Slovenija

Smrtonosno strupenjačo ima lahko doma prav vsak

Ljubljana, 09. 10. 2018 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
31

Ima lahko vaš sosed doma smrtonosno strupenjačo? Lahko. Kače mu ni treba prijaviti nobenemu pristojnemu organu, kupi pa jo lahko že za sto evrov. Zakonodaja, ki ureja to področje, je pri nas skopo napisana. Na to opozarjajo tudi rejci, ki si prizadevajo, da bi se v Sloveniji vzpostavil register lastnikov kač in pogoji, ki jih mora izpolnjevati kupec.

Potem ko sta se domačinki konec tedna iz oči v oči na ulici Pirana srečali z nevarno afriško rdečo pljuvajočo kobro, se poraja vprašanje, kako je pri nas, kjer hišni ljubljenčki vedno pogosteje postajajo eksotične, nevarne in tudi smrtonosne vrste živali, poskrbljeno za varnost ljudi, okolice in ne nazadnje tudi samih živali.

Mikročipiranje, odvzem DNK-vzorcev in druge metode sledljivosti so precej zahtevne in včasih neizvedljive zaradi nevarnosti ugriza, ki je lahko tudi smrtonosen. 
Mikročipiranje, odvzem DNK-vzorcev in druge metode sledljivosti so precej zahtevne in včasih neizvedljive zaradi nevarnosti ugriza, ki je lahko tudi smrtonosen.  FOTO: Thinkstock

Strupenjač ni treba prijaviti upravnemu organu

Kot razloži prof. dr. Alenka Dovč, dr. vet. med., spec. med. ptic, malih sesalcev in plazilcev, z Inštituta za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, je področje posedovanja nevarnih živali v Sloveniji sicer zakonsko urejeno, vendar je za nevarne in strupene živali to precej skopo napisano.

"Osnovne definicije so v zakonodaji navedene, prav tako je navedeno, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici," je pojasnila, a hkrati opozorila, da težava nastane takrat, ko lastnik živali ni znan.

Pri teh vrstah namreč tudi sledljivost živali in njenega izvora ni lahka naloga oziroma ni vedno mogoča: "Mikročipiranje, odvzem DNK-vzorcev in druge metode sledljivosti so precej zahtevne in včasih neizvedljive zaradi nevarnosti ugriza, ki je lahko tudi smrtonosen." V Sloveniji, kot izpostavlja Dovčeva, nimamo protistrupov za tujerodne vrste strupenjač, zato je treba tudi na tem področju postoriti še marsikaj.

Treba bi bilo določiti pogoje o posedovanju takih živali, določiti starostno mejo lastništva, način predhodnega izobraževanja v primeru zelo nevarnih strupenih vrst, kot so kobre. 
Treba bi bilo določiti pogoje o posedovanju takih živali, določiti starostno mejo lastništva, način predhodnega izobraževanja v primeru zelo nevarnih strupenih vrst, kot so kobre.  FOTO: Thinkstock

"Trenutno strupenih in nevarnih živali ni treba prijaviti, saj je bila leta 2014 ukinjena Priloga Odredbe o bivalnih razmerah in oskrbi živali prostoživečih vrst v ujetništvu, po kateri je bilo treba uradno prijaviti živali, med njimi tudi strupenjače." Strokovnjakinja se zato v sklopu svojega dela na tem področju trudi, da bi bili lastniki ob pridobitvi prostoživečih živali iz skupin velikih sesalcev in velikih plazilcev oziroma živali, ki izločajo strupe, dolžni prijaviti njihovo posedovanje upravnemu organu.

Tudi Aleš Abram in Nika Leben iz društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo opozarjata, da bi morali v Sloveniji vzpostaviti register lastnikov strupenjač, saj so zdaj v poseben register vključeni le zainteresirani resni rejci kač. 

Strupenjačo lahko ima doma trenutno prav vsak, ki si to želi

Poleg tega bi bilo po mnenju Dovčeve treba določiti tudi nekatere pogoje za pridobitev lastništva omenjenih vrst, saj, kot pojasni sogovornica, omejitev oziroma posebej določenih pravil, kdo je lahko lastnik takšne živali, ni.

Trenutno obstajajo le nenapisana pravila, komu se lahko prodajajo strupenjače.
Trenutno obstajajo le nenapisana pravila, komu se lahko prodajajo strupenjače. FOTO: 24ur.com

Kot pojasnjuje, je odgovorno lastništvo zelo širok pojem, ki ga zakonodaja ne more popolnoma pokriti, vanj pa sodijo tudi izobraževanja in splošen odnos družbe do živali, o čemer pa se vse premalo govori, je prepričana sogovornica: "O dobrem počutju in dobrobiti živali, tudi strupenjač, je bilo do zdaj premalo napisanega in dorečenega, se pa, kot zatrjuje, v zadnjem času veliko dela, saj se stroka zaveda vse večjega števila eksotičnih, med njimi tudi strupenih in nevarnih živali, ki jih imajo ljudje po domovih za svoje hišne ljubljenčke." 

Dodaja, da meni, da k odgovornemu lastništvu sodi tudi profesionalen odnos do posedovanja in gojenja strupenih in nevarnih živali: "Po moji oceni bi bilo treba določiti pogoje o posedovanju takih živali, določiti starostno mejo lastništva, način predhodnega izobraževanja v primeru zelo nevarnih strupenih vrst, kot so kobre." 

Lebnova in Abram potrjujeta, da trenutno obstajajo le nenapisana pravila, komu se lahko prodajajo strupenjače, a jih lahko v tujini povsem brez težav zainteresirani kupci kupijo na posebnih sejmih. Kot pojasnjujeta, so sicer v nekaterih državah, tudi v sosednji Avstriji, strupenjače prepovedane.

A odgovorni rejci niso za popolno prepoved strupenjač, saj se je izkazalo, da se v teh državah kače še vedno prodajajo na črnem trgu. 

Zato je tudi po njunem mnenju izjemno pomembno, da se vse, ki si želijo strupenjač, izobrazi. Kot sta izpostavila, je oskrba strupenih kač namreč izjemno zahtevna in nevarna: "Pri vsakem čiščenju terarija je oseba v potencialni smrtni nevarnosti." 

Čeprav lahko strupenjače dosegajo tudi zelo visoke zneske, so postale bistveno preveč poceni, saj se cene strupenjač začnejo že pri 100 evrih. 
Čeprav lahko strupenjače dosegajo tudi zelo visoke zneske, so postale bistveno preveč poceni, saj se cene strupenjač začnejo že pri 100 evrih.  FOTO: Thinkstock

Strupenjače so bistveno preveč poceni

Čeprav lahko strupenjače dosegajo tudi zelo visoke zneske, so postale bistveno preveč poceni, saj se cene strupenjač začnejo že pri 100 evrih. 

Tudi njima se zdi zelo pomembno, da se določijo pogoji, ki jih mora oseba izpolnjevati, da lahko poseduje strupeno kačo. Lebnova pojasni, da bi se poleg starostne omejitve vsaj 21 let in ustrezne strokovne usposobljenosti lahko uvedel tudi kriterij odgovornega lastnika, pri čemer bi lahko izvedli denimo obvezne psihološke teste za potencialne lastnike strupenjač.  

"Mogoče je naključje, da imamo na Veterinarski fakulteti, v okviru Programa Centra za podiplomski študij in permanentno izobraževanje, namen organizirati tečaj za gojitelje strupenjač. Gojitelji so idejo podprli in pričakujem velik odziv, še posebno po omenjenem dogodku v Piranu. Mogoče je prav to prvi korak k odgovornemu lastništvu in pozitivnim spremembam na tem področju," pa sklene Dovčeva.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter Ministrstvo za okolje in prostor, a nam na vprašanja še niso odgovorili. 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Larissa13
10. 10. 2018 13.45
+1
Kače, pajki, plazilci in še mariskaj, je najlepše kar v naravi. In človek bi jih lahko vzel samo takrat ko jim preti izumrtje. Vem da so ljubitelji tudi takih živalskih vrst, ampak ali so ti dovolj odgovorni, da jih lahko imajo doma? Še za psa ali mačko ne znajo vsi skrbeti kot bi morali, kajšele za taka bitja. Zakonodaja na sploh bi morala biti ostrejša do vseh, ki imajo doma razne ljubljenčke. In upam, da bo v prihodnosti.
kolbek460
09. 10. 2018 17.31
+29
Da imaš strupenjačo na dveh nogah ,,kaj takrat narediti ,,komu prijaviti ,,
Franci Luzar
09. 10. 2018 21.22
+1
Sunshine73
09. 10. 2018 17.06
+5
Jaz imam pitona vedno s seboj med nogami ...
thetech
09. 10. 2018 18.09
+17
Sunshine> butasta fora, še bolj butastih ljudi....
Franci Luzar
09. 10. 2018 21.22
+2
xxdrgregoryhouse
09. 10. 2018 16.51
+2
jest mam mambo doma
MKII
09. 10. 2018 19.18
+6
Kjegavidissss
09. 10. 2018 16.26
+74
Ne bluzite..to je potrebno prepovedati...če je komu všeč naj se preseli v Avstralijo....zaradi takih ljubiteljev imajo na Floridi zelo velike probleme z Burmanskim pitonom. Enako sra.nje se bo dogajalo tudi tukaj, ko se bo nekdo naveličal in odvrgel ali bo plazilec pobegnil. Ljudi je potrebno kontrolirati, ker njihovo pomanjkanje možganskih celic ogroža okolico.
thetech
09. 10. 2018 18.18
-15
Hahaha... primerjava Slovenije s Florido je res na mestu ja. Sploh, ker imamo isto podnebje in pa enako število prebivalcev..
Maxx365
09. 10. 2018 21.36
Neopredeljeni
09. 10. 2018 16.22
+11
Kolikor je meni znano, je strupenjače prepovedano posedovati ali prodajati. Kaj pa jaz vem, nisem novinar, kot tudi tejle tu na 24 ne.
MKII
09. 10. 2018 15.55
+22
No ja, trend gre v to smer, da se folk raje odloča za živali kot za otroke. Če tudi za kobre.
KavčStrokovnjak
09. 10. 2018 15.58
+8
A veš v čem je razlika med kačo in ženo? Kača je vedno tiho! hehehe
KavčStrokovnjak
09. 10. 2018 18.50
-3
4 ženske ne vedo kaj pomeni bit tiho! LOL
flojdi
09. 10. 2018 18.53
+1
Naj bi
09. 10. 2018 15.54
+29
Bom drugače napisal. Kače spadajo v svoj življenski prostor.
TOX6
09. 10. 2018 15.53
+10
Smrtonosno strupenjačo ima lahko doma prav vsak??? to je podobno kot v LYUbljani, vsak ki pride v slovenijo iz YUga za 5 minut ima lahko doma skladišče kokaina???
supplement
09. 10. 2018 16.02
+0
ja ne sami jamrat začni delat,lahko ti bo uspelo, boš tudi ti imel skladišče kokaina doma če boš sposoben samo ne pade zneba hahaha.
Klankon
09. 10. 2018 15.32
+8
Bi bil že čas da se to spremeni.
cekin11
09. 10. 2018 15.31
+15
ko pride na obisk tašča,pol je res strupenjača v bajt...
Paradox
09. 10. 2018 15.29
+0
Res je, skoraj vsaka žena :D
Naj bi
09. 10. 2018 15.11
+19
Moraš bit malo mimo, da kupuješ kače.
NotMe
09. 10. 2018 15.29
-9
Kače so lahko čudoviti ljubljenčki, se pa za strupeno nikoli ne bi odločila. Goži, kraljevi pitoni, mlečne kače so prav lepe in hvaležne domače živali.
Klankon
09. 10. 2018 15.32
+24
Piton še posebaj, ko te tako lepo hvaležno lahko zadavi.
sredin?ar
09. 10. 2018 15.41
-5
Piton mora bit velik vsaj 6 metrov da lahko ogrozi otroka. Odraslega moškega nemora tako stisnit kot v filmu. Malo si preberi zadeve preden začneš debatirat kot dve frizerki po flasi sampanjca.
KavčStrokovnjak
09. 10. 2018 16.01
-22
Eni so res nerazgledani. Tudi 6m piton težko zine toliko, da spravi ramena odraslega človeka čez požiralnik. Otroka še (tako kot je napisal šmrkomat), odraslega pa ne. Plazilci so najbolj hvaležne in najbolj primerne družinske živali.
NotMe
09. 10. 2018 16.32
+8
Klankon, KRALJEVI piton, ne burmanski ali zeleni, kraljevi ostanejo navadno krajši od metra in še čivave ne morejo zadušit.
sredin?ar
09. 10. 2018 16.55
+19
Čudoviti ljubljencki? Čuva hiśo? Maja z repom? Prinaša časopis? Se igra z otroci? A se pride cartat zvečer na kavč? Tri kače sem imel, ena ni bila “čudovit ljubljenček”. Plazilec, kater rabi svoj mir 24 ur na dan. Manj kot ga drmaš in šlataš, lepse bo rasel in boljse jedel. Kačja narava je taka da ji je človekov dotik skrajno tuj in “nenaraven”. Enako kot ribe v akvariju tudi ne bozas. Mačka ali hišni zajec je “cudovit” ljubljencek. Kača je pa display item.
NotMe
09. 10. 2018 20.10
+3
Šmrkomat, mogoče pa je ravno zato čudovit ljubljenček, ket ne rabi sprehoda 3 x na dan, ne stresa dlak in je dovolj čist terarij in odmrznjena miš enkrat na teden, ali še redkeje.
HaryGolt
09. 10. 2018 15.05
+14
Torej ženo z eno besedo?