Slovenija

Je res že vse tlakovano za padec aktualne vlade?

Ljubljana, 16. 11. 2020 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V LMŠ, Levici, SD in SAB so ob vprašanju, ali je res zagotovljenih 46 glasov za zamenjavo vlade, s prstom pokazali na vodilnega pobudnika KUL in potencialnega mandatarja Jožeta P. Damijana. Zagotovitev glasov je njegova naloga, pravi prvak LMŠ Marjan Šarec. Koordinator Levice Luka Mesec pa napoveduje, da bo nezaupnica vladi vložena v kratkem.

Damijan je v pogovoru za Mladino pred nekaj dnevi zatrdil, da imajo v Koaliciji ustavnega loka (KUL), kot je zdaj videti, dovolj poslancev za zamenjavo aktualne koalicije. Pri tem ni razkril, kdo konkretno je vsaj sedmerica poslancev iz Janševe koalicije, ki bi se pridružila 39 poslancem opozicije. 

Ob tem sta ponudbo za sodelovanje že zavrnili koalicijski SMC in NSi. Neznanka je sicer še DeSUS, ki se bo izrekla po volilnem kongresu, ki se bo končal 5. decembra. Tomaž Gantar, ki do kongresa zastopa DeSUS, je v izjavi v DZ izpostavil, da ne vidi "posebnega razloga, da se zdaj v tem kontekstu izpostavlja DeSUS". Povedal je, da je to vprašanje še odprto in da o njem še niso razpravljali.

Kateri poslanci bi torej lahko Damijanu že zagotovili dovolj glasov za konstruktivno nezaupnico? Odgovora na to vprašanje v strankah KUL niso podali.

Koalicija ustavnega loka
Koalicija ustavnega loka FOTO: Bobo

"Z Damijanom smo uskladili program, zdaj pa preštevamo glasove," je v današnji izjavi dejal Luka Mesec, ki ni želel komentirati Damijanovih izjav, da že imajo dovolj glasov. Napovedal pa je, da bodo nezaupnico s poslanskimi podpisi vložili v kratkem. O tem, ali jo bodo vložili z dovolj podpisi, se še pogovarjajo.

"Če je tako daleč z uskladitvijo in ima te glasove, sem tega vesel. Ne morem pa tega komentirati, kajti če bomo delali vsak po svoje, ne bomo prišli daleč,"  je dodal Marjan Šarec, ki odgovornost za iskanje glasov prepušča Damijanu. Hkrati pa dodaja, da je manjkajočih glasov sedem in da ne more "z gotovostjo trditi, kje smo".

Vodja poslancev SD Matjaž Han je povedal, da so šli iskreno v ta projekt in da se vsebinsko dnevno kaže, da so poenoteni. "Kar se tiče glasovanj in konstruktivne nezaupnice, pa je seveda pomembna politična matematika," je ob tem poudaril in dodal, da je vse, kar lahko reče in ve, to, da imajo v SD 12 glasov.

Vodja poslancev SAB Maša Kociper je spomnila, da so tvorno sodelovali pri oblikovanju prioritet KUL. Če pa ima potencialni mandatar dovolj poslanskih glasov, od njega pričakujejo, da jih čim prej razkrije, da gredo čim prej na glasovanje o konstruktivni nezaupnici. V SAB so se sicer ves čas zavzemali za to, da bi z vsebino pritegnili celotne stranke, ne le posameznih poslancev, saj si želijo, da bi bila nova koalicija, če do nje pride, čim bolj čvrsta. Naklonjeni so tudi pogovoru z NSi. A odgovori strank so znani, je dodala.

Janša: Če imate 46 glasov, postavite svojo vlado

Da ne bodo rušili Janševe vlade oz. da ne bodo prispevali svojih treh poslanskih glasov za novo vlado, je v izjavi zatrdil tudi prvak SNS Zmago Jelinčič. Po njegovem mnenju sestava nove koalicije ne pije vode.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Aljoša Kravanja

Premier Janez Janša se je trditev glede glasov za oblikovanje nove vlade dotaknil v odgovoru na poslansko vprašanje Mesca, ali namerava prevzeti odgovornost za – po njegovi oceni – slabo spopadanje z epidemijo. "Pravite, da imate 46 glasov, pravite tudi, da imate mandatarja, ki je predlagal, naj Slovenija izstopi iz evroobmočja. Imenujte ga, prevzemite krmilo, izstopite iz evroobmočja, iz EU v skladu z njegovim programom, pa bomo videli, kako se bo končalo na naslednjih volitvah. Ne pozivajte nas, naj odstopimo, če nas lahko zamenjate," je dejal Janša.

Ob Damijanova stališča iz časov dolžniške krize v evrskem območju se je obregnil tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Tudi on je v izjavi v DZ pozval Damijana, naj "vendarle že vloži to težko pričakovano konstruktivno nezaupnico", če ima 46 glasov. Kot drugo možnost pa je opozicijo opomnil, da so še vedno odprta vrata in velja vabilo k sodelovanju z aktualno vlado, ki je stabilna.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek pa je Damijanu po petkovem srečanju sporočil, da SMC ni na prodaj in da ni pričakovati njenega izstopa iz sedanje vlade.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
29. 12. 2020 09.01
Kul (rit)jih drugo ne zanima kot da pade vlada Janeza Janše kako gre in kako bo.
stokviz
20. 11. 2020 08.18
+2
Mokre sanje pokra asov !!!
Important notice
19. 11. 2020 17.41
+1
Vsem prebežnikom (poslancem, ki skačejo iz ene stranke v drugo), bi bilo treba prekiniti pogodbe za poslansko mandatno funkcijo. Oni so bili izvoljeni kot predstavniki ali s podporo določenih strank, sedaj pa se gredo malo tu, malo tam.... Če mu položaj, kjer je, ni všeč, naj odkoraka domov, brez nadomestila plače. Ali pa naj oddela svoje delo profesionalno in do izteka pogodbe. Po koncu svojega mandata se naj pa prekvalificira drugam in naj spet hara po svoje.
Sani Mirtec
18. 11. 2020 10.55
+2
Torej politiki, ki so Slovenijo in nas, dravljane, PUSTILI NA CEDILU, ko je bilo ob izbruhu epidemije vsem nam najtežje, ki so vladali 12 let in zanemarili bolnišnice, domove za ostarele, KI SO NATO NASPROTOVALI UKREPOM in zagrešili ŠIRJENJE EPIDEMIJE IN SMRT MNOGIH OSEB, ki bi brez kovida še živeli, TAKŠNI BI NAM RADI SEDAJ VLADALI? Ne hvala. Naj prej na sodišču odgovarjajo za nasprotovanje zdravstvenim ukrepom in podpiranje protestnih zbiranj, ki so povsod dodatno razširili virus. Uspešna vlada pridobi evropske milijarde (ki jih oni v 10 letnih niso bili sposobni) in ZDAJ BI V TEM DENARJU UDOBNO VLADALI ??? Ljudje, pamet na volitvah čez leto in pol, nehajte volit POLITIKE, KI NIMAJO RADI NITI VAS NITI SLOVENIJE. Samo SLO PO OBLASTI IN DENARJU poznajo. Pamet v glavo!
stokviz
20. 11. 2020 08.22
+2
Šarec in Mesec v koaliciji ? Še ne dolgo nazaj sta si kazala rogove ! Ne nas imet za take norce. In ti boljševiki, še s hudičem bi se spajdašili, samo da ni Janše !!!
ArkaMast
17. 11. 2020 15.55
-2
Tlakuje si sama. Ja, res.
derek angelus
17. 11. 2020 14.29
+1
oki strmoglavli janso sestavli vlado pobasali v zep evropski denar in obtozevali janso za vse kar bo slo po zlu :) tak bo in nic drugac
pravisprehajalec
17. 11. 2020 16.18
+4
Točno tako. Žre jih denar, ki po njihovem mnenju ne bo prišel v "prave roke". Zato so pod pritiskom, da nekaj storijo. Kot je izginilo tistih 10 milijard od Šivilje.
NA LEVO ni OK
17. 11. 2020 12.40
+0
Noben človek ni popoln, nobena vlada ni brez napak. Tudi Janševa ne. Kdor dela verjetno tudi kdaj naredi napako od vedno in povsod. Vendar ta četvorček z Damjanom na čelu je pa poden, ki nima v svojem bistvu nič drugega kot rušit dokaj dobro vlado in maščevanje zaradi svojih neuspehov. Ne morem razumet , da se popolnoma isti ponovno sestavljajo, ki so se sami pred nekaj meseci popolnoma sesuli. V čem so sedaj boljši, kaj so doživeli razsvetlenje ali se jim je prikazala Marija v Murglah? Naj mi kdo razloži, ki se bolje spozna na to kot se sam???
Tik Tak
17. 11. 2020 11.45
+2
Pri kompaniji lokostrelcev ni videti ravno nekega potenciala za vodenje vlade. Njihov domet je opozicija z neuravnoteženimi pripombami
0od0
17. 11. 2020 11.34
-4
... je že 46?
Smešno
17. 11. 2020 11.26
Smešno
17. 11. 2020 11.29
+1
A kdo bo plačal račun? Plačilo bo ” V imenu ljudstva”. Kot že vsa leta do sedaj. Cirkus Butale spet prihaja v vaše kraje!
pravisprehajalec
17. 11. 2020 10.35
+1
Anarhija in menjave Vlad (15 Vlad v 30 letih), afere, menjave ministrov itd, to je cilj določenih krogov v Sloveniji. Da se kdo slučajno ne bi lotil resetiranja Slovenije in da bi ostala takšna, kot je. Zastaranja na sodiščih, oprostitve lopovov, velike kraje, dilanja na Javnem in državnem. Vlada pa takšna, da se ukvarja le sama s seboj. Pa da družbenopolitične organizacije živijo svoje jugo življenje naprej, kot že od Kardelja naprej. Slovenski delavec in kmet pa na prvem mestu po povprečni obdavčenosti prebivalstva na svetu. Neka fina lepa socialistična samoupravna skupnost, oziroma Slovenija za prvorazredne in množico drugorazrednih.
riss
17. 11. 2020 10.27
-2
A je Šarec našel puško v Jožetu P.uški Damijanu? To pa je degradacija, da pristaneš od predsednika vlade zgolj podpornik nekoga drugega, ki ga pošilja rdeča (i)legala.
srebrnibreg
17. 11. 2020 10.29
+6
A so Hojs in Gantar ter župan Leljak našli puško v sds sekti?
sinhron
17. 11. 2020 10.25
+2
Ne zanašajte se preveč na ljudi v strankah SMC in DESUS , ker so vas in mnoge od nas že izdali in odšli v koalicijo z Janševo SDS ! Svojo dvoličnost in izdajstvo so izkazali tudi ob potrditvi za ustavne sodnike , ko so dajali absolutno podporo enemu kandidatu , ko pa je prišlo do glasovanja pa so stisnili rep med noge in mislili , kakšni heroji so !
srebrnibreg
17. 11. 2020 10.26
+5
Cena za to izdajo bo pa prišla v naslednjih volitvah.
0od0
17. 11. 2020 11.36
-4
Srebrni - a to misliš na podkupovanje parlementarcev za prestop v LOK - KUL ?
riss
17. 11. 2020 10.17
-4
Srebrni in prašek bosta šla v Kamnik na kopanje v bazen, kjer ju bo sprejel serpetinšek, ki ima še zmeraj glavo v podnu bazena brez vode. Bodita previdna in skočita raje na noge.
srebrnibreg
17. 11. 2020 10.24
+6
Probaj nekaj svojega povedati ne, da povzemaš besede Šarca katere so namenjene tviji sds sekti in tvojemu idolu in jih vračati, ker svojega nimaš sposobnosti izmisliti. Kot sem ti že napisal. Nick menjaš neumnost ti ostane.
ina5785
17. 11. 2020 10.13
+7
Po prebiranju komentarjev nekaterih sem presenečena! Desni kar naprej ponavljate; ja, bo že jj čestital Bidnu, če bo ta zmagal. Ok., vendar jj JE ŽE ČESTITAL TRUMPU, sedaj pa javno razglaša in laže, kakor da še NI čestital nikomur. . . . . . . . . . A ste ljudje zares tako zblojeni, ko jj reče belo a je črno, vi vidite in ponavljate za jj, da je BELO!!!! Dajte no malce vsaj razmislit, za dobro vse SLO!!! Ne samo, ker JE NAŠ!!!
pravisprehajalec
17. 11. 2020 10.17
-7
Če čestitaš svoji Žlahti in ji ostaneš zvest, je to občudovanja vredno. Katera Država bo pa potegnila s Trumpom, če ne Slovenija in navijala zanj? Vse ostalo bi bilo podlo. Zahod ceni Lojalnost. V dobrem in slabem. Svetovno sramoto ste naredili levičarji, ko ste 4 leta udrihali po Trumpu in Melaniji ter ju zasmehovali. Sram vas bodi.
JohannDoe
17. 11. 2020 10.35
+1
Kaj najedate s temi čestitkami, kot da se mednarodni odnosi gradijo na lepih pogledih. ZDA bodo imeli tako dobre odnose z nami, kot bodo ali pa ne bodo imele ekonomske in druge koristi od nas. Če se bomo podprli njihovo politiko v Evropi in na Vzhodu ali se odprli za njihova podjetja in velike investicije za par miljard, bomo prijatelji za par miljard. Če se ne bomo, pač ne bomo neki posebni frendi, dokler se ne bomo oziroma jih ne bomo podprli. To je res vsa umetnost in računica odnosov Slovenije in ZDA. Neglede na to kdo je predsednik.
pravisprehajalec
17. 11. 2020 10.13
-5
Troika je uspešno sanirala Islandijo, Portugalsko, Španijo, Grčijo. Naloge Troike si je tukaj vzela v svoje roke Bratuškova, ter vzela 10 milijard kreditov po 3,9% obrestni meri. isti denar je Troika onujala po 0,17%, zaradi negativnega Euribora v tistem času. Razlika je 400 milijonov več za obresti na leto. Od takrat je že 6 let. 6x400 = 2,4 milijarde. Samo za obresti več, kot bi bilo potrebno. Zato, da je rešila Faktor pa Pro Banko. Je kdo sedel zaradi tega? Ha, ha, ha. Zadeva je zastarala....
JohannDoe
17. 11. 2020 10.13
-5
Spomladi se niso mogli zmenit kaj bi delali in so se skregali pod Šarcem, zdej bo pa pod Damjanom, ki niti svoje davčne reforme pod Janšo ni uspel speljat, kar drugače.... ja pajade. Sploh s Fajonko in Šarcem, ki se oba vidita kot liderja v soseski. In Mesci in Kordeži, ki so veselo sesuli prejšnjo svojo vlado in krstili nastop te trenutne.
JohannDoe
17. 11. 2020 10.17
-7
Skratka, v najboljšem primeru se nam obetajo predčasne volitve, potem pa po staro v 25 letni maniri naprej do naslednjih predčasnih, kot smo se že navadili. Se bodo večkratna preplačevanja in kraje pri razpisih in nabavi medicinske opreme medtem končale? Nagradno vprašanje, ki ga spet preverimo čez par let.
JohannDoe
17. 11. 2020 10.27
-3
Klikajte minuse, če se vam zdi ta napoved neverjetna, čez leto ali dve pa lahko spet malo podebatiramo. Potem se bo treba pa že počasi vprašat kaj je s presojo. Nekdo se bo moral. Ali jaz ali vi. Skratka, fair play.
prašek
17. 11. 2020 10.12
+7
Nadvse spoštovani desnosučni inteligenti (oksimoron), kako ste pa kaj drugače ????
Sani Mirtec
18. 11. 2020 11.01
Hvala, dobro, kako si kaj drugače pa ti, levosučni inteligent ?
NA LEVO ni OK
17. 11. 2020 10.05
-3
Edino kar resnično obvlada KUL je kritizirat tudi že kritiko. To je specialnost, ki jo normalen človek ne more več poslušat. O programu pa vakum, razen če je kritika program, potem je program KUL, ful-ambiciozen.
pravisprehajalec
17. 11. 2020 10.08
-5
V KULu se skriva vsa prislovična slovenska pritlehnost....
JohannDoe
17. 11. 2020 10.21
-3
Program je to, da Janša pade. Potem, ko pade, bo tudi KUL razpadel in ponovne volitve in podobni rezultati in podobne vlada do naslednjih predčasnih.... kot smo navajeni.
riss
17. 11. 2020 10.03
-5
Srebrni in prašek, ampak vseeno vsa čast vama, da sta ostala na levih okopih, ki jih množično zapuščajo. Pa ne gre za to, da bi sedaj podprli JJ, saj ga tudi jaz ne, ker dela (pre)velike neumnosti, ker bi v nasprotnem pometel z levico in bi ta ostala samo moraste sanje, ki so nam ostale še dolgo po osamosvojitvi.
prašek
17. 11. 2020 10.09
+8
Množično zapuščajo samo sedanjo koalicijo !!!
srebrnibreg
17. 11. 2020 10.13
+7
A sedaj pa še eden od stonicknih sanja o zapuščanju levih.