Slovenija

Stranke: Neopredeljenost je normalen pojav

Ljubljana, 30. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
E.P./D.Z.
Komentarji
0

Miha Kovač, publicist in politični komentator, meni, da je povečano število ljudi, ki ne vedo za katero izmed strank bi se opredelili, v danem trenutku normalen pojav, saj so lokalne volitve dovolj daleč za nami, parlamentarne pa dovolj daleč v prihodnosti.

Rezultati raziskave politbarometer so pokazali, da se je najbolj povečal delež tistih, ki ne vedo za katero izmed strank bi se opredelili, deset odstotkov več jih je kot aprila. Kje je razlog za rast števila neopredeljenih?

Miha Kovač
Miha Kovač FOTO: POP TV

Mislim, da je to za ta letni čas relativno normalen pojav. Lokalne volitve so dovolj daleč za nami, parlamentarne dovolj daleč pred nami, tako da interes ljudi za politična vprašanja upada. Vsekakor pa se bosta zanimanje in opredeljenost dvignila, ko se bodo parlamentarne volitve bolj približale.

Prihodnje leto bodo parlamentarne volitve. Kako se lahko, po vašem mnenju, do takrat spremeni politična slika?

To je sedaj lahko čista špekulacija. Dejstvo je, da se v zadnjih dveh, treh mesecih kaže trend upadanja podpore vladi in prav tako je dejstvo, da v javnomnenjskih anketah opozicija dobiva vedno višje ocene. Ostaja pa vprašanje ali je to dolgoročni trend, ki bo trajal v naslednjih mesecih, ali pa gre za "sezonsko" nihanje. Vse je odvisno od ravnanja političnih stran in vlade v naslednjih mesecih. Lahko pa pride tudi do nekega večjega obrata.

glasovanje
glasovanje FOTO:

Za koga so se običajno neopredeljeni opredeljevali na volitvah?

Običajno se opredelijo za tistega, za kogar se opredeljuje večina volivcev, če so razmere kolikor toliko normalne. Vprašanje pa je, kaj bo jeseni prihodnje leto.

Je rast podpore opoziciji tudi posledica "ofenzivnega" nastopa, ki ga imajo v zadnjih tednih?

Če izsledke politbarometra pogledamo natančneje, lahko vidimo, da se je v zadnjih treh mesecih tudi ocena dela vlade znižala, sicer ne bistveno, vendar se je kljub temu znižala. Ocena dela opozicije pa je narasla in dosegla enega najvišjih nivojev v zadnjem letu in pol. Iz tega lahko vsekakor sklepamo, da je ta zaplet s šestimi zahtevami in relativno vzvišen odnos vlade do teh zahtev opozicije, bolj škodil vladi in hkrati tudi koristil opoziciji.

Če podrobneje pogledamo oceno vladnih institucij opazimo, da ljudje najmanj zaupajo pravosodnemu, kmetijskemu in gospodarskemu ministrstvu. Kje so razlogi za takšno nezaupanje?

Nedvomno v delu teh ministrstev. Pravosodje slovi po svojih zaostankih in glede na to, da se pravda vsak drugi Slovenec, to ljudje občutijo na lastni koži. Kmetijsko ministrstvo je ministrstvo, ki generira cel kup konfliktov. Gospodarsko pa ima že dlje časa težave s slabo podobo zaradi neaktivnosti in nekaterih drugih postopkov.

Kako pa komentirate visoko oceno Kučanovega nastopa v Haagu?

Ta nastop je malce spominjal na nogometno tekmo, na nek način naši proti njihovim, kot tekma Slovenija – Jugoslavija na Evropskem prvenstvu pred nekaj leti. Sam menim, da se je nekdanji predsednik zelo dobro postavil, je pa res, da bi se v dani situaciji težko slabo odrezal, ker je imel kup argumentov na svoji strani.