Slovenija

Beležimo strm porast spektroavtističnih motenj

Ljubljana, 02. 04. 2019 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
17

Pojavnost spektroavtistične motnje v Sloveniji in po svetu strmo narašča. Še v letu 2015 naj bi imel takšno motnjo eden od 10 dečkov in ena od 50 deklic. Glede na trend v zadnjih letih pa naj bi bil leta 2025 vsak drugi deček in vsaka deseta deklica v spektru avtističnih motenj.

Biti oseba z avtizmom ni izbira ali odločitev, ampak je to dejstvo, je na nacionalni konferenci zavedanja o avtizmu poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina. Predsednica Zveze nevladnih organizacij za avtizem Sandra Bohinec Gorjak je ob tem opomnila, da pojavnost spektroavtističnih motenj pri nas in po svetu strmo narašča.

Svetovni dan zavedanja o avtizmu, ki ga zaznamujemo danes, je čas, ki ga po vsem svetu posvetijo tematiki avtizma, je v nagovoru dejala predsednica Zveze nevladnih organizacij za avtizem Sandra Bohinec Gorjak. Takrat pozivajo voditelje, naj uresničujejo ustavne pravice oseb z avtizmom do vključenosti v izobraževalni, zdravstveni in socialni sistem ter da podprejo integracijo oseb z avtizmom v družbo.

Opozorila je, da pojavnost spektroavtistične motnje v Sloveniji in po svetu strmo narašča. Še v letu 2015 naj bi imel takšno motnjo eden od 10 dečkov in ena od 50 deklic. Glede na trend v zadnjih letih pa naj bi bil leta 2025 vsak drugi deček in vsaka deseta deklica v spektru avtističnih motenj. V Sloveniji sicer natančnih podatkov o pojavnosti avtizma ni, saj je pristojne institucije še ne merijo. So pa številke po besedah Bohinec Gorjakove zelo visoke.

Osebe z avtizmom in njihove družine se sicer srečujejo s številnimi izzivi na zdravstvenem, šolskem in socialnem področju.
Osebe z avtizmom in njihove družine se sicer srečujejo s številnimi izzivi na zdravstvenem, šolskem in socialnem področju. FOTO: Thinkstock

Zaradi strmega porasta tovrstnih motenj je nujno, da na sistemskih ravneh začnemo še bolj sistematično, strokovno, učinkovito in uspešno urejati področje avtizma, je poudarila. Zavzela se je, da bi več pozornosti namenili ureditvi ustreznih terapevtskih programov, enakopravnega vključevanja otrok in mladostnikov z avtizmom v šolski sistem, socialnega vključevanja oseb z avtizmom ter programov preventive in osveščanja o avtizmu.

Osebe z avtizmom imajo zelo velik potencial. Veliko jih ima vizualne, umetniške ali akademske veščine. Za vzpostavitev resnično vključujoče družbe je nujno potrebno prepoznavanje talentov pri osebah z avtizmom, njihove pomanjkljivosti pa odpravljati z zgodnjimi obravnavami ter s sodobnimi uspešnimi terapevtskimi pristopi, so med drugim zapisali v poslanici ob današnjem dnevu.

Osebe z avtizmom in njihove družine se sicer srečujejo s številnimi izzivi na zdravstvenem, šolskem in socialnem področju, je opomnila. Tako se težje zaposlijo, zaradi pomanjkljivega razumevanja njihovih posebnosti imajo težave tudi v šolskem okolju. Na področju zdravstva je sicer nastal zakon o celostni zgodnji obravnavi, vendar pa centri za zgodnjo obravnavo, v katerih naj bi osebe z avtizmom obravnavali, po besedah Bohinec Gorjakove še niso popolnjeni, kadri pa niso ustrezno strokovno usposobljeni.

Zbrane je pozdravil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je izpostavil, da se je vedno znova izziv srečevati z drugačnostjo. Kot je poudaril, pa ne sprejema ničesar, kar bi tem ljudem kršilo njihove temeljne človekove pravice.

Pravice do šolanja, zaposlitve in do osebnega asistenta ljudje z avtizmom morajo imeti, sicer njihovo bivanje ni enakopravno, je dejal. Kot je zagotovil, varuh človekovih pravic na to neprestano opozarja in bo tako ravnal tudi v prihodnje.

V poslanici ob svetovnem dnevu avtizma so v zvezi zapisali, da je ključnega pomena za socialno vključenost oseb z avtizmom urejeno družbeno okolje in razumevanje problematike oseb z avtizmom. Z razumevanjem, znanjem in srčnostjo lahko družba pomembno reagira pri aktivnem socialnem vključevanju oseb z avtizmom in pri vzpostavljanju socialne komunikacije ter interakcije med družbo in osebami z avtizmom.

Poslanica ob svetovnem dnevu avtizma
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laycan
03. 04. 2019 13.23
+0
Izobraženi razgledani starši, kateri verjamejo tem Google zdravnikom bodo rekli da zaradi cepljenja.
jesen?ica
03. 04. 2019 08.26
+7
V članku pogrešam razlago zakaj je vedno več avtizma. Se s tem nihče ne ukvarja ali se noče?
Robespierre
02. 04. 2019 19.30
+1
Zelo lepo, da ste nasemu kolegu rupniku posvetili clanek. Zal je avtizem res nekak, kar druzba ne razume ali sprejema. 1 plus = 1ocenas
Dule Med
02. 04. 2019 18.57
+5
Naši predniki, vaši staršje, ne moji jih nimam srem bil najdenček in sedanji starši svoje otroke vzgajajo po vsiljenem sistemu, namesto, da bi svoje otroke vzajali iz globine svojega srca. Zelo hvaležen svojim staršem, da so mi dali življenje in takoj svobodo.
NotMe
02. 04. 2019 16.33
+47
Ja seveda. In veste zakaj? Zato, ker vsakemu otroku, ki le maaaalo odstopa od "normalnega", že mahajo z odločbami. Se boji teme? Odločba. Ne zna "lepo" risat? Odločba. Po svoje drži svinčnik? Odločba. Je glasen? Odločba. Je tih? Odločba. Se igra za svojo starost preresne igre? Odločba. Ga bolj kot superkrila zanimajo razsežnosti vesolja ali mikrobi? Odločba. Pri štirih govori malo po svoje? Odločba. Je neroden? Odločba. Evo ti ga na. ZATO. In zato, da tisti milijon strašno pametnih uni.dipl.psi.farm.log.med.pet.vet.met. upravičijo svoj obstoj in plaćico. Kaj ne bi končno začeli otroke sprejemati takšne, kot so, jih nehali ukalupljati, iskati napake, vsako "abnormalnost" prikazovati kot hibo, ki terja obravnavo in otroke gledali kot posameznike, s svojimi močnimi in šibkimi stranmi?! Tih otrok bo morda postal brilijanten pisatelj, glasen razgrajač športnik, ta neroden risar tega ne bo potreboval v kuhinji, biologa pač ne bo oviralo slabo izražanje in kirurg res ne potrebuje najmanj 15 prijateljev, da je normalen.
lazanja
03. 04. 2019 11.34
+8
Super napisano in totalno resnično 👍🏻
eliton
02. 04. 2019 15.49
+17
Ja ni cudno, da je v porastu sprememba obnasanja saj nas sistem hoce totalno zmanipulirat, kot kaksne laboratorijske miske. Pa ni cudno, da je ogromno dusevnih in vedenjskih motenj. Clovek je del narave in ce se od nje oddali, zboli.
Dule Med
02. 04. 2019 15.13
+18
Ves svet je bolan zaradi obveznih cepiv, zaradi ne zdrave vode, zaradi gensko spremenjene hrane, zaradi umetnega vremena in medijske zavajoče naklade.
lilyallen
02. 04. 2019 15.49
+11
al pa preprosto danes odkrijemo vec zadev in jih imenujemo drugac kot nekoc ko se rekel, ah ta bine je vaski posebnez...
dejansports
02. 04. 2019 15.13
+11
Se je kdo kdaj vprašal, zakaj imajo ljudje z avtizmom zelo povišano vrednosti težkih kovin v krvi in specifičnih porfirinov v urinu ? Matej 111 verjetno ne zato, ker se delajo pri 40 letih.
NotMe
02. 04. 2019 16.36
+2
Kaj pa če gre za metabolno motnjo, ki gre z roko v roki z tem tvojim avtizmom (telo ne izloči TK ampak se absorbirajo v kri) in ne vzrok za avtizem?
eliton
02. 04. 2019 19.59
-2
So raziskovali avtizem v povezavi z naturopatijo. In so ugotovili, da so pri rojstvu otroci z avtizmom skozi maternični kanal prejeli premalo število bakterij, ki skrbijo za konstanten razvoj otročička. Se pa da avtizem z naturopatsko prehrano pozdravit. e spomnim se imena, zdravnica rodila otroka, ki je bil diagnosticiran z avtizmom in so ga odpravili z naturopatijo - prehrana glede na pet elementov TKM, zelišča, ....
FRC-H
25. 09. 2021 09.25
+1
dejansports: sem prepričan, da si se ti edini na svetu to vprašal, ker ostali tisoči strokovnjakov, ki se s tem uvarjajo je preveč butastih.
devlon
02. 04. 2019 14.53
-27
avtizem? to je spet neka izmisljotina sodobnega casa, al kaj
Nadzornik
02. 04. 2019 14.42
+26
Potreba po spremembi šolskega sistema je res potrebna.
Dule Med
02. 04. 2019 14.25
-18
Se je kdokdaj vprašal zakaj obvezno cepljenje ?
matej1111
02. 04. 2019 14.37
+22
Se je kdo vprašal zakaj se otroci delajo med 20 in 25 leti in ne pri 40.?