SLOVENIJA

'Strategija je, da bi Slovenija do leta 2040 postala družba brez tobaka'

Ljubljana, 13.05.2022, 15:35 | Posodobljeno pred 10 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Vlada je v četrtek sprejela strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022–2030, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje. Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka, je na novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.

Sprejeta strategija vsebuje primere ureditev v drugih evropskih državah, nacionalni zakonodajni okvir, stanje na področju uporabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v Sloveniji in predloge ukrepanja za obdobje 2022–2030.

Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka. To pomeni, da delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne izdelke, ne bo presegal petih odstotkov, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Do leta 2030 pa je po njegovih besedah eden glavnih ciljev zmanjšati delež kadilcev med starejšimi od 15 let s 23,2 odstotka, kot je znašal delež v letu 2019, na 15 odstotkov. Delež mlajših od 13 let, ki tobak kadijo vsaj enkrat na teden, pa si želijo zmanjšati na manj kot odstotek.

Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka, je na novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.
Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka, je na novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.FOTO: Shutterstock

Ukrepi se bodo nanašali tudi na zmanjšanje cenovne dostopnosti tobačnih izdelkov

Ostali ključni cilji strategije so tudi zmanjšati razširjenost kajenja, uporabe povezanih in drugih nikotinskih izdelkov, neenakosti v kajenju, zmanjšati izpostavljenosti tobačnemu dimu in izboljšati izvajanje zakonodaje.

Ukrepi se bodo nanašali na oblikovanje zakonodaje, ki spodbuja nekajenje, zmanjšanje cenovne dostopnosti tobačnih izdelkov in preprečevanje začetka uporabe tobačnih izdelkov s preventivnimi programi v šolskem okolju in programi za posebej ranljive skupine otrok in mladostnikov. Podpirali bodo tudi delo nevladnih organizacij.

Z ukrepi bodo skušali spodbujati opuščanje kajenja s pripravo nacionalnih smernic in usposabljanjem zdravstvenih delavcev za pomoč pri opuščanju.

Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da so tobačni izdelki škodljivi za zdravje in da morajo biti zato regulirani in omejeno dostopni.
Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da so tobačni izdelki škodljivi za zdravje in da morajo biti zato regulirani in omejeno dostopni. FOTO: Dreamstime

Za izvajanje strategije bo ministrstvo pripravilo dveletne izvedbene načrte, učinkovitost strategije pa bodo spremljali z več raziskavami, med drugim na področju razširjenosti uporabe tobačnih proizvodov. Za zagotavljanje koordinacije in spremljanja uresničevanja ciljev strategije bo skrbela medresorska koordinacijska skupina, ki bo vsaki dve leti pripravila poročilo o uspešnosti izvajanja strategije.

Finančna sredstva za izvajanje strategije bodo zagotovljena iz državnega proračuna, virov EU, sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in sredstev proračunov lokalnih skupnosti.

'Tobačni izdelki so škodljivi za zdravje, zato morajo biti regulirani in omejeno dostopni'

Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da so tobačni izdelki škodljivi za zdravje in da morajo biti zato regulirani in omejeno dostopni. Pojasnila je, da med mladimi že vrsto let opažajo upad tistih, ki kadijo "klasične tobačne izdelke", a se ob tem veča delež tistih, ki posegajo po novih izdelkih, kot so elektronski cigareti in nikotinske vrečke.

Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje je poudarila, da na ravni Evropske komisije poteka usklajevanje o novi tobačni direktivi, o kateri bi lahko okvirno odločali čez dve leti. Nova strategija bo po njenih besedah med drugim nove tobačne izdelke glede omejevanja dostopnosti izenačila s "klasičnimi".

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.