Korona

Koritnik: Dodatek bodo dobili vsi javni uslužbenci, ki v času epidemije delajo v nevarnih pogojih

Ljubljana, 09. 04. 2020 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z. / STA / Ti.Š.
Komentarji
518

Obrazložitev Komisije za razlago kolektivne pogodbe jasno določa, da bodo dodatek dobili vsi javni uslužbenci, ki v času epidemije delajo v nevarnih pogojih, ko je ali bi bilo lahko ogroženo njihovo zdravje, je sporočil minister Koritnik. Sindikati javnega sektorja pa zahtevajo odstop predsednice komisije, češ da je z razlago o dodatku za delo v rizičnih razmerah presegla pristojnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izplačilo dodatka razburja
    01:30
    Iz 24UR: Izplačilo dodatka razburja
  • Izjava Jakoba Počivavška
    08:30
    Izjava Jakoba Počivavška
  • Izjava Branimirja Štruklja
    05:42
    Izjava Branimirja Štruklja

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da gremo v pravo smer, saj nam obvladovanje epidemije s koronavirusom uspeva. Tisti, ki imajo ključno odgovornost pri tem, pa so zaposleni v javnem sektorju, še posebej v zdravstvu, domovih za starejše, policija, gasilci, vojska in vsi drugi. "Naj omenim tudi slovensko učiteljstvo, ki ta trenutek zelo uspešno vzdržuje motivacijo več kot 240.000 učencem ter dijakom in 80.000 študentom. To smo izpeljali bolje kot številne druge države," je dejal. "Zato se nam zdi nezaupanje, ki se kaže na več ravneh do javnih uslužbencev s strani vlade, povsem neprimerno."

Sindikalna stran je od komisije pričakovala, da bodo določili objektivne dejavnike, ki bi odločali o izplačilu dodatka. Po njihovi oceni bi bilo sicer prav, da bi dodatek dobili vsi, ki delajo na območju epidemije, razen tistih, ki delajo na domu.

Štrukelj je povedal, da niso mogli ustrezno reagirati na ukrepe, ki poskušajo nevtralizirati učinke epidemije, saj so bili vsi njihovi predlogi za izboljšanje zavrnjeni. "Na koncu je kot presežek tega prišla včerajšnja odločitev komisije za razlago kolektivne pogodbe, ki po našem prepričanju presega, in to tako, da se to vidi iz letala, pristojnosti te komisije, in je s preglasovanjem, kar sicer ni nezakonito, je pa mimo interesa zaposlenih v javnem sektorju, uveljavila interpretacijo dodatka, ki je ta trenutek tako aktualen."

Glede na to, da so vladni predstavniki v tej komisiji, skupaj s predsednico Natašo Belopavlovič, proti volji zaposlenih izsilili to interpretacijo, predsednici ne zaupamo več in pričakujemo njen odstop, je še dejal. Komisijo sicer sestavljajo trije predstavniki vlade in trije predstavniki sindikatov, predsednika komisije pa izberejo skupaj.

Pojasnil je, da je tolmačenje tega, kdo je upravičen do dodatka, ki ga dobijo ljudje, ki delujejo v času in prostoru epidemije, zdaj z razlago te komisije napisano tako, da ima delodajalec popolnoma enostransko arbitrarno pravico, da sam pokaže s prstom na tistega, ki se njemu zdi, da je izpostavljen takim tveganjem, ne da bi bilo to v čemerkoli objektivno opredeljeno. "Ker ni za to nobene podlage v kolektivni pogodbi za javni sektor, je s to razlago prišlo do posega v kolektivno pogodbo, v njeno vsebino, ne da bi se sindikalna stran s tem strinjala. Vsebino kolektivne pogodbe pa lahko spreminjata samo podpisnici pogodbe, to sta vlada in sindikati javnega sektorja. Komisija si je vzela to pristojnost in zlorabila svoja pooblastila, ki gredo zgolj do razlage tistega, kar piše v kolektivni pogodbi, ne pa da se ustvarja nova resničnost," je dejal in dodal, da gre po njihovi presoji tukaj za škandal.

Za sindikate je priporočilo za zadržanje dodatka za delo v rizičnih razmerah kršitev kolektivne pogodbe.
Za sindikate je priporočilo za zadržanje dodatka za delo v rizičnih razmerah kršitev kolektivne pogodbe. FOTO: Shutterstock

Predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek je medtem opozoril, da je bil potek seje izrazito nenavaden. "Predsednica komisije je vnaprej, kar je v nasprotju z dosedanjo prakso, oblikovala predlog razlage, ki je bil v nadaljevanju sprejet. Ni obravnavala še nekaterih drugih vlog, ki so prišle v vmesnem času in so argumentirale, zakaj bi bilo treba to določilo razlagati drugače," je naštel. Na to so sicer opozorili tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS).

Tudi Počivavšek je dejal, da so ogorčeni nad odločitvijo, da je komisija presegla svoja pooblastila, posegla v kolektivno pogodbo in jo spremenila brez pravne podlage. "Najbolj ironično je to, da se je zgodba in zapletanje z izplačilom dodatka začelo v dejavnosti zdravstva, prav tam, kjer se vsi strinjamo, da so obremenitve in izpostavljenost zaposlenih največje," je še dejal in napovedal, da bodo uporabili vsa pravna in zakonita sredstva, da bi njihovi člani do tega dodatka prišli.

Tudi on je dejal, da pričakujejo odstop predsednice komisije, saj je izgubila zaupanje sindikatov javnega sektorja. "To naj stori čim prej, na tak način komisija svojega dela namreč ne more kredibilno opravljati še naprej."

Štrukelj in Počivavšek sta izpostavila še, da je predsednica komisije imenovana s soglasjem vlade in sindikatov, Belopavlovičeva, ki to mesto zaseda trenutno, pa takega soglasja sindikatov zdaj nima več. V znak protesta so pripravljeni celo umakniti svoje predstavnike iz komisije, odločitev o tem bodo sprejeli v prihodnjih dneh.

Sindikati pa pričakujejo, da bo v prihodnje zadevo obravnavalo tudi sodišče. V SPS bodo svojim članom zagotovili tudi pravno pomoč, so zapisali v sporočilu za javnost. Opozorili so, da je delodajalec dolžan poslati reprezentativnim sindikatom v ureditev vsak interni akt, ki vpliva na pravice in obveznosti iz delovnega razmerja.

Koritnik: Dodatek bodo dobili vsi javni uslužbenci, ki v času epidemije delajo v nevarnih pogojih

Pred medije pa je danes stopil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Kot so sporočili z ministrstva, je komisija navedla, da dodatek za delo v rizičnih razmerah, v katere sodi tudi epidemija, javnemu uslužbencu pripada za delo v rizičnih razmerah v obdobju epidemije, če sta kumulativno izpolnjena pogoja, da je razglašena epidemija v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in da javni uslužbenec opravlja delo v nevarnih pogojih. Do dodatka je upravičen le za ure, ko je opravljal delo v nevarnih pogojih.

Gre torej za pogoje, ko "je ali bi lahko bilo ogroženo zdravje ali življenje javnega uslužbenca zaradi izpostavljenosti možni okužbi z nalezljivo boleznijo, zaradi katere je bila razglašena epidemija," je pojasnil Koritnik. O upravičenosti do dodatka odloča predstojnik oziroma delodajalec. "Šteje se, da ne gre za delo v nevarnih pogojih dela, če javni uslužbenec opravlja delo na domu," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister za javno upravo je zagotovil, da bo ministrstvo naredilo vse, da bo do izplačila dodatka prišlo čim prej. Opozoril je tudi na nov dodatek, ki ga je državni zbor sprejel z zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki bo uveljavljen v naslednjih dneh. Gre za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Namenjen je tistim, ki so zaradi opravljanja svojega dela v času epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije.

Javni uslužbenec lahko po pojasnilu ministrstva prejme dodatek iz naslova enega ali obeh zakonov, a skupna vrednost obeh dodatkov ne sme presegati 100 odstotkov osnovne plače. Sredstva za izplačilo dodatkov bodo zagotovljena iz proračuna.

Koritnik je tudi pojasnil, da ministrstvo že dobiva informacije od zaposlenih v javnih zavodih kot državljanov, ki opozarjajo na možne nepravilnosti, ponekod so izplačali pavšalna izplačila vsem, ki prihajajo na delovno mesto, ne glede na to ali so ali niso ogroženi. "To povzroča zelo veliko, po mojem mnenju utemeljeno nezadovoljstvo," je dejal in napovedal, da bo država upravičenost preverjala preko svojih institucij.

Za sindikate je priporočilo za zadržanje dodatka za delo v rizičnih razmerah kršitev kolektivne pogodbe.
Za sindikate je priporočilo za zadržanje dodatka za delo v rizičnih razmerah kršitev kolektivne pogodbe. FOTO: Shutterstock

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa medtem meni, da ni korektno, da se na članice in člane Sindikata policistov Slovenije ter druge zaposlene naslavlja dopis, v katerem je navedeno, da naj bi bili za vlado in delodajalca tisti, ki kot najbolj izpostavljena poklicna skupina izpostavljajo svoje zdravje ali življenje, nepomembni. Ravno nasprotno, vlada zagotavlja, da bodo najbolj izpostavljene poklicne skupine zagotovo prejele dodatek za delo v rizičnih razmerah in med njimi so tudi policisti, ki delajo v nevarnih pogojih.

"Ob tem velja še opozoriti, da je vlada v interventnem zakonu, ki naj bi bil uveljavljen v tem tednu, predlagala uvedbo novega dodatka za nevarnost in poseben obremenitve v času epidemije covid-19, do katerega bodo lahko upravičeni tisti, ki bodo zaradi obvladovanja epidemije nadpovprečno ogroženi oziroma prekomerno obremenjeni. Tudi za ta dodatek bodo sredstva zagotovljena v državnem proračunu," so zagotovili na notranjem ministrstvu.

Minister Hojs je ob tem še poudaril: "Poteze Sindikata policistov Slovenije zadnjih dni mi porajajo upravičen dvom, da si ta sindikat resnično želi korektnega sodelovanja, k čemur sem se sam v javnih nastopih večkrat zavezal."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (518)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
21. 04. 2020 08.42
+2
Tukaj pa je že malo preveč izsiljevanja. Poglejmo kaj se dogaja v zdravstvu. Zaposleni so se celo samoizolirali samo zato, da nebi slučajno še okužili svojih domačih. Živijo kot podnajemniki blizu bolnic. Avtodome uporabljajo za začasna prebivališča. So kot klošarji samo zato, da lahko pomagajo drugim. Sedaj pa vidimo, da razni postopači tipa ŠTRUKELJ in njim podobni bi hoteli isto, kot tisti, k iso v skafandrih opravljali svojo službo. Zato se mora popisati kaj je kdo delal in na podlagi plačati dodatek. Po mojem si edini zaslužijo dodatek v zdravstvu in nobeden drugi.
Optimiran
10. 04. 2020 09.46
+3
Najprej mora dobiti max. dodatek ona, ki še kar proučuje navodila kako obleči ter sleči zaščitna sredstva. Vmes pa piše reformo zdravstva, prišla je do; čakalne vrste bomo zbrisali, zdravniki so preobremenjeni, stroški naraščajo zato rabimo več denarja takoj.
August
10. 04. 2020 08.03
+5
Tokrat sta pa Počivavšek in Štrukelj resnično "zabluzla", kako vaju ni sram?? Pa ne flancat o prekoračenju pravic člana komisije saj vidimo kam pes taco moli. Torej biti doma, čakati na plačo (ki bi po moje morala biti 80% kot za vse ki so na čakanju), vi bi pa še dodatek? Glede tega imam predlog: Vsi v javnem sektorju, ki so doma 80%, tisti, ampak le tisti učitelji in profesorji ki resnično delajo z učenci - dijaki na daljavo naj dobijo 100%, dodatek pa se naj izplača staršem ki z otroki delajo doma! Vse drugo je nedopustno!!!! Oh ti Martini Kačurji..... . Škoda da nimamo demokracije kjer glas ljudstva nekaj šteje!
Darko32
21. 04. 2020 08.45
+1
August Nič ne bom dodajal tvojim ugotovitvam, katere so več kot resnične. Tudi upravičenost je v zvezi profesorjev edino pravilen in pošten tvoj predlog.
Geres
09. 04. 2020 21.58
+5
Samo čakam, da bodo učitelji dobili dodatek... Nič ne ne bi presenetilo.
sunflower11
17. 04. 2020 19.15
-1
Se ze pise o tem. So ga bodo solski sindikati izborili kr so revezi bojda tako obremenjeni. Potem pa naj dajo dodatke se vsem starsem ki morajo hodit v sluzbo 8 ur na dan in se potem se z otroki doma ucit. Ce je ze kdo upravicen do njega, so prav starsi.
Darko32
21. 04. 2020 08.38
+0
sunflower11 Točno to, kar praviš. Dodatek bi moral dobiti tisti, kateri je doma z otrokom in dela v bistvu vse namesto učitelja. Oni samo pišejo sporočila in nalagajo kaj morajo delati. Starši pa so še mehaniki, da lahko sploh poteka učenje.
minkica91
09. 04. 2020 21.52
+17
ali bodo dodatek dobili tudi tisti,ki so virus prinesli v te domove za starejše, razni zdravniki in ostali, ki so prišli iz počitnic iz Italije.
BUONcaffee
09. 04. 2020 21.39
-1
Jaz bi delal tudi brez plačila samo da rešim državo.
BUONcaffee
09. 04. 2020 21.36
-9
Podpiram vlado.
BUONcaffee
09. 04. 2020 21.36
+13
Ne razumem zakaj hočejo eni več denarja, ko pa niso bili v nevarnostih okužbe.
BUONcaffee
09. 04. 2020 21.35
+12
Denar res pripada samo tistim kateri so delali v takih pogojih kjer je bila nevarnost okužbe z virusom.
BUONcaffee
09. 04. 2020 21.34
+1
Ta kateri rad opravlja svoje delo se osvobaja in osreči brez denarja.
2fast4
09. 04. 2020 21.10
+12
O ti Koritnik, tudi jaz bi bil pri koritu, pa se nisem učil v šoli... Mi je pa ostala kramp in lopata...Dobim kak dodatek?
bojer
09. 04. 2020 21.08
+17
To pot nisem na strani sindikatov. Želijo, da ne rečem hočejo, da dobi dodatek vseh "200 taužnt" državnih uslužbencev. Bodo že tako interpretirali ogroženost zaposlenih, četudi so doma. Ja, še kako privoščim dodatek vsem tistim resnično ogroženim predvsem zdravstvenim delavcem, ki neposredno delajo z okuženimi in brez zavlačevanja, torej pri prvi plači.
minkica91
09. 04. 2020 21.08
+15
po mojem si najbolj zasluži dodatek ta večni sindikalist Štrukelj s svojim praznim besedičenjem.
55bojan
09. 04. 2020 21.07
+22
Strukeljjj ,STARŠI morajo motivirat svoje otroke In ne ucitelji.
55bojan
09. 04. 2020 21.11
+12
Erika K
09. 04. 2020 21.26
-2
55bojan
09. 04. 2020 21.58
+9
Učitelji bodo moral najprej sebe motivirat,da bodo delal polno uro (60 minut)tako kot vsi delovni ljudje.Tako pa delajo samo 45 minut,ker ne zmorejo motivirat niti šolarjev. ne Moreno motivirat šolarjev.
minkica91
09. 04. 2020 21.06
+24
saj ne moreš verjet. do dodatka so po mojem upravičeni le tisti v zdravstvu in to na infekcijskem oddelku, mogoče še kdo v domovih in to tisti, ki imajo stik z oskrbovanci ter trgovci, pa uslužbenci, ki imajo delo s strankami in morajo delati. Drugače pa nikakor ne kaki učitelji, oni so itak doma in delajo od doma.
jarti?
09. 04. 2020 21.28
-2
uporabljajo osebne računalnike, elektriko in internet. internet največji kriminal danes in šolstvo jih je v uporabo tega prisililo. se pravi, da so ogroženi ker se na internetu izpostavljajo . samo osnovna šola je obvezna. vse ostalo ni.
Jožica2611
09. 04. 2020 21.01
+32
učitelji SI NE ZASLUŽIJO DODATKA!!!! ČE DELAJO OD DOMA HALOOO! DODATEK SI ZALUŽIJO V ZDRAVSVENI SFERI, POLICIJA, GASILCI ZLASTI PA TRGOVCI SKRATKA TISTI, KI ZDAJ DRŽAVO GOR DRŽIJO. NE VEM ZAKAJ SI BI UČITELJI ZASLUŽILI KAKRŠEN KOLI DODATEK??? 80% PLAČE IN TO JE TO
Erika K
09. 04. 2020 21.19
+0
Čuješ Joža, pa glih oni bi mogli dodatek fasat. Štekaš. #sarcasmimbesil
jarti?
09. 04. 2020 21.31
-4
če pa od doma delajo, kar pomeni, da uporabljajo osebni računalnik elektriko itd. in še vse ostale družinske člane morijo. ti pa nisi na položaju, da bi lahko odločal komu. brigaj se zase.
sunflower11
17. 04. 2020 19.21
+1
Ze tko dobino 100%place kr delajo od doma, ma ni govora da jim dajo se dodatek. Kaka ogrozenost pa je ce sedi doma pred racunalnikom?!!! Ma ta vlada res ni normalna. Pripada le zdravstvenim delavcem v bolnicah, resevalcem, gadilcem in policiji pa trgovcem, ti ki se dejansko izpostavljajo!!!!! Bojkotiram strogo kakrsnim koli dodatkom v solstvu in politiki!!! Kaj bodo vedno eni ta isti priviligirani v tej drzavi?!!!
bema1201
09. 04. 2020 20.58
+8
Sindikati bodo naredili vse da bodo naredili špetir med zaposlenimi, ker edino to znajo, to je komunistična taktika katero so uporabljali že Josip Broz, pa Edo Kardelj pa še kdo iz takratne predvojne Jugoslavije, ko so hodili po tovarnah in hujskali ljudi . Imeli pa so srečo da se je začela vojna in so z revolucijo prišli na oblast. Njihovi nasledniki pa še danes uporabljao njihove preizkušene metode, lenuhi so pa ravno taki kot so bili njihovi predhodniki.
Erika K
09. 04. 2020 20.37
-27
Učitelji si že zaslužijo dodatke. Morda ne vsi, a velika večina se trudi. Vem, ker kot starš to sam vidim. Je pa res, da se tudi med njimi najde kakšna črna ovca, kot v zdravstvo, kot v policiji, kot pri novinarjih, kot v "realnem" sektorju. Verjamem tudi, da je marsikateremu staršu sedaj hudo, ko morajo biti skoraj ves čas s svojimi otroki. A če imaš doma red, to sedaj ne more biti tako hudo. Raje nagradim učitelja,ki se trudi in vem, da bo moj otrok imel nekaj od tega, kot pada jih z 7. stopnjo izobrazbe razvrednostim z 900 € plače na mesec in vem, da potem tudi ne morem pričakovati kvalitetnega korikuloma. Tako bi moralo biti v vseh sektorjih javnega sektorja in pa seveda tudi v realnem sektorju. Ne vem zakaj, se tukaj eni tako radi naslanjajo na bedo situacije v kateri smo, zakaj se tukaj ustvarja toliko zdrah, zakaj se na tem portlu toliko hujska ljudi eden na drugega. Če bomo hodil še naprej po isti poti, nam še dolgo ne bolje. No, odpiram vsem drugače mislečim možnost, da me popljuvajo z minusi.
Jožica2611
09. 04. 2020 21.04
+23
pa kje ti živiš - kako pa je učitelj ogrožen??? COVID 19 NI RAČUNALNIŠKI VIRUS učitelji pa si res NE zaslužijo dodatka
Erika K
09. 04. 2020 21.15
-5
Erika K
09. 04. 2020 21.16
-2
sem slučajno napisal, da si dodatek zaslužiio, ker bi bili ogroženi? Daj zberi se drugič.
sunflower11
17. 04. 2020 19.25
+2
Trudimo se starsi doma ki delamo z otroki po uro in vec vsak dan! Ucitelj pa opravlja zgolj svoje delo od doma ki ni realno saj ne izvaja ucnega procesa temvec zgolj podaja navodila. Nekateri ucitelji si niti toliko ne vzamejo casa da bi sproti pregledovali naloge ki pa jih starsi moramo obvezno vsakodnevno posiljati
anjerd
09. 04. 2020 20.37
+21
Koritniki-javni uslužbenci bodo dobili denar, potem pa smučat v Italijo. Tega kvašenega- nadutega štruklja pa zdaj res ni treba kazati.
anatomija
09. 04. 2020 20.15
+27
Vlada najema kredite , da rešuje požrešni javni sektor ( izuzeti so zdravstveni delavci in delavci v domu za ostarele ) Ko se stanje umeri naj denar za vračilo kreditov najdejo v javnem sektorju . Brez dodatne obremenitve gospodarstva . Naj Štrukelj in njemu podobni prevzamejo odgovornost in določijo katerim bodo rezali plače in katere birokrate ne potrebujemo- (jo )