Slovenija

Začetek novega študijskega leta: brucem pripravili dobrodošlico

Ljubljana, 02. 10. 2023 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se je začelo novo študijsko leto. V tem prelomnem obdobju, posebej za novince, ki se bodo morali privaditi na novo okolje in življenje, so univerze, fakultete in študentske organizacije pripravile različne dobrodošlice. Visokošolski minister Igor Papič jim je v poslanici zaželel uspešno leto. Ob začetku novega akademskega leta in ob skorajšnjem svetovnem dnevu učiteljev pa v komisiji za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) poudarjajo nenadomestljivo vlogo učiteljev in vzgojiteljev za prihodnost družbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začelo se je novo študijsko leto
    02:21
    Iz 24UR: Začelo se je novo študijsko leto
  • Iz SVETA: Sprejem novopečenih brucev
    02:41
    Iz SVETA: Sprejem novopečenih brucev

 

Na ljubljanski univerzi so novince pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. Sprejeli so jih na Kongresnem trgu, v novo študijsko leto pa jih je pospremil rektor Gregor Majdič. Pomembne informacije o študiju so bruci lahko izvedeli na 56 stojnicah 23 fakultet in treh akademij, kjer so jih sprejeli starejši kolegi študentske organizacije.

Mariborska univerza je za novince pripravila t. i. bruc paket, s katerim jim je zaželela dobrodošlico in ponudila osnovne informacije o študiju na univerzi. Tradicionalno dobrodošlico jim je pripravila tudi mariborska študentska organizacija z informativno akcijo Dostop.

Primorska univerza študijsko leto že tradicionalno pričenja s sprejemom brucev, ki poteka kot srečanje z župani obalnih občin ter predstavniki študentske organizacije, univerze in fakultet z uvodnimi nagovori. Tokrat so mlade v živo pozdravili v novi stavbi Fakultete za management. Za informacije o študiju je tudi tokrat poskrbela Študentska organizacija Univerze na Primorskem.

Novogoriška univerza je ob začetku novega akademskega leta za študente, še zlasti za bruce, pripravila orientacijski dan univerze, ki bo v torek v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Tam jih bo sprejel in pozdravil rektor Boštjan Golob.

Novo študijsko leto se po prvih ocenah Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije začenja za približno 65.180 študentk in študentov na visokošolskem ter 11.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Čisto prvo bo za okoli 14.270 študentov na visokošolskem ter za okoli 3520 študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

Minister Igor Papič je študentom v poslanici zaželel uspešno študijsko leto, brucem pa priporočil, naj obdobje študija izkoristijo tudi za tkanje prijateljskih vezi. "V času študija se stkejo prijateljstva, ki pogosto trajajo celo življenje. Izkoristite to obdobje v čim večji meri," je sporočil.

"Pred vami je eno najpomembnejših obdobij v vašem življenju. Mnogi boste prvič odšli od doma. Posvetili se boste temam, ki vas resnično zanimajo. Način izobraževanja bo drugačen kot doslej," še pravi minister, vsem pa želi tudi veliko študijskih, raziskovalnih in znanstvenih dosežkov.

V SŠK ob novem akademskem letu opozarjajo na nenadomestljivo vlogo učiteljev in vzgojiteljev

Po navedbah komisije za šolstvo pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) se danes šole, predvsem osnovne in srednje, soočajo s pomanjkanjem učiteljskega kadra, kar je še dodaten razlog za opozarjanje na vrednost učiteljskega poslanstva.

Hiter razvoj tehnologije po ugotovitvah komisije SŠK spodbuja oblikovanje digitalne kulture, "v kateri se včasih zdi, da lahko vlogo učiteljev nadomestijo sodobna digitalna orodja". "Ob tem lahko včasih zanemarjamo pomen, ki ga ima osebno podajanje znanja in zgled učitelja za celostno oblikovanje otrok in mladih. Umetna inteligenca, naj bo še tako uporabna, hitra in natančna, nikoli ne more nadomestiti pristnega človeškega stika, ki je ključen za zdrav osebnostni razvoj mladih," so zapisali.

Prepričani so, da je polnost človeškega življenja "možno doseči samo v razumnem in zavestnem delovanju ter v izpolnjenih medosebnih odnosih". "Človek je v svojem jedru bitje odnosa. Prav preko neposrednih odnosov z drugimi se oblikuje njegova edinstvena identiteta. Poleg družine imajo pri tem najpomembnejšo vlogo prav vzgojno-izobraževalne skupnosti, kjer se otroci in mladi razvijajo ob podpori in zgledu učiteljev in vzgojiteljev," so zapisali.

"Ob svetovnem dnevu učiteljev izražamo vse priznanje za predano in požrtvovalno delo mnogih učiteljev in vzgojiteljev v šolah v Sloveniji ter se jim zahvaljujemo za trud in sejanje semen človečnosti. Sadovi se ne vidijo takoj, prepričani pa smo, da nobeno sejanje ni zaman in da bodo vaša prizadevanja obrodila bogate sadove za prihodnost našega naroda," so dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realist9000
03. 10. 2023 15.25
Čestitke za vsakega, ki bo študij zaključil brez opranih možgan.
avgust.
02. 10. 2023 20.57
+1
Včasih so študirali tisti, ki so bili dovolj brihtni ali pa dovolj pridni. Danes študirajo tisti ta brihtni in tisti, ki imajo denar. Plačniške fakultete so znižale nivo znanja na poden. K nam hodijo sami neki magistri, znanje pa katastrofa. Vsi pridejo polni neke samohvale, ko pa jim daš kaj težjega za naredit, po navadi čez teden ali dva mrknejo.
IvanJaJo
02. 10. 2023 19.50
-2
Greš v Prištini.. Če si član SDSa, se kmalu najde kakšn šnelkurz za doktorat dobit 🐑🧟‍♀️🙏🤲💆‍♂️🐑🤣🤣🤣
devlon
02. 10. 2023 09.09
+8
obdobje zabav, pijančevanja in seksa.
boris c
02. 10. 2023 09.00
+16
Še najbolj so veseli lastniki lokalov ob šolah.
Slavko BabIč
02. 10. 2023 08.59
+6
tud mi smo žurirali! samo nas je bilo vpisanih cca 45 procentov populacije! nardilo pa je faks cirka 60 procentov!zdaj gre pa na faks že vsAK icek!
Narkodefinkica
02. 10. 2023 08.57
+9
Baje študij v ( normalnem ) roku konča manj kot 5 % študentov, vsi nekako se izgubijo po raznih ionštiutih, kot je 8. Marec in cuzajo delavce..
Narkodefinkica
02. 10. 2023 08.59
+3
Vsekakor pa vsi diplomirajo iz Alkohola, ter ostalih opojnih sestavin, kot tudi iz cuzanja države predvsem pa svojih staršev. Imajo nekajletne izkušnje.
stumfeta
02. 10. 2023 10.31
-2
Zavist zaradi lastne nezmožnosti iti študirat?
Slavko BabIč
02. 10. 2023 08.56
+0
biznis je biznis!
jodr
02. 10. 2023 08.40
+7
Študentsko obdobje ni le čas za izobraževanje, ampak čas za žuranje. Koliko študentov sploh še, če kateri, dokonča študij v normalnem roku 5.,6. let???
Narkodefinkica
02. 10. 2023 08.28
+9
Koliko je normalna starost študentov nekje 37. let pol pa na zavod ali v inštitut 8. Marec.
Pajo_36
02. 10. 2023 08.57
-4
Ja ja pri današnji ponudbi dela pa sploh! Kaj pa nam, ko smo delali 4 leta preko študenta, da smo se lahko financirali, ampak prispevkov mi pa noben ni plačal, ker se je šlo za dobrobit naroda in kapitalizma, se pravi me je Janša ogoljufa za 4 leta!! Pu!
Mister iks
02. 10. 2023 10.24
+0
Delavec_Slo
02. 10. 2023 08.15
+1
Ja čas pavziranja