Slovenija

Študentsko delo: Odbor DZ vnovič podprl zvišanje minimalne postavke

Ljubljana, 12. 11. 2019 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
16

Odbor DZ za finance, ki je po vloženem vetu DS na spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ o spremembah odločal znova, je z 11 glasovi za in nobenim proti sklenil, da so spremembe ustrezne. Za njihovo vnovično potrditev na odboru je bilo potrebnih najmanj deset glasov, medtem ko bo v DZ potrebnih najmanj 46 glasov.

Spremembe je oblikovala Levica, ki je z njimi želela povečati minimalno urno postavko za študentsko delo. Po sprejeti rešitvi v DZ bi se minimalna urna postavka s 4,89 evra bruto v letu 2020 zvišala na 5,40 evra bruto. Nato bi se znesek usklajeval glede na vsakič znova določeno višino minimalne plače.

Državni svet je 28. oktobra sprejel veto, ker so bile zakonske spremembe sprejete brez sodelovanja socialnih partnerjev. Poleg tega bi morali po mnenju DS oceniti njihove učinke tako na gospodarstvo kot na širšo družbo. Spremembe nadalje prinašajo preveliko podražitev študentskega dela, saj gre za več kot desetodstotno zvišanje, so ocenili. To bi lahko po njihovem mnenju privedlo ne le do zmanjševanja obsega študentskega dela, ampak tudi do njegove dejanske ukinitve.

Miha Kordiš iz Levice pa je izrazil prepričanje, da študentsko delo zaradi povišice ne bo izginilo, ker je zelo konkurenčno. "Konkurenčno ni zaradi višine plačila, ampak zato, ker je najbolj fleksibilna oblika dela na slovenskem trgu dela," je opozoril. Tudi zaradi zadnjega dviga minimalne študentske urne postavke obseg študentskega dela ni upadel, ampak se je število študentov na študentskem delu povišalo, je izpostavil.

Poleg tega po njegovem opozorilu delajo tisti študentje, ki prihajajo iz družin v gmotno slabšem položaju. Sistem po njegovem opozorilu reproducira obstoječe razlike med študenti z različnim socialnoekonomskim ozadjem.

Po mnenju Državnega sveta bi zvišanje minimalne urne postavke privedlo do ukinitve študentskega dela.
Po mnenju Državnega sveta bi zvišanje minimalne urne postavke privedlo do ukinitve študentskega dela. FOTO: Shutterstock

Vlada po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Saše Jazbec opozarja, da je bil takoj po vložitvi predloga sprememb v zakonodajni postopek na Ekonomsko socialni svet (ESS) naslovljen predlog za predstavitev rešitev iz predloga. To bi omogočilo, da bi o temi opravili ustrezno razpravo, saj ESS predstavlja vrh socialnega dialoga, ključnega pri dogovarjanju o najpomembnejših družbenih in razvojnih vprašanjih, meni vlada. Kljub aktivnostim ministrstva za delo pa razprave na ESS ni bilo.

Zaradi nastale situacije so po navedbah vlade začeli spreminjati pravila o delovanju ESS, tako da bo ESS v prihodnje obravnaval tudi predloge sprememb zakonodaje, ki jih bodo vložili ostali upravičeni predlagatelji predpisov. Postopek spreminjanja pravil je v teku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezimena123h
13. 11. 2019 17.13
+1
Ne vem, zakaj toliko negativnih komentarjev. Jaz pa študentsko delo podpiram in prav tako višanje urne postavke. Seveda marsikateri študent dela ob študiju, da si lahko privošči študentsko življenje, ki predstavlja kar velik strošek vsak mesec. Marsikdo dela, da si lahko privošči kakšen dopust, potovanje (zakaj pa ne, zdaj ko so še mladi). Status študenta in dela prek napotnice si tako ne moreš urediti po 27. letu, tako da so komentarji, da potem ljudje študirajo pol življenja zelo nesmiselni. Poleg tega po navadi ne gre za ''odžiranje delovnih mest'' ostalim prebivalcem, saj vsak, ki je vsaj malo brskal po prostih delih na kakšnem študentskem servisu, ve, da gre načeloma za pomoč v strežbi, promocije, ..., ki tako najbolj pašejo mladim. Meni se zdi največji problem, da si lahko študent z rednim delom zasluži več, kakor delavec na minimalcu. Tu pa je problem v višini minimalne plače in pa razmerju med socialno pomočjo in minimalno plačo. Nikakor pa urna postavka študentov, ki ravno tao plačujejo prispevke za pokojninski sklad.
Škrat na kvadrat
12. 11. 2019 20.04
+4
A ni namen študentov....študij? Ok, delo v času počitnic, ne pa fiktivni vpisi na fax, da lahko delajo. Hrati pa nelojalna konkurenca vsem na trgu dela. Šolstvo je biznis, več kot jih vpišejo, več dobijo, pa tudi če so predavalnice prazne.
uporabnica1
12. 11. 2019 20.49
-1
a denar bo pa iz neba padel? prav je da se služi ob študiju
Misija1
13. 11. 2019 10.52
+3
Ob rednem in pridnem študiranju, roko na srce, se ne more kaj veliko delati preko študenta. Vsaj tako je bilo v mojih časih, nekaj let nazaj. Vsi tisti, ki pa so na veliko delali, pa še danes faksa niso dokončali in so temu primerno zaposleni na takšnih pozicijah. Drugo je seveda poletni čas, ko je tudi manj izpitov. Tisti, ki pa lahko dela vsaki mesec toliko študentskih ur kot oseba, ki je redno zaposlena, pa je nič druga kot FIKTIVEN študent/ka, ki je nič druga kot nelojalna konkurenca rednim zaposlitvam.
Okužen z razumom
12. 11. 2019 18.12
+9
Za po telefonu brskat in se kislo smejat je kar dobra urna postavka. Itak nihče normalen ne zaposli študenta, razen mogoče za kakšno kratkotrajno pomoč, ker preprosto z napotnico nimajo nobenih dolžnosti, samo pravice. Delajo pa bore malo. Naj dvignejo na 15€ - bo vsaj več zaposlenih na pogodbo - in edini način da študentsko delo kot takšno propade.
Groucho Marx
12. 11. 2019 18.12
+4
Mislim, da bi morali upoštevati še ideološko plat. Tisti študenti, ki bi delali za Ahilove pete izvoznike, bi morali prejeti ustrezno manj, pač bi jim odbili en tak revolucionarni harač...
korintos23
12. 11. 2019 17.57
+6
V vseh državah EU imajo študentsko delo katero se podraži plače pa enake ostanejo?
Optimisty
12. 11. 2019 17.31
+23
vazn da študentski servis vzame 30%....lopovi k država
Irvan
12. 11. 2019 17.19
+7
Ukinit študentsko delo.
Irvan
12. 11. 2019 17.30
+14
Vemo zakaj se zaposli študente. Moti me pa to, da kot stranka kaj bilo kje kaj vprašam pa nič ne ve😳ja kaj pa potem tam sploh delaš? Nisi delodajalcu v korist edino, da stranke odganjate.
Mayte88
12. 11. 2019 16.59
+23
Študentsko delo ne obstaja, obstaja samo delo, ostalo je pa norčevanje iz ostalih študenti naj študirajo, ne pa veseljačijo, pijančujejo se zakajajo, gredo lažni Aktivizem, kjer jih profesorji hujskajo, zoper zdravo pamet in razum in kao na nekem študentskem delu do 35. leta pol pa na socialo in v penzijo, Ukinitev študentskega dela je nujen ne pa zadosten pogoj za civilizirano študiranje..??
uporabnica1
12. 11. 2019 18.20
-1
Kje imaš pa ti pamet? Študenti naj delajo ob študiju, tudi jaz sem ko sem bila mlajša, kaj je tu spornega? Od posameznika je odvisno kaj počne, če žura ali ne. Ne meči vseh v isti koš. Prav je, da se zasluži ob faksu
catterpiler
13. 11. 2019 09.33
+1
Ne jezi se turistka. Mayte je ena izmed mamic ki polni racun sincku in hcerkici, placuje drago stanovanje v ljubljani in misli, kako pridni so, ne ve pa, da jim ona financira pijačke na metelkovi, parlamentu in K4 in pa seveda tudi lokalnega dilerja. Njeni do 30 ne bodo vedli kaj pomeni delat. Poskirbi za svoje razvajenčke Mayte in ne joči preko študentskega dela. Lp :)
Malo_sutra
12. 11. 2019 16.48
-1
Kaj ste se vsi stisnili kot da boste denar nosili s sabo v zemljo. Dajte tem otrokom da imajo.
TheEarthIsFlat
12. 11. 2019 16.47
+16
Nikjer na svetu ne poznajo "študentskega dela", razem mogoče še v Venezueli, v Severni Korejo pa so itak skoraj vsi, razen pujsa, na "študentskem delu", od rojstva pa do smrti.
uporabnica1
12. 11. 2019 18.22
-1