Slovenija

Strokovnjaki opozarjajo: Že kratek zasuk volana prevrne tovornjak

Ljubljana, 14. 11. 2019 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anamarija Krese
Komentarji
259

Nesreča na ljubljanski obvoznici, v kateri je umrl voznik tovornjaka, bi se lahko končala še bolj tragično. Če bi bila cisterna polna, bi lahko eksplodirala, prav tako bi lahko tovornjak padel na cesto pod viaduktom, posnetek nadzorne kamere pa kaže, kako malo je treba, da tako velika gmota izgubi nadzor. Kratek zasuk volana pri tovornjaku v večini primerov vozilo prevrne, pravijo strokovnjaki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Usoden že majhen zasuk volana
    02:40
    Iz 24UR: Usoden že majhen zasuk volana
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako se je zgodila nesreča?
    03:02
    Iz 24UR ZVEČER: Kako se je zgodila nesreča?
  • Prometna nesreča na južni ljubljanski obvoznici
    00:20
    Prometna nesreča na južni ljubljanski obvoznici

Le nekaj sekund je bilo potrebnih, da se je na razcepu Malence odvila takšna tragedija, s prizori, ki smo jih vajeni s filmskih platen. A realnost tovornih vozil je lahko taka. Še posebej ko gre za situacije, ki zahtevajo hiter odziv, vrtenje volana pa je takrat prvi voznikov vzgib.

Nesreča opomin voznikom, da vožnjo prilagodijo vremenskim razmeram

"Pri tovornih vozilih bi morali vse stvari reševat najprej z zavoro, šele potem z volanom, kajti tisto kar je poglavitno je hitrost v povezavi s težiščem avtomobila, ta kombinacija sil pa privede do tega, da se vozilo pri malo višji hitrosti in dobrem oprijemu prevrne, ne bo pa nikoli zdrselo," pojasnjuje Danijel Granda, inštruktor pri AMZS.

Posnetek Darsove nadzorne kamere je pokazala, kako malo je treba, da tako velika gmota izgubi nadzor.
Posnetek Darsove nadzorne kamere je pokazala, kako malo je treba, da tako velika gmota izgubi nadzor. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj vse je botrovalo temu, da je več tonski tovornjak kot za šalo zavrtelo čez zaščitno ograjo, medtem, ko je vanj zaneslo v primerjavi z njim lahko osebno vozilo, bo seveda pokazala uradna policijska preiskava, je pa včerajšnja nesreča opomin vsem voznikom, da vožnjo prilagajajo vremenskim razmeram in spoštujejo drug drugega.

"Največji problem je, da se povečini vozniki osebnih vozil želijo v promet vključiti ravno pred tovornim vozilom, ker tovorno vozilo ima velikokrat večjo varnostno razdaljo, nihče pa ne pomisli, kaj to vozilo prevaža," še dodaja Granda.

Tovornjak nima bistveno daljše zavorne poti, le vozniki neradi zavirajo

Zmotno je namreč mišljenje, da imajo tovornjaki bistveno daljšo zavorno pot, resnica je, da njihovi vozniki neradi zavirajo. "Morda prevaža nek tovor, ki ga je praktično nemogoče 100-odstotno zavarovati in zato pušča večjo varnostno razdaljo, da bi se izognil hitrim zaviranjem, med katerim bi se lahko ta tovor odvezal, prerezal in tega voznika v kabini tovornjaka zmečkal," pravijo na AMZS.

Kratek zasuk volana pri tovornjaku v večini primerov vozilo prevrne, pravijo strokovnjaki.
Kratek zasuk volana pri tovornjaku v večini primerov vozilo prevrne, pravijo strokovnjaki. FOTO: Shutterstock

Velikokrat se tudi zgodi, da voznik tovornjaka, mimo vozečega vozila ne vidi. Na AMZS dodajajo: "Mrtvi kot je problematičen, seveda ta druga stvar, ki je zelo problematična, pa so dolge relacije. Vozniki počnejo marsikaj, včasih se komu drema, itd."

Prihajajo dnevi, ko zna vožnja do delovnega mesta trajati dlje. Vzemite to v obzir, ker ko se mudi, so lahko tudi neočiščene šipe in spolzko cestišče smrtna kombinacija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ve?nost
16. 11. 2019 10.06
+3
O višjih ograjah zaradi večje varnosti pred nesrečami kot je ta ni bilo niti besede.
DEEP
16. 11. 2019 10.03
+3
Strokovnjaki za varnost bi pri postavljanjo varnosne ograje mogli predvideti in takšen scenarij !?Na takeh stvari se špara ,žalosno!!
camaro.ccc
16. 11. 2019 08.30
-2
Na nesrečo tovornjakarja je vozil cisterno, cisterna im visoko težišče, morda ga navadna prikolica s cerado ne bi potegnila s ceste..
Glodalec
15. 11. 2019 11.13
+2
svetice, oglej si še prispevek iz 24ur zvečer, granulat se vidi že na robu mostu in pod določenimi koti na tleh, ga izgleda precej. Darsov "strokovnjak" pa pojasni, da ne razumemo nič, ker se je vse kar je pomembno zgodilo preden sta vozili prišli pred kamero. Vse kar jaz vidim je, da sta tovornjak in prikolica ko prideta v kader poravnana, po trku, ki ga vidimo, pa se med njima ustvari kot, ki ne more biti posledica sukanja volana v desno. Zdi se da kot da tako gnana kot obračalna os zdrsneta skupaj proti ograji. Kje strokovnjak vidi oster kot je spet drugo prašanje. Dopuščam pa možnost da je ta navidezni zdrs posledica delovanja polnega silosa, ki ga je že prej drsel v nasprotni smeri, samo tega se iz kamere res ne vidi. Tovornjak pride v kader po voznem pasu.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 12.21
+7
Glodalec.......ne silos je bil prazen. To kar ostane je pac, ker ne mores izprazniti 100%, pa se zraven ima vedro, da pri praznjenje pada v vedro in to ponavadi pelje nazaj, ker pri praznjenju tega nimas kam dati, ker vse gre po ceveh. Tudi pri polnjenju gre kaj mino, ker se polni z vrha in pol to ostane v raznih skatlah za cevi in podobno...... Sedaj ko se ja pa prikolica obrnila, pa je vse to prislo ven............... Ce bi bil poln bi to z bagrom stran vozili, tega bi bilo ogromno. Vsaj 22ton...Ce bi bil poln bi za soferja bilo bolje, ker bi imel oprijem odzadik in trk se nebi toliko poznal...... Prazni slepar je najtezje peljati praznega sploh po snegu....... Pozimi te prehitevajo tisti, ki so polno nalozeni, ker imajo oprijem. Prazni pa se vozijo kot po jajcih....... Novinarji tudi malo po svojem napiseje, da se iz tega naredijo vecjo zgodbo........ Iz izkusenj ti povem, da ko sofer pride v situacijo trka gleda le, da je v smeri voznje. Tu je slo za ovinek v hrib in se nazven visi tako, da sofer sploh nic ni poskusal resevati dokler ni ze slo vse po svojem, pa se takrat ni mogel nic........ Volan je imel oprijem, tako da ce bi trcil v volan nebi blo nic hujsega. Trciti je moral prej v pogon ali v prikolico in je sila silosa sla po svoje, ker ima visoko tezisce. Sofer v kamionu ni mogel nic. Slepar ni osebno vozilo, da bi volan zmotal kontra. Slepara takrat pretere oziroma ga zapre in tega se vsak sofer izogiba. Pa se iz izkusenj ti povem, da v taksen klanec sofer gleda zelo malo nazaj v ogledalo ampak drzi svojo smer voznje, ker je to zahrbten ovinek, pa se iz kabine imas kar nekaj mrtvega kota tako, da dvomim, da je sofer sploh kaj videl kaj se je dogajalo......... Tudi, ko se kdo nerodno vkljucuje na avtocesto z sleperjem takrat gledas le, da drzis svojo smer voznje. To pomeni naravnost mimo avta, da onemu v avtu kaj odide v hlace, ker sofer ne more drugega. Ce je moznost gre na prehitevalni a tam ponavadi ni prostora ali pa je avto v mrtvem kotu pa ne upa, ker pol je kriv. Zavirati na polno lahko gre material po svoje ali nalet....... To je specifika predvsem sleparjev in ljudje tega ne razumejo in ne upostevajo teh specifik voznje zato pa je tako kot je
Glodalec
15. 11. 2019 12.41
+0
Ne vem zakaj in komu skoz isto nabijaš stvari, kjer ti nihče nič ne oporeka. Ovinek ne visi ven po tem kar se vidi na kameri. Če je že na mostu pustu toliko granulata ga mora biti precej notri ko je "prazen". Tudi pokadi se precej ko poči silos. Kam je pa trčila corsa se pa tudi dobro vidi. In takrat se smer potovanja tovornjaka bistveno spremeni. Vse tele čudne razlage "strokovnjakov" skupaj z napačno animacijo, ki jo verjetno niso na 24ur delali čisto na lastno pest mi porajajo naslednji scenarij. Tale 41 letnik je eden njihovih, "strokovnjaki" bodo probali zmanjšati njegovo krivdo, on ne bo tožil zaradi povsem neprimernega vozišča (spolzkega). Očitno pa eden, ki ima dostop do darsovih posnetkov ni dovolj njihov in jih hoče mal potunkat in spravi posnetek v medije, ter jih rahlo demantira. Dars ni še nikoli objavljal posnetkov nesreč s smrtnimi izidi, niti se mi ne zdi to primerno, pa naj si bo še tako poučno.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 15.09
+4
Glodalec......ta ovinek vlece nazven. Sem ga ogromnokrat prevozil.... V mokrem ne gre na polno, ce si prazen.... Tudi po trku se vidi, da je takoj ostal brez oprijema na pogonu in prikolici........ Ta je zmeraj vozil granulat in ker se ta naklada od zgoraj gre zmeraj malo mimo in se ta nabira vsepovsod. Podobno je ko nakladajo krmila in so pol po celi prikolici........ Lahko tudi sedaj, ko je veliko dezja in vlage se ga malo sprime in ne gre vse ven....... Ko se granulat pripelje na razklad se kamion stehta in ko je prazen ponovno in razlika je granulat, ki se placa.......... Ne po mojem je najvecja krivda v prenizki betonski ograji na viaduktu in zaradi tega je zgrmel v globino in se tu hoce marsikaj prekriti...... Tudi ta 24ur neprestano pise proti soferjem, zato tudi taksne prispevke delajo in iscejo temu primerne strokovnjake........... Mene najbolj skrbi to, da bo taksna visina betonske ograje ostala in se lahko ponovi. Dovolj je, da raznese volansko gumo
frigulefragule
15. 11. 2019 11.08
+0
Teli strokovnjaki so šolo kupili
METKA102
15. 11. 2019 09.48
+20
Kaj pa voznik corse? A zdaj se pa ne mudi več? In še vsi tisti, ki prehitevate v škarje, vsi tisti, ki se na AC prilepite na vozilo pred vami in vklapljate dolge luči in spravljate voznike pred seboj in ob sebi v smrtno nevarnost. Malo se zamislite nad sabo kaj počnete, res imate vi in ostali veliko srečo, da se vam še ni zgodilo kaj takega. Do kdaj še? Tu ni popravnega izpita.
srebrnibreg
15. 11. 2019 11.51
-1
Ne razumem zakaj bi se ti kdo prilepil na zadek, če se voziš po voznem pasu po levem prehitevalnem pa samo prehitevaš pa ne s kakšno stotko na uro. Zaspanci pa na levem prehitevalnem pasu nimajo kaj iskati.
METKA102
15. 11. 2019 13.15
+2
Kot kaže se bolj malo voziš po AC. Nekateri vozijo po AC 180 in več in brez skrbi, dobro vem kako se prehiteva in s kakšno hitrostjo.
Slovencek1
15. 11. 2019 14.35
+2
objestneži, egotriperji in njim podobni pa niti na voznem niti na prehitevalnem...sodijo edino pred pesti močne desnice
DrBe
15. 11. 2019 09.33
+10
Kvazi amzs strokovnjak me res zanima keko km je naredo šleperom da je tak pametn
kita1234
15. 11. 2019 09.31
-6
ne razumem, zakaj taki komentarji proti amzs strokovnjaku, ker je res realno in tocno razlozil stvar.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 09.44
+1
Kita....a res? Kot prvo sleper ni osebno vozilo in oprijem je imel le na volanu in na ostalih kolesih je bil brezb ko je prislo do trcenja
Primula1
15. 11. 2019 09.44
+0
Realno?! Posploševanje o ravnanju profesionalnih poklicnih voznikov o neuporabi zavor, o nepritrjevanju tovora...je zate realno in strokovno?! Si mogoče zaposlen na Amzs?
kita1234
15. 11. 2019 09.47
+3
glej, nisem zaposlen na amzs, ampak to kar je gospod povedal drzi kot pribito, vse kar je povedal, vsi soferji smo taki, vsi tako vozim, ce kdo trdi drugace ni sofer ali pa laze. in clovek ni govoril o tem konkretnem primeru ampak na splosno kaj se lahko zgodi z tov. vozilom, samo to vam razumet ni mogoce.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 10.06
+2
Kita1234........ti in amz strokovnjaki enostavno ne razumete, ker nikoli niste vozili kamiona z polno obremenitvijo ali praznega. Ze to sta 2 povsem razlicna svetova.... Ce bi bil madzar nalozen bi se povsem drugace koncalo. Veliko bolj srecno
kita1234
15. 11. 2019 10.13
+1
nekateri tvoji komentarji kazejo na to, da si ti tisti, ki je kamijon videl samo na sliki timocom platforme
Glodalec
15. 11. 2019 10.21
+4
Prispevek je o nesreči. Ne o driski Sanje Grohar. Nima kej na splošno govorit. Če bi šlo za sukanje volana, se tovornjak in prikolica ne bi prelomila tako kot sta se.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 10.27
+5
Glodalec.......... Prazen sleper ima tezavo, da na pogonu nima oprijema. Tudi prikolica ima minimalno. Le volan ima oprijem.... Z corso je odvzel oprijem na pogonu ( 2 os )b kar je pomenilo, da je sla prikolica po svoje in z volanom sofer ni mogel narediti nic... Le cudez bi lahko resil z volanom.... Enostavno je postal sofer potnik prikolice in zaradi prenizke ograje je sla vez, posledicno pa se vse ostalo...
Glodalec
15. 11. 2019 10.36
-2
Po podatkih spet ne vem katerih strokovnjakov je bil silos naložen, plastičen granulat, koliko ga je bilo je spet drugo vprašanje, popolnoma poln verjetno ni bil , ker bi več tega videli na tleh. V samem razparanem silosu se pa nekaj belega vidi.
Glodalec
15. 11. 2019 10.40
Nima kaj na splošno govorit, ker vrli novinarji to potem še v naslov prispevka spravijo, z isto logiko bi bil lahko potem naslov članka "Smrtonosen alkohol na naših cestah". Je res, ampak nima veze s to nesrečo o kateri govori prispevek.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 10.48
Glodalec....ne je bil prazen. Ostane pa malo tega granulata notri..... Ta je zmeraj vozil granulat iz Madzarskega Mola in se zmeraj vracal prazen nazaj......... Granulat pa je snov oziroma material za izdelavo plasticnih izdelkov
kita1234
15. 11. 2019 10.50
-4
glodalec, ne razumem kako lahko take pises, clanek je o tej nesreci in o obnasanju vozil tovornih in osebnih na nasih cestah. zato je tudi del clanka, ko amzs instruktor lepo pojasni obnasanje tovornega vozila v doloceni situaciji. ce se vam to vse skupaj zdi cudno, nenormalno, nerazumljivo, potem se ne pomeni, da to ni tema za v clanek.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 12.24
+2
kita1234.....ce ti gredo kamioni na zivce ne obracaj strari, ker so brez pomena...... Ti bi kot udelezenec v prometu moral upostevati specifike voznje tovornjakov in ker noces imas tezave ze z samim razmisljanjem
kita1234
15. 11. 2019 12.45
-2
ti ne znas brati, ne razumes prispevka in nimas pojma
Uporabnik458403
15. 11. 2019 14.07
Kita.....znam brati in razumeti prispevek, ko zelijo na taksen nacin nekoga oprati krivde oziroma mu zmanjsati posledice...
pikijakob
15. 11. 2019 09.24
Samo bluzite...strokovnjaki, pa kaj si nor, vzemite si štrike pa na drevo....jojjojjoj
s5ddy
15. 11. 2019 09.21
+7
To, da se je za večino novinarjev treba vprašati, kako so končali osnovno šolo glede na znanje slovenščine je že dolgo znano. Sedaj pa o nesrečnem vozniku tovornjaka. Po poklicu sem miličnik (ja še iz tistih časov) in poklicni voznik od 1978 do 2015 s prakso na skoraj vseh tipih tovornih vozil v Evropi, torej o prometu vem nakaj malega. Novinarka je napisala, da bi bile posledice nesreče lahko hujše, če bi bila "cisterna polna". 1. to je bil silos 2. bil je poln plastičnega granulata, ta tip vozila in tovora sem vozil na nizozemski firmi VOS logistiks. Ostale elemente nesreče so pravilno ocenili ostali komentatorji, očitno "šoferji", v nasprotju s teoretiziranjem raznih pisarniških "strokovnjakov". Pred pametovanjem na TV naj gredo za kakšno leto na mednarodni linijski promet na prakso in poslušajo predavanje o fizikalnih zakonih vsaj na tistih za kodo 95.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 09.15
-1
Ce bi bil strokovnjak strokovnjak bi vedal, da volana pri taki voznji ne mores sunkovito obrniti, se vec niti reflekstno ne mores tako odreagirati. Sofer je le mocno prijel za volan, ko je videl oziroma ugotovil trcenje. Ce bi vsaj enkrat peljali kamion bi vedeli, da sofer sploh ni videl corse pod seboj, ker je to njegov mrtev kot. Zato tudi ni odreagiral....... Je pa mu s corso odnesel pogon (drugi par koles) ker prazen nima oprijema na mokri cesti in takrat je viso tezisce silos prikolice naredilo svoje......... Prva volanska kolesa so bila nepomembna in sofer ni mogel preko volana storiti nicesar, ker slepar ni osebno vozilo
kita1234
15. 11. 2019 09.19
+1
svetice ni res, da ne mores sunkovito zaviti, ce si vozil kamijon to ves
Uporabnik458403
15. 11. 2019 09.48
+1
Kita1234...v tem primeru na tem viaduktu sigurno ne......... Za sedezem volana na svoji desni sploh ne vidis ograje ampak le propad, zato ne upas sploh zaviti desno kaj sele sunkovito..... Koliko stran pa se peljes od ograje pa vidis v desnem ogledali in crta v ogledali ti je orentacija kje se peljes......
kita1234
15. 11. 2019 09.56
jao svetice, tolk stvari bi ti zdaj repliciral, pa se mi zdi ze brezveze
Uporabnik458403
15. 11. 2019 10.09
+2
Kita1234.....jaz imam cez 5 milijonov km za sabo z kamionom zato marsikaj vem in imam bistveno vec izkusenj kot ti z amzs, ki nabijajo in vsak sofer z izkusnjami ve, da to ne vzdrzi........
kita1234
15. 11. 2019 10.17
-3
poglej penzija, da ti povem, da ta tip ni kar iz lufta padu in je ziher moral nekaj pokazati, da je sedaj to kar je. mocno dvomim v tvojih 5M km, ker nebi takih strelal, mogoce si 5M km naredil kot spediter, kot voznik sigurno ne.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 10.36
+1
Kita1234....nekoc se ni vozilo po pavzah in je bilo 15000km mesecno nekaj normalnega. Pa to pomnozi z vec kot 40 letami, pa bos videl, kje si................. A mislisb da na amzs niso zaposleni po vezah.... Povej mi,kje so ti dobili izkusnje? Vse kar delajo v Vranskem so osebna vozila in motorji.... Kamionov niti ne morejo stestirati se najmanj pa rizicne primere............. Vsi soferji z izkusnjami vidimo, da ne razumeje.... Ce malo boljse pogledas sploh ne locijo cisterne in silosa............ Vceraj je isto policijski inspektor pametoval o cisterni in nevarnih snoveh........ A v silosih se sploh ne vozijo nevarne snovi..... A to so pol strokovnjaki in taksni pol kamione kontrolirajo.........?
kita1234
15. 11. 2019 10.44
to kar pises nima veze z nicemer, to, da to ni cisterna je res pa tudi nima veze, pac je silos in ni cisterna, ki pa ima ravno tako lahko nalozen adr tovor.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 10.55
Kita1234.......kot prvo morajo prvo pravilno oceniti situacijo........ Ce bi imel kaj vec pojma bi vedel da so cisterne za prevoz tekocin in najveckrat nevarnih snovi (gorivo). Silosi pa so za prevoz razsutega tovora in se nevarne snovi ne vozijo z silosi........... Torej so ze priprave na resevanje napacne, saj ko vsi hitijo na nesreco se temu primerno pripravijo in informacije dobivajo ze med voznjo......... Pa ok se zmotijo ampak, da se pol 2 dni pametujejo o cisterni razni strokovnjaki pa je milo receno nestrokovno.........
kita1234
15. 11. 2019 10.59
v silosih se vozijo tudi nevarne snovi, kaj ti ni jasno
Uporabnik458403
15. 11. 2019 12.26
+2
Kita1234......napisi mi en primer....! A iz vrha vsipavajo nevarne stvari v silos in pol se ta nevarna snov kadi okrog ali kaj...........?
kita1234
15. 11. 2019 12.52
caprioza
15. 11. 2019 09.09
+2
Zdaj je pa ograja kriva,....če ne bi bilo toliko arogance in nestrpnosti na cestah se to ne bi zgodilo.
Primula1
15. 11. 2019 09.05
+8
Pri vsaki nesreči, ob vsaki menjavi gum, ob vsaki spremembi pajaca na semaforju, ob vsakem sneženju,....novinarji romate na ta AMZS k "strokovnjakom", da vam razlagajo o nevarnosti flip flop med vožnjo. Dajte se že enkrat umiriti, pa mogoče še koga drugega, ki ima malo več pojma vprašajte.
Uporabnik458403
15. 11. 2019 09.21
+1
Jaz sem celo delovno dobo bil v transportu in iz izkusenj vem, da te teorije nasi strokovnjakov ne pijejo vode...... Ti niti ne locijob da je to bil prazen silos in s takim vozilom je cisto druga voznja kot pa z hladilnikom ali cerado......
kita1234
15. 11. 2019 09.44
drugac frigota z mesom na stropu grdo pogledas pa se zvrne
Uporabnik458403
15. 11. 2019 09.51
Ja kita1234....vsak sofer ve kaj pelje in temu prilagodi voznjo.... Z tem mesom se ne mores peljati na polno skozi ovinek
Uporabnik458403
15. 11. 2019 09.02
+5
24ur kdaj boste zamenjali te svoje strokovnjake, ker so samo v posmeh
Amnasty
15. 11. 2019 09.00
+14
Torej če prav razumem je gospod iz televizije za vse skupaj okrivil voznika kamiona ker naj bi ta "naredil kratek zasuk volana" in bil SAM kriv, da je padel skozi ograjo. Daj lepo vas prosim! Dars odgovarjajte za svojo slamparijo, dovolj denarja vam dajemo, da so ceste varne in zrihtane kot morajo biti.
OpaZokiStyle
15. 11. 2019 09.03
+6
Točno tako, začenši z zašćitno ograjo!
OpaZokiStyle
15. 11. 2019 09.00
+0
Kaki komentarji, da je Corsa spremenila smer tovornjaka!?!?! Res, lahko mu je poškodovala mehanizem... to pa. Drugače pa se je voznik skušal izogniti trčenju z zasukom volana v desno kar še ne bi bilo usodno za prevračanje kot trdi 'strokovnjak' razen če je bilo sunkovito kar pa seveda vozniku ni za zameriti, tudi če je bil še tako izkušen. Kajti v naslednjem trenutku se jasno vidi, da so druga (po vrsti) kolesa nagazila Corso in takrat je tovornjak izgubil ravnotežje in je bila njegova usoda najverjetneje že zapečatena, da se je začel (morda skupaj s kombinacijo vrtenja volana) prevračati. Smola je seveda bila še, da je bil ovink in je nanj delovala še centripetalna sila, ki ga je vrgla ven. Na ravni cesti bi se morda prevrnil vsaj na cesto.
OpaZokiStyle
15. 11. 2019 09.01
+4
Pa seveda ograja, ki je nikakva in popolnoma nezadostna in prešvoh ampak tega nobeden od t.i. 'strokovnjakov' ne bo omenil ker bi potem nekdo moral za to odgovarjati oz. ker so itak vse prometne rešitve v Sloveniji najboljše v Evropi in sploh in ah!
Uporabnik458403
15. 11. 2019 09.07
+3
Opazokystyle............ Cisto nabijanje. Prevrnitev je povzrocila prikolica-silos in ne kamion. Kamion je bil le potnik prikolice. Kamion tehta 7 ton, prikolica pa 10 ton in ima zelo visoko tezisce zato ni vodljiva ko gre kaj narobe......
misterbin
15. 11. 2019 08.49
+8
Na koncu bodo rekli ,da je bil kriv šofer tovornjaka ,da je dol padel
Glodalec
15. 11. 2019 08.46
+11
V kateri pravljici teli strokovnjaki žvijo? A videa pa ne bi kdo pogledu? Jaz ne vidim nobenega sukanja volana preden nista obe osi tovornjaka zdrsnili v desno, šele potem ko je bil čisto ob ograji je seveda nagonsko zavil nazaj, ampak tam itak ni bilo več povratka. Neverjetno je, kako lahko corsa tako zrine tovornjak, kar je verjetno lahko le posledica zelo drsljive površine. Nekako tako bi si lahko človel predstavljal potek trčenja na ledu, ne pa na mokrem asfaltu.
VolkBrenin
15. 11. 2019 08.28
+5
kamion je najbolj ranljiv na prvih " volanskih " kolesih in dovolj je , da se uniči samo enega / posnetek/ in kamion ni več vodljiv - cela teža , dolžina in ostalo naredijo potem " svoje " ...druga najbolj ranljiva " točka " kamiona je celotni prvi del / predvsem kabina z boka - rezultat je enak...Voznik NI imel časa niti hipno zavirati , kar omenja instr. granda...niti ročne ne bi mogel "pritegniti" tako hitro...
Uporabnik458403
15. 11. 2019 08.51
+0
Volkbrenin.......pojma nimas... Kamiona nikdar nisi vozil zato pa pises take neumnosti...... Kot prvo ni vseeno koliko teze vozis ali si prazen.... Ta je bil prazen in edeni oprijem je imel na prvih oziroma volanskih kolesih.......... Priblizno 7 ton..... Takega oprijema ni imel na vseh treh oseh prikolice skupaj.........!!! Ce imas oprijem na volanu ti nic ne pomaga, ce ga izgubis na pogonu ali prikolici............tudi ne ves, kaj pomeni peljati prazen silos z zelo visokim teziscem...........
kita1234
15. 11. 2019 08.14
+3
najboljsi clanek do sedaj, kar se tice tovornih vozil. koncno en strokovnjak pri amzs, ki ve kaj govori. mogoce edino popravek, da tovorno vozilo lahko tudi zdrsi, vse je odvisno od tipa, tovora in sestava asfalta.