Slovenija

Več članov zapušča Levico, Asta Vrečko: Pričakujem še več izstopov

Ljubljana, 15. 03. 2024 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranko Levica naj bi zapustilo 23 članov, ki vodstvu očitajo, da se je stranka uklonila interesom kapitala. Gre za drugo in kot kaže, večjo skupino, ki zapušča stranko zaradi odstopanja od idejnih temeljev. Med podpisniki sicer ni Mihe Kordiša, ki je bil deležen obtožb o pritiskih, grožnjah in razdiralnemu delovanju v poslanski skupini. Koordinatorica Levice Asta Vrečko je popoldan sporočila: "Takšen izstop je bil pričakovan in napovedan. Pričakujem tudi, da ne bo zadnji." Dodaja pa tudi, da se v stranki zavedajo, da lahko Levica znotraj vlade doseže veliko več kot zunaj nje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Iz Levice izstopilo okoli 20 članov
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Iz Levice izstopilo okoli 20 članov
  • Iz 24UR: Levico zapustilo okoli 20 članov
    03:02
    Iz 24UR: Levico zapustilo okoli 20 članov

Dokument na 17 straneh, o katerem je najprej poročal N1, smo pridobili tudi v našem uredništvu. V njem 23 podpisnikov razlaga, zakaj so se odločili za izstop iz stranke Levica. In kaj je razlog?

Za ta korak so se odločili, ker v "malomeščanski liberalni stranki" ne vidijo več prihodnosti, motilo pa jih je tudi zatiranje notranjih kritik, spodbijanje notranjih demokratičnih procesov in utaja socialističnih izhodišč. Projekt Levice so označili za bankrotiran, alternativo pa vidijo izven okvirov "liberalne strankokracije, diktature kapitala, levo-desnih političnih pridig in neoliberalnih zapovedi bruseljske tehnokracije", po poročanju spletnega portala piše v dokumentu. 

Vodstvu stranke očitajo tudi, da se zgolj razglaša za socialistično, dvomijo pa tudi v usmeritev stranke, ki naj bi bila demokratični socializem. Po njihovem mnenju je stranka bližje Socialnim demokratom kot temeljnim idealom Levice. To je po njihovem mnenju postalo še bolj očitno ob vstopu v vlado Roberta Goloba. Vodstvu stranke tudi očitajo, da ukrepi, ki jih zagovarjajo na državni ravni, in spremembe, ki jih dopuščajo, škodijo delavskemu razredu in vzdržujejo neoliberalni status quo. 

Levica predstavila kandidatno listo
Levica predstavila kandidatno listo FOTO: Aljoša Kravanja

"Stranka, ki se s protisocialnimi in protidelavskimi ukrepi bojuje na strani kapitala proti delavskemu razredu, ni socialistična stranka," so zapisali in vodstvo obtožili kolaboracije z interesi kapitala. Zaradi odločitev, ki jih je sprejela koalicija, je po njihovem mnenju uničen sen o tem, da je "znotraj liberalne malomeščanske strankokracije možno narediti karkoli dobrega". Konkretno omenjajo zvišanje minimalne plače, pokojninsko reformo, vprašanje študentskega dela, reševanje stanovanjskega vprašanja, usklajevanje socialnih transferjev, dolgotrajne oskrbe in centrov za socialno delo. 

"Funkcionarji Levice so se raje odločili, da bodo ob uničevanju slovenskega zdravstva, militarizaciji družbe in drugih ekscesih te vlade raje molčali," so še zapisali.

Asta Vrečko: Levica je iz različnih odtenkov rdeče

"Takšen izstop je bil pričakovan in napovedan. Pričakujem tudi, da ne bo zadnji," je popoldan sporočila koordinatorica Levice Asta Vrečko. Kot je pojasnila, gre za skupino, ki je kritična do delovanja Levice v vladi, in osebe, ki so podpirale frakcijo Mihe Kordiša, njegovo kandidaturo za koordinatorja in prevzem stranke, ki ni bil uspešen. Vendar pa med podpisniki, ki zapuščajo Levico, Mihe Kordiša ni.

Vrečkova je ob tem dodala, da so različna mnenja v stranki dobrodošla in nekaj povsem normalnega znotraj vsake organizacije. "A zaveza članov stranke znotraj stranke nima rušilnega in škodljivega delovanja za organizacijo," je dejala. Sam izstop pa po njenem kaže, da svojega političnega delovanja te osebe niso videle več znotraj stranke Levica, kar da je sicer povsem legitimno. Dejstvo, da so izstopna pisma in način napisanega, ki tudi faktično ne drži, prišli do medijev istočasno kot na stranko, pa da kaže, da želijo stranki škodovati, je poudarila.

Asta Vrečko in Luka Mesec
Asta Vrečko in Luka Mesec FOTO: Aljoša Kravanja

"Levica je iz različnih odtenkov rdeče. Če niso želeli sprejeti politike stranke, potem je verjetno razumljiva odločitev, da odidejo in poskušajo samostojno uresničiti svoje politično udejstvovanje drugje. Verjamem pa tudi, da se na poti lahko še kdaj srečamo, če nam je vsem iskreno do izgradnje boljše družbe," je zapisala v odzivu.

'Znotraj vlade lahko dosežemo veliko več kot  zunaj nje'

Poudarja namreč, da je Levica stranka, ki je večja od posameznikov. Ter da kljub temu, da so najmanjša koalicijska stranka, poslanska skupina in njihova ministrstva v danih okoliščinah delajo dobro. "Trudimo se izpolniti dane obljube tako na področju sociale, stanovanjske politike kot kulture."

Med uspehe tako štejejo rekordne dvige minimalne plače in pokojnin, sprejetje dolgo pričakovanega zakona o dolgotrajni oskrbi ter tudi spremembe na drugih področjih. "Na področju kulture smo spremenili zakonodajo RTV in zakonodajo o javni rabi slovenščine, kmalu se nam obeta nova medijska zakonodaja. Gre za zakonodaje, ki so prenovo čakale zadnjih 20 let. Na področju dela, socialne in družinske politike smo sprejeli ukrepe za izboljšanje delavske zakonodaje, ukrepe proti prekarnosti in na področju socialne politike," je dodala.

Pred njimi pa da je še dokončanje stanovanjske politike, s katerim se načrtuje izgradnja dostopnih neprofitnih stanovanj po celi Sloveniji. "Vemo, da lahko znotraj vlade dosežemo veliko več in boljše rešitve kot zunaj nje. In tega, kar delamo, ne delamo zase, ampak za ljudi," je še dodala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZDENKO 1
16. 03. 2024 10.36
+1
Jih pred odstopom niso uspeli privezati k radiatorjem?
borjac
16. 03. 2024 10.36
+2
Izbrisan komentar, ki je moje mišljenje in pogled na situacijo, zakaj izbrisati ??? NEKATERI v stranki Levica so RUŠITELJI, ki niso sposobni nič zgraditi, hočejo pa vse rušiti in uničiti, anarhisti se jim je reklo včasih, ti so uspeli tudi zrušiti Šarčevo vlado, s pomočjo pametnjakovičev iz SD-ja, potem pa je prišel večni politik z 33 leti izkušenj, kako sesati Državni proračun, z 10 leti podlage v Komunističnih vrstah ZKJ, Janez Janša, in vsi ti ki so zrušili Šarca so začeli jokati in obtoževati Janšo , češ da je diktator, pa da ne upošteva Ustave, pa da prodaja=podarja državno premoženje Orbanu, in si polni svoje tajne račune , in da prevzema medije na diktatorski način z svojimi zvestimi vojaki, in da prevzema policijo in vojsko itd............... , RESNICA pa je samo ena, vsi ti bedaki iz leve strani SO MU TO OMOGOČILI, TUDI SEDAJ MU BODO TO OMOGOČILI, in potem pa bodo točili hinavske krokodilje solze, in iskali podporo v Levih volivcih , ki so jih IZDALI, NESPOSOBNI POLITIKI IZ LEVE SREDINE SO OMOGOČILI JANŠI PREVZEM DRŽAVE, SEDAJ DELAJO POPOLNOMA ISTO, če bodo zrušili Golobovo vlado, bodo predčasne volitve, in na volitvah bo Janša DOSEGEL SVOJE SANJE , 61 POSLANCEV V DZ, KAR JE USTAVNA VEČINA, SAJ MENDA VESTE KAJ JE TO IN KAJ SLEDI, SPREMINJAŠ LAHKO USTAVO PO LASTNI ŽELJI, hvala vam Anarhisti Levice in SD-jevi pametnjakoviči, ter interesne skupine iz GS.
blackwizard
16. 03. 2024 10.15
+2
dol z redečo migrantsko levico.ta sranka dela vse v škodo slovenije
zelen
16. 03. 2024 10.02
+3
problem vseh politkarjev je da veliko obljubljajo potem pa zelo malo ali pa nič ne uresničijo zato so zame eni navadni prevaranti.vsi so glih sorte.
zoran pušenjak
16. 03. 2024 09.59
+2
Ta vlada je kot Titanik
Ales Rudolf
16. 03. 2024 09.56
+2
Vse je na koncu isto.....DENAR IN POHLEP!
avgust.
16. 03. 2024 09.35
+4
Izbri san komen tar:Malce z negotovostjo gledam na novinarski poklic v bodoče. Edini, ki si upajo kaj vprašati, so že tam nekje pred penzijo, kot npr. Sl ak, Pe sek, pa tudi sicer je ekipa najbolj udarnih informativnih oddaj tako na po p-u kot nacionalki že krepko proti zasluženi upokojitvi in kar malce strašl ivo je pogledati, kako majhen delež mladih "novinarjev" ostaja za njimi, praktično samo neke predstave v smislu tistega pol meseca reklamiranega intervjuja za 50.000 € ali pa ta zdravstveni forum, ki je bil v bistvu reklama Golobu in sramota voditeljici. Ko so Lipušč ek, Gu stinčič in še nekaj velikih odšli, je nastala praznina, ki jo je delno uspel zakrpati sedanji starejši novinarski kader, kar bo ostalo za njimi, bo pa res žalost - nekaj v smislu vplivnic očitno.
planinec123
16. 03. 2024 09.07
+3
Levica, obljubili ste referendum o izstopu iz Nata. Kaj čakate? Skrajni čas, da nismo več del te sramote.
avgust.
16. 03. 2024 09.30
+11
Kako, potem Asta ne bo mogla več potovati v stilu in prenočevati v Hiltonu na naše stroške.
Amenhotep
16. 03. 2024 08.59
+17
Ko se ladja potaplja, podgane bežijo...
avgust.
16. 03. 2024 08.56
+19
Leve stranke so do sedaj vedno nastale z razlogom osebnega okoriščanja - veliko jih je bilo v naši kratki zgodovini.
G. Papež
16. 03. 2024 08.56
-1
Prehajamo v enostrankarski sistem kot je bilo. Takrat ZK, zdaj SDS, ker ostalo bo vse razpadlo.
Skunk Works
16. 03. 2024 08.56
+20
Koko kaj stanovanja mladi izobraženi napredni volilci, koliko ste jih že dobili? Dve leti je že. 3000, 6000?...A bo?...Nekam tiho ste sedaj......
Sonček.
16. 03. 2024 08.51
+11
Zelo vesel ,da jih več ne bo.
Uporabnik1908615
16. 03. 2024 08.46
+15
ti rdeči ideološki komunistični talibani, ki spominjajo na propadle rdeče komunistične fašiste delajo škodo SLO narodu in državi, saj so borci proti družini, narodu in SLO RKC, kar bi moralo biti sveto vsaki državotvorni in resni politični stranki
Litlmen
16. 03. 2024 08.44
+12
Zgube ni besede
zoran pušenjak
16. 03. 2024 08.40
+15
Vse vladne stranke razpadajo kot mrtva žival na soncu
Natorinkica
16. 03. 2024 08.32
+3
Drekpumperji, toliko besed o nasprotovanju vojne sedaj pa Slovenija aktivno sodeluje v vojni in sovraštvu zoper RUSIJO, katera Sloveniji ni naredila nič slabega.
igornov
16. 03. 2024 08.26
+20
Najbolj mi gre na živce hvaljenje, da so enormno, zgodovinsko dvignili pokojnine. Pokojnine so se dvignile natanko toliko, kot je predvideno v zakonu. Še več. V letu 2023 so celo odstopili od izredne uskladitve, ki bi resnično prineslo nekaj dodatnega denarja upokojencem. Sama sprenevedanja in farse, mi pa jim vedno znova nasedamo in to ne samo Levici ampak vsem strankam po vrsti, naj bodo levi ali desni.
zelen
16. 03. 2024 09.46
+0
levi desni vsi so glih prevaranti.pred volitvami polna usta obljub potem pa samo za svoje žepe.
Skunk Works
16. 03. 2024 08.20
+18
Jugoslavija obstaja samo še v Sloveniji.....Drugod po bivši jugi so se tega že rešili....Pa tudi, da bi narod volil za višje davke in nižje plače? Pred kamerami, pred volitvami, so jim bili obljubljeni višji davki in nižje plače, da bi imeli ljudje manj denarja za zapravljanje za neumnosti, ….HALOOO!...Ja, vidimo sedaj upokojence po živilskih trgovinah, kako vračajo prehranske izdelke na police, zmajujejo z glavami.., zgleda nimajo več denarja za neumnosti….Pa takega goveda od naroda ne najdeš nikjer na planetu....Dolgo nam še ne bo boljše....Namesto da bi bil ponosen da sem slovenec, me je lahko samo globoko sram…..žal…
LocoCoco
16. 03. 2024 08.21
+2
Skunk Works
16. 03. 2024 08.23
+6
Skunk Works
16. 03. 2024 08.14
+11
Bi pa vprašal malo našo napredno izobraženo pametno mladino, ki je veliko pripomogla na zadnjih volitvah, da smo se znebili fašizma in dobili to čudovito vlado, kako je kaj sedaj, aja dve leti je že, v 6000 novih stanovanjih za mlade in ranljive skupine? A ni lepo biti končno na svojem?..Ta čudovita vlada.....Aja, jih še ni...oprostite sem pozabil, da so komaj sprejeli časovnice in naslovili problem stanobvanjske stiske mladih....No saj bo....Menda je mesec nekje zasadil eno lopato...Tisti ročaj je verjetno že ozelenel, in ko bo iz njega zraslo odraslo 20 metersko drevo, bo pa morda prvi stanovalec res dobil ključe, ali pa tudi ne.....