Slovenija

Stroka: poseganje v novinarstvo oži svobodo izražanja in širi enoumje

Ljubljana, 14. 05. 2020 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Svoboda tiska pomeni svobodo kritike in nasprotovanja," so opozorili profesorji Katedre za novinarstvo, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo vse pogostejše napade in poniževanja novinark in novinarjev. Opozorili so tudi na zlorabo državnih institucij in njihovih kanalov komuniciranja za širjenje pritiskov.

Na Katedri za novinarstvo Fakultete za družbene vede (FDV) so izrazili zaskrbljenost zaradi "različnih oblik podrejanja novinarstva ter poniževanja novinark in novinarjev, ki so z nastopom nove vlade postale del vsakdana". Opozorili so še, da poseganje v avtonomijo novinarskega poklica "oži svobodo izražanja in namesto demokratičnega političnega komuniciranja širi enoumje".

Na Katedri za novinarstvo opozarjajo nad vse pogostejšimi napadi na medije.
Na Katedri za novinarstvo opozarjajo nad vse pogostejšimi napadi na medije. FOTO: Thinkstock

To pa ni prvič, da politična oblast skuša vplivati na uredniško odločanje, so sporočili v skupni izjavi, pod katero so podpisani profesorji Slavko SplichalMelita Poler KovačičMonika Kalin GolobMarko MilosavljevićIgor VobičJernej Amon ProdnikTina Lengar Verovnik in Nataša Logar. "Politična oblast v zadnjih treh desetletjih vztrajno poskuša vplivati na uredniško odločanje, o čem naj novinarke in novinarji pišejo in kako. Pritiski na poklicno novinarstvo prek medijskega lastništva, oglaševanja in prikrojevanja zakonodaje so se v zadnjih letih okrepili s sovražnim govorom, poniževanji na internetnih družbenih omrežjih, predvsem urednic in novinark, ter z ustanavljanjem strankarskih medijev, ki razširjajo v novice preoblečeno politično propagando. Z nastopom nove vlade so se pritiski nadalje okrepili, predvsem z zlorabo državnih institucij in njihovih kanalov komuniciranja," so zapisali. Predsednik vlade Janez Janša je namreč v ponedeljek kar na vladni spletni strani objavil besedni "obračun" z mediji, v katerem je med drugim nacionalno televizijo primerjal z JLA. 

Na Katedri za novinarstvo so ocenili tudi, da je vlada med epidemijo otežila novinarsko kritiko, s tem ko je zaprla vrata novinarskih konferenc in prisilila novinarje, da vprašanja postavljajo na daljavo. Z depešo Svetu Evrope in zadnjim Janševim zapisom o "vojni z mediji" pa je izkrivljala podobo slovenskega medijskega okolja in veljavo novinarstva kot dejavnosti z javno odgovornostjo, so še zapisali na FDV. 

Vladi očitajo tudi brezbrižnost do obstoja nekaterih lokalnih in regionalnih medijev, saj da zanje ne more zagotoviti denarja. Ne skriva pa niti teženj za korenite posege v nacionalno televizijo. "Ko je predsednik vlade objavljal na internetnih družbenih omrežjih, je ne le sporočal zaposlenim na javni radioteleviziji, da jih je "preveč" in da so "predobro plačani", razširjal objave, ki si zamišljajo odpravo RTV prispevka, ter žalil predvsem urednice in novinarke, temveč je tudi pokazal težnje po podrejanju in preobražanju javnega medijskega servisa," so poudarili v izjavi za javnost. 

A ravno med epidemijo se je potrdilo, da je poklicno novinarstvo ključno za informiranje državljank in državljanov, so poudarili. Prav tako pa se je pokazalo, kako pomembno je, da ti razkrivajo nepravilnosti, ki jih nosilci politične in ekonomske moči skušajo prikriti, so dodali. 

"Če bo državna politika nadaljevala podrejanje novinarstva ter poniževanje novinark in novinarjev v skladu z interesi in predstavami vladajočih, se bo še težje boriti za avtonomno in odgovorno novinarstvo. Če v tem boju kot družba ne bomo uspešni, bo to pogubno – ne le za novinarstvo, temveč tudi za javno življenje. Zato je čas za demokratično akcijo," so jasni na Katedri za novinarstvo, kjer so spomnili še na besede Georgea Orwella, da svoboda tiska pomeni svobodo kritike in nasprotovanja. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janikam
24. 09. 2020 21.15
Svoboda govora, tiska seveda samo resnico ne pa laži in še to toliko, zanič toliko nesposobnih novinarjev še ni bilo v SLO. kot je to sedaj
vinogradnik33
15. 05. 2020 09.49
+3
Novinarstvo , zlasti raziskovalno je plemenita zvrst , dokler je v službi resnice in deluje proti vsem vrstam kriminala , korupcije , zatiranju vseh vrst , diktaturi in izkoriščanju in prav ta zvrst novinarstva je najbolj zatirana in preganjana , ker razriva resnice tvorcev vseh vrst odklonov ! Vodilni ( vladujoči in lastniki kapitala ) pa si želijo " njihove resnice ", zato ustanavljajo svoje medije , ki iznakazijo vse , kar ni v kontekstu lastnikov in se ne sramujejo LAŽI in POTVARJANJA ! Novinarji znotraj teh institucij so v službi kapitala in so slabi pisuni ! Pri nas je novinarstvo podvrženo šikaniranju , poniževanju , blatenju in grožnjam s strani sedaj vladujoče stranke SDS in njenega liderja !
Zaphod
15. 05. 2020 10.29
+1
Saj v SDS medijih ni novinarjev - le poglej nestrpne komentarje proti FDV.
Streznitev
15. 05. 2020 14.10
+1
Novinarji, ki jih ti omenjaš so žal v službi le ene in edine resnice in plemeniti so kot je plemenita siva trtna plesen, ki ti napada grozdje in proti kateri se boriš z škropljenjem in ta resnica je diktatura ene opcije. Metode izključevanja in napadanje političnega nasprotnika, ki jih uporabljaš tudi ti, je domena komunističnega režima z parolo: kdor ni z nami je proti nam in za likvidacijo so dovoljena vsa sredstva, predvsem laži in podtikanja. Zato sklepam, da je tvoje vino, ki ga ponujaš prej strup, kot pa užitna pijača.
Principat
14. 05. 2020 19.57
+2
in če do česa pride , se boste spet drenjali proti Šentilju
tipero
14. 05. 2020 19.25
+1
Že zdavnaj bi bilo potrebno vso FDV mafijo ukinat ali zapret. Tudi fake news vas 24ur se bo enkrat končal.
FAUSTOS1
14. 05. 2020 16.58
+3
Toliko napadov na novinarje kot jih je sedaj jih ni bilo celotno moje življenje sds kot da hoče totalno novinarsko lojalnost tudi če sds krade in laže bi morali novinarji hvalit sds ja to delajo nekateri plačanci z orbanovim denarjem upam da bomo imeli vsaj še nekaj novinarjev ki se ne bodo dali podkupit ker sicer nas bo ta strahovlada popolnoma uklenila in z svojo tiranijo uničila kot svobodno demokratično državo.
Streznitev
15. 05. 2020 14.17
+1
Kako bo leva opcija, ki jo mediji visoko opevajo, napadala medije, ko pa so med sabo zlizani in pobrateni, oziroma drugače povedano so iz istega gnezda.
Transformerji
14. 05. 2020 14.47
+11
Kdo pa na tej strani odloča, kje bo pristala kakšna novica? Tisto z Madžarskimi migranti in EU ukrepi bi lahko bila tudi v prvi vrsti..... na naši strani, ali pa vsaj v rubliki novice. Kakšno usmeritev imajo ti, ki odločajo o tem?
slovenecavt
14. 05. 2020 12.41
+1
Ali levičarske, bolje rečeno okupatorske stranke, katere nosijo rdeče zastave nacistične ruske in maoctungove simbole, kako se bodo preživljali balkansko okupatorji, ko bodo iztrebili slovence. Okupatorske levičarcke stranke so nacionalsocialictične, kar krajše pomeni NACI.-sti Kdo je sedaj okupator slovenskega ljudstva , če komu ni všeč da je v SLO ne dela nič razen dobiva podporo, naj odidejo. Tujcem nujno ukiniti volilno pravico, samo Slovenci imamo pravico odločati o SLO.
Cervantes Saavedra
14. 05. 2020 13.25
+12
ZA neslovenecavt: Odlično si predstavil delovanje svojih možganov. Je takoj prepoznavno. Torej Dragotin Mate, Janšev minister za obrambo (dec. 2014-2018) in poslanec SDS (2011-2014), sicer rojeni Hrvat (s Hrvaškega), in veteran vojne za Slovenijo, ni imel pravice odločati o SLO!? Mmm? - In leta 1941 Nemci, Italijani in Madžari niso napadli in okupirali Slovenije? Želeč res iztrebiti Slovence. Mmm? Kardinali v rdečih uniformah ti niso všeč? Mmm? Nekaj zveznih držav v Trumpovi ZDA ima na svojih zastavah in grbih rdečo petokrako. Mmm? Pozitivno pa je, da ti niso všeč diktatorske in avtokratske politične sile na verigi Salvini - SDS - Orbit - Erdogan - Putin... Bi bil res rad v takšnem duhovnem in političnem sistemu? Podporo pa dobiva veliko naših ljudi na vasi, ker imajo majhne pokojnine ali so celo brez njih. Kam naj po tvojem odidajo? Na Madžarsko, Argentino...? - Še se oglašaj, dragocen si kot antireklama za desnico.
Zaphod
14. 05. 2020 13.48
-3
Najbol ponosni Slovenci so tisti, na katere je lahko Slovenija najmanj ponosna. Polpismeni zafrustrirani svečkarji.
SmiselZivljenja
14. 05. 2020 14.04
+1
dej ne piši bučk...se ti ljudje smejejo...
Streznitev
15. 05. 2020 14.53
Gospod cervantes. Ti bom pa še jaz serviral eno resnico, ki pa te bo zeloo motila, da je tvoja rdeča opcija leta 1939 podpisal anti-imperijalistični pakt s Hitler-jem, ki je trajal do junija 1941, ko je Hitler pokazal svoj pravi obraz in napadel tudi svoje zaveznike, to je vas. Do tedaj pa ste skupaj morili. Hitler je bil poražen, rdeči pa so z izven-sodnimi poboji nadaljevali tudi po vojni. Ti, ki zastopaš to predatorsko znamko, jo hočeš servirati kot demokratično opcijo. Metode, ki jih izvajate vas izdajajo, da ste še vedno enaki. Pojdi in piši pravljice za otroke in prestani prodajati laži rdečih kmerov.
EEgon
14. 05. 2020 12.27
+12
Torej fakulteta AGITPROP, se pritožuje ker se ljudje na katere vršijo medijski umor pritožujejo? Hmmm, torej prepovedana je obramba, ker si apriori kriv. Ti bistroumi iz FDV pozabljajo da ne živimo več v YU niti SSSR, kjer je bil medijski umor običana praksa. Nisem JJ vernik, vendar vsem priporočam, da preberet JJ-ovo zgodbo o kuhanju žabe. Opis delovanja medijev je dosleden in ga ni moč zanikati.
Transformerji
14. 05. 2020 12.22
+28
Tako naj bi bilo: neodvisno novinarji in neodvisni pravni sistem! Pri nas pa tega ni!! Ne sedaj, ne prej......
Krainerland
14. 05. 2020 12.12
+20
No Logar kaj je sedaj s tem pismom, je rekla profesionalna novinarka na RTV. Kot da smo v gostilni nje
Principat
14. 05. 2020 20.05
-4
Zakaj lažeš ???????????????? ,, pogledal sem in vidim le v prvih besedah aroganco gospoda ministra , kot ga je tudi ona nagovorila , tipično desno lafanje in aroganca na vseh segmentih , potem pa opravičilo , malo nerodno , predolgo sem že z ljudmi in vem kak je nerodno in aroganca z lažjo in zavajanjem
nostalgik
14. 05. 2020 11.57
-7
ALI RES NI NIKOGAR V SLOVENIJI, KI BI PO HITREM NAČINU PREKINIL DIKTATORSKO, NACISTIČNO , SAMO OKLICANO VLADOVINO J A N E Z A J A N Š E
EEgon
14. 05. 2020 12.29
+7
Na pdlagi česa lahko podaš izjavo, da imamo nacistično vlado?
slovenecavt
14. 05. 2020 12.53
+4
leve okupatorcke balkanske stranke so nacional socialistične, krajše NACI-sti. tujcem prepovedati volilno okupatorsko pravico
gremonadesno
14. 05. 2020 11.54
+9
Še Erdogana ne dovolite citirati ,niste mediji ampak skrajno leva propaganda .
FORTUDO1
14. 05. 2020 11.49
+16
Novinarji se naj najprej preštejejo med sabo in izločijo tiste, ki pišejo "montirane" komentarje in delajo konstrukte, po večini proti desničarjem in JJ. Sicer pa se po medijah objavljajo predvsem slabe in črnoglede zgodbe, namesto da bi objavljali kaj bolj vzpodbudnega in pozitivnega.
dej no
14. 05. 2020 11.59
-7
vse kar je na naši politični sceni levi in desni v poslih, najboljši prijatelji . v medijih pa to kar pišeš ti. je pa res da so JJ in njegova ekipa kriminalci.
nekodnas
14. 05. 2020 14.10
+4
če se novinarji preštejejo in izločijo bo 3/4 novinarjev lačnih, brez dela.kajti 3/4 novinarjev zna pisati samo montirane komentarje proti desničarjem, kot si že ti navedel
Zadomovino
14. 05. 2020 11.44
+19
NOVINARSTVO V SLOVENIJI JE KATASTROFA OD KATASTROFE. VSI SO PRISTRANSKI ENI LEVO DRUGI DESNO... NI MEDIJA V KATEREM BI LAHKO PREBRAL ARGUMENT ZA ALI PROTI. JE VEDNO SAMO ZA IN SAMO PROTI! TUDI ZA NOVINARSTVO IN NJIHOVO PRISTRANSKOST BI MORALA BITI NEKA SLUŽBA KATERA BI ODLOČALA O TEM KAJ IN KAKO. TO PA JE VSE SVOBODA POROČANJA, IZRAŽANJA, MISLI IN ŠE IN ŠE...
crazy but true
14. 05. 2020 11.51
+18
Ja, ce vsi OBVEZNO placujemo RTV, potem morajo oni OBVEZNO biti nepristranski. Ce niso,..
Uporabnik458403
14. 05. 2020 12.00
+16
Novinarji se skrivajo za svobodo porocanja a nameni so drugi..... To je zame kot kak prevarant.... Vsecno ti hoce nekaj dati a ti v ozadju nekaj ukrade
EEgon
14. 05. 2020 12.31
+5
Ta služba je nevidni prosti trg. Ker pa veliko kos pogače pride iz strani države niti ni pomembno ali pišeš resnico pomembno je da ti da država ali državna podjetja denar.
SmiselZivljenja
14. 05. 2020 11.38
+30
objektivnega novinarstva več ni...so samo trobila različnih interesnih skupin.
jung
14. 05. 2020 12.04
+6
nnanna
14. 05. 2020 11.30
-7
samo janša lahko naredi tolikpo škode v tako kratkem času!!
Zbujen
14. 05. 2020 11.19
+21
Sodobno novinarstvo: Štefančič Pivčevi vrže v glavo, da je JJ menjal večino direktorjev "nadzornih" služb in potem preglasi njen odgovor, da je enako naredil tudi Šarec.... (pa Cerar tudi, pa AB...).
Uporabnik458403
14. 05. 2020 11.16
+34
PODPISITE ETICIJO ZA UKINITEV RTV PRISPEVKA
crazy but true
14. 05. 2020 11.18
+25
Nucamo referendum. Sej na RTV se ne bojijo volje ljidstva, mar ne?
Cervantes Saavedra
14. 05. 2020 13.29
-2
Uporabnik458403
14. 05. 2020 11.14
+17
Se sreca, da so razna socialna omrezja kjer lahko vsak neovirano pove svoje mnenje in se s tem izogne medijem, kateri dolocajo, kaj lahko nekdo pove in kaj ne in z scim se bo javnost obvescalo in z scim ne......... Zato pa razna locena pisma tako bolijo, ceprav je v njih napisana le resnica in se z njo prakticno vsi strinjamo
Jože12
14. 05. 2020 11.11
+27
Stroka???!!! FDV..... :))))). Vse jasno.... komentar ni potreben :D
Cervantes Saavedra
14. 05. 2020 13.32
+1
ZA Jože: Tudi ti žališ tiste s fakulteto FDV in dvomiš v njihovo stroko, in to kar take kot so J.J., Milan Zver, Branko Grims, Žan Mahnič, Tomaž Lisec, Matej Tonin, Jelko Kacin...