Slovenija

Študentke poskrbele za nasmehe ukrajinskih otrok: Obnovile so otroško igralnico

Logatec, 22. 06. 2022 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Študentke Liza, Maša, Tea in Špela so v nastanitvenem centru (NC) Logatec, kjer so trenutno nameščeni ukrajinski begunci, obnovile otroško igralnico. Želele so prispevati k bolj kakovostnemu bivanju uporabnikov, saj raziskave kažejo, da sta okrevanje in duševno zdravje pri otrocih vojne odvisna predvsem od psihosocialne kakovosti življenja v okoliščinah po vojni v domačem kraju ali državi azila. Otrokom, v centru trenutno biva 100 otrok vseh starosti, so dale priložnost, da v svojem zatočišču pred vojno tudi dobesedno z odtisom rok na steni pustijo svoj pečat. Študentke si želijo urediti tudi zunanje skupne prostore in tako še izboljšati kakovost bivanja za uporabnike centra.

Projekt z imenom Zaščitimo otroštvo: urejanje prostorov NC Logatec je nastal kot del študijskih obveznosti predmetnika 3. letnika Socialne pedagogike, pripoveduje Špela Tiselj: "Profesorji so nas pozvali, naj bomo v svojih projektih inovativni, naš cilj pa je bila uvedba spremembe v neko socialno okolje. Naša skupina si je ambiciozno zadala cilj urejanja enega izmed prostorov v nastanitvenem centru Logatec, po pogovoru z vodjo centra pa smo se skupaj odločili za otroško igralnico, ki je načeloma namenjena predšolskim otrokom." 

Za urejanje prostorov NC Logatec so se odločile, ker so ugotovile, da sam prostor preživljanja časa lahko vpliva na kakovost življenja in tudi razvoj posameznika. Na občini Logatec so njihove ideje zelo pozitivno sprejeli in jim zagotovili tudi finančno podporo projekta, pravijo. 

V začetku junija so NC obiskale in delno opravile urejanje prostora. Skupaj z ljudmi, ki trenutno bivajo v NC, so sestavile omaro, prav tako so uredile vse knjige v prostoru, najprej po jezikih, slovenske pa tudi po vsebini oziroma glede na to za kakšno starost so primerne. Ves čas so prenovo z zanimanjem spremljali tudi otroci, opisujejo. 

Obnova otroške igralnice v NC Logatec
Obnova otroške igralnice v NC Logatec FOTO: Špela Tiselj

Pretekli vikend so prenovi dodale piko na i, ko so jo prepleskale in skupaj z otroki dokončno uredile. Na koncu prenove so glavno vlogo prevzeli otroci, saj so odtisnili svoje roke na steno igralnice. Zelo so bili navdušeni in s ponosom so občudovali svoje delo, ki bo vidno tudi, ko njih več ne bo v Nastanitvenem centru: "To je dodalo igralnici posebno noto, saj smo v njih vzbudile občutek pomembnosti. Za najmlajše otroke smo poskrbele tako, da smo se sprehodile po nastanitvenem centru in se osebno pogovorile z mladimi mamicami." 

V zelo veliko pomoč pri obnovi jim je bil oče samohranilec, ki trenutno biva v NC Logatec. Njegova zgodba jim je dala dodaten zagon za nadaljnje delo in potrditev, da so na pravem mestu, je povedala Tisljeva. Kot povzemajo njegovo zgodbo, je zadnja štiri leta  delal v tujini, na ribiški ladji, v Ukrajini je imel ženo in dva otroka. Ko se je začela vojna v Ukrajini, mu je potekla pogodba, vendar se domov ni mogel vrniti. Trenutno je v Sloveniji pod mednarodno zaščito skupaj z dvema otrokoma, biva pa v NC Logatec. V mesecu juliju bo lahko zapustil Nastanitveni center, trenutno išče namestitev v okolici Ljubljane, kjer si želi ostati, dokler se razmere v Ukrajini ne umirijo. 

Ekipa srčnih študentk se še ni ustavila, načrtujejo še postavitev zunanjega fitnesa in ureditve otroških igral, ki ne bodo namenjena samo stanovalcem NC Logatec, ampak tudi drugim mimoidočim, s tem bodo poskrbele za boljšo integracijo beguncev, še povedo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
22. 06. 2022 21.23
-1
Študentje začnite raje zbirati denar za naše otroke!
Whyyesno
22. 06. 2022 20.33
-1
Ja oni so pa poskrbeli da je cel svet v krizi medtem ko mi njim nasmehe risemo na obraz
Tomvojo
22. 06. 2022 19.50
-1
Več kot polovica jih bo v stilu; poljeprivredno ministarstvo, muzička smer.
Tomvojo
22. 06. 2022 19.51
ML66
22. 06. 2022 18.08
+0
Me zanima, če bi Ukrajina tako zelo pomagala Sloveniji. Dvomim.
MihaGliha
22. 06. 2022 11.07
+7
bravo super .... lahko bi povabili tudi naše otroke ki si tega ne morejo privoščiti, ker jaz še nisem videl ukr.... v Sloveniji s slabim vozilom
St. Gallen
22. 06. 2022 16.13
-1
bodočipartizan
22. 06. 2022 08.44
-4
Bravo punce, več takih akcij!
Novica Vasiljevi?
22. 06. 2022 08.31
+6
Starši teh malih ukrajincev vozijo dzipe,jejo po ljubljani po najboljsih restavracijah...
RdečaKapica
22. 06. 2022 08.10
+7
Škoda, da se niso tega spomnile narediti že prej, za otroke iz drugih vojnih območij...ta Ukrajina je res magnet za samopromocijo :(
pozitivno
22. 06. 2022 08.32
+0
Zdaj se bojo te ukrajinke zasidrale v slovenije in začele razmnoževati,..in vse bo plačala država. Za svoje državljane pa ne poskrbi