Slovenija

Strojanovi želijo trajno lokacijo

Ljubljana, 20. 12. 2006 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družina Strojan si želi le trajno lokacijo za bivanje. O tem je Janeza Podobnika obvestil odvetnik romske družine.

Podobnik je poudaril, da so se z družino Strojan dogovorili, da bodo trajno lokacijo iskali, ko se bodo strasti umirile.
Podobnik je poudaril, da so se z družino Strojan dogovorili, da bodo trajno lokacijo iskali, ko se bodo strasti umirile. FOTO: POP TV

Pravni zastopnik romske družine Strojan, Aleksander Čeferin, je predsednika vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti Janeza Podobnika obvestil, da si želijo Strojanovi le trajno lokacijo za bivanje.

Del družine Strojan še vedno živi v Postojni, kjer otrokom zagotavljajo pouk, potekajo pa tudi neformalni izobraževalni programi. Tisti del družine, ki se je vrnil v Ambrus, pa redno obiskuje socialna služba iz Grosupljega in jim prinaša vodo, hrano in najnujnejše potrebščine.

Minister za okolje Janez Podobnik je v odgovor na željo Strojanovih dejal, da bi se družina lahko preselila na začasno lokacijo, ki so si jo ogledali. Lokacija pa bi po Podobnikovih besedah lahko postala tudi trajna. Družina Strojan sicer nima enotnega mnenja o predlagani lokaciji, zato bo Podobnik Čeferinu predlagal, da bi si lokacijo ogledali še enkrat, minister pa jih bo skušal prepričati, da o lokaciji še enkrat razmislijo.

Strojanovi na nove oglede

Podobnik je prepričan, da je vlada uspela najti dobro lokacijo za družino. Poskrbljeno je za varnost in za prisotnost nekaterih služb, ki so pomembne za potrebe te družine, je poudaril Podobnik in dodal, da je lokacija v lasti države, kar bo olajšalo urejanje lastniških razmerij, če se Strojanovi odločijo zanjo. Kot predsednik komisije želi, da bi tako menila tudi družina Strojan, kajti lokacija je možna samo v soglasju z njimi, je dejal Podobnik. Lokacija, za katero se zavzema Podobnik, ostaja še skrivnost. Zanjo ne ve niti lokalna skupnost, ki bo obveščena šele, ko se bo družina Strojan odločila o njej.

Del družine na čelu z Jelko Strojan živi v Ambrusu.
Del družine na čelu z Jelko Strojan živi v Ambrusu. FOTO: POP TV

Vlada je predlagala še nekaj začasnih lokacij, ki naj bi si jih predstavniki družine Strojan s pravnimi zastopniki ogledali v prihodnjih dneh.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chilly1@volja.net
24. 12. 2006 21.27
hinko murovec, ne vem kje živiš, vendar si daleč, predaleč od dolenjske in zdrave pameti. Pojma nimaš in ne poznaš razlike med ciganom in romom, pojma nimaš, kdo so vsi tisti barabini iz novic črne kronike ,katere novinarji opišejo kot "domačini iz okolice novega mesta", pojma nimaš, kaj so vse zmožni in kaj še danes in ta trenutek, ko to bereš počnejo po novem mestu in ostalih krajih ... NOVOMEŠČAN
hinko.murovec@siol.net
22. 12. 2006 09.12
Hinko MUROVEC, enostavno ne razumem, ali je res možno toliko zlobe, maščevalnosti, hinavščine in končno čiste neumnosti združiti v tako zavrženo gonjo proti sočloveku. In to večinoma počnejo " Boga boječi verniki" ljudje, ki se hvalijo z svojo čistostjo in poštenjem. Sramota za celoten Slovenski narod. Ne pravna država, umrla je Slovenska kultura, to kar ni uspelo do sedaj nobenemu okupatorju, izbrisati Slovence, to bo v kulturnem smislu uspelo tej vladi in njenim podrepnikom iz čistega slepega maščevalnega pohoda proti vsem in vsemu, kar ni po volji njih in njihovega vodstva. Na stara leta se bom začel sramovati, da sem Slovenec in to gre zahvala takim niskotnežem, ki nimajo niti troho človeškega čuta do sočloveka a se imajo za kristjane. Bedno, da bolj ne more biti. Ali se kdo vpraša kdo je jutri na vrsti?. In pa koliko občanov v Občini Ivančna Gorica ima vse grajeno zakonito? Koliko jih ima urejeno kanalizacijo? Končno so cele vasi veliko bolj v centru vodovarstvenega območja kot tiste barake. Vi ste vrgli pred Vašim Božjim praznikom , ki naj bi ponazarjal ljubezen in upanje otroke na gmajno. Upam, da boste končali v lastni zlobi. Lepe praznike Vam želim. Hinko MUROVEC
BlackUnicorn
21. 12. 2006 12.59
Kaj si ti nor!!! Če bi jaz sezidala hišo na nezazidljivi parceli, bi mi jo podrli brez vprašanj.... Njim pa še novo stanovanje/hišo ponujajo!!! To ne morem verjeti, kako se lahko kaj takega dogaja!!! Naj jih dajo v podnajemniško stanovanje!!!
Uporabnik113189
21. 12. 2006 10.01
Kar danes počne država s Strojanovimi, to bo jutri lahko počela s teboj konjedic. S pravom je pač tako, če velja v enem primeru, potem to velja za vse. Hanžek ni dejal da je umrla pravna država zato da bi ščitil Rome, ampak da bi ščitil tudi tebe. Nima pa smisla, da to razlaga vsem naokrog, tisti ki to počnejo pa so ga pa zelo dobro razumeli.. Upam da ti ne bo treba trpeti izseliteve in potem 1000 1 izgovor ali celo prometne prekrške, da boš kot svoboden državljan prisiljen ostati v hišnem priporu.. Za ugotavljanje kaznivih dejanj in hišni pripor imamo namreč druge postopke, če tega nisi vedel.
xuxu
21. 12. 2006 03.56
Se lokacijo naj najdejo 'na silo' ce so jih ze tako izselili...
darcs
20. 12. 2006 19.59
doki, imaš prav, to bi bil najmanjši strošek države in zapravljanje davkoplačevalskega denarje, vendar bi morali ob morebitni vrnitvi v Ambrus nad njimi uvesti poostren nadzor
doki007@email.si
20. 12. 2006 17.57
Strojanova trajna lokacija je Ambrus in naj jih pošljejo tja nazaj pa bo mir,.....ne bojo zdej cigani postavljal pogoje, kam naj jih nastanijo. Saj sami pravijo najboljše se počutijo pod šotori,......no kaj še hočte, ni boljšga....