Slovenija

Sodeč po začetku pogajanj se bo napovedani stavki težko izogniti

Ljubljana, 19. 10. 2018 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
19

Vlada in sindikati so se na prvem srečanju, namenjenem razrešitvi stavkovnih zahtev sindikatov, pogovarjali predvsem o načinu pogajanj. Medtem ko del sindikatov podpira vladni predlog, da pogajanja z različnimi skupinami tečejo skupaj, del sindikatov temu ni naklonjen. Sodeč po začetku pogajanj z novo vlado pa se bo decembrski stavki težko izogniti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada in sindikati prvič za skupno mizo
    02:44
    Iz 24UR: Vlada in sindikati prvič za skupno mizo
  • Iz 24UR: Je dovolj časa za pogajanja s sindikati javnega sektorja?
    01:21
    Iz 24UR: Je dovolj časa za pogajanja s sindikati javnega sektorja?
  • Iz SVETA: Začetek pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja
    02:36
    Iz SVETA: Začetek pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je uvod v pogajanja označil za precej konstruktivnega. Kot je to že običaj, so kar nekaj časa porabili za dogovor o načinu pogajanja, ki pa je zelo pomemben, je poudaril. Po njegovih besedah je vladi v interesu, da se stavkovni sporazumi sklenejo čim prej, da ne pride do splošne stavke, zato jim je tudi v interesu, da pogajanja z vsemi stavkovnimi skupinami potekajo skupaj.

Pogačar: Sindikati imajo pravico do ločenih pogajanj

Na sindikalni strani so sicer v zadnjih tednih poudarjali, da si želijo nadaljevati pogajanja tam, kjer so se marca ustavila. Ker pa so po Pogačarjevih navedbah opazili, da je prišlo do nekaterih nesoglasij in nerazumevanj, kaj je tisto, kar je bilo s prejšnjo vlado marca že dogovorjeno, in kaj še ne, so se danes dogovorili, da jim iz sindikalnih skupin do ponedeljka do 12. ure pošljejo, kaj so njihovi konkretni predlogi rešitev stavkovnih zahtev, ki omogočajo hitro sklenitev stavkovnih sporazumov.

Peter Pogačar je uvod v pogajanja označil za precej konstruktivnega.
Peter Pogačar je uvod v pogajanja označil za precej konstruktivnega. FOTO: Kanal A

Na torkovem srečanju pa bo vlada že podala svoj odziv na te zahteve oziroma svoj protipredlog, je pojasnil Pogačar, ki si želi intenzivno dinamiko pogajanj.

Želijo si, da bi svoj protipredlog v torek predstavili vsem sindikalnim skupinam hkrati. "A v to nikogar ne moremo prisiliti," je dejal Pogačar in spomnil, da imajo stavkovne skupine svoje zahteve in tudi pravico do ločenih pogajanj.

Tako se je tudi prejšnja vlada v začetku leta pogajala s štirimi stavkovnimi skupinami ločeno. Kot je danes pojasnil Pogačar, sta policijska sindikata že povedala, da želita ločena pogajanja in da jim bodo v skladu z zakonom o stavki to tudi omogočili. "Vsekakor pa to ne bo prispevalo k hitrosti samih pogajanj," je dodal.

Policijska in zdravstvena sindikata se želijo pogajati ločeno

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je napovedal, da bodo termin srečanja vladne pogajalske skupine s policijskim stavkovnim odborom še uskladili.

Štrukelj: Ključno je, kako se bo vlada odzvala na različne zahteve
Štrukelj: Ključno je, kako se bo vlada odzvala na različne zahteve FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi za zdravstvena sindikata se nekatera ključna odprta vprašanja nanašajo na resorna pogajanja. Eden od bistvenih elementov so namreč standardi in normativi, je pojasnil predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič. Napovedal je, da bodo v sredo odločali, ali se bodo 5. decembra pridružili stavki.

Štrukelj: Ključno je, kako se bo vlada odzvala na različne zahteve

Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja je ključno, kako se bo vlada odzvala na stavkovne zahteve sindikatov, ki so različne. Tako bo v torek, ko naj bi bilo to znano, tudi bolj jasno, na kakšen način se bodo pogajanja vodila, je dejal.

Sicer pa je ocenil, da se je vlada izmikala opredelitvam, kakšno je njeno stališče, prav tako se ni želela opredeliti do tega, ali so zanjo sprejemljive tiste stvari, ki so bile že dogovorjene ob prekinitvi pogajanj zaradi odstopa prejšnjega predsednika vlade Mira Cerarja.

"Če bi tukaj prišlo do umika nazaj od tega, kar je bilo že dogovorjeno s Cerarjevo vlado, potem je verjetno konflikt korak bližje," je ocenil. Sindikati so namreč za začetek decembra že napovedali stavke.

Počivavškovi zagovarjajo enotna pogajanja

V koordinaciji stavkovnih odborov 16 sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška pa zagovarjajo enotna pogajanja. "Mi smo za transparentnost pogajanj, nenazadnje imamo enoten plačni sistem in menimo, da je prav, da se na ta način tudi pogajanja odvijajo," je poudaril Počivavšek ob odhodu predstavnikov njegove skupine z srečanja.

S pogajanj so odšli prej, pred tem pa so vladno stran po Počivavškovih besedah prosili, če se lahko z drugimi stavkovnimi odbori uskladi, kako se bo z njimi pogajala. Če bodo nekatera pogajanja potekala ločeno, pa bodo vztrajali pri tem, da so seznanjeni z vsem, kaj se vladna stran dogovarja v ločenih pogajanjih. Kot je pojasnil Počivavšek, nimajo težav s tem, da bi se o posameznih specifikah dogovarjali po resorjih, toda v enotnem plačnem sistemu lahko dogovori na posameznem resorju zaradi primerljivosti vplivajo tudi na druge.

Kopač Mrakova: Sindikati morajo najti konsenz med sabo

Na današnji konferenci Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) pa je pogajanja z javnim sektorjem komentirala tudi članica vladne pogajalske skupine in nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki je ocenila, da če sindikati ne bodo našli konsenza med sabo, "bomo na izgubi vsi".

Kopač Mrakova poziva, naj imajo pogajalci pred sabo, da so ta pogajanja pomembna za celotno državo, tudi zasebni sektor.
Kopač Mrakova poziva, naj imajo pogajalci pred sabo, da so ta pogajanja pomembna za celotno državo, tudi zasebni sektor. FOTO: POP TV

"Javni uslužbenci so delavci države kot delodajalca in so izvajalci storitev, ki so ključne za vse državljane. Zato bi nam moralo biti v skupnem interesu, da rešimo stvari tako, da bodo vsi približno zadovoljni," je dejala Kopač Mrakova.

Izpostavila je tudi prehajanje zaposlenih med javnim in zasebnim sektorjem. "Nekateri najboljši kadri so že odšli in s tem izgubljamo vsi. Država namreč izgublja potencial razvijati nove storitve in biti boljši servis za državljane, delodajalce ..." še pravi.

Vasle: Javni in zasebni sektor sta neločljivo povezana

Vsakršen dvig plač je treba umestiti v širši kontekst. Velik delež slovenskega BDP je namreč odvisen od izvoza, ključni prispevek h konkurenčnosti izvoznikov pa imajo plače. Lahko povečamo produktivnost, kar omogoča višje plače. A produktivnosti ne moremo povečati z enim ukrepom in čez noč, to je dolgotrajen proces. Boštjan Vasle, Umar

Vršilec dolžnosti direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle je poudaril, da sta javni in zasebni sektor v ekonomskem smislu neločljivo povezana ter da nobeden ne more dobro delovati, če dobro ne deluje drugi.

"Zavedamo se, da se krepijo pritiski po rasti plač, ki so večinoma upravičeni. A je treba paziti, da ne spodjedamo gospodarske rasti in ne spremenimo razmerja med zasebnim in javnim sektorjem," je dejal.

Generalni sekretar ZDS Jože Smole je opozoril, da je treba pri željah in zahtevah upoštevati, da glavna tveganja prihajajo od zunaj ter da se v Sloveniji tudi med hudo krizo plače v zasebnem sektorju niso zniževale. Poudaril je, da "uspemo navzven z rezultati, ne uspemo pa navznoter z dialogom".

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rofo
19. 10. 2018 21.00
+12
Samo to naj pove štrukl,kolk ma plače,pa vsi ostali grmovniki-sindikalni!!!!
Dragonball
19. 10. 2018 20.56
+1
Tako je prav, pa tudi stavke ne bi smeli prekinit minimalno ene 3 mesece, bi se pol mogoče našim vrlim politikantom kaj premaknilo v glavi pa ne bi 24/7 razmišljali samo kako si čimbolj napolniti žepe
Mihatadesni
19. 10. 2018 20.50
+3
Vsem dati vse, kar zahtevajo, vrste za kuhano šalico riža se bodo iz vrst javnega sektorja se bodo večale dan za dnem. Sindikalni gospodarji, jaz bi na vašem mestu začel pakirati kovčke, ker bo potrebno hitro bežati.
Mihatadesni
19. 10. 2018 20.49
+1
Vsem dati vse, kar zahtevajo, vrste za kuhano šalico riža se bodo iz vrst javnega sektorja se bodo večale dan za dnem. Sindikalni gospodarji, jaz bi na vašem mestu začel pakirati kovčke, ker bo potrebno hitro bežati, čez mejo.
Mihatadesni
19. 10. 2018 20.46
+0
Vsem dati vse, kar zahtevajo, vrste za kuhano šalico riža se bodo iz vrst javnega sektorja se bodo večale dan za dnem. Štrukelj in ostali sindikalni gospodarji, jaz bi na vašem mestu začel pakirati kovčke, ker bo potrebno hitro bežati, čez mejo.
Mihatadesni
19. 10. 2018 20.38
+4
Vsem dati čisto vse, kar zahtevajo v privatnem sektorju in še več. Po dveh ztrh mesecih bo narava naredila svoje, vrste za kuhano šalčko riža bodo dolge vedno bolj in bol.Privatni sektor bo dobil kar dobiva sedaj, v javnem pa bo veliko lačnih, bojim se pa resnično in to upravičeno za življenja sindikalistov tipa Štrukelj in tisti policijski šerifi, ter podobni, ko bodo njihovi člani od njih zahtevali obljubljeno .Lačen človek je najnevarnejši.
mijavci
19. 10. 2018 20.19
+15
Vse tele dinozavre pisarniške, bi enkrat nagnal plohe na žago prekladat, da bo videl kaj je delo, osem ur na dan mu ne bo več na misel hodil da bo stavkal za svoje delo.
rofo
19. 10. 2018 20.44
+6
To je resnica in še 1x resnica.Ker pogajajo se že ne vem koliko let,pa ni važno kdo je na oblasti.Madona,enkrat tega mora biti konec,ne pa da že udrihate po novi vladi,ki še sploh ni začela delat s polnimi obrati.Mijavci super si napisal!!!!
kolbek460
19. 10. 2018 20.06
+10
Ko si z izsiljevanjem zagotoviš spoštovanje poklica ,,pa ne me basat ,,
bojer
19. 10. 2018 20.03
+9
Kaj počnejo ti ..., prejšnja misnistrica je naredila "štalo" v zdravstvu, sedaj je izvzeta policija. Kako si sploh zamišljajo uskladiti plače 200 tisoč uslužbencem, noro in še bolj noro. Najbolj noro je pa to, da jih je že skoraj 200 tisoč, absurdno.
rofo
19. 10. 2018 19.59
+13
Ta štrukl bo še takrat,ko bo umrl protestiral....,počas ga mamo že poln kufer,delat naj gre lenuh!!
srebrnibreg
19. 10. 2018 19.21
+11
Denar katerega dobi šolstvo od države je čisto dovolj za njihove plače. Pravilno in realno naj ga razdelijo pa bo vse dobro.
anakondabox
19. 10. 2018 17.53
+11
Po domače bi se reklo, da Štrukelj ni ne tič ne miš, saj navajate: 'Štrukelj ni optimističen pa tudi ne skeptičen!' #nerazumno
vinogradnik33
19. 10. 2018 17.19
+20
Štrukelj pravi , da je delo učiteljev razvrednoteno in zato jim je treba dvigniti plače , NE , za razvrednotenje pedagoškega dela so krivi na ministrstvu za šolstvo s svojimi bedastimi zakoni , ki s pedagoškimi prijemi nimajo nič skupnega in ti so razvrednotili delo pedagogov do te mere , da jih nihče več ne spoštuje , tu bi se štrukelj moral izkazati in ne da zahteva denar , ki pa dostojanstva učiteljem ne bo povrnil !
Hrenko
19. 10. 2018 17.00
+20
najbolj pomemben je javni sektor, njihove plače pa res trpijo, ja ja, oni so res naaajbolj ubogi, njihove plače pa je res potrebno višati vedno, ko se spomnijo izsiljevati