Slovenija

Stroka kritična do Janševih izjav glede Tajvana in Kitajske: 'Nestrateške in neprofesionalne'

Ljubljana, 21. 01. 2022 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Profesorica katedre za mednarodne odnose na FDV in članica Centra za mednarodne odnose Ana Bojinović Fenko in nekdanja veleposlanica Marta Kos sta se kritično odzvali na nedavne izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana in Kitajske. Kot je poudarila nekdanja veleposlanica, je Slovenija doslej zagovarjala politiko ene Kitajske, kar je tudi uradna politika EU, tako pa bi moralo biti po njenem mnenju tudi v prihodnosti. Zunanjepolitični odbor državnega zbora bo prihodnji petek med drugim razpravljal tudi o Janševih izjavah o Tajvanu.

Slovenski premier Janez Janša je v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Ob tem pa je bil tudi kritičen do Kitajske, zaradi njenega ostrega odziva na odločitev Litve, da odpre svoje diplomatsko predstavništvo v Tajpeju in dopusti tajvansko v Vilni.

Kot je opozorila nekdanja veleposlanica v Nemčiji in Švici ter ena od ustanoviteljic združenja Ona ve Marta Kos, posodobljena zunanjepolitična strategija, o kateri bo parlamentarni obor za zunanjo politiko razpravljal prihodnji teden, ne omenja vprašanja Tajvana. Ob tem je pojasnila, da ima Tajvan predstavništva v 20 članicah Evropske unije, a pod imenom Taipei. Le Litva se je odločila uporabiti uradno ime besede Tajvan.

Marta Kos
Marta Kos FOTO: Bobo

Kosova je opozorila tudi, da je Slovenija doslej vendarle zagovarjala politiko ene Kitajske, kar je tudi uradna politika EU. "Tako bi moralo biti tudi v naprej," je poudarila.

Kosova premierju pred komentiranjem Kitajske svetuje strateški razmislek

Predsednik slovenske vlade sicer ni povedal, kako se bo novo predstavništvo imenovalo. Odprtju urada po modelu drugih članic EU tudi ne bi smeli nasprotovati. Je pa bolj problematičen njegova primerjava, kako demokratičen je Tajvan in nedemokratična Kitajska. Ob tem pa tudi njegovo omenjanje slabih izkušenj s Kitajsko v Hongkongu.

Bivša veleposlanica je še izpostavila, da je Kitajska pomembna partnerica Evropske unije, a hkrati tudi tekmica. Dejstvo je, da ne spoštuje človekovih pravic, je pa vprašanje, če je to treba poudarjati tako javno in na tak način, kot je to storil predsednik slovenske vlade.

Ob tem je Kosova tudi opozorila na slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024/25. Volitve o tem bodo že prihodnje leto in Slovenija ima v tekmi z Belorusijo za eno mesto iz vzhodnoevropske regionalne skupine dobre možnosti. Vendar pa je Kitajska stalna članica VS ZN in ima pravico veta, je še dejala. Predsedniku vlade tako svetuje strateški razmislek, preden izjavlja take zadeve v zvezi s Kitajsko.

'Slovenija je zaradi premierja in njegovega načina komuniciranja v zadnjem času izgubila izjemno veliko ugleda.'
'Slovenija je zaradi premierja in njegovega načina komuniciranja v zadnjem času izgubila izjemno veliko ugleda.' FOTO: AP

Po njenem mnenju Janša ravna v nasprotju s ciljem slovenske zunanje politike, ki je krepiti ugled in prepoznavnost Slovenije kot uspešne in prepoznavne članice EU. Slovenija je namreč, kot pravi, v zadnjem času ravno zaradi predsednika vlade in njegovega načina komuniciranja izgubila "izjemno veliko ugleda". "Traja leta in leta, da ga pridobiš v mednarodni politiki, a ga lahko zelo hitro izgubiš," je še opozorila.

'Pripravljen vznemiriti domačo in tujo javnost le zato, ker lahko'

Profesorica Ana Bojinović Fenko je ocenila, da gre pri premierjevih izjavah za nestrateško in neprofesionalno obnašanje. Zakaj je do tega prišlo, pa "je potreben drugi tip analize", je dejala.

Dodala je, da je vsaka zunanjepolitična akcija, ki pomeni odmik od načrtovanega strateškega okvirja, v načelu slaba, ker ni konsistentna, in mora biti pretehtana z vrednostnim okvirjem.

Ana Bojinović Fenko
Ana Bojinović Fenko FOTO: FDV

Po njenih besedah je očitno, da premierjeve izjave ne izhajajo iz zunanjepolitične strategije, v kateri ni nobene podpore pravici do samoodločbe narodov, kot je to bilo v strategiji leta 1999. Samo odprtje gospodarskega predstavništva pa se ji ne zdi problematično.

Izpostavila je, da so osebne lastnosti in stil vodenja osebe, ki trenutno opravlja funkcijo predsednika slovenske vlade, take, da je ta oseba pripravljena vznemiriti domačo in tujo javnost samo zato, ker lahko. Izpostavila je predvsem tvite ob nesojeni zmagi bivšega predsednika Donalda Trumpa ter nespoštljiv odnos do žensk, do novinarskega poklica itd.

OZP bo sicer prihodnji petek med drugim govorila tudi o Janševih izjavah o Tajvanu

Janševe izjave so že povzročile škodo nekaterim slovenskim podjetjem, ki sodelujejo s kitajskimi partnerji.
Janševe izjave so že povzročile škodo nekaterim slovenskim podjetjem, ki sodelujejo s kitajskimi partnerji. FOTO: Shutterstock

Zunanjepolitični odbor državnega zbora bo prihodnji petek na zahtevo koalicije KUL na nujni seji med drugim razpravljal tudi o nameri za vzpostavitev slovenskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v Sloveniji. Seja se bo glede na predlog lahko odvila tudi za zaprtimi vrati, o čemer pa se bodo člani odbora še odločili.

Na dnevnem redu seje sta dve točki: domnevni dogovor med Slovenijo in Hrvaško glede ribolova v Piranskem zalivu in obravnava premierjevih ponedeljkovih izjav za indijsko nacionalno televizijo. Pod slednjo točko so podpisane stranke SD, LMŠ in Levica.

Janševe izjave so močno razburile Kitajsko, prav tako so že povzročile tudi škodo nekaterim slovenskim podjetjem, ki sodelujejo s kitajskimi partnerji. Predlagatelji sklica seje na to temo menijo, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike. Opozorili so tudi na vlogo državnega zbora pri zunanjepolitičnih usmeritvah Slovenije.

Jelinčič glede Tajvana: Mislim, da je Janša storil veliko napako

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je ostro obsodil premierjeve izjave glede Tajvana in Kitajske ter jih označil za napako. "Mislim, da je gospod Janša naredil veliko napako s tem, da je Tajvan razglasil kot glavno izhodišče za gospodarske posle," je dejal.

Ob tem je opozoril na pomen Kitajske kot ključnega akterja v mednarodni skupnosti, "še posebej sedaj, ko se povezuje z Rusijo, Indijo ter celotno azijsko regijo z namenom postati nekakšen nasprotni pol ZDA". Prav tako pa je za Slovenijo pomemben gospodarski partner. "Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu. Predvsem pa se takšnih odločitev ne sprejema na vrat na nos, četudi smo s tem ugodili ZDA," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EnKandidatDosmrtniMandat
24. 01. 2022 13.20
+2
Ubogi um starega komunista, tovariša Janshe. Krega se z EU, ZDA, Rusijo in sedaj še s Kitajsko. Človek, ki je skregan z vsemi pač ni primeren za voditelja države. Po drugi strani ima diplomo politične FDV, diplomiral pri generalmajorju, ima diplomo Kumrovške šole in doktorat Prištinske univerze. Nič dobrega...
Sig3
22. 01. 2022 15.25
+3
Jansa misli, da je tolko pomemben, da lahko vpliva na politiko Kitajske 🤣🤣🤣
JApajaDAja
22. 01. 2022 14.01
+3
kosova "svetuje" to,kar ji brat namigne :-)
zibertmi
22. 01. 2022 09.50
+4
SOBOTNA EVALVACIJA "Vsa umetnost politike je, da uporablja domneve. Razen v primeru, da gre za dejstva, ki jih izreče Janeza Janša!"
zibertmi
22. 01. 2022 08.23
+3
posledice njegovega solo igranja,kot je bilo povedano ,se modrl ni z nikomer posvetoval o tem in so izjave plod njegove domišljije ,ki jo že plačuje gospodarstvo povezano s kitajsko.je pa lepo ,ko ob taki blamaži rosvita tega sploh ne omeni v odmevih.ko pa mediji o tem preveč pišejo,pa v studio povabi seveda sds ikono,ki bo tak govor zagovarjala in obenem posiljuje s svojimi besedami sogovorca opozicije,kako ,da slovenci ne zagovarjamo odcepitve,kako da je njen več kot kolega iz mladosti ,to pravilno dejal v primeru tajvana
cakra
22. 01. 2022 08.16
-2
Gospodarstva predstavništva na Tajvanu ima 19 Evropskih držav. Tega tu ni za prečitat, poročate kot KUL mediji.
zibertmi
22. 01. 2022 08.26
+3
predstavništvo ali priznanje in podpora k odcepitvi ni eno in isto.pojdi raje v klet,janez ti ne bo nič novega povedal.za gospodarsko škodo ne bo odgovarjal.kaj bomo mi ,ki nas je za en kurnik proti gospodarsko močnim državam.odvisni smo že od soseda,saj še solate ne pridelamo dovolj zase
za naše
21. 01. 2022 21.59
-1
Bravo Janša, bravo vlada
big_foot
21. 01. 2022 21.49
+4
Mogoče je pa april predaleč. Ta pacient bi koral odletet TAKOJ. Od njega ni drugega kot škoda, prepir in delitev. Pfuj.
kure bedne
21. 01. 2022 21.45
+5
Naš pacient pravi, da ni bolan in nima simptomov. Hmmm.🤔
User300173
21. 01. 2022 21.09
+1
Kdaj nas bo osrečil z visenjem na vrvici?
slovenicu
21. 01. 2022 21.07
+5
SDS ovčereja in Janezovi upognjenci... Vsak normalen, malo razgledan človek lahko vidi, kakšno škodo Sloveniji povzroča naš premier. Ni potrebno biti "komunist", da si proti trenutni vladi, potrebno je imeti le malo pameti.
za naše
21. 01. 2022 21.40
-1
slo.ti si pa res prepameten pazi, da te ne ukradejo
borjac
21. 01. 2022 21.07
+5
Psihično motena oseba na mestu PV Slovenije Janez Janša, nam dela še naprej ogromno škodo, zdravniška komisija s psihiatrije bi morala Janšo proglasiti za neprištevno osebo, in to sporočiti ZN, tako da bi njegovih izjav v zadnjih 3 mesecih ne bi upoštevali, kot resne izjave ampak kot izjave psihično motene osebe.
Antoniozmaj
21. 01. 2022 20.30
+6
pacient je resnično pacient, samo še njegovi volivci tega niso dojeli, ker so še večji pacienti.
User300173
21. 01. 2022 20.22
+4
Stroka kritična? Pa saj vi podpirate tega sociopata, večina naroda bi ga najraje videla kje v egzilu brez povratka. Državni svet drži svečo temu diktatorju, sedaj ko vam jo je pošteno zagodel, pa bi jokali in cvilili? Gospodarstvo preko Državnega sveta in gospodarski minister s poslanci bivše SMC bi lahko že zdavnaj naredil konec temu haranju po državnih ustanovah. Torej, pravi naslov za nasloviti kritike je minister za gospodarstvo Počivalšek. Oportunisti in opankarji nimajo pravice do poštene besede, ker je niso vredni. Torej pudlice z mahajočim repkom, še imate čas da sociopata spravite tam, kjer mu bo najbolje, mi državljani pa zadovoljni...vsaj začasno.
modelx
21. 01. 2022 20.16
+0
kot pravi Ana: je ptireben drug tip analize. res je, analiza sociopatskega vedenja
antar
21. 01. 2022 20.15
-4
Ne glede na to, ali ima Janša prav ali ne, bi bilo dobro razmisliti še iz drugega zornega kota. Če kitajčki prekinejo gospodarske stike s Slovenijo, bi bil lahko pozitiven izziv za nas. To je na novo postaviti tekstilno in drugo industrijo in končno sami poskrbeti zase. Stiki s Kitajsko so milo rečeno sporni, saj tam na veliko kršijo človekove pravice, do svojih manjšin se obnašajo kot kakšen tretji rajh, pa še ekološko so popolni analfabeti.
optimist11
21. 01. 2022 20.21
+4
Za koga bi pa delala ta tekstilna industrija? Za Slovenijo? Gorenje dela 4ure na mesec aparate za SLO ostalo pa za izvoz.
mungus
21. 01. 2022 20.27
+3
antar sedaj so časi ko ni časa razmišljati.....ekonomski trendi in povpraševanja na ekonomski ravni ne bodo čakali neke SLO da premisli kaj bi sama s seboj....glede na to kar pa ta-puklasti počne je pa čista škoda za SLO.....zakaj pa to počne? ...take se gredo samo zelo psihično nevarni in omejeni !
za naše
21. 01. 2022 20.15
-4
Problem vsega je samo to, da je to storil Janša
NIKI 2
21. 01. 2022 20.15
+1
Je pa tudi splošno znano da imperiji se rojevajo in počasi usahnejo Rim Grčija Egipt sem lahko prištejemo tudi Kitajsko ki spet postaja imperij tako pač je mogoče čez stoletja spet Mezopotanija zibelka civilizacije samo to nam ni jasno in si mislimo da bomo (zahod) večno na vrhuncu in krojili svetovno politiko
Nidani
21. 01. 2022 20.12
+3
Kdaj bo Janez podučil Američane in Izraelce o politiki do Palestine?
Rudolf Maister
21. 01. 2022 20.08
-5
EU parlament je v petek odprl predstavništvo na Tajvanu. Beboti ,Janez je sto svetlobnih let pred vami. Ali je tudi ves EU parlament za v polje?