Slovenija

Študenti v Kopru zahtevali ponovitev volitev in odstop predsednika ŠOUP

Koper, 23. 10. 2019 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski študenti, združeni v Študentsko lupo, so pripravili protest pred sedežem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). Med drugim so zahtevali razveljavitev celotnega procesa volitev v študentski zbor in odstop predsednika ŠOUP Jureta Ciglarja. Ta je ocenil, da demokracije ni mogoče doseči z napadi na volišča.

Protest so začeli na Titovem trgu in ga nadaljevali pred sedežem ŠOUP, kjer so prižigali svečke in predstavili svoje zahteve. S tem so želeli opozoriti na "smrt demokracije v delovanju primorske študentske organizacije".

Zahtevajo odstope, javne objave in zamrznitev financiranja

Na sicer mirnem protestu so predstavili 10 zahtev v zvezi z volitvami in delovanjem ŠOUP. Zahtevali so razveljavitev celotnega volilnega procesa in njegovo ponovitev, odstop predsednika ŠOUP Jureta Ciglarja, odstop predsednika volilne komisije Davida Šavrona, javno objavo članov volilne komisije in članov pritožbene volilne komisije, vzpostavitev delovanja pritožbene komisije, uvedbo participativnega proračuna, sprotno objavo vseh podatkov javnega značaja ter poenostavitev kandidacijskega postopka. Glede na vse zaplete z volitvami pričakujejo, da bo Študentska organizacija Slovenije začasno zamrznila financiranje ŠOUP.

"Želimo si boljše vodstvo, novo vodstvo, ker gre za veliko denarja, in ta denar se ne porablja za študentske interese, ampak za zasebne," je povedal eden vodilnih pri organizaciji protestnega shoda.

Po mnenju predsednika ŠOUP demokracije ni mogoče doseči z napadi na volišča

Študenti, ki so sodelovali na protestnem shodu, so povedali, da od svojih zahtev ne bodo odstopili, zato bodo vztrajali tudi v prihodnje. "Najprej moramo analizirati stanje in videti, kakšen bo odziv na naš protestni shod, kakšen bo današnji odziv ŠOUP in njihovih vodilnih. Potem se bomo usedli skupaj in se dogovorili, kako naprej," je dejala ena od protestnic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cigler se je na protestni shod odzval z zapisom na spletni strani ŠOUP. "Kot predsednik ŠOUP nikoli ne bom dovolil, da se prekrši odlok in se deluje v škodo študentov. Gre za organiziran napad na ŠOUP, ki ga po naših informacij vodijo nekdanji študentski funkcionarji. Žal nam je za študente, ki so zavedeni in se javno izpostavljajo v imenu nekoga, ki se ne podpisuje in ni pripravljen stopiti pred medije. Sam se lahko soočim s predstavniki Študentske lupe, ko se bodo pod objave začeli podpisovati," zapisal Ciglar. Po njegovem mnenju demokracije ni mogoče doseči z napadi na volišča in verbalnim nasiljem

Volilna komisija razpisala vnovične volitve

Volilna komisija študentskega zbora ŠOUP je zaradi nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, razpisala ponovne volitve članov študentskega zbora ŠOUP, ki bodo v petek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Redne volitve so v petek prekinili, saj se je zgodil incident na volišču. Med volivci, ki so se udeležili volitev, se je pojavila tudi skupina posameznikov, ki je napadla volilno komisijo, uničila volilne imenike ter volilno skrinjico polila s črnilom.

Zapleti so nastali, ker se Študentska lupa ni strinjala z zavrnitvijo nekaterih kandidatov, v ŠOUP pa so jim odgovarjali, da kandidature niso bile vložene pravilno in so jih zato zavrnili.

V petek pa je prišlo tudi do očitkov novinarki Radia Koper, ki je spremljala volitve študentov, in verbalnega napada na Radio Koper. Društvo novinarjev Slovenije je podprlo vodstvo in celotno ekipo Radio Koper ter najostreje obsodilo napad na novinarko in njeno novinarsko delo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
24. 10. 2019 09.01
+0
Mislim, pa zaboga, kolk jih pa davkoplačevalci plačujemo, da koritniki že v mladih letih kradejo?? To je treba ustavit in ukinit to " študentarijo", študij pa itak redki dokončajo , ker delajo na napotnice.
MarKav
23. 10. 2019 21.53
+5
Namesto da bi doštudirali in nekaj doprinesli Sloveniji, se že kot študentje naučijo poskrbeti le za svojo rit. Počakati je potrebno samo, da pred volitvami nastane nova stranka in pujskih se prisesajo h koritu. Iz malega pujsa zraste ... Pa imamo slovenskega politika.
MamaRezi
23. 10. 2019 16.49
+5
Saj ne zahtevajo nemogočega. Če ne gre pač ne gre. Ponovne volitve ni nič nenavadnega. Pa naj se vidi.