Slovenija

Študenti, pozor: Oddajte vlogo za subvencionirano bivanje

Ljubljana, 12. 08. 2019 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za subvencionirano bivanje v študentskem domu ali pa pri zasebnikih je poleg izpolnjevanja ustreznih pogojev potrebna tudi pravočasna prijava na razpis. Rok se izteče 16. avgusta, prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja pa je treba oddati preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ.

Za subvencionirano bivanje v študentskem domu ali pa pri zasebnikih je poleg izpolnjevanja ustreznih pogojev potrebna tudi pravočasna prijava na razpis.
Za subvencionirano bivanje v študentskem domu ali pa pri zasebnikih je poleg izpolnjevanja ustreznih pogojev potrebna tudi pravočasna prijava na razpis. FOTO: Thinkstock

Čeprav lahko študenti trenutno uživajo v brezskrbnih počitnicah, jim iz glave ne sme uiti pomemben datum: 16. avgust 2019. Približuje se namreč rok za oddajo prošenj za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov visokošolskega študija v javnih in zasebnih študentskih domovih, dijaških domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2019/20.

Rok velja tudi za tiste, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje za subvencionirano bivanje študentov.

V študijskem letu 2019/20 je skupaj razpisanih 12.145 mest za subvencionirano bivanje, za sprejem 4718 mest in 7403 za podaljšanje bivanja, 24 mest pa je namenjenih študentom s priznano mednarodno zaščito.

Višina subvencije za bivanje študentov za študijsko leto 2019/20 znaša 21,50 evra na študenta za javne študentske in dijaške domove ter 32 evrov na študenta za zasebne študentske domove in bivanje pri zasebnikih s subvencijo.

Razpis in pregled razpoložljivosti subvencij za bivanje po visokošolskih središčih in krajih kapacitet sta objavljena na portalu eVŠ.

Do 16. avgusta 2019 morajo študenti visokošolskih študijskih programov, ki želijo koristiti pravico do subvencije za bivanje, oddati prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja (fotografija je simbolična).
Do 16. avgusta 2019 morajo študenti visokošolskih študijskih programov, ki želijo koristiti pravico do subvencije za bivanje, oddati prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja (fotografija je simbolična). FOTO: Shutterstock

Pogoji, ki jih mora študent izpolnjevati za subvencioniranje bivanja

Študenti morajo izpolnjevati naslednje splošne pogoje:

– so državljani Republike Slovenije,

– imajo status študenta in se izobražujejo po študijskih programih, ki se izvajajo kot redni ali izredni študij, razen študija na daljavo,

– niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu oziroma niso poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov ter niso prejemniki pokojnine, razen prejemniki družinske pokojnine,

– povprečni bruto dohodek na člana družine v preteklem letu ne presega 150 odstotkov povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji v istem obdobju,

– imajo stalno prebivališče oddaljeno najmanj 25 kilometrov od kraja študija,

– niso izključeni iz študentskega doma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikanajlonca
12. 08. 2019 15.04
+1
Kdaj bo uveden kreditni študij ? Sam prašam ??