Slovenija

Študenti in sindikati proti uvedbi študija na daljavo

Ljubljana, 27. 10. 2021 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) ostro nasprotujeta obtožbam direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da je za sedanjo rast epidemije krivo študentsko življenje in predlogu za uvedbo študija na daljavo.

Pedagoški proces v fizičnem prostoru je izjemno pomemben za kakovost študija in izgradnjo socialne mreže med vrstniki v stroki. Dolgotrajno omejevanje socialnih stikov med študijem na daljavo je povzročilo velik porast psihosocialnih stisk med študentkami in študenti in te imajo nanje večje negativne posledice kot sama bolezen covid-19, so prepričani na ŠOS in VSS.

Prav zato so vodstva univerz, ŠOS in sindikati že poleti pozvali vlado, naj za visoko šolstvo predpiše pogoje PCT, zaposlene in študente pa so večkrat pozvali k cepljenju in skeptikom ponudili strokovne odgovore na njihova vprašanja. "Rezultat tega je najvišja precepljenost zaposlenih na univerzah, najvišja med vsemi dejavnostmi v državi in na UL verjetno dosega okrog 95 odstotkov, močno nadpovprečna je po rezultatih ankete tudi precepljenost študentov," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Kot pravijo, se visokošolski zavodi zavedajo pomena doslednega uveljavljanja pogojev PCT, zato na vseh vhodih v stavbe fakultet in akademij strogo preverjajo statuse PCT vstopajočih. "Kar žal precej manj velja za manjše ponudnike storitev, kot so trgovine, gostinski lokali ali izvajalci javnega potniškega prometa," menijo. Študentom, ki niso cepljeni ali prebolevniki, visokošolski zavodi zagotavljajo pogoje za izvajanje samotestiranja v prostorih zavoda.

Študenti FDV
Študenti FDV FOTO: Kanal A

'Selektivno zaprtje zgolj visokega šolstva bi bil nesorazmeren ukrep'

Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta na sestankih pred pričetkom študijskega leta kot edini način zaostrovanja ukrepov v visokem šolstvu predstavila skrajševanje periode samotestiranja, če se bo epidemija zaostrovala. Trenutno je še vedno predpisano, naj se samotestiranje izvaja enkrat tedensko. 

"Če NIJZ ugotavlja, da to ne zadošča več, naj vladi predlaga pogostejše samotestiranje, ki bo omogočalo tako varno obiskovanje predavanj in vaj kot tudi varno druženje, ne pa da zagovarja selektivni 'lockdown' samo za visoko šolstvo. Ta bi oškodoval tudi veliko večino študentov, ki so se cepili," pravijo na ŠOS in VSS, kjer dodajajo, da bi študentje še vedno lahko obiskovali gostilne, trgovine, kinodvorane itd., le na fakultete ne bi smeli hoditi. "Jasno je, da bi bilo selektivno zaprtje zgolj visokega šolstva še en nesorazmeren in nedomišljen vladni ukrep, ki bi povzročil še več nezadovoljstva in nezaupanja v družbi," so dodali.

Samotestiranje
Samotestiranje FOTO: Dreamstime

'Sprašujemo se, ali je epidemiološka služba NIJZ spet kolapsirala'

Po njihovem mnenju bi bilo prav tudi, da direktor NIJZ Milan Krek premisli, ali je naredil vse za ustrezno okrepitev epidemiološke službe NIJZ v tem valu epidemije. Pedagogi v visokem šolstvu delajo sezname prisotnih študentk in študentov na začetku vsakega predavanja ali vaj. Če se zatem izkaže, da je bil v predavalnici ali laboratoriju kdo okužen, fakulteta pošlje seznam udeležencev in njihovih kontaktov na NIJZ, da bi ta izdal karantenske odločbe tistim, ki so imeli rizičen stik in niso cepljeni ali prebolevniki. 

"Visokošolski zavodi sami pač nimajo pristojnosti za odrejanje karantene. Vendar žal ugotavljamo, da se po takem obvestilu ne zgodi nič. Sprašujemo se, ali je epidemiološka služba NIJZ spet kolapsirala tako kot lani ob tem času in ji direktor NIJZ tudi letos ni priskrbel kadrovskih okrepitev, da bi lahko tudi med visokim valom epidemije sledila okužbam in ažurno izdajala karantenske odločbe," so zapisali. 

Sprašujejo se tudi, ali NIJZ ažurno izdaja karantenske odločbe zaposlenim, če jih študentom ne. "Če zaposleni nima izdanega bolniškega staleža ali karantenske odločbe, nima podlage, da bi po rizičnem stiku smel ostati doma (razen če koristi letni dopust, ki služi nečemu drugemu), zato mora hoditi v službo in tam potencialno širi okužbo med sodelavci," so zapisali in dodali, da je bil to pred enim letom eden glavnih generatorjev dolgega drugega vala. 

"Preden direktor NIJZ krivi za sedanji val epidemije ravno študentsko življenje, naj premisli, kaj lahko izboljša v izvajanju nalog NIJZ in v veljavnih epidemioloških pravilih, da bodo vse dejavnosti potekale čim bolj varno," so še zapisali v sporočilu za javnost. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik12345677
27. 10. 2021 14.39
+0
Študij na daljavo je bil za mene in večina mojih sošolcev nekaj najboljšega. Pihraniš čas, denar, živce ... Se je pa izkazalo, da je na fakultetah/univerzah veliko nesposobnih ljudi.
Fourty Six
27. 10. 2021 14.26
+5
V bližnji prihodnosti bo vse izobraževanje na daljavo z podporo Ai, pa se lahko eni na glavo postavite in ne bo nič drugače, žal bodo pa ocene po vezah odpadle in bodo zmagali samo najbolj sposobni.
mmickica
27. 10. 2021 13.54
+1
Vsi necepljeni šolarji nad 12 let, dijaki in študentje, ki niso preboleli, niti niso cepljeni, naj se šolajo na daljavo. Zaradi tega tudi gospodarstvo ne bo utrpelo škode, saj 12letnikov starši več ne rabijo ujčkat doma.
Debil989898
27. 10. 2021 16.24
+0
pozzo
27. 10. 2021 13.22
+1
EnKandidat: saj dela; večino sprejme na dopisnih sejah, zato pa je tko kot je. (So kupili šole na daljavo zdej pa še vladajo na istem nivoju.)
pozzo
27. 10. 2021 13.20
+1
Ja tako zgleda študij na slabi fakulteti (obicajno zasebni), na dobri pa je študij še mnogo več kot poslušanje predavanj.
Rommy Cerar
27. 10. 2021 13.16
-2
kaj jokajo...kaj so pa naredili (no vsaj večina od njih, ki zdaj stokajo) za to, da situacija nebi bila taka kot je....cepijo naj se ali pa naj bodo tiho
Abcdd
27. 10. 2021 14.23
+4
V starostni skupini studentov od 18-24 let je cepljenih vec oseb kot v starostnih skupinah od 30-40 let. Ne bluzi.
filter
27. 10. 2021 13.01
-3
V članku prosim ne omenjajte epidemije, ki je bila končana 15.6.2021. NIJZ skupaj z direktorjem pa naj najprej pri sebi uredi organizacijo, potem pa daje izjave za javnost. Pozitiven študent mora izpolniti obrazec na NIJZ za izdajo karantene, da potem dobi odločbo na dom. Pa kje ste še videli takšne neumnosti. Pustite študente pri miru in naj študij poteka normalno. Če vam primanjkuje cepljenih prebivalcev, ne pritiskajte sedaj še na študente. Študenti imajo svojo pamet in se odločajo po svoji volji. Še to voljo do študija, ki jim je ostala hočete uničiti. Sramota za Slovenijo ste NIJZ z vašim vodjem K.
abc123def456
27. 10. 2021 12.59
-3
precepljenost na fakultetah, pajade pajade ja ja. 60 % zaposlenih na eni tkim. pomembni naravoslovni - direkt iz tkim. zaupne statistike. je domnevati, da je na druzzboslovju slabsse. koliko so pa sstudenti cepljeni, pa ni podatkov. itak da okuzzbe rastejo. slo. - ssampioni sprenevedanja.....
akmt
27. 10. 2021 12.58
+3
Sedaj imamo VSI moznost za cepljenje, cepite se, pa bo problem resen
Slovenske krize sin
27. 10. 2021 12.55
+12
Ne razumem, zakaj je studij na daljavo tako slaba stvar. Meni se pa zdi glupo voziti v Ljubljano pa tam 4 ure sedet pa poslusat suhoparno branje iz pdf datoteke.
akmt
27. 10. 2021 12.57
-4
abc123def456
27. 10. 2021 13.01
+3
morda je pa inteligenten in je napisal kar je lahko res.
EnKandidatDosmrtniMandat
27. 10. 2021 12.50
+6
Kaj pa če vi vlada delala na daljavo? Sem slišal, da je Antarktika kar varna v tem momentu. Ali pa če bi komunistična SDS imela svoje provokatorske shode na daljavo?
bodočipartizan
27. 10. 2021 12.33
+4
a je kdo pričakoval kaj pametnega od Krecka?
sport5
27. 10. 2021 12.29
+5
Neumnost. Če že,bi morali omejit zabave študentov ne pa predavanj.
tomazhrz
27. 10. 2021 13.04
+6
Rajs mam faks od doma kot prepoved zabav :)