Slovenija

Strokovnjak miri: nevarnost napada volka na človeka je izredno majhna

Ljubljana, 15. 08. 2019 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
84

Medtem ko se je ponekod v državi med prebivalci v luči vse pogostejših napadov volka na rejne živali okrepil strah pred napadom te zveri na človeka, raziskovalec in profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Miha Krofel pravi, da je nevarnost napada volka na človeka izredno majhna.

Čeprav vsako leto pride do več sto srečanj med volkovi in ljudmi, v Sloveniji ne beležimo nobenega potrjenega primera, da bi volk poškodoval človeka, je pojasnil Miha Krofel, ki ocenjuje, da je nevarnost napada volka na človeka bistveno manjša kot za mnoge druge divje živali, da ne govorimo o domačih živali, kot sta pes in bik.

Volk je po njegovih pojasnilih na območju Slovenije prisoten že več kot 100.000 let. Nekje do druge polovice 19. oz. do začetka 20. stoletja je bil prisoten po celotni Sloveniji, potem pa so ga v večjem delu države načrtno iztrebili. Zadnji trop na Štajerskem so denimo iztrebili na Pohorju leta 1956.
Volk je po njegovih pojasnilih na območju Slovenije prisoten že več kot 100.000 let. Nekje do druge polovice 19. oz. do začetka 20. stoletja je bil prisoten po celotni Sloveniji, potem pa so ga v večjem delu države načrtno iztrebili. Zadnji trop na Štajerskem so denimo iztrebili na Pohorju leta 1956. FOTO: Damjan Žibert

Obstaja pa situacija, ko je volk lahko zelo nevaren za ljudi. "To so živali, obolele s steklino in tudi večina napadov volkov na ljudi, o katerih poročajo iz tujine, je bila povezanih s to boleznijo, ki povsem spremeni vedenje živali in tudi človeka, če bi se okužil. Na srečo je steklina sedaj v Sloveniji že izkoreninjena, tako da nevarnosti skorajda ni," je dejal.

Krofel se je na terenu že večkrat znašel sredi tropa volkov, enkrat celo z alfa volkuljo in mladiči v brlogu, pa nikoli niso reagirali agresivno. "Volk se dobro zaveda, kaj je človek in kaj je ovca ali košuta," je dejal in dodal, da ob srečanju kakšni posebni ukrepi niso potrebni, jasno pa se ne sme siliti v živali ali jih skušati hraniti. Nekateri strokovnjaki ljudem priporočajo, da imajo s seboj obrambni sprej proti psom, če se zaradi tega počutijo bolj varno.

Volkovi pri nas nikoli povsem izumrli

Volk je po njegovih pojasnilih na območju Slovenije prisoten že več kot 100.000 let. Nekje do druge polovice 19. oz. do začetka 20. stoletja je bil prisoten po celotni Sloveniji, potem pa so ga v večjem delu države načrtno iztrebili. Zadnji trop na Štajerskem so denimo iztrebili na Pohorju leta 1956.

Obstaja pa situacija, ko je volk lahko zelo nevaren za ljudi. "To so živali, obolele s steklino in tudi večina napadov volkov na ljudi, o katerih poročajo iz tujine, je bila povezanih s to boleznijo.
Obstaja pa situacija, ko je volk lahko zelo nevaren za ljudi. "To so živali, obolele s steklino in tudi večina napadov volkov na ljudi, o katerih poročajo iz tujine, je bila povezanih s to boleznijo. FOTO: Shutterstock

"Ni pa vrsta pri nas nikoli povsem izumrla. V zadnjih 50 letih se je nato miselnost večine ljudi precej spremenila in na naravne plenilce so nehali gledati kot na ničvredne škodljivce, ampak kot del naše narave, ki imajo tudi pravico do preživetja," je navedel.

Tako je postalo iztrebljanje volkov za večino javnosti nesprejemljivo in v 70. letih prejšnjega stoletja so slovenski lovci sprejeli prve lokalne zaščitne ukrepe za to zver. Leta 1990 so prenehali z lovom po vsej državi, pozneje pa odstrel izvajali le po načelih trajnostnosti. Država je volka popolnoma zaščitila leta 1993, leta 1999 pa se je v populacijo začelo posegati, a v obsegu, ki ne vodi v izumrtje.

V 90. letih so se volkovi najprej vrnili na Trnovski gozd, Nanos, Slavnik in Vremščico. V začetku 21. stoletja so prve volkove zabeležili na Poreznu, Gorenjskem in v Posočju, a so bili do nedavnega tam redki in prisotni le občasno. V zadnjih letih se tam formirajo prvi tropi, podobno kot to velja za območje Gorjancev in Suho krajino, najmanj ena volkulja pa je trenutno prisotna tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Ob tem strokovnjak, ki se ukvarja predvsem z ekologijo in upravljanjem z velikimi zvermi v Evropi in Afriki, opozarja, da na ta območja ne prihajajo samo volkovi iz drugih delov Slovenije, ampak vedno pogosteje tudi mlade živali iz sosednjih držav.

Pri nas trenutno 80 volkov

V Sloveniji se natančen monitoring volka izvaja od leta 2010. Od takrat pa do lani se je njihovo število postopoma povečevalo, v zadnjem letu pa se je, kot ugotavlja Krofel, rast ustavila. Trenutno imamo približno 80 volkov, ki večinoma živijo v 14 tropih, nekateri pa so brez tropa.

Volk nikoli ni imel kakšnega naravnega super plenilca, ki bi nadzoroval njihovo številčnost, zato je v teku evolucije razvil sistem samoregulacije, ki temelji na teritorialnosti. To pomeni, da vsaka družina oz. trop zaseda določeno ozemlje, ki ga brani pred volkovi, ki niso člani te družine.

"Volkovi so oportunistični lovci in bodo lovili tisti plen, ki ga je lažje ujeti," je dejal Krofel in dodal še, da volkovi izrabijo priložnost in uplenijo po več živali, da bi se lahko potem dalj časa hranili na njih.
"Volkovi so oportunistični lovci in bodo lovili tisti plen, ki ga je lažje ujeti," je dejal Krofel in dodal še, da volkovi izrabijo priložnost in uplenijo po več živali, da bi se lahko potem dalj časa hranili na njih. FOTO: POP TV

"Zaradi tega imamo na vsakem območju lahko le po en trop volkov, teritoriji pa so v Sloveniji veliki v povprečju 40.000 hektarjev. Populacija se zato lokalno ne more večati v nedogled, saj se prej kot slej prostor zapolni. Številčnost se tako povečuje predvsem na račun širjenja v prostoru - da se vzpostavljajo novi teritoriji na območjih, kjer so bili volkovi v preteklosti iztrebljeni," je dejal.

Volkovi plenijo velike rastlinojede živali

Drugi mehanizem samoregulacije deluje na ravni tropa, ki ga sestavljajo alfa par (starša družine) ter njuni mladiči iz različnih generacij. "Ko trop postane prevelik (to je v Sloveniji običajno nekje med pet in 10 volkov), morajo najstarejši mladiči zapustiti rodni trop in si poiskati svoj teritorij ter partnerja iz nekega drugega tropa, s katerim bi potem ustanovili lasten trop. Ko pa je večina teritorijev v prostoru že zasedenih, ti mladi volkovi redko preživijo," je dodal.

Volkovi za preživetje plenijo velike rastlinojede živali, pri nas so to predvsem divji prašiči, jelenjad in srnjad, plenijo pa tudi udomačene živali, kadar pridejo do njih. "Volkovi so oportunistični lovci in bodo lovili tisti plen, ki ga je lažje ujeti," je dejal Krofel in dodal še, da volkovi izrabijo priložnost in uplenijo po več živali, da bi se lahko potem dalj časa hranili na njih.

Peticija proti odstrelu

Medtem ko v zadnjem času nekateri predstavniki kmetov in civilnih iniciativ pozivajo k odstrelu medvedov in volkov, nekateri ostajajo zvesti naravi. Pod okriljem društva za dobrobit živali AniMa je namreč nastala peticija s pozivom k sobivanju človeka z medvedom in volkom, pod katero so zbrali 13.462 podpisov proti odstrelu medvedov in volkov. 

"Potrebni so dolgoročni ukrepi, da bo 'volk sit in koza cela'. Slovenija mora ohraniti svojo populacijo zveri, ki je ključna za ohranjanje naravnega ravnovesja. Lovci v to ravnovesje vse preveč posegajo, ceno za to pa zdaj plačujejo kmetje, ki so pred časom zahtevali odstrel srnjadi zaradi povzročanja škode na poljščinah," so poudarili.

Vlada je interventni zakon pripravila, ker je bil v zadnjih letih odvzem zveri nereden, letos ga je denimo ustavilo upravno sodišče. Tako so se medvedi in volkovi prenamnožili in se razširili tudi na območja, kjer jih doslej ni bilo.
Vlada je interventni zakon pripravila, ker je bil v zadnjih letih odvzem zveri nereden, letos ga je denimo ustavilo upravno sodišče. Tako so se medvedi in volkovi prenamnožili in se razširili tudi na območja, kjer jih doslej ni bilo. FOTO: POP TV

Zato je treba po njihovem mnenju znatno omejiti in bolje nadzorovati odstrel srnjadi ter pogojiti subvencioniranje reje živali na območjih volka in medveda z izvajanjem zaščitnih ukrepov.

"Pozivamo vlado, naj ne bo talka maloštevilne interesne skupine, ki zahteva nasilne rešitve tukaj in zdaj, brez misli na dolgoročne posledice. Slovenija smo tudi mi, ki se z odstrelom medvedov in volkov ne strinjamo, in veliko nas je," so navedli.

Odstrel zveri - interventni zakon predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave - po mnenju društva žalostno ponazarja bistvo sodobnega odnosa človeka do narave: instantni nasilni posegi za današnjo korist, jutrišnje posledice pa v tako zapletenem sistemu, kot je narava, niso predvidljive in se izkazujejo za večjo škodo od tiste, ki se jo na hitro preprečuje.

Vlada je interventni zakon pripravila, ker je bil v zadnjih letih odvzem zveri nereden, letos ga je denimo ustavilo upravno sodišče. Tako so se medvedi in volkovi prenamnožili in se razširili tudi na območja, kjer jih doslej ni bilo.

Posledično prihaja tudi do vedno pogostejših napadov volkov na rejne živali, kmetje ob vse več škodnih dogodkih pozivajo k ureditvi stanja. Predvsem so na noge skočili v Sindikatu kmetov Slovenije, ki se je podal v organizacijo serije protestov, zahteva pa tudi odstop ministra Zajca. Predsednik sindikata Anton Medved je sicer član stranke SLS.

"Tradicionalno vpliven kmečki sindikat spretno izkorišča podporo konservativnih strank in ustrahuje vlado, sredinske in leve stranke pa molčijo," so ob tem kritični v društvu AniMa, kjer so mnenja, da rejci drobnice, ki najbolj diši volkovom, zavračajo zaščitne ukrepe, ki jih že leta zagotavlja država - med drugim ograje in pastirske pse.

Do aktualnega dogajanja so kritični tudi v civilni iniciativi Aktivna Kočevska, ki je sicer konec maja vlado skupaj s civilnima iniciativa Nova vas-Loška dolina in Primorska naslovila poziv za takojšnjo ureditev prekomernega števila zveri.

"Koristoljubni politiki so prepoznali tematiko tragedije zaradi napadov zveri na domače živali kot prvovrstno politično temo. Žal so Podobnik (predsednik SLS Marjan Podobnik, op. a.) in njegovi prišepetovalci izkoristili stisko kmetov ter prebivalcev podeželja, ki smo se združili v različne civilne iniciative ter z argumenti postopoma mehčali ministre," je v sporočilu za javnost poudaril predstavnik civilne iniciative Božidar Peteh.

Ob tem je pozval k "treznim glavam in zamrznitvijo protestov vsaj toliko časa, dokler v torek sprejeti dogovori na ministrstvu za okolje in prostor ne pokažejo svoje (ne)učinkovitosti". "Predvsem pa prosim, politiko stran od problematike zveri. Tu nima kaj iskati pozivanje k politični odgovornosti," je dodal.

"Prizadeti kmetje, podeželani: razum v roke! Naših težav ne bo rešila katerakoli politična opcija. Zato prste stran od nje. Močni in uspešni bomo, če bomo združeni nestrankarsko in v odvisnosti od tega, kako močne argumente bomo imeli in nenazadnje tudi, kako bomo sodelovali z oblastjo pri iskanju rešitev," je še poudaril Peteh.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
16. 08. 2019 21.27
+4
Zanimivo. Skoraj vsak, ki ima v priimku mehki c, se usaja v SLO. V politiki jih je polno. Skodujejo sami sebi. Bedniki.
Apostol1
16. 08. 2019 10.44
+8
Zaradi strokovnjakov takih in drugačnih je Slovenija postala zverinjak.
Thinc25
16. 08. 2019 09.37
+9
Strokovnjak miri: nevarnost napada volka na človeka je izredno majhna ali bo kazensko odgovarjal, če bo do napada prišlo?
felix58
16. 08. 2019 10.33
-1
In komu naj sedaj verjamem, strokovnjaku ali ničetu ? Bom kar volku, ker je volk inteligentnejši od človeka
Devilz Pff
15. 08. 2019 21.12
+8
Lahko je mahati s statistikami dokler so v njih obravnavani tujci. Ko se ti v statistiko vpiše brat, sin, mati,.. potem je drugače. Skratka s tujim tičem po koprivah opletat ni noben problem. Vsi tisti ki mislite da je majhna možnost napada za zanemariti delate točno to. Ne briga vas če nastrada nekdo ki ga ne poznate tam s hribov, s kmetov.
JohannDoe
17. 08. 2019 21.29
Brat, sin, sestra, mati... odvisno v kateri stranki je.
Devilz Pff
15. 08. 2019 21.07
+6
13000 podpisov proti odstrelu, lovcev je pa 22000 in vsi so za odstrel torej bo odstrel ali ne?
JohannDoe
17. 08. 2019 21.29
Ponosen LOVEC
18. 08. 2019 13.09
-1
Brez skrbi da ja. Lovci imamo, za razliko od betonarskih veganov, zaenkrat še zdrav pogled na naravo in odnos človeka do nje. Komur ni jasno, naj si proba razjasnit naslednje dejstvo, da bo življenje lažje: Ljudje živimo od izkoriščanja naravnih virov. Tudi divje živali so naravni vir. Finta je v trajnostnem koriščenju tega...
flojdi
15. 08. 2019 19.14
-1
.napad ljudi na volkove je pa Normalen. mar ne
Apostol1
15. 08. 2019 20.48
+11
flojdi.....Zame in za vse pametne ljudi je napad na volkove normalen , če je potreben in ta hip je v Sloveniji napad že na volkove in medvede potreben že minimalno vsaj dve leti prepozno.
Miran Vovk
15. 08. 2019 17.58
+7
Ne gre zato, da bi bili človeku posebej nevarni, pač pa za to da jih je preveč in zdaj imamo že vsakodnevne napade teh zveri. Tega trpeli ne bomo in iz Slovenije ne boste naredili afriški Serengeti.
šumar
15. 08. 2019 17.32
+7
tudi napad medveda na cloveka je zelo majhna pa vndarle se zgodi ta strokovnjak naj gre raje delat nekam v neko industrijo ker za v naravo ni in njegovi pajdasi tut
User620888
15. 08. 2019 17.22
+7
Da zadaneš na lotu sesmico imaš zelo malo možnosti pa vendar vedno negdo zadane.
ivan.z Doba
15. 08. 2019 18.43
+0
Covid 19
15. 08. 2019 17.03
+5
Berem komentarje,ki se ločijo po filozofih,skratka minusarjih in tistih,ki stvar poznate v živo..nekdo mastno služi s tem,ko enormno prekomerno naseljuje zveri,vozijo jih ponoči,da ljudje ne vidijo in jih spuščajo po gozdovih,za podoželsko prebivalstvo se jim j.ebe,v Ljubljani pa pišejo zakone,kjer si zveri predstavljajo kot v živalskem vrtu v ograji.Glejte,meni se fučka za vaše zakone,če bo kdo ogrožen napadalca pospravim 5m pod zemljo..tudi sanjalo se vam ne bo,ne kako ne kdaj,ne kje...
poneumljanje
15. 08. 2019 17.26
-2
A to, da jih nekdo ponoči prevaža in spušča v naravo so ti pa strokovnjaki na Trstenjakovi povedali ?
poneumljanje
15. 08. 2019 17.28
+2
Bo pa rteba še kakšen film o supermenu, ki se bori z zvermi posnet !
poneumljanje
15. 08. 2019 17.28
+1
felix58
16. 08. 2019 10.31
Če je to res, kar si napisal in ker je v tej medvedji in volčji kampaniji glavni bivši propali politik, bivši propali gospodarstvenik in seveda sroljo. zato ti verjamem
JohannDoe
17. 08. 2019 21.34
Ne samo to, med seboj tudi križajo različne vrste volkov, preden jih izpuščajo kmetom pod posteljo, je povedal Oman, samo da bi poštenim kmetom nagajali. Imajo take leteče krožnike... vodi jih pa kučan sam, skupaj s partizani, je dodal IJJ. Vlada pa že pripravlja zakon o iztrebitvi volkov in poseku vseh gozdov ter naselitvi migrantov iz Pakistana, ki bodo kupovali od slovenskih kmetov jagenjčke, da se jim bo reja splačala in ne bo treba za "bizni", ki to nikoli ni bil, stalno infuzije iz proračuna.
ivan.z Doba
15. 08. 2019 16.58
+0
Kakšni problemi!? Kaj bi šele bilo, ča bi volk požrl namesto Rdeče kapice Belo kapico?! Na Tratenjakovi bi se jim do konca zmešalo.
wolfterier
15. 08. 2019 15.56
+6
Ko so lačni,uplenijo konja.Pozimi,ko so sestradani pa človeka ne bodo,kaj.A gremo stavit...
ivan.z Doba
15. 08. 2019 16.56
+1
Saj nimaš denarja! Kdaj je nazadnje volk napadel človeka v Sloveniji?!
šumar
15. 08. 2019 17.30
+2
nikoli ga ni kar pa nepomeni da ga nikoli nebo
ivan.z Doba
15. 08. 2019 18.44
-2
AntiAktivist
16. 08. 2019 08.40
+1
En sam volk ne, ko pa bo primanjkovalo hrane in bo to trop volkov, pa se bo trop postopno začel približevati človeku. Posledično bo ugotovil da človek navsezadnje spolh ni tako nevaren, ker ga ne preganja. Takrat naj gredo pa gobe nabirati vsi tisti ki so proti poseganju v populacijo volka.
wolfterier
16. 08. 2019 10.33
+0
Volk že dolgo ni nikogar napadel,saj jih skoraj dvesto let ni bilo na našem ozemlju.Prej so pa pozimi napadli in požrli konje in furmane !!!
Covid 19
15. 08. 2019 15.53
+4
Dovolj imam teh foteljaškopisarniških mestnih pametnjakovičev,jaz imam zveri skoraj okrog hiše,volka,medveda,šakala..in otroke,ki jih moram imeti vsako sekundo na očeh..mene zakoni in prepovedi brigajo manj kot lanski sneg,če bom dejansko naletel,do zdaj sem sicer enkrat,a z umikom medveda,ga polijem samo z smolo raztopljeno v bencinu in fire,vedno imam to s sabo v gozdu..ljudje zaščititi se morate sami,moji predniki,ko je pobil veliko drobnice in vdiral v hleve,so ponoreli in mu nadrobili steklo v med,pa nabili žeblje v vrata pa je bil mir..toliko o naseljevanju zveri in oslih za računalniki.
beauceron
15. 08. 2019 14.49
+0
Je pa,tko da ni junaka da bi rekel da je ni.
Nikdar več
15. 08. 2019 14.00
-4
Če je zver lačna...
RUGIEVIT
15. 08. 2019 13.46
+1
V Slo je mnogo prevec garsonjera in fotelj strokovnjakov!!!!!
Shisui
15. 08. 2019 14.54
+0
RUGIEVIT
15. 08. 2019 15.48
+2
Shisui @ veš kaj je vrt? Za tebe misija nemogoče!?
rdeč alarm
15. 08. 2019 13.42
+7
Ce nisi obiskovalec gozdov je za srecanje res mala moznost. Ko ga pa srecas v gozdu pa se mal usereš. Lahko ga sqm s storzi ciljas pa upas da bo od smeha crknil.
jakec1575
15. 08. 2019 13.25
+6
Prevec so v Sloveniji brali rdeco kapico. Tolk prestrasenih ljudi za prazen nic. Sedaj bodo na pobudo Podobnika iztrebili volka, Podobnik spet ne bo nic kriv in se delal v javnosti, da se ne zaveda samega sebe ter pobegnil v srbijo.
Karantanija
15. 08. 2019 15.02
+5
Kollerik
15. 08. 2019 15.18
+6
Če so že naselili volke in šakale nazaj, bi morali potem skrbeti tudi za kontrolo velikosti populacij!!!
gekados
15. 08. 2019 13.18
+11
Na zalost problem hoce resiti clovek, ki nima znanja, kompetenc, v zgodbo pa vkljucuje se zgodovinarja, strokovnjaki pa so odrinjeni na rob.
juhej77
15. 08. 2019 14.03
-4
Kateri strokovnjaki.. Tisti ki skozi projekte cuzajo miljone??? Medtem kmetje na robu obupa!!! Predlagam da se naorej zivite v blokih in gulite kavce!!!
kaplja?
15. 08. 2019 13.18
+5
"Balkanca" stroka še nikoli ni pomirila. Zgolj če so mu "zavezali Jezik"