Slovenija

Študenti, pozor: vpis v študentske domove mogoč le še danes

Ljubljana, 16. 08. 2019 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
2

Izteka se rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov v prihodnjem šolskem letu. Študentje in dijaki morajo vlogo oddati na spletnem portalu eVŠ. Izteka pa se tudi vpis v prvi letnik za vse, ki so bili na fakultete sprejeti v prvem roku.

Danes se izteče rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov v prihodnjem šolskem letu. Študentje in dijaki morajo vlogo za sprejem ali podaljšanje bivanja oddati na spletnem portalu eVŠ. Rok velja tudi za tiste, ki se bodo na študij vpisali v jesenskem roku, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Višina subvencije za bivanje študentov za prihodnje leto znaša 21,50 evra na študenta za javne študentske in dijaške domove ter 32 evrov za zasebne študentske domove in bivanje pri zasebnikih s subvencijo.
Višina subvencije za bivanje študentov za prihodnje leto znaša 21,50 evra na študenta za javne študentske in dijaške domove ter 32 evrov za zasebne študentske domove in bivanje pri zasebnikih s subvencijo. FOTO: Shutterstock

V študijskem letu 2019/20 je razpisanih 12.145 mest za subvencionirano bivanje, za sprejem 4718 mest in 7403 za podaljšanje bivanja, 24 mest pa je namenjenih študentom s priznano mednarodno zaščito.

Višina subvencije za bivanje študentov za prihodnje leto znaša 21,50 evra na študenta za javne študentske in dijaške domove ter 32 evrov za zasebne študentske domove in bivanje pri zasebnikih s subvencijo. Cenzus za prejem subvencije pa je 2522,33 evra bruto mesečno na družinskega člana lani.

Informativno prednostno listo bodo študentski domovi na portalu eVŠ objavili do 15. septembra. Na uvrstitev med drugim vpliva materialni položaj družine študenta, oddaljenost študija od kraja stalnega prebivališča in morebiten težak socialen ali zdravstveni položaj. Točke bodo dodeljevali tudi uspešnejšim študentom in študentom, ki imajo otroka, piše v pravilniku za dodelitev subvencije.

Na zavodu Študentski domovi Ljubljana so zaradi vse večjega števila študentov, ki po več mesecev čakajo na vselitev, v letošnjem šolskem letu sprejeli nekaj dodatnih ukrepov. Kot je Igor Brlek iz Študentskih domov Ljubljana povedal za Radio Slovenija, so letos zmanjšali kvoto za tuje študente na izmenjavi, za bivanje pri zasebnikih pa so znova razpisali tudi mesta za sprejem, ne zgolj za podaljšanje subvencije. Na novo pa letos uvajajo subvencionirano bivanje pri zasebniku za vse leto in ne več zgolj za deset mesecev, še poroča Radio Slovenija.

Danes se izteka tudi vpis v prvi letnik za vse, ki so bili na fakultete sprejeti v prvem roku. Na dodiplomski in enoviti magistrski študij se je prijavilo 14.590 oseb, sprejetih jih je bilo 11.051. Vpisi na višje šole pa se bodo zaključili v sredo. Drugi prijavni rok bo potekal od 22. do 29. avgusta, podatki o prostih mestih bodo dostopni na eVŠ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikanajlonca
16. 08. 2019 09.18
+0
Pet minut stran pa študentski dom, same neke subvencije, menjava fakultet kot gat na riti, samo pohajkovanje, zakajanje, puhanje kar 22 000 jih je katastrofa od tega 8000 takih ki ne bi smeli študirat na stroške Slovenskih davko plačevalcev iz NE Evropskih držav samo zato da obstaja ta (( prenažrti nemogoč Visoko šolski sistem. Ta sistem je samo sebi namen ??
Pikanajlonca
16. 08. 2019 09.58
+0
V Ljubljani parazitira na Fakultetah kar 40 000 Študentov iz ne Evropskih država, dobivajo tudi žepnono ?? ...Zamislite se uopkojenci, ki za sobo in protezo nimate..?? Za koga se bori ŠTRUKELJ...