prevzemu oblasti. V kolikor so privilegiji od prevzema oblasti zares fiksni, potem koalicije nastajajo okrog čim manjšega števila strank, ki so sposobne ohranjati oblast. Gre za minimalno zmagovalno koalicijo, v kateri stranke imajo zadostno število glasov v parlamentu, da prevzamejo oblast in nič več kot to. V kolikor na moment zanemarimo cenik storitev Jelinčičeve SNS, bi lahko rekli, da je takšna tudi tretja Janševa koalicija. 

Stranke v njej imajo velik koalicijski (izsiljevalski) potencial. To pomeni, da stranke morajo biti sposobne izsiliti čim več od svojih koalicijskih partneric, predvsem od največje koalicijske stranke. Zato bi stranka DeSUS praktično v vsakem trenutku morala groziti Janezu Janši z izstopom iz koalicije in prestopom k neki drugi koaliciji, v kateri bi njen izsiljevalski potencial bil enako velik ali večji. Delovanje demokracije se nam v tem primeru lahko zdi nepravično, ampak tako pač demokracija deluje. Vse ostale interpretacije in iskanje emocionalno nabitih interpretacij volilnega rezultata, koalicijskega sodelovanja, so neracionalne. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
26. 09. 2020 13.59
+0
Vse stranke , ki gredo v koalicijo z SDS izgubijo suverenost , samo navidezna nagrada za to so ministrska mesta , odločitve smeri in način vladanja ima v rokah SDS ! V tej koaliciji so stranke samo darovalke glasov in nosilke števila , vse ostalo je podrejeno ideji janšizma ! Zato vsaka stranka , ki želi samostojno zadihati s korupcijo in kriminalom ne kontaminiran zrak , mora čimprej iz te koalicije , če ne želi postati politično truplo in pristati na smetišču politične zgodovine ! Pivčeva mora oditi z vseh političnih funkcij v stranki in vladi , stranka DESUS se mora dogovoriti in strniti vrste ter oditi iz te koalicije , če želi preživeti !
lotmerzanec
26. 09. 2020 13.08
+0
Vsi,ki si mislite,da to kaj sedaj delajo v DESUS-u nebo imelo velikih posledic se motite!! Z tem,ko se na vodilna mesta zopet povspenjajo "rdeči starčki" bodo več izgubili kot pridobili!! Moralo bi biti jasno Gantaru,da na mladih svet stoji,da je potrebno Desus pelati naprej in,da stranka ne more preživeti na temeljih partizanstva in sivih udbašev!!
jesenvoyo
29. 09. 2020 08.46
+2
V vseh teh letih ni DESUS naredil za upokojence ničesar, ker so posamezniki v stranki uspešno skrbeli le za lastne interese. Vsaka sprememba na boljše v stranki je povzročila paniko obstoječe nesposobne dele stranke, ki na koncu lahko pripelje celo do propada stranke.
mosqito
26. 09. 2020 12.12
+0
Levnuhi v DESUS, spet dvigajo stare ,sive, neizmerno bogate partijske glave... Ne gre jim v račun,da njihovi priviligerini otroci in vnuki,ne morejo več kr avtomatsko prlest do odlične službe in bajnih zaslužkov.
awontuwej
26. 09. 2020 13.02
+1
jesenvoyo
29. 09. 2020 08.52
+1
Gre za stranko DESUS da se postavi pokonci in ne da hodi po kolenih tako kot desetletja do sedaj. Kaj ima veze pri tem kdo je v stranki SDS, to naj razčistijo, rešijo sami v njihovi strani brez DESUS-a.
Parsinent
26. 09. 2020 10.21
-3
..a je naša Tanja že sestavla novo vlado....??.. sam prašam......
Parsinent
26. 09. 2020 10.11
-4
...Nič ni bolj pretresljivega, kot videti ta žar v očeh, predvsem pri poslancu Jurši, ki je z nadčloveškimi močmi in do zadnje kapljice znoja žagal Pivčevo, ne da bi vedel, da s tem žaga tudi sebe.....
resslovenka
26. 09. 2020 10.10
+10
DeSus je passe. Stranka je izgubila zaupanje svojih volilcev. Gantar pravi, da vlada dela dobro. No, sama ne delim enakega mnenja z njim. Prav nasprotno, menim da nas duši. 😎
Parsinent
26. 09. 2020 10.06
+8
….še nikoli nisem videl toliko ljudi na kupu, ki bi bili tako zelo veseli lastne samoukinitve……. . neprecenljivo....
brabusednet
26. 09. 2020 10.05
-6
V desusu so do sedaj bili vsi zaradi dobre pokojnine in nič drugega.Ankete ji kažejo porazno in tako bo tudi na volitvah.Radi bi Erjavca nazaj,kot za premjera Šarca.Kaj se bo potem spremenilo na bolje,en veliki NIČ.
awontuwej
26. 09. 2020 13.03
+2
No, na slabše se itak ne more spremeniti....
lotmerzanec
26. 09. 2020 13.11
-2
Tako je vendar to levakov ne zanima njim je važno,da naprej živijo na tuj račun!! Po zakonih levice lahko tisti,ki napiše 10 repov na račun države živi do smrti z 1500 evri DELAVSKEGA denarja medtem,ko ljudje delajo za miloščine!!
Parsinent
26. 09. 2020 09.54
+1
..Končno smo priča epohalnemu uspehu DESus-a . Desetletja so se trudili, da bi jim kaj uspelo, a jim ni nič. Tokrat pa jim je. Večmesečni trud "žaganja" lastne veje, na katri sedijo, je dal željeni rezultat....Nepozabni trud žaganja, nekateri so se za "žago" borili kot levinja ( Jurša ), je poplačan.......Veja je odžagana in na tleh, z DESUs-om vred. ČESTITAMO !
Mich Diam
26. 09. 2020 09.24
-11
Pivčevo bodo vsi zapili in šli pijani domov!
jesenvoyo
29. 09. 2020 09.01
+1
Zapili jo bodo tisti ki slabo vidijo, sicer je v nesposobni politiki vsak potencialni sposoben človek, ki bi hotel tudi za ljudi nekaj narediti bolje v kali onemogočen, ne glede na ceno in porabljeno energijo ki gre v ta namen.
prinašalec2
26. 09. 2020 09.18
+9
anjerd
26. 09. 2020 09.10
+9
Vsi politiki se vec ali manj brigajo samo za svoje polozaje in koristi. To je kot loterija, malo premesajo zogice, stevilke ostanejo iste, samo kombinacija je druga, dobitka pa ni.
jesenvoyo
29. 09. 2020 09.04
+1
Točno dobitka pa ni, oziroma je za njihove žepe. Če pa bi dobitek v tem primeru bil dobitek za upokojence je pa nastala prava panika in je treba storiti vse, da do tega ne pride.
Bolfenk2
26. 09. 2020 09.05
+6
Od kod avtorju ideja, da je SDS skrajno desna stranka? V Sloveniji k sreči še nimamo skrajne desnice. SDS je povsem normalna desno sredinska stranka z večjo socialno noto kot vse stranke, ki sr imajo za leve. Kot levičarja me moti, da nimamo nobene normalne leve stranke, ki bi kaj naredile za delavca.
Brakedirt
26. 09. 2020 09.13
+4
od kod tebi ideja da ste komunajzli desnica?
Brakedirt
26. 09. 2020 09.13
+10
to je isto, kot bi se lopov razglasil za postenega...
rb63
26. 09. 2020 09.15
+10
resslovenka
26. 09. 2020 10.07
+2
SDS ni nikoli bila in ne bo desnosredinska stranka. Bolj se nagiba k skrajnosti. Njihova dejanja žal to potrjujejo. Desnosredinske stranke se nagibajo k dialogu z ostalimi strankami. Iščejo konsenz in skupne rešitve. Tega za SDS pač ne moremo reči. Stranka SDS je stranka enega vodje, ki se mu ne upa nihče oporekati. Dobro, je samo njegovo/njihovo dobro. 😎
awontuwej
26. 09. 2020 13.05
+2
Samo skrajno desne stranke lahko slavijo kolaboracijo z nacisti in se zanašajo na podporo neonacističnih skupin...
ALI-S
26. 09. 2020 08.52
-3
najslabsa in najbolj nestabilna (vplivi zunanjih dejavnikov in stricev) stranka v samostojni sloveniji
awontuwej
26. 09. 2020 13.06
+0
Res je, stric Janez jih je dodobra pretresel....
Borec21
26. 09. 2020 08.45
+16
Desus je izključno namenjen samemu sebi in je čas da se jih brcne ven
?ebula
26. 09. 2020 08.37
+4
Razmišljanje na mestu. Tudi sam sem že včeraj napovedal - edina rešitev za stranko Desus je takojšen odhod it te izsiljevalske in za Slovenijo škodljive vlade.
awontuwej
26. 09. 2020 13.07
+1
Če bo Desus res hiter, se bo morda še rešil, sicer pa bo končal kot SMC...
Hasan
26. 09. 2020 08.36
+37
Prvo se moramo vprašati,kaj je DESUS dosegel za upokojence v vseh teh letih obstoja?Pred odgovorom si vzemite temeljit razmislek,ozrite se malo v preteklost,berite časopisne članke ispred xy let itd.Jaz imam svoje mnenje-DESUS ni stranka,ki bi delovala v korist upokojencev.To je skupinica ljudi,ki se gredo politike in to politiki,ki skrbijo za lastne guzi....,za upokojence so pa brezvsebinske floskule.Samo spomnite se Erjavca.
jesenvoyo
29. 09. 2020 09.39
+1
Ne rabimo brati časopisne članke, ker upokojenci že leta čutimo nesposobnost stranke DESUS ko prejemamo mizerne pokojnine. Želja in zahteva poslancev DESUS-a z Gantarjem vred danes od koalicije je samo, da se odstrani Pivčeva in so za to ceno pripravljeni povsem ustreči njeni politiki. Namesto da bi stranka od koalicije iskala podporo za reševanje položaja upokojencev, starostnikov in jih tudi uspela iztržiti, so se samo za odstranitev Pivčeve, ki želi spremembe v stranki pripravljeni tudi odreči osnovnemu poslanstvu stranke.
motorist_mb
26. 09. 2020 08.31
+4
Še kuj rušite pa nič ne uspe...dno dna!!!
Slovenijadeželadoma?a
26. 09. 2020 08.31
+11
Alem Maksuti nima pojma. Skrajni levičar član stranke SD itak, da bo pisal proti tej vladi.
nanakata
26. 09. 2020 08.42
-4
Kakšne barve je šank, na katerega se naslanjate? Uf, težko vprašanje.
BesnoJezen
26. 09. 2020 08.27
+13
24 ur vas ni sram, da pišete o Maksutiju človeku, ki na twitterju samo žali to ni noben politolog ampak samo jezen bivši propadli nogometaš. Nehajte
Brakedirt
26. 09. 2020 08.37
+0