Slovenija

Študenti opozarjajo na pomanjkanje sob: nocoj bodo spali pred parlamentom

Ljubljana, 20. 09. 2019 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Študenti so pred parlamentom pogrnili svoje jogije in spalne vreče in napovedali, da bodo prespali pod milim nebom. S tem želijo opozoriti na vsakoletno stisko, ko v študentskih domovih zmanjka prostora za vse. In če v ŠD zagotavljajo, da je prostora za vse, pa morajo številni, dokler sobe ne dobijo, prenočišče poiskati pri zasebnikih. Tam pa jih čakajo oderuške najemnine.

Študijsko leto je tik pred vrati, nekateri študenti pa še vedno ne vedo, kje bodo spali, opozarjajo v iniciativi Kje bomo pa jutri spali? S spalnimi vrečami in vzmetnicami so prišli pred parlament, kjer bodo, kot so napovedali, vztrajali celo noč.

Študenti - zbralo se jih ni prav veliko - napovedujejo, da bodo nocoj spali pred parlamentom.
Študenti - zbralo se jih ni prav veliko - napovedujejo, da bodo nocoj spali pred parlamentom. FOTO: Aljoša Kravanja

Razlog tiči v tem, da študenti, ki imajo svojo posteljo v študentskem domu (ŠD) Akademski kolegij, še vedno ne vedo, kdaj jih bodo zaradi prenove ŠD izselili, piše Dnevnik. Začetek omenjenega problema se sicer vleče že leto dni, iz zavoda Študentski dom Ljubljana pa so za 24ur.com sporočili, da prenove zaenkrat še ni na vidiku, da je pa vse odvisno od ljubljanske občine in župana Zorana Jankovića ter šolskega ministra Jerneja Pikala. Sami bodo, tako zagotavljajo, poskrbeli, da bodo študente, ki se bodo zaradi prenove morali izseliti, prerazporedili po drugih domovih.

Ljubljana

V Ljubljani je za študijsko leto 2019/2020 sicer razpisanih 7.006 subvencioniranih ležišč v 29 domovih. "V času poletnih počitnic se običajno sprosti okoli 1000 ležišč, ki jih potem zasede nova generacija študentov, ki jo začnemo vseljevati v drugi polovici septembra. Na vselitev so študentje vabljeni po vrsti glede na njihovo uvrstitev na prednostno listo za vselitev v ŠDL. Ko se izselijo vsi, ki v novem študijskem letu nimajo več pravice do subvencioniranega bivanja, vseljevanje novincev postane odvisno od tistih stanovalcev, ki se izselijo prostovoljno. V študijskem letu 2018/2019, smo zadnje novince vselili v začetku junija 2019. Naj dodamo pojasnilo, da se zaradi narave razpisa najprej obdelajo vloge za sprejem, da lahko v 30 dneh po zaključku razpisa objavimo prednostne liste. Vloge za podaljšanje, se pravi vloge študentov, ki so že naši stanovalci, pa se obdelajo do sredine meseca oktobra, tako da bomo v drugi polovici oktobra imeli celovito sliko o številu vseh uspešno oddanih vlog za študijsko leto 2019/2020," so sporočili iz zavoda Študentski dom Ljubljana in dodali, da se je letos na razpis za zasebnike uspešno prijavilo 280 zasebnikov, ki imajo skupaj prijavljenih 1092 ležišč za 600 razpisanih subvencij. 

Maribor

Protest zaradi pomanjkanja študentskih postelj
Protest zaradi pomanjkanja študentskih postelj FOTO: Aljoša Kravanja

V Mariboru pa imajo študenti na voljo 2663 ležišč, od tega 753 v enoposteljnih sobah, ostale pa v dvoposteljnih sobah. Kot pravijo v Študentskih domovih Univerze v Mariboru, imajo trenutno dovolj prostih ležišč za vselitve novih študentov. "Konec oktobra pa bodo predvidoma vseljeni skoraj vsi študenti, ki bodo izpolnjevali pogoje in domovi bodo polni," so sporočili in dodali, da so na vselitev že povabili vseh 685 študentov, ki so bili uvrščeni na prvo prednostno listo in so že izpolnjevali pogoje za bivanje. "Vsak teden bomo objavljali novo prednostno listo in študente vabili na vselitve, dokler ne bomo povabili vseh. To bo predvidoma v začetku novembra." Ker je v Mariboru dovolj kapacitet v javnih študentskih in dijaških domovih, ležišč s subvencijo pri zasebnikih ne razpisujejo. 

Koper

Študentski domovi Univerze na Primorskem (UP) razpolagajo s 382 študentskimi posteljami v treh študentskih domovih v lasti univerze. Poleg tega "Pisarna Študentskih domov UP" skrbi za nameščanje študentov še v dijaško študentske domove v Kopru, Izoli in Portorožu, kjer je na voljo skupaj 300 postelj, ter v zasebne študentske domove (44 postelj) in k zasebnikom. Pri slednjih je na voljo 600 subvencioniranih ležišč, so nam  s podatki postregli na Univerzi na Primorskem. 

Tudi pri njih je povpraševanje po ležiščih v študentskih domovih veliko in močno presega ponudbo. "V tri študentske domove v lasti UP je bilo možno naseliti zgolj 98 novih študentov, takšnih, ki so izrazili željo za bivanje v teh domovih pa je bilo kar 407," so povedali. Na vprašanje, koliko študentov letos ne bo dobilo prostora, pa so odgovorili, da vsi študenti najdejo namestitev, vendar jo morajo nekateri poiskati pri zasebnikih, kjer je cena manj dostopna. 

Nekateri so še spomladi čakali na sobo

In čeprav v Študentskih domovih zagotavljajo, da sobo dobijo vsi študenti, ki se prijavijo na razpis in jo želijo, pa temu očitno ni tako. V ljubljanskih domovih je samo lani za študentsko posteljo zaprosilo 3540 mladih, piše Delo, konec oktobra pa jih je bilo 1400 še vedno brez prenočišča. V začetku letošnjega leta je na sobo še vedno čakalo 675 študentov, maja pa še približno 400. In vsi ti študenti so morali, dokler niso dobili sobe v ŠD, prenočišče poiskati pri zasebnikih. Tam pa se soočajo z oderuškimi najemninami, razlog pa je predvsem v pomanjkanju stanovanj.

Do stanovanjske politike naše države je kritična tudi Anja Planišček s Fakultete za arhitekturo. Pred časom je za 24UR Inšpektor povedala, da se stanovanjske problematike najbolj zavedajo tisti, ki v prestolnico pridejo študirat. Tisti, ki ne dobijo sobe v študentskem domu, najamejo sobo na trgu in zanjo plačajo po 200 evrov na mesec in več, in to za sobo, v kateri sta postelja in miza.

Stanovanjska kriza pa ni več samo težava mladih, vse bolj jo občutijo tudi starejši. In tudi zato, se bo iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, odpravila pred parlament in opozorila, da ne bodo več čakali. Mladi bodo zato v svojem imenu in v imenu starejših nocoj vladi, katere del koalicijske pogodbe je tudi prednostno reševanje stanovanjskega vprašanja, predstavili osem zahtev, med katerimi so tudi regulacija stanovanjskega trga, aktivna zemljiška politika, stanovanjske zadruge in kakovostno bivanje za starejšo in študentsko populacijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaFemme
21. 09. 2019 18.20
+0
Dragi študenti, sama sem diplomirala in delam za minimalca. Pomanjkanje sob je še najmanjši problem. Študenti imajo subvencioniran prevoz in hrano, delajo preko študenta za veliko višjo plačo in z manj odgovornosti od redno zaposlenih. Ne zanima jih, da s tem v resnici študentske agencije pobirajo svojo provizijo in da se s tem obenem nižajo plače redno zaposlenim. Dokler ti isti študenti ne diplomirajo in sami pristanejo na rralnuh tleh. Borite se za več služb po študiju, ne pa za študentske sobe.
Primula1
21. 09. 2019 07.49
+0
Jih je moralo zebsti. No ja, so vsaj izkusili, kaj jih čaka, če ne bodo uapešno študirali
Al83
21. 09. 2019 07.42
+2
Veseli naj bodo, da jim ni treba plačevati za višjo izobrazbo, kot drugod. Med tem, ko tale vesela skupinica fešta pred parlamentom, morajo njihovi vrstniki, ki niso imeli te sreče, da bi šli na fakultete, zjutraj v službo, kjer bodo za razliko delali cel dan, na koncu meseca pa bodo morali izpljuvati denar, ta ga tile lahko tu veselo feštajo in solijo pamet vsem. Študenti mislijo da vedo vse, nimajo pa izkušnje enega dneva v realnem življenju, kjer mora človek iti v službo, da plača račune, ima kaj za jesti in kje za spati in kaj za tankati, da lahko gre naslednji dan spet v službo, zraven ga pa še izropa država. Ne zavedajo se kaj vse imajo in kako dobro jim je in tega tudi za to ne cenijo. Slovenija ne potrebuje toliko "strokovnjakov", kolikor jih proizvede, še posebno tistih iz področja FDV in mogoče je čas, da se poskrbi za tiste, ki jih država potrebuje, tiste, ki so se prišli v Ljubljano učiti, takile umetniki, ki so pa danes pred parlamentom pa lahko gredo domov in dovolj bo postelj za vse. Pa ko smo glih pri posteljah, če se kakšnega erazmovca manj uzame tudi ne bo nič narobe. Ne potrebujemo, da smo največji ksenofili v Evropi.
krneki_123
21. 09. 2019 07.31
+14
Takšni večni študenti, kot tale na sliki, zajedajo sobe tistim, ki jih res rabijo in ki dejansko študirajo.
Sputnik
21. 09. 2019 07.04
+4
ja sej če ne bi šli na faks zato da lahko pijejo brez da starši težijo gdaj si domov prišel pa hodili na predavanja bi tudi sob bilo dovolj. pa ne pozabimo na take ki študirajo še danes pa so se vpisali v 90ih
proofreader
20. 09. 2019 21.59
+1
Je treba preko študenta delat, pa se nabere denar.
Bibi2
20. 09. 2019 21.55
+9
Prvo ven pometat tiste, ki so na črno. Kar nekaj jih je...
kapetan
20. 09. 2019 21.49
+3
Ne da bi jim privoščil. A naj se kar navadijo ker ko bodo imeli mlado družino bo enako. Vsaj iz moje izkušnje.
castell
20. 09. 2019 21.33
+7
Najbolj smešno mi je, ko mi kaki študent prava pametuje, že 5 let študira a mu je uspelo priti v 2 letnik in sem predstavlja kot bodoči sodnik ali odvetnik ...
castell
20. 09. 2019 21.30
+0
Potem pa bodo dobili kazen po 10. čl. ZJRM-1 in bo spet policija kriva ... študentje - bodoči intelektualci.
BobbyP
20. 09. 2019 21.13
+17
To pa so hudo izobraženi bodoči kadri in rešitelji Slovenije. Preko 30 in še vedno študirajo. Absurdne količine znanja in sposobnosti. Prihodnost je svetla. 😂😂😂
PickaKadicka
20. 09. 2019 21.10
+9
Še en nasvet za študente: pojdite študirat v tujino. Dobiš štipendijo, od katere lahko dejansko živiš v tujini. Pa še kvaliteta študija je boljša. Ponavadi ti še univerza najde sobo.
PickaKadicka
20. 09. 2019 21.08
+25
Zdej men neki ni jasno. Pravijo,da je premalo študentskih postelj, po drugi strani, pa se je v osredje (v prispevku) postavil fant/moški, ki se očitno že 10 let prestavlja po stanovanjih v Ljubljani (in je še kar študent?!) ter živi s partnerko? Kaj ma to veze s pomanjkanjem študentskimi posteljami? Ne prosim mešat problemov. Ne rečem, da ni problema, ampam študentske postelje so en problem, stanovanja mladih parov/družin pa drug. So pa najemnine očitno previsoke.
Uporabnik487511
20. 09. 2019 21.05
+17
90% teh v prispevku bi že moralo imeti 5let+ delovne dobe... Pol pa pridejo s 35 leti na razgovor za prvo službo z izobrazbo agronoma.
PickaKadicka
20. 09. 2019 21.11
+3
castell
20. 09. 2019 21.31
+4
Se bolj splača na bone jesti, kot iti pa pravi "einkauf" v spar ... pa še starši ti plačujejo tisto 15m2 luknjico v bloku.
Quatflow
21. 09. 2019 07.16
-3
Mann kaj pa ima delovna doba veze z izobrazbo (agronoma)?
Helix Nebula
20. 09. 2019 20.44
+26
Profesor na Ljubljanski Strojni Fakulteti nam je reko par let nazaj. "Bolš da ne slišim da je kdo od vas šel na protest. Študent mora študirat, ne protestirat"
Quatflow
21. 09. 2019 07.18
-2
resslovenka
20. 09. 2019 20.36
+14
Kdaj je bil zgrajen zadnji študentski ali dijaški dom? 🤔 Kdo ve? Pa stanovanja za mlade slovenske družine?? Dejte mal spremljat kdo je najvišje uvrščen na lestvicah za pridobitev neprofitnih stanovanj? 🤗
širimresnico
20. 09. 2019 20.23
+29
če študenti to berete, en nasvet. ne študirat družboslovja. pravnikov, ekonomistov, filozofov itd imamo preveč-brezposelni. študirajte tehnične vede. če ne bo službe v slo bo v tujini. plus vsaj dva tuja jezika...
simbol
20. 09. 2019 20.53
+17
Razen, če maš tata, mamo ali kaj podobnega kje pri koritu. Potem je prav vseen kakšen poklic imaš.
Rafail
20. 09. 2019 20.21
-5
Jim bom jaz ponudil sobo
RamzesII
20. 09. 2019 20.12
+29
Če sodim po slikah, so to afne, razen izjem, ne pa (resni) študentje.
castell
20. 09. 2019 21.32
+4
24ur ADMIN
20. 09. 2019 20.00
+37
Pred šdudentski servis naj gredo, k jih najbolj lupjo !! al pa na borzo.