Slovenija

Stresni test: 18 mesecev in pol milijarde evrov za učinkovitejše zdravstvo

Ljubljana, 26. 05. 2022 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
119

Poseben preizkus čaka javni zdravstveni sistem. Ekipa strokovnjakov z različnih področij zdravstva, ki jo bo vodil Danijel Bešič Loredan, bo leto in pol preverjala, kakšne so zmogljivosti našega javnega zdravstva. Gre za tako imenovan stresni test, še en menedžerski prijem, ki ga Robert Golob vpeljuje v politiko. Ukrep bo stal približno pol milijarde evrov, cilji pa so: krajše čakalne dobe, boljši nadzor nad delovanjem javnega sistema in več denarja za več opravljenega dela.

Prav gotovo se je vam ali pa vašim znancem že zgodilo, da so potrebovali pregled specialista in so zaradi dolgih čakalnih vrst v javni ustanovi do želenega zdravnika v nekaj dneh brez težav prišli v zasebni ambulanti in storitev plačali. To je le en primer, zakaj se nova vlada loteva – stresnega testa.

Robert Golob, predsednik vlade pojasnjuje: "Upam si trditi, da bomo prvič v zgodovini samostojne Slovenije naredili eksperiment. Po 18 mesecih trdega dela bomo vedeli, kje so meje javnega zdravstvenega sistema."

Leto in pol bo namreč trajal preizkus, ki bo izmeril, kaj zmore javni zdravstveni sistem. Strategijo bo na zaslišanju v torek natančneje predstavil kandidat za ministra Danijel Bešič Loredan. Pred kamero danes ni želel, je pa že pred dnevi povedal, da bodo vsi zaposleni v zdravstvu v tem času plačani po realizaciji. Kdor bo delal več, bo nagrajen. "Mi temu rečemo, da bomo z aneksom k splošnemu dogovoru plačali vse opravljene storitve, nagradili bomo deficitarne kadre, da bodo počeli tisto, kar znajo, da bodo za to plačani, jih administrativno razbremenili," pravi Bešič Loredan.

"Dali bomo nosilce, ki bodo za ta načrt prevzeli odgovornost, in zagotovili bomo denar, da bodo ti nosilci to odgovornost lahko udejanjili," še dodaja Golob. Opravljeno delo zdravnikov nameravajo tudi nadzirati. Da se afere, ki smo jih doživeli denimo med covidom, ko so nekateri zdravniki na papirju na mesec opravili 300 ur in več, ne bi ponovile. Po drugi strani pa je nadzor nekdanjega ministra za zdravje in člana sveta naše največje bolnišnice za te iste zdravnike pokazal, da so premalo učinkoviti in da bi lahko delali več.

Bo slovensko zdravstvo preživelo stresni test?
Bo slovensko zdravstvo preživelo stresni test? FOTO: Shutterstock

Samo Fakin, član sveta zavoda UKCL, predstavnik ZZZS pravi: "Jaz sem trdno prepričan, da se da v rednem delovnem času narediti več in bolje, ključen problem pa je plačilo."

V javnem zavodu nižja plačila

Javni zavodi namreč za dodatno delo plačajo precej manj od zasebnikov, zato je interesa za popoldansko delo v bolnišnicah zelo malo. Tudi to bo drugače, pravi nova vlada. "Teh 18 mesecev bomo dali vse, kar Slovenija premore. Ne glede na ideološko pripadnost. Vsi zdravniki, vse medicinske sestre in celotno negovalno osebje," še obljublja Golob. Denar mora slediti bolnikom in ne zdravstvenim lobijem, še pravi Golob. Poleg krajših čakalnih vrst pa je prioriteta dvig ugleda in tudi plačila družinskih zdravnikov.  "Vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo po tem eksperimentu. Koliko imamo denarja za plačilo zdravnikov," pa se sprašuje Fakin.

Tudi to pa namerava nova vlada ugotoviti s preizkusom, rezultati bodo namreč temelj nove zdravstvene reforme. Podlaga za eksperiment pa bo del interventnega zakona, ki je delno že spisan, sprejeli pa naj bi ga avgusta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
27. 05. 2022 20.50
studirajte medicino, farmacijo, IT. Svica podtrebuje kader
Ramzess
27. 05. 2022 16.05
In bolje opravljeno delo, ravno so na UKC Ljubljana uničili življenje majhnemu otroku, ker mu niso znali pravilno vstaviti novega srčnega vzpodbujevalnika. Uničili so mu možgane. Staršem so vrnili rastlino. Raje vzpodbujevalniki, kot pa popravili srčno napako.
periot22
27. 05. 2022 15.22
+1
Čas bi že bil da bi v zdravstvu začeli dvigovati telefone ne da vam ni za paciente nič mar!
JApajaDAja
27. 05. 2022 11.10
+1
najbolj stresni test je bil gallupov test za taubijeve poslance....test, na katerem ni možnosti, "da padeš" :-)
JVeliki
27. 05. 2022 10.00
+4
Za nepismene ljudi, 18 mesecev bodo finančno spodbujali zaposlene v zdravstvu, da delajo več nadur in da so bolj učinkoviti, da opravijo več dela. Se pravi, da namesto da delajo po privat klinikah to delo raje delajo v javnem zdravstvu in so za to ustrezno plačano. Če bodo po 18 mesecih čakalne vrste krajše bodo probali zagotovit finančna sredstva, da se bo ta sistem še nadaljeval.
Julijann
27. 05. 2022 10.05
+1
Ja in eni se bodo gnali za zaslužkom in lahko naredili še več napak. Ker do sedaj so eni v javnem počivali, da so bili spočiti za delo pri zasebniku.
Grma53
27. 05. 2022 11.12
+2
Lari fari. Verjetno bo SD zopet naredil študijo in porabil kup denarja brez efekta, tako kot so ga za domove za ostarele.
franjoz
27. 05. 2022 09.50
+2
Popolnoma se strinjam z novim prijemom v zdravstvu. Ugotovljeno je, da se denar za zdravvstvo pretaka po čudnih kanalih v privatne žepe in ne tistim ki si zaslužijo.Že is tega vidika se da ta denar prihraniti in drugače razporediti. Ugotovljeno je da se enake preiskave podvajajo?Nepregledne čakalne vrste in še se da naštevati. Zakaj se strinjam z experimentom.Boljše je imeti slab plan kot noben.Slab plan lahko popraviš nobenega pa nimaš kaj poppravljati.Slabše kot je sedaj pa tak ne more več biti. Privatizacijo zdravstva so nam lepo pokazali zobozdravniki! Največja ovira za ureditev zdravstvenega sistema je zdravniški SINDIKAT! Mislim pa, da bodo našli tudi zdravilo za njih.
Grma53
27. 05. 2022 11.20
+1
Pravljice za naše male. Moj prejšni osebni zdravnik ( konsekcionar) je imel 3400 pacientov in sestra mu je pomagala 4 ure na dan. Ni bilo čakanja, na pregled si prišel kadar si želel. Sedanja osebna zdravnica v ZD ima 1700 pacientov ( v skladu z novimi standardi). Tudi sestro ima za 8 ur. Za pregled pa čakaš do en teden, če imaš srečo. V Nemčiji imam sorodnico, ki dela kot sestra pri privatnem osebnem zdravniku 4 ure na dan in vse klapa. Me zanima koliko let in koliko evrov so porabili Nemci, da so prišli do tega.
Mars1.2
27. 05. 2022 09.48
+0
Ne vem, če se zavedate koliko denarja je pol miljarde? Ne vem, če se zavedate koliko bolnic/zdravstvenih domov/drage medicinske opreme je mogoče zgraditi/kupiti za ta denar. Po drugi strani pa je rešitev enostavna, potrebujemo samo ekipo sposobnih/poštenih ekonomistov, ki bi bila zadolžena za nakup zdravil/opreme za vse zdravstvene enote in vodstveni kader, ki bi dosegel, da se oprema in kader izkoristi 100% ne pa samo 6 ur/dan. Evo rešitve... mogoče bi mi sedaj nakazali one pol milijarde, al kolko smo že rekli....
Levcekk
27. 05. 2022 09.42
+0
Ko politika oz.država zlorablja še zdravstvo zato,da bi me utišali in uničili,ker sem kritičen do sistema in me ne morejo imeti v oblasti ter se tako poslužujejo takšnih metod,ko dobro vedo,da sem invalid prve kategorije in imam odpoved ledvic z več pridruženih bolezni in so mi med drugim leta 2012)vlada J.J)v UKC.LJ načrtno uničili transplantirano ledvico tako z menjavo zdravil in neustreznimi odmerki le teh,kar pričajo tudi izvidi,ki so mi jih mimogrede želeli uničiti po ukazu spolitizirane policije,ko sem jih želel fotokopirati.
User300173
27. 05. 2022 09.32
+6
Puklasti in Kustrin-Fides bodo verjetno zganjali kraval. Pričakovano, ampak tej anarhiji in nedelu nekaterih je potrebno narediti konec. V kolikor bo test strokoven in objektiven, bomo verjetno izvedeli, kje je to zdravstvo in pacienti z njim. Temu bi rekli nalijmo so čistega vina. Vsekakor podpiram to, samo da je strokovno in javnost objektivno in pošteno seznanjena.
Mars1.2
27. 05. 2022 09.51
-4
Leto in pol bodo raziskovali kje so potencialne možnosti optimizacije?!?! Po letu in pol bomo izvedeli kje je zdravstvo? Tudi jaz podpiram, a časa bi jim dal kvečjemu kak mesec in nič več.
Grma53
27. 05. 2022 11.22
-1
Eni očitno še verjamete v pravljice in pozabljate, kako vas sproti nategujejo
torendo
27. 05. 2022 09.25
-1
Kot kaže bo Golob 18 mesecev v zdravstvu samo eksperimentiral, potem pa bo mogoče kaj spremenil ali pa ne. In za to potrebuje pol milijarde.....
torendo
27. 05. 2022 09.29
+0
Res, delam v zdravstvu, pa si popolnoma nič ne predstavljam, kakšen je ta Golobov "stresni test"...18 mesecev pa je samo odlaganje reševanja problemov.
ObcasniKomentator
27. 05. 2022 09.19
+3
Ne vem no, sam bi verjetno prisel cez z desetimi miljoni za tale stress test .... Naj specificirajo zakaj rabijo tako veliko denarja.
medusa
27. 05. 2022 09.10
-5
Na koncu bodo vse sestre v Lidlu in se kak doktor med njimi...boljsd place in cloveski odmos...
medusa
27. 05. 2022 09.07
+1
Kot ,da je zdravsvo samo doktor in sestra ... razocaranje na polno !
SLObunkeljn
27. 05. 2022 09.03
+6
Članki o Golobu, sploh po njegovi izvolitvi, so pravi "stresni test" za svečke, marele in koprive. 🤣
JVeliki
27. 05. 2022 08.56
+3
Vsi bi spremembe v zdravstvu, ko pa kdo poskuša kaj spremeniti pa takoj pljuvanje.
Collywoggle
27. 05. 2022 16.08
Po 30 letih hebanja en druzga v politiki in afera na afero in razprodaje države ni nič čudnega da ljudje pljuvajo vse po spisku..saj se samo vprašaš kaj je kdo od njih naredil kaj dobrega za državo predvsem pa ljudi v tem času.. Borili smo se za samostojnost države ..sedaj smo pa še v večji fekaliji kot v tako sovraženi jugi .. Pa tudi čas je že da se nehate deliti na takozvane leve pa desne ,bele pa rdeče ker je to samo voda na mlin tej skorumpirani politiki..
Franci123
27. 05. 2022 08.52
+1
Stres test bo drugače zelo dober izgovor za razdeliti si pol milijarde... Ker če bi samo tak razdelili bi temu rekli bonbončki.. Sedaj pa ko ne bo rezultatov lahko samo rečejo da je bil test ki pac ni uspel. Isto sranje drugo pakovanje, naje*e pa spet narod.
plavimil
27. 05. 2022 08.51
-1
A , zdaj bomo pa leto in pol upali, plesali in peli, NE jaz hočem v 1 (enem) mesecu do specialista, to je obljubljal, to naj izvede ta golobizem.
Maxx365
27. 05. 2022 08.48
+2
Janez je v zadnjih dveh letih do konca sesul zdravstvo. Že do osebnega zdravnika si težko prišel, do specialista pa skoraj misija nemogoče. Da ne govorimo o čakalnih vrstah, ki so se pod krinko covida podaljšale v nedogled. Čeprav si samoplačniško prišel na vrsto še isti, ali pa naslednji dan, pogosto pri istemu zdravniku v zasebni ambulanti. Dejstvo je, da so na tem področju potrebni drastični ukrepi, da zdravniki postanejo spet zdravniki v službi ljudi, ne pa pohlepni zaslužkarji. Golob, imaš moj plus.
Franci123
27. 05. 2022 08.50
+4
Zdravstvo je bilo sesuto že dolgo pred tvojim janezom
Maxx365
27. 05. 2022 08.59
-2
Sem že v prvem stavku lepo napisal... do konca sesul.
janimir
27. 05. 2022 09.25
+1
torendo
27. 05. 2022 10.07
+0
max, vrni se počasi iz vzporednega vesolja.....
proofreader
27. 05. 2022 08.44
-2
Prepovejo naj naročanje po telefonu in dovolijo samo preko spleta. Bo konec prevar.
proofreader
27. 05. 2022 08.42
+0
Stresni test bi bil, če bi jih plačali ko ne bo več čakalnih vrst. To bi bila huda motivacija.