Slovenija

'Obdavčitev najpremožnejših bi pomagala pri zmanjšanju neenakosti'

Ljubljana, 27. 05. 2024 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stranki SD in Vesna podpirata vseevropsko pobudo "Tax The Rich". Ki opredeljuje, obdavčitev najpremožnejših, po mnenju strank bi s pobudo lahko omogočili pravičnejšo obdavčitev in zmanjšali neenakosti.

Nosilec liste Socialnih demokratov na evropskih volitvah Matjaž Nemec in kandidatka Mojca Kleva Kekuš sta tekom strankine kampanje za evropske volitve pozvala k širokemu angažmaju za zbiranje podpisov pobude, ki je po njunem mnenju potrebna za pravičnejšo obdavčitev kapitala, s tem pa zmanjševanja neenakosti.

"V okviru zelenega in socialnega prehoda je nujno, da zbrana sredstva iz naslova novega davka za najbogatejše usmerimo v zmanjševanje socialnih razlik ter za pravični zeleni prehod, je poudaril Nemec. Opozoril je, da gre za sredstva v višini celotnega proračuna unije, ki se morajo po besedah aktualnega evropskega poslanca namensko usmeriti v naslavljanje neenakosti. Ta čas ima en odstotek najbogatejših v lasti skoraj polovico svetovnega bogastva, obenem pa ti povzročijo več emisij toplogrednih plinov kot celotna revnejša polovica svetovnega prebivalstva skupaj, je poudaril.

Socialni demokrati
Socialni demokrati FOTO: Bobo

Kleva Kekuš je dodala, da multinacionalke beležijo rekordne dobičke. Evropska unija pa potrebuje dodatna sredstva za financiranje javnih storitev, ki so predpogoj za kakovostno življenje vseh generacij ter njihovo boljšo perspektivo v prihodnosti. Zato je nastala vseevropska pobuda za obdavčitev najbogatejših, da se uvedejo pravični davki na dobičke multinacionalk, ki danes ne plačujejo davkov ali pa so ti popolnoma nesorazmerni nasproti ostalim dajatvam v Evropski uniji, je izpostavila.

Pobuda pa je po njenih besedah izjemna priložnost, da EU v prihodnjem mandatu stopi odločen korak naprej, za več družbene in socialne kohezivnosti. Pobuda je stopila v začetek kampanje. Prepričana sem, da bo do oktobra zbranih dovolj, torej milijon podpisov, za to pa potrebujemo širok družbeni angažma, h kateremu bomo prispevali tudi Socialni demokrati ter aktivno vstopili v to vseevropsko kampanjo, je dodala Kleva Kekuš.

Pobudo podpira tudi stranka Vesna

"Stranka Vesna odločno podpira evropsko državljansko pobudo "Tax The Rich"," ki opredeljuje obdavčitev najpremožnejših," so zapisali v stranki. Verjamejo, da je pravičen davčni sistem ključen za zmanjšanje ekonomske neenakosti ter financiranje socialno pravičnega zelenega prehoda.

"V volilnem programu za nastop na evropskih volitvah si stranka Vesna prizadeva tudi za obdavčitev ultra bogatih," so v stranki Vesna zapisali v sporočilu za javnost. Želijo si uvesti minimalno stopnjo davka na kapitalske dobičke, evropski davek na premoženje in zaustaviti izogibanje plačil davkov s strani multinacionalk. 

Pobuda "Tax The Rich" je po njihovem mnenju pomemben korak k pravičnejši in trajnostni prihodnosti Evrope. Skupina Zelenih v Evropskem parlamentu, kamor se namerava vključiti izvoljen evropski poslanec oziroma poslanka stranke Vesna, podpira obdavčitev najbogatejših za zmanjšanje neenakosti in financiranje javnih storitev. Zavzemajo se za progresivne davčne politike, kjer bi višji dohodki in bogastvo prispevali več v državno blagajno, z namenom doseganja pravičnosti in enakopravnosti za vse ter oblikovanju bolj vključujoče in trajnostne družbe.

Uradni vstop Vesne na politično prizorišče
Uradni vstop Vesne na politično prizorišče FOTO: Luka Kotnik

Kot so zapisali v stranki, bi Slovenija skozi način večje obdavčitve najpremožnejših lahko pridobila 565 milijonov evrov na leto, kar bi
predstavljalo 0,96 odstotka bruto domačega proizvoda države. Ta sredstva bi omogočila pomembne investicije v izobraževanje, zdravstvo in okoljske projekte. Vesna med drugim podpira tudi druge državljanske pobude, kot sta prepoved glifosata in rabe pesticidov in pa pobudo za pravico do splava "My voice, my choice", ki jo na evropski ravni koordinira slovenski Inštitut 8. marec. "Te pobude predstavljajo temeljne vrednote naše stranke – varstvo okolja, socialno pravičnost in zaščito temeljnih človekovih pravic," so zaključili.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Glava
28. 05. 2024 15.18
+3
zdravkob
28. 05. 2024 14.43
+1
Pol pa desničarjem očitajo populizem. :) Čeprav, ljudje niso tolk neumni. Na pravičnost zelenega in socialnega prehoda nihče ne naseda. V progresivnem davku ni nobene pravičnosti. Nasprotno, krivičen je, je pa nekako sprejemljiv in zato že sedaj velja. Gospoda bi pa obdavčila premoženje! In to z evropskim davkom. To pa je izmišljija.
zoran pušenjak
28. 05. 2024 11.28
+1
To so prazne besede pred volitvami, ko jih bo konec pa spet udari po malem človeku.
Verus
28. 05. 2024 09.56
+2
A vi na oblasti poznate še kaj drugega poleg "obdavčitev"? Vprašajte se, kaj postanete, ko vam ljudje naivno podelijo glas!? Nos rinete v tuje politične spore in vojne, domačim ljudem prepovedujete kaditi, dvigujete davke, razpada javni sektor, gospodarstvo vse bolj na krhkih nogah, demografska slika države bo čez 25 let povsem uničena itd. Ustavite se malo ljudje božji!
Smuuki
28. 05. 2024 08.59
+3
No bravo vesna da ste pokazali pravi obraz. Nobi obrazi levega pola za ohranjanje levakov na oblasti. Zelo škodljivi ste. V kvazi skrbi za okolje uničujete delovna mesta,sami niti slučajno ne živite s skromnim ogljičnim odtisom. Vozite potratne avte, zapirate cementarne zdaj ko ste sebi z betonom zgradili hiše, vozite se z letali, ste polni denarja in razkošno živite. Mlajšim od vas z vašimi dosežki preprečujete dosego istih ciljev, ki ste jih sami že dosegli. Zakaj? Kdo vam daje to pravico? Ko ste sami dosegli cilje vsem za vami postavljate vedno nove, vedno večje ovire, da tega cilja nikoli ne bodo mogli doseči. Tudi mladi si želijo zidanih hiš, tudi mladi si želijo potovati, tudi mladi bi radi razkošno živeli tako kot vi. Namesto tovarn kjer bi mladi zaslužili ste vi na tej točki postali tovarna ovir. Te ovire niso namenjene vsem. Vi si želite v eu parlament kjer boste še več zaslužili, še več trošili. Drugim pa naprtili še več prepovedi in omejitev. Ne tako ne gre. Namesto stranka zelenih napišite to kar ste. Stranka pokvarjenih in škodoželjnih.
iskriv
28. 05. 2024 08.43
+1
Kljub velikanskemu odporu , bi vlada morala obdavčiti nepremičnine !
zdravkob
28. 05. 2024 14.47
+1
Sej ni nekega odpora. Ne da se! Če se nekaj ne da, to ni odpor. Največ kar se da je nek mali simbolični davek velikosti reda 0.1% od neke pavšalne skromne osnove. Davek je nepravičen.
Covid 19
27. 05. 2024 21.21
+3
Če bi to zaživelo tako kot si to predstavljamo mi,bi bila to poteza stoletja,EU pa bi morala prvo prevetriti in uvesti sankcije davčnim oazam..to bi pomenilo klofuto samim sebi zato se to ne bo zgodilo in vseskupaj bo stagniralo zaradi tega tako daleč,da bo prišlo prvo do socialnih nemirov zaradi prevelikih razlik in potem vojne,kjer bodo davčne oaze zgubile pomen,ker se bo ljudstvo obrnilo proti lopovom in jih na ruski način pokončalo.Ni več veliko časa za razmislek.Korporacije pa bodo postale same sebi namen,ker v vojni in po njej,kupne moči ni več.Svet bo ubila tehnologija in pohlep.
mackon08
27. 05. 2024 19.36
+3
Stranka vesna halo, kdo so to socialaši ali kaj?. Ultra bogati so v življenju delali ne kot ti probisveti.