8°C

Strokovnjaki pozvali k cepljenju proti gripi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Tadeja Voščun /STA /
KOMENTARJI
20
Za gripo vsako leto zboli okoli 15 odstotkov populacije. Ker je vpliv novega koronavirusa na gripo še ne znan, strokovnjaki pozivajo k cepljenju tako ranljivih skupin kot tudi vseh ostalih. O predlogu za brezplačno cepljenje za vse državljanje, pa v okviru petega protikoronskega paketa razpravljajo v DZ.

Cepljenje je najpomembnejši ukrep za preprečevanje gripe, je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja Centra za geriatrično medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Gregor Veninšek. Gripe sicer ni mogoče popolnoma preprečiti, zmanjšati pa je mogoče tveganje za okužbo in omiliti potek bolezni. Imunost po cepljenju traja okoli štiri mesece, zato svetuje čim prejšnje cepljenje, saj bodo tako prebivalci imuni tudi ob koncu sezone gripe.

PREBERI ŠE
NIJZ prihodnji teden začenja cepljenje proti gripi

Zaščita, ki jo nudi cepljenje, je odvisna od seva gripe. Cepljeni bolniki, ki zbolijo, pa imajo lažji potek bolezni. Tako redkeje potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, manj je kasnejših zapletov, nižja pa je tudi smrtnost, je povzela Mateja Logar iz klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Ob številnih zavajajočih informacijah so strokovnjaki poudarili, da je cepivo varno. "Ne gre za živo cepivo, tako, da tukaj ne moremo zboleti. To ni mogoče, ker cepivo ne vsebuje živega virusa," je še dodala Logarjeva. Možne so lažje težave, kot je bolečina ali rdečina na mestu vboda, težji zapleti se pojavijo redkeje.

Najverjetneje brezplačno cepljenje za vse, ki so vključeni v zdravstveno zavarovanje 

Potem ko je Ministrstvo za zdravje prejšnji teden predlagalo, da bi bilo cepljenje proti gripi v tej sezoni brezplačno za vse prebivalce, to možnost danes že, v okviru petega protikoronskega paketa, obravnava DZ. Trenutno velja, da je cepljenje proti gripi brezplačno za ranljive skupine, med katere spadajo kronični bolniki, starejši od 65 let, osebe s povečano telesno težo, nosečnice in otroci, mlajši od dveh let. Cepljenje priporočajo tudi nosečnicam. Če se nosečnica cepi kasneje v nosečnosti, se bo zaščita bolje prenesla tudi na otroka, je pojasnil vodja pediatrične ambulante Juventina clinic Ljubljana Denis Baš.

PREBERI ŠE
Predlog za brezplačno cepljenje proti gripi za vse prebivalce

V zadnji sezoni se je precepljenost povečala

Skupno se je lani cepilo okoli 142.000 oseb, kar predstavlja sedem odstotkov populacija, je pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja Marta Grgič Vitek. Precepljenost se je med starejšimi povečala s 13 na 19 odstotkov, prav tako se je povečala tudi med otroci. Lani se je sicer cepilo 367 otrok, mlajših od dveh let, a je v generaciji približno 20.000 otrok, je opozoril Baš.

Lani se je cepilo sedem odstotkov Slovencev.
Lani se je cepilo sedem odstotkov Slovencev.FOTO: Dreamstime

Vpliv koronavirusa na gripo še ne znajo pojasniti

Kot je pojasnila Logarjeva, je bila letošnja sezona gripe na južni polobli zelo blaga, informacij o hkratni okužbi, koronavirusa in gripe, tako nimajo veliko. "Vemo pa iz drugih primerov, da če nekdo zboli za virusno okužbo dihal, je sluznica poškodovana in bolj dojemljiva, zaradi tega pa lažje pride do okužbe še z drugim virusom," je dodala. Okužbi pa vplivata tudi na imunski sistem, kar pomeni, da je potek druge okužbe lahko bistveno težji.

K preprečevanju okužbe sicer pripomorejo tudi ukrepi, priporočeni v boju proti koronavirusu. Veninšek tako svetuje, naj se ljudje ne zadržujejo v slabo zračenih vlažnih prostorih, še posebej, če se tam nahaja več ljudi. Prav tako svetuje, naj ljudje držijo zadostno medsebojno razdaljo, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se z rokami ne dotikajo oči, nos in ust. Sicer pa je pomemben tudi zdrav življenjski slog in redna zmerna telesna aktivnost, je še dodal. 

Pasica koronavirus oktober