Slovenija

Strela 'hoče' čim prej v zemljo, zato bo v višji objekt udarila prej

Ljubljana, 03. 08. 2018 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
4

Strele so v zadnjem mesecu povzročile že nekaj poškodb. Sicer je večja verjetnost, da bo strela najprej udarila v višji in bolj prevoden objekt. Treba se je izogibati tudi višjim mestom, prav tako je v rokah nevarno držati dežnik ali stati na čisti jasi. Slovenija leži na območju, ki je med najbolj nevihtnimi v Evropi.

Strele so v zadnjem mesecu stalne spremljevalke neviht in so povzročile že nekaj poškodb. Kot je povedal Miha Kos iz Hiše eksperimentov, je vse stvar verjetnosti. Ta je večja, da bo strela udarila v višji ali v bolj prevoden objekt. Ob udaru strele steče tok nekaj 10.000 amperov, bistveno več od kakih deset, ki tečejo po hišni napeljavi.

Če se obdobje med bliskom in pokom povečuje, potem se nevihta oddaljuje, ko pa je med svetlobo in zvokom zelo kratek čas, to pomeni, da je nevihta zelo blizu.
Če se obdobje med bliskom in pokom povečuje, potem se nevihta oddaljuje, ko pa je med svetlobo in zvokom zelo kratek čas, to pomeni, da je nevihta zelo blizu. FOTO: iStock

Za pojav strele mora biti dovolj napetosti med oblaki in zemljo. Ta je odvisna tudi od vlažnosti zraka. Tokovi v strelah po navedbah na portalu Kvarkadabra dosegajo nekaj deset tisoč amperov, napetosti pa lahko dosežejo tudi nekaj milijonov voltov.

"Gre za močne tokove, podobne pojavu, ko si slačimo volnen pulover in pri tem zaradi drgnjenja nastane statična napetost, zato zrak postane prevoden," je dejal Kos.

Če je nevihta blizu, se pokrčimo k tlom

Dejstvo, da med nevihto ni dobro biti pod drevesom, Kos pojasnjuje s tem, da strela hoče priti čim prej v zemljo, zato bo v tisto, kar je višje, udarila prej. Tako se je treba izogibati mestom, ki so visoka, oziroma stvari, ki posameznika višajo. Držanje dežnika v roki ali stanje na neki čisti jasi zato ni varno, je opozoril Kos.

V primeru, da se znajdemo v nevihti, je po njegovem mnenju koristno preveriti, ali se ta približuje ali oddaljuje. Če se obdobje med bliskom in pokom povečuje, potem se nevihta oddaljuje, ko pa je med svetlobo in zvokom zelo kratek čas, to pomeni, da je nevihta zelo blizu. V takem primeru se je dobro čim bolj pokrčiti k tlom.

Pogoj za nastanek strele so nevihtni oblaki, ki nastanejo ob zadostni količini vlage, kondenzacijskih delcev in toplote.
Pogoj za nastanek strele so nevihtni oblaki, ki nastanejo ob zadostni količini vlage, kondenzacijskih delcev in toplote. FOTO: iStock

Vodja področja sistema Skalar na Elektroinštitutu Milana Vidmarja v Ljubljani Goran Milev pa je za RTVS dodatno opozoril, da naj se tal dotika čim manjša površina telesa, tako lahko denimo počepnemo na prste. "Doseči moramo enak učinek, kot ko se usede ptič na daljnovod. Ptiča ne ubije ravno zato, ker se daljnovoda dotakne točkovno in se praktično ne znajde na neki napetostni razliki," je pojasnil.

Avtomobil kot Faradayeva kletka

Kot je še dodal Kos, smo varni pred strelami tudi v tako imenovani Faradayevi kletki, kakršno v praksi predstavlja avtomobil, saj bo strela potovala po ohišju, ne pa tudi v notranjost. Ker je zdaj marsikdo tudi v počitniških prikolicah, meni, da je ta lahko varna, če je seveda ozemljena. Sicer pa po njegovem popolne varnosti ni nikoli.

Po svetu je vsako sekundo 2000 neviht in 100 udarov strele.
Po svetu je vsako sekundo 2000 neviht in 100 udarov strele. FOTO: AP

Kot pojasnjujejo na Scalarjevi spletni strani, so pogoj za nastanek strele nevihtni oblaki, ki nastanejo ob zadostni količini vlage, kondenzacijskih delcev in toplote. Strele v nevihtnih oblakih nastajajo z ločitvijo naboja. V večini primerov je v spodnjem delu nevihtnega oblaka negativen naboj, v zgornjem pa pozitiven. Pogosteje je električno polje v oblaku močnejše kot med oblakom in Zemljo, zato se večina strel zgodi znotraj oblaka ali med oblakoma.

Zaradi razlike med nabojem spodnjega dela oblaka in površino Zemlje, pa lahko strela udari na Zemljo, za kar potrebuje prevodnik. Ko električno polje med oblakom in zemljo ali znotraj oblaka doseže kritično vrednost, prevodnik postane kar zrak sam. Pri tako močnem električnem polju pride do ionizacije zraka, kar pomeni, da se elektroni ločijo od atomov in molekul v zraku in lahko prosto potujejo.

Strele moč videti tudi 200 kilometrov daleč

Po pisanju portala Ciklon.si so prve strelovode uporabili že davnega leta 1754. Zanimivo dejstvo je tudi, da človek grmenja na več kot 20 kilometrov navadno ne sliši več, bliskanje pa je mogoče videti tudi do 200 kilometrov daleč.

Po svetu je vsako sekundo 2000 neviht in 100 udarov strele, ne drži pa ljudsko izročilo, da strela nikoli ne udari na isto mesto ter da ljudje, ki jih je že kdaj zadela, od tedaj odbijajo strelo.

Sicer pa Slovenija leži na območju, ki je med najbolj nevihtnimi v Evropi. Najbolj množična nesreča zaradi udara strele se je v naših krajih zgodila leta 1741 v cerkvi Sv. Donata na Donački gori, kjer je ubila kar 59 romarjev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
03. 08. 2018 20.22
-2
Zdaj sem pa zaskrbljena. Državo tvorni sistemi so me tako 'nategovali' da sem zrasla do neslutenih višin. Ampak, če bo vame udarila strela, bodo plačali tudi nesluteno odškodnino.
Boris Krošel
03. 08. 2018 20.14
-1
Lepo ste mimo vsekali...v najvišji objekt...ma dajte no...preberite si malo kako in kaj.
MrKritik77 .
03. 08. 2018 18.23
+13
Zato se vedno trudim, da ne dobim erekcije, ko ležim na plaži.
brabusednet
03. 08. 2018 18.15
+9
A ni bila tista bajta višja,kot skala v katero je tresnilo.