Slovenija

Strokovnjak o spremembah v kazenskem zakoniku: Vračamo se 50 let nazaj

Ljubljana, 19. 11. 2021 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
285

Državni zbor je s 47 glasovi za in 41 proti sprejel novelo kazenskega zakonika. Največ polemik je sprožila določba, po kateri bodo osumljence kaznivega dejanja "grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim" preganjali po uradni dolžnosti, in ne več na predlog. S tem se po mnenju strokovnjaka Tomaža Časa vračamo v čase pred 50 leti, na tapeti pa bo predvsem Policija, ki bo morala v preverjanje, ali obstajajo ustrezni dokazi, da je res šlo za grožnjo, ki jo je treba kazensko preganjati, vložiti veliko truda. Profesor Miha Šepec pa ob tem opozarja, da je treba razlikovati med grožnjo in kritiko.

Za potrditev novele kazenskega zakonika so sinoči v državnem zboru poleg poslancev SDS, NSi, SMC in SNS glasovali tudi trije poslanci Desusa (Hršak, Polnar, Simonivič), oba manjšinska poslanca, SD-jev Dejan Židan in LMŠ-jeva poslanka Andreja Zabret. Med drugim so izglasovali, da se bodo grožnje najvišjim predstavnikom države odslej preganjale po uradni dolžnosti. 

Tako Zabretova kot Židan sta se za svoj glas že opravičila in pojasnila, da je šlo za pomoto. Vzrok je bila dolga seja in veliko vloženih amandmajev. Židan je sporočil, da mu je nerodno. "Pri kazenskem zakoniku sem se zmotil. Pritisnil sem tipko za. Pozna se, da sem od jutra do večera v parlamentu," je zapisal in dodal, da njegov glas vendarle ni vplival na izid.

'Na tapeti bo Policija'

Poslanci so tako med drugim izglasovali, da se bodo grožnje najvišjim predstavnikom države odslej preganjale po uradni dolžnosti. "Ta sprememba pomeni, da se vračamo 50 in več let nazaj, ko smo imeli v kazenskem zakoniku določena takšna kazniva dejanja, pri čemer so bili posebej varovani najvišji predstavniki takratne države, poslanci, ministri, predsednik države in drugi. In to po mojem mnenju ni v redu," je za 24ur.com ocenil pravnik, obramboslovec, profesor in strokovnjak za varnostne sisteme Tomaž Čas. 

Kot pojasnjuje, je bilo kaznivo dejanje grožnje vedno preganjano na procesno tožbo, torej je vsak moral oceniti, ali je v nekem trenutku res bila taka grožnja, da je smiselno, da oškodovanec sproži takšen kazenski postopek. "Sedaj pa bo na tapeti Policija, ki bo morala vložiti kar precej truda tako kot pri vsakem drugem kaznivem dejanju v preverjanje, ali obstajajo ustrezni dokazi, da je v danem primeru v resnici šlo za grožnjo, ki jo je treba kazensko preganjati."

Na vprašanje, ali meni, da so k temu pripomogle grožnje v pismih, ki so jih prejeli nekateri politiki, Čas odgovarja, da se mora vsak, ki vstopi v javno življenje, tako poslanci kot ministri, zavedati, da njegove izjave, poteze in dejanja vsem ne bodo všeč, sprejeti tveganje, to, da so izpostavljeni, in kdaj tudi kakšno zadevo preslišati. "Lahko si razlagamo, da to velja za policiste in davčne izterjevalce, ki so se odločili za takšno delo, torej da se bodo ukvarjali s tistimi, ki so na robu zakona, in vsaka grda beseda in zapoznela reakcija še ne pomeni, da so ovirani v postopku ali omalovaževani. Jaz mislim, da podobna merila veljajo tudi za politike, še zlasti v času, ko vidimo, da se v naši državi dogaja, da nek politik zavrača prav vse, kljub temu da je v medijih dokazano, kar je rekel, pa četudi pred 14 leti."

S spremembami kazenskega zakonika bo na tapeti Policija, opozarja strokovnjak Tomaž Čas.
S spremembami kazenskega zakonika bo na tapeti Policija, opozarja strokovnjak Tomaž Čas. FOTO: Aljoša Kravanja

Profesor na ljubljanski Pravni fakulteti Rajko Pirnat je že pred časom opozoril, da je členov, ki opredeljujejo kazniva dejanja razžalitev in groženj uradnim osebam in predstavnikom države, že veliko. Problem pa je, kako je to kaznivo dejanje določeno in zlasti, kako je izvajano. "Predvsem ali je izvajano tako, da se lahko z njim izvaja politična represija in onemogoča svoboda govora."

Treba je presoditi, kdaj gre za grožnjo. Če nekdo pošlje nekomu pismo z metkom in besedilom: 'Pospravili te bomo', je to grožnja. Pri plakatih, na katerih piše 'smrt Janšizmu', pa gre za jasno nasprotovanje oblasti, kar pa ni grožnja. Ne samo besede, treba je poiskati njihov pomen.  proferor Miha Šepec

Dr. Miha Šepec s katedre za kazensko pravo na mariborski Pravni fakulteti na drugi strani ocenjuje, da gre v tem primeru za minimalno spremembo zakona. "To samo pomeni, da nekdo, ki je grozil predstavniku države in grožnja, ki je kaznivo dejanje, bosta policija in državno tožilstvo to preganjala sama od sebe. Tistemu, ki je bil žrtev kaznivega dejanja, ni treba dati pobude za ta pregon in to velja za vsa težja, hujša kazniva dejanja. Nikoli ne potrebujemo odobritve žrtve, da potrdi kazenski pregon, po navadi so ti predlogi samo za milejša kazniva dejanja ali kazniva dejanja znotraj družine, na primer, ko gre za nasilje."

Pomembno pa je, opozarja, razlikovati med grožnjami in kritikami. "Če je nekdo na oblasti, imamo na eni strani absolutno pravico, da ga kritiziramo, se ne strinjamo z njim, smo agresivni ali napadalni pri kritiki … vse to je dopuščeno, mora biti. Grožnja pa pomeni, da nekomu začnemo groziti s fizičnim nasiljem, mu strežemo po življenju in njegovi telesni intergiteti. To pa ni več pravno zaščiteno. Ko se nekdo spušča v grožnje, ga pravo ne varuje in ni nobene potrebe, da bi ga varovalo. In če bo država zdaj sama od sebe preganjala te grožnje, ni s tem nič narobe. Tudi marsikatera druga država ima tako urejeno."

Kaj vse prinaša novela kazenskega zakonika?

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej je včeraj pojasnil, da spremembe v kazenskem zakoniku posegajo na številna področja, saj je bil osnovni razlog za njihovo pripravo prenos številnih določb direktiv EU in konvencij. Spremembe se nanašajo na področja zatiranja terorizma, trgovine s človeškimi organi, ponarejanja zdravil in uničevanja kulturne dediščine, določajo pa tudi novo kaznivo dejanje prisilnega izginotja v okviru kaznivega dejanja ugrabitve. Pri omenjeni sporni določbi je spomnil, da sta takšne spremembe ministrstvu predlagala odbora za pravosodje in za notranje zadeve na skupni seji februarja letos, ko so poslanci razpravljali o stopnjevanju sovražnosti ter napadih na posameznike in organizacije. 

Medtem ko v vseh poslanskih skupinah obsojajo pojave žaljivega in sovražnega diskurza, pa so bila mnenja poslancev o spremembi na področju pregona osumljencev kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države deljena. 

Spremembe so podprli v SDS, saj menijo, da gre za odziv na povečano širjenje nestrpnosti, sovražnosti in groženj,"za katere lahko rečemo, da so značilne za sredine in petkove proteste, vse pogosteje pa smo jim priča tudi na socialnih omrežjih", je dejal Jure Ferjan. Kot je poudaril, groženj ne moremo enačiti s kritiko dela oblasti ali politike, ampak gre za kaznivo dejanje.

Tudi v NSi podpirajo to rešitev, saj je po besedah Blaža Pavlina glede na posebno javno izpostavljenost najvišjih predstavnikov države ter vse večjo nestrpnost in skrajnost v družbi potrebna. 

Da so spremembe ustrezen odziv na trenutno družbeno situacijo, menijo tudi v SMC. "Nekje je vendarle treba postaviti mejo in kot družba obsoditi tovrstna zavržna dejanja, ne glede na to, proti komu so uperjena," je poudaril Dušan Verbič.

Glasove za omenjene spremembe so prispevali tudi poslanci Desusa in SNS. "Nihče si ne želi prejeti kuverte z nabojem, narisanih tarč na obrazih naših najbližjih. Mogoče bo to določilo v kazenskem zakoniku pripomoglo k umirjanju takšnega stanja," je dejal Desusov Ivan Hršak

Tudi v SNS po besedah Janija Ivanuše pozdravljajo novo ureditev, saj bo po njihovem mnenju tovrstni način ustavil "marsikaterega protestnika, jeznega državljana ali 'antivse' državljana pri pošiljanju nabojev in grozilnih pisem, idejah o pohodih z motorno žago ter spodbujanju sovraštva in smrti".

Petkovi protesti, 8. oktober 2021-2
Petkovi protesti, 8. oktober 2021-2 FOTO: Luka Kotnik

V delu opozicije pa so takšnim spremembam ostro nasprotovali. Prav poslanka LMŠ Zabretova, ki je glasovala za, je novelo ocenila za nesprejemljivo zaradi dveh naknadnih “podtaknjencev”, ki v družbo vnaša delitev na prvo- in drugorazredne državljane, kjer so prvi pred zakonom bolj zaščiteni kot drugi. 

Meira Hot (SD) je opozorila, da je rešitev, ko se grožnja preganja po uradni dolžnosti le za varovane osebe, ustavno sporna in krši načela enakosti pred zakonom.

Po mnenju poslanke Levice Nataše Sukič pa lahko tovrstno "zakonodajno zategovanje" služi le enemu namenu: "strahovladi ter discipliniranju državljank in državljanov, kar bo nevarno ogrozilo svobodo kritike in javne besede ter s tem temelje demokracije".

V SAB po navedbah Maše Kociper zavračajo vse oblike sovraštva in sovražnega govora, vendar ne pristajajo na modus operandi vlade, ki zakone spreminja brez javne razprave in "praktično v vsak predlog zakona vključi nekega podtaknjenca"

Novele niso podprli niti nepovezani poslanci, ker jo je minister po besedah Janje Sluga "zastrupil oziroma vanjo vrinil zastrupljene sadeže".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez krstnik1
20. 11. 2021 09.15
+1
Vsaka grožnja bi morala biti preganjana po uradni dolžnosti, predvsem kadar predstavnik ljudstva (beri poslanec ali član vlade) grozi ljudem, kazen pa sorazmerna velikostii množice, ki ji je grozil. Čimprej na referendum, ker đanez bo govorenje o volitvah predstavil kot krožnjo njemu osebno, potem pa adijo volitve.
ValterUdovernik
19. 11. 2021 21.41
-1
Ni prav, da Slovenci o politikih grdo govorite. Premalo ste hvaležni.
zdrava.pamet
19. 11. 2021 21.37
+2
Torej vi ste za žaljenje in grožnje. So vam povedali da to ni kritika temveč nasilje? Zapravili ste priložnost, da bi vsi odgovarjali za grožnje, zdaj bo to veljalo samo za funkcionarje...kaki butalci res.
Betuul
19. 11. 2021 21.21
+2
Pišejo sebi v prid , pol bodo pa zbrisal! Oziroma kazenski pregon ne zastara po nobenem uzancu
MladInPerspektiven
19. 11. 2021 20.29
+4
Mi res visi ta zakon bolj sem v skrbeh, ker že sedaj vsi tisti, ki so plačani in bi, če opazijo neke nepravilnosti, ki se lahko preganjajo po uradni dolžnosti, obračajo glavo stan. Prepustijo ga naj sam preda tožbo in vzame odvetnika, za katera nima finančnih sredstev. In vse skupaj propade. Tako, da v vseh položajih bo v težavah mali človek. Ja lepi moji podrepniki vi boste kratko potegnili.
robespierre16
19. 11. 2021 20.27
+5
Čakam naslednji potres.....gospod poslanec Horvat.....hahaha...
Minimoj
19. 11. 2021 20.16
+8
To se pravi narod ne sme groziti vlada lahko.
Netajkun
19. 11. 2021 20.13
-3
He he he , saj se z leve kar naprej vlagajo tožbe . . . za izrečene ( ali napisane ) besede . V levo smer so to žalitve , v desno pa zgolj " dobronamerne " kritike . Bučkoti .
marker1
19. 11. 2021 21.36
-3
asdfghjklqwertz
19. 11. 2021 20.06
+1
Me zanima kako radodaren bo zdaj ProPlus, ko bodo policaji zahtevali IPje in ostale podatke o uporabnikih tega portala. Ker ProPlus je zelo radodaren pri policiji o deljenju naših podatkov, zato pa je pogoj telefonska številka, da te na podlagi tega prej najdejo. Zdaj, če bomo rekli, da je janša mafijec, lopov, manipulant, psiho itd, bodo jutri mi že trkali na vrata policaji. Če ne mi bodo pa prej komentar izbrisali.
Kdorkoli Kakorkoli
19. 11. 2021 20.02
+6
Pa naj bodo grožnje nosilcem oblasti kaznive. Narobe je to, da so politični in drugi nosilci oblasti pri tem najhujši, a tako rekoč nedotakljivi. Zato bi veljalo kazni za ista kazniva dejanja, ko jih stori politik ali kako drugo javno gobezdalo, vsaj potrojiti. Hkrati pa izključiti pravico do imunitete za tiste, ki so v takih primerih povrhu zaščiteni pred kazenskim pregonom. To bi bila pravična kaznivalna politika.
asdfghjklqwertz
19. 11. 2021 20.01
+6
Ne morem verjeti, da so to sprejeli ... zdaj bo janša vsako svojo kritiko, ki je ne bo prenesel, označil za grožnjo. In ima prav. Namesto, da bi šli proti naslednjemu stoletju, gremo nazaj proti prejšnjemu stoletju ...
hickel
19. 11. 2021 19.56
+11
Bo pa zanimivo pogledat noro24tv in oddajo "kdo vam laže" in poslušat nebluze voditelja, če bo še žalil vsepovprek.
MladInPerspektiven
19. 11. 2021 20.31
+5
On bo lahko, bodo že našli pravno luknjo za njega.
gogi911
19. 11. 2021 19.39
+7
Zgodovina se ponavlja.
vicente
19. 11. 2021 19.33
+5
to je dobro ker pred 50 leti je policija dovmevnega lopova takoj pospravila ocitno se gospodje na ablasti ne zavedajo kaj so sprejeli oz da ima vsaka palica 2 (z besedo dva Konca)
nikita50
19. 11. 2021 19.27
+9
Smo ena od najbolj varnih držav na svetu in ne vem zakaj uvajamo take zakone, ki ščitijo politike. Če se je zgodil kakšen incident nad kakšnim politikom še ne pomeni, da se mora določen zakon iz KZ spremeniti v njihovo prid. V kolikor si prav razlagam, če meni navadnem občanu kdo grozi ni uradno pregonljivo kaznivo dejanje, če pa kdo politikom grozi pa je uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Vse skupaj pomeni, da sem drugorazreden, oziroma ne smem politika grdo pogledati pa sem že ovaden. O demokracija kam si odšla.
Petur
19. 11. 2021 19.18
+12
obrazi ki bodo ostali v sramoto slovenstvu.
jazbec44
19. 11. 2021 19.15
+10
Člani SDS bodo imeli tudi pravico prve noči.
urtika
19. 11. 2021 19.10
+9
Kriminalana združba sđs sebi piše zakone kateri bodo veljali do volitev potem jih pa po njihovih zakonih zapret.
Petur
19. 11. 2021 19.37
+5
hudo bo,se bojim,preden bodo oni volitve dopustili.najmanj kar bodo s podrejeno policijo naredili ,bodo priprtja politicnih nasprotnikov kot konkurentov!
Strugy
19. 11. 2021 18.58
-3
Jah nic sedaj pa od besed k dejanjem.
jaseveda
19. 11. 2021 18.55
+1
Saj na tem portalu že sami izbrišete najmanjšo kritiko levih
nalijmo si čistega vina
19. 11. 2021 19.39
+3
Aleš Hojs in Franc Kangler menda vesta kaj delata . S nasveti sta pa vedno pri roki Franc Breznik in pa legenda Žan Mahnič .