Slovenija

Strokovnjaki o podražitvah: 'EU naj ukrepa in uravna ta nesmotrna nihanja'

Ljubljana / Bruselj , 13. 10. 2021 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, 24UR ZVEČER
Komentarji
103

Evropska komisija je razgrnila nabor ukrepov za spoprijemanje z visokimi cenami energije. Članice naj bi s kratkoročnimi ukrepi zavarovale še zlasti najranljivejše potrošnike in mala podjetja, na primer s finančno pomočjo ali zamikom plačila računa, srednjeročni ukrepi na ravni EU pa naj bi zagotovili odpornejši evropski energetski trg. Medtem tudi slovenski strokovnjak Peter Novak EU poziva k ukrepanju in opozarja, "da je polovica teh cen povzročena s špekulacijo".

Številni Evropejci se soočajo z najvišjimi računi za elektriko v minulem desetletju, zato je takojšnja prednostna naloga zavarovati potrošnike, je izziv ponazorila evropska komisarka za energijo Kadri Simson, ki je v Bruslju predstavila nabor rešitev. Kratkoročni ukrepi so v rokah članic. Okoli 20 jih že ukrepa ali ukrepe načrtuje. Simsonova je povedala, da jih je o konkretnih ukrepih doslej obvestilo šest članic. Vse članice pozivajo, naj bodo ukrepi začasni in ciljni ter v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh, torej naj ne izkrivljajo trga.

Komisija v naboru kratkoročnih ukrepov predlaga finančno pomoč najranljivejšim potrošnikom, in sicer članice poziva, naj za to uporabijo dodatnih 10,8 milijarde evrov prihodka v prvih devetih mesecih tega leta glede na enako obdobje v letu prej, ki so ga prejele v okviru sheme za trgovanje z izpusti ETS. Med konkretnimi možnostmi navaja vavčerje ali delna plačila računa, začasen zamik plačila računa, ciljno zmanjšanje davčne stopnje in varovala proti izključitvi iz omrežja, za podjetja pa državne pomoči.

Med srednjeročnimi ukrepi na ravni EU pa komisija izpostavlja krepitev naložb v obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost ter zmogljivosti za shranjevanje plina. Trenutne zaloge plina v EU trenutno zadostujejo za 20 odstotkov letne porabe plina. Agencijo za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani je komisija v okviru svežnja pozvala k pripravi študije o koristih in slabostih obstoječega trga elektrike in k priporočilom za ukrepanje.

Predlaga tudi premislek o prenovi zakonodaje o varnosti oskrbe z energijo za zagotovitev boljšega delovanja sistema shranjevanja plina v Evropi in preučitev morebitnih koristi prostovoljnega skupnega naročanja plina.

Cene energije so se septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka

Strma rast cen energije meče senco na okrevanje evropskega gospodarstva, ki se izvija iz primeža pandemije covida-19. Cene energije so se po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata septembra na letni ravni povečale za 17,4 odstotka. V komisiji izpostavljajo, da je rast cen energije povezana predvsem z rastjo globalnega povpraševanja po sprostitvi primeža pandemije, zlasti v Aziji, in manjše ponudbe, ki se še prilagaja na povečano povpraševanje, ter z vremenom, manj pa z evropskimi politikami za zmanjšanje izpustov.

V Bruslju jih torej skrbi zlasti socialni vidik trenutnega položaja. Bojijo se, da bodo visoke cene energije revne družine pahnile v energetsko revščino in sprožile ljudski upor proti evropskim zelenim ciljem. Odpira tudi občutljivo politično vprašanje odvisnosti od ruskega plina. Po razkolu unije na vzhod in zahod ob spoprijemanju z migracijskimi izzivi je zeleni prehod gospodarstva in družbe sedaj tudi naslednji velik izziv, ki unijo ostro deli na dva tabora, saj je izhodiščni položaj vzhodnih in zahodnih članic bistveno drugačen.

V evropski organizaciji za zaščito potrošnikov Beuc so nabor ukrepov označili za ambiciozen in članice unije pozvali, naj predlagane rešitve čim prej uporabijo. Opozorili so, da visoke cene energije še dodatno bremenijo gospodinjstva, ki jim je že pandemija covida-19 povzročila velike finančne težave, in da deset odstotkov Evropejcev že živi v energetski revščini.

Današnji nabor ukrepov je pravno nezavezujoče sporočilo. Nadaljevanje se pričakuje v novem energetskem svežnju, načrtovanem za december. O tem vprašanju bodo na rednem jesenskem zasedanju prihodnji teden razpravljali voditelji članic EU.

Strokovnjaki glede podražitev: 'EU naj ukrepa in uravna ta nesmotrna nihanja'
Strokovnjaki glede podražitev: 'EU naj ukrepa in uravna ta nesmotrna nihanja' FOTO: Shutterstock

V Sloveniji je bil Petrol prvi, ki je napovedal, da bo 1. decembra občutno zvišal cene elektrike in zemeljskega plina. Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila za 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov. Plin se bo podražil za 12 odstotkov. Med razlogi za nastalo situacijo izpostavljajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Medtem nekateri dobavitelji dviga cen ne načrtujejo, drugi bodo cene zvišali po novem letu. Višanje cen pa je po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška velik problem za gospodarstvo celotne EU, ne le za slovensko. Napovedal je rešitve.

'Ocenjujem, da se bo nafta do konca aprila pocenila'

Peter Novak, energetski strokovnjak, je v oddaji 24 UR ZVEČER pojasnil, da "brez dvoma bodo podražitve, vendar bodo v manjši meri, kot se trenutno nakazuje". "Namreč ne smete pozabiti, da je v ceni elektrike cena kilovata ure samo 30 do 35 odstotkov. Vse ostalo so dajatve, ki jih je na kilovatno uro naložila država in če bo ta pametno ravnala, bomo lahko imeli cene približno enake ali za spoznanje višje. Enako velja za bencin in nafto, kjer so davki več kot 60-odstotni." Pametno ravnanje države je Novak navezal na zmanjšanje dajatve, "ki jih država vzame iz proračuna s področja energetike in ta manjkajoči denar zasluži z obdavčenjem luksuznih predmetov". 

 "Problem, ki se je pojavil ne samo v Sloveniji, ampak tudi v svetu, na področju energetike je rezultat štiri desetletij dolgega liberalizma, ki so ga uvedli na trgu elektrike, plina in nafte. Rezultat tega je, da velike korporacije ne skrbijo več za potrošnika, ampak predvsem skrbijo za svoj dobiček. In seveda, ko je možnost, da kaj zaslužijo prodajo večim po višji ceni, ne vlagajo v infrastrukturo."

Peter Novak
Peter Novak FOTO: POP TV

Novak je dodal, da trenutni trendi kažejo, da se kurilno olje bistveno ne draži, dražita se dizel in bencin, pa tudi plin. "Težave s plinom so v Evropi predvsem te, da imamo skladišča skoraj prazna. Do konca oktobra bomo naša skladišča napolnili do približno 87 odstotkov. To pa je daleč od tistega, da bi imeli za hudo zimo dovolj zaloge." 

Kako dolgo bo prehodno obdobje dražjih energentov, nafte, bencina, elektrike? Novak ocenjuje, da se bo do konca aprila nafta pocenila od "sedanjih 83 na približno 60 morda 65, do 70 evrov za sodček". Za plin pa je težko reči, ker je to odvisno od pogona druge cevi severnega toka, od transporta plina preko Ukrajine in seveda transporta plina preko turškega plinovoda. To so vse zadeve, ki so še v oblakih. 

Zanimivo je to, da je goriva dovolj, je dodal Novak. "Savdska Arabija ne želi povečati proizvodnje, pa čeprav bi jo lahko. Ker je snovi dovolj in kadar je surovin dovolj, cene ne morejo biti neskončno visoke. Polovica teh cen je povzročena s špekulacijo. Zato mislim, da je zadnji trenutek da Evropska unija, se pravi Evropski svet, ustrezno ukrepa in uravna ta nesmotrna nihanja."

Koliko pa se bodo te višje cene elektrike, nafte in bencina odražale tudi na končne cene hrane in drugih dobrin, se bo tudi to dražilo za veliko odstotkov? Novak je odgovoril, da bo hrana, ki jo uvažamo, seveda dražja, ker bo transport dražji. "Hrana, ki smo jo pridelali doma na zalogo, je sedaj že v ozimnici in ta ne more več povečati svoje cene, ker so odkupne cene znane. Torej mi lahko z domačo hrano preživimo o konca zime."

Dodal je še, da to, kar se sedaj dogaja, je odraz, kako pomembno je, "da smo energijsko neodvisni". "Ker imamo 400-krat več sonca, ker imamo veliko voda, ker imamo tudi veter in ker imamo gozdove, se pravi biomaso, si lahko pridelamo z znanimi domačimi tehnologijami dovolj elektrike, da nam ni potrebna nova jedrska elektrarna. Ker če jo bomo kupili, bomo 100-odstotno dolžni tistemu, ki nam jo bo dobavil, tako elektrarno kot tudi gorivo." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
13. 10. 2021 19.41
+1
Kakor zrak in voda, sta tudi plin in nafta produkta narave. Za samo proizvodnjo produkta, ni potrebno vložiti nobenega dela. Za črpanje pa potrebuješ opremo in ljudi ki s to opremo delajo. Cena za nafto in plin je torej sestavljena iz cene potrebne opreme in iz cene vloženega dela, ter iz cene transporta, kar pa predstavlja po mojem mnenju (laičnem), manjši del cene. Da so cene tako visoke, pa je predvsem kriv visoki kapital, ki v spregi s pokvarjeno politiko, (torej posredniki), kreira cene na trgu. Povečane cene energentov bodo posledično povečale cene hrane in ostalih dobrin in če se bo to nadaljevalo, bomo zelo hitro v spirali, iz katere ne bo izhoda. Revščina se bo še bolj povečala in ko bo dosegla tisto kritično mejo, ko bodo ljudje zaradi brezizhodnosti ponoreli, bo tu kaos. Na to pa elita že nekaj časa nestrpno čaka!
Marjan h.1966
13. 10. 2021 16.29
+2
Kaj se bo pa EU dogovorila? Ne morejo se dogovoriti niti glede preprostega premika ure.Ne morejo se dogovoriti glede Schengeskih mej itd Drugo leto poteče tudi brezplačno mobilno gostovanje.
kapljač1
13. 10. 2021 12.38
+2
Ukrepati bi morali Slovenci , sej pa koalicija JJ a meče denar skozi okno odkar je prevzela vlado . Kaj s
kapljač1
13. 10. 2021 12.39
+2
Čakati na Bruselj je neumnost enkrat več
ElChe
13. 10. 2021 12.01
+7
Kaj bo ena EU ukrepala če se ne znajo niti zmenit ali bomo še prestavljali uro ali ne.Ta EU je eno leglo dobro plačanih nesposobnežov in nič drugega.
FaTa Albanka
13. 10. 2021 13.01
+2
Res je , Eu je geopolitično , vojasko truplo , Rusi , Kitajci , Zda se ji ze norca delajo zdaj ze tudi drzave Tretjega sveta , nesposobna resevanja notranjih problemov itd... Tak da energetika je prevelik zalogaj da bi ga ta bruseljska lbgt tvorba bla sposobna resit
AntiMarksist
13. 10. 2021 11.57
+5
Evo, racuni za nezasluzene evrcke, ki so padali na racune, medtem ko so ljudje doma bili "v karanteni"..
plotter123
13. 10. 2021 11.49
+3
SDS kavč in TWITER gospodarski strokovnjaki. Kam je že pobegnil uni argentinec Aljende ki je naredil hiperinflacijo s pomočjo naših povojnih belogardističnih velestrokovnjakov ??? A 2 m globje. To JIH čaka tele naše VELENEUME in njihove korona dodatke.
User1538643
13. 10. 2021 11.41
+3
Problem je globalen, a EU je del te globalnosti. Ta načrt hitro lahko spodleti. Kaj pravijo na WEFu?
User1538643
13. 10. 2021 11.38
+1
Morajo doseči padec in odstavitev sedanjega establišmenta na oblasti, globalno in lokalno, da lahko NWO izpelje Velikansko Ponastavitev, in premika, oziroma uklanja meje, po svojih načrtih.
LevLandau
13. 10. 2021 11.31
+4
"... ter z vremenom, manj pa z evropskimi politikami za zmanjšanje izpustov." Phahahahaha, zdaj je vreme krivo ... hahahahah, ravno kontra ... VSE je povezano z Evropskimi politikami, ČISTO VSE ! Spet zavajajo narod in se zgovarjajo na pandemijo in ne vem kaj še ... Sami pa kradejo u največji možni meri. Na konc bo tole ubogo formacijo od EU rešila Rusija, ki igra fer, medtem ko so EU ritolizniki na čisto drugi strani in škodijo EU gospodarstvu. Veliki dasoti skrbijo za svoje ritice. Dokler bomo v eU kot služabniki Amerike, bo vedno ko Amerika zakiha, EU zakašlja. Škoda da so taki liderski troti na vrhu EU. Še premal je protestov. Vse je hinavsko in zlagano od enega do drugega EU liderja. Mi slovencli smo pa eni navadne lizike... bi se moral separatno pogovarjat z Rusi in odj -ebat to EU nekam na gnojnico, ker samo manipulirajo trg. Svinje...
plotter123
13. 10. 2021 11.49
+2
User1538643
13. 10. 2021 11.30
+7
Za globalno tovorno prometno verigo, ki je pred zlomom, ter posledično divjanje cen, krivijo pomanjkanje čipov, velikanske prometne zadušitve luk in pomanjkanje voznikov tovornjakov. Od tega je pomanjkanje čipov umetna tvorba. Pomanjkanje voznikov tudi ni brez človeške pomoči. Prisotni so torej, trije faktorji. Kjer so prisotni trije faktorji, je katastrofa skoraj da zagotovljena.
Zlatanac7
13. 10. 2021 11.27
+3
treba je placat za corono
zoran pušenjak
13. 10. 2021 11.20
+5
Vedno bolj prihaja do izraza nesposobnost poslancev v Evropskem parlamentu, skupaj z komisarji. Samo dober zaslužek in to je to.
slo_veter
13. 10. 2021 11.26
+7
@Zoran ne vem kakšno so tvoje življenske izkušnje .. a DANES je EU dejansko Jugoslavija 1980 ali povojna USSR .. komisarji so razdeljeni po ključu, ne glede ali obvladajo področje ali ne . Smo imeli primer Bratovškove .. totalna butara (tudi narisat ne zna dalnovoda) ki naj bi vodila resor energetike. Potem si predstavljaš kako je to poden od kompetence. In ti ljudje porivajo direktive kako naj se 750 miljonov ljudi obnaša. :)
slo_veter
13. 10. 2021 11.18
+6
kolk nas to imajo za ene kreetene .. naravnost človečke baterijske reje. V zadnjih dveh letih so NAPUMPAL denarno maso skoraj x2 in sedaj nam ISTI .. prodajajo recepte, da naj manj zapravljamo (obračamo denar) da naj države zamrznejo cene .. (to je vedno NAJSLABŠI ukrep od vse možnih, čisti komunizem), dajo subvencije, kar je isto to štancanje dnarja, kar je privedlo do zloma. Noro .. JJ in EU kompanija je na € koki .. Narod .. če imate prihranke to bo šlo, k vragu, to je res konc s tem, kupte si dokler še lahko, poplačajte kredite vsaj delnu kupte kripto, Au, Srebro , slike .. vse kar drži vrednost, kar bo n TRR bo manj vredno od toaletnega papirja. Kar mi je pa najbolj fajn .. tud Hrvatje gredo v Euro zono :) priceless.
evilgirl
13. 10. 2021 12.20
+2
Slo_veter, Hrvaška nima izbire, ali bo ali ne bo šla, mora. Ker mi smo bili še ta zadnja skupina, ki se je lahko svobodno odločala o prevzemu eura. Vse države, ki so se pridružile kasneje, je pogoj vstopa bil, da morajo prevzeti euro valuto.
User1538643
13. 10. 2021 11.16
+3
Če trga ne storijo, ali spodleti na EU ravni, bodo cene šele podivjale. V slednjem primeru bo tole lahko zadnji boj EU.
User1538643
13. 10. 2021 11.16
+2
HŽV
13. 10. 2021 10.57
+4
Boli njih ona stvar za nas navadne smrtnike...
UNLETMLE
13. 10. 2021 10.55
+4
Zanimivo pri vsem tem je, da do danes še ni bilo nobene mape na mizi glede vetrnic na krasu, sončne elektrarne.... Čakamo ptičarje, da dajo žegen, medtem ko na južni hrvaški postavljajo vetrne elektrarne kot domine. Nobene pameti nobenega izkoristka. Subvencij za el sončne elektrarne. Geotermalna energija, jo pa tako ali tako ne poznamo. LP Ostanimo zdravi
jazpatipažidanamarela
13. 10. 2021 11.07
+2
Geotermalna energija pomeni velik poseg v naravo tako kot za energijo hidroelektrarn. Sončne in vetrne elektrarne pomenijo na tisoče teh elementov in na tisoče odpadkov.
UNLETMLE
13. 10. 2021 11.15
+3
Že že, toda kaj bomo postavljali še 3 nuklearke ? In plačevali CO2 emisije. Treba bo delat na tem, dela pa nihče! Ne levi ne desni, samo ptičarji. Nažalost LP
plotter123
13. 10. 2021 11.51
+4
najprej je treba prepovedati rudarjenje bitkojnov pa bo dovolj energije
UNLETMLE
13. 10. 2021 12.01
+1
Se strinjam ampak glede na trend proti eliktrifikaciji bo potrebno delat tudi v tej smeri.
borut321
13. 10. 2021 10.50
+4
Sej EU je že ukrepala (tiskala dnar brez kritja), to je pač posledica, kar se zdej dogaja.
Prihaja
13. 10. 2021 10.36
+2
Klavs švab v svoji knjigi razkriva plan elit da nameravajo do leta 2050 iztrebiti najmanj štiri milijarde ljudi, začenši z belci. Glede na to da tip še ni na psihiatriji, ostale elite so pa še vedno za volanom, bi rekel da je to šele začetek in ne "začasno".
borut321
13. 10. 2021 10.49
+1
Na kateri strani knjige to piše, bom prebral.
Prihaja
13. 10. 2021 11.12
+1
Se opravičujem, padel sem na sliko teksta kateri je bil pripisan vrlemu Klavsu Švabu. Sicer pa je odlomek iz znanstvenofantastične knjige avtorja Johna Colemana - Conspirators’ Hierarchy: The Story of the Committee of 300. Evo, spet lahko začnemo zaupati elitam 🥳
vomo
13. 10. 2021 10.33
+3
Bilo bi za razmisliti, dokler je večina podjetij še v državni lasti, da v njih postanejo z računom solastniki tudi njihovi uporabniki, da so seznanjeni z dobičkom , vsemi stroški...in da so ti mesečno transparentno prikazani na enostaven način in koliko ima poimensko sam vrh mesečno plačilo...in jasno v pogled poslovanja vseh s katerimi to skupno podjetje sodeluje. Kje ste komunisti-levica, problemov je veliko a vaš edini problem je pogled s kratkim dometom in to je ena oseba...Državno zdravstvo bi tudi moralo biti skupna lastnina, ne pa da ima narod občutek, da je narejeno samo zaradi ene velike kraje. ker se tam lahko krade na veliko in legalno.
Thor78
13. 10. 2021 10.26
+6
Super, še plače 30% gor pa je.