Slovenija

Dvojna kakovost živil: analiza ni pokazala značilne delitve na vzhod in zahod

Bruselj, 26. 06. 2019 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
66

Enotni evropski trg in dvojna kakovost živil. Pa je ta res slabša za vzhodne države? Evropska komisija je v svoji analizi ugotovila, da razlike v sestavi izdelkov so, toda pri tem niso ugotovili značilnega geografskega vzorca.

Potem ko so številne predvsem vzhodnoevropske države opozorile na to, da so nekateri prehranski izdelki slabše ali drugačne kakovosti kot isti v zahodnoevropskih državah, je navedbe pod drobnogled vzela tudi Evropska komisija. Analizirali so skoraj 1400 vzorcev 128 živilskih izdelkov iz 19 držav Evropske unije. Izsledki so pokazali, da se je pri približno tretjini izdelkov sestava razlikovala kljub enaki ali podobni embalaži, pri čemer pa ni značilnega geografskega vzorca.

Študijo je izvedlo Skupno raziskovalno središče, ki je interna znanstvena služba Komisije.

Pri devetih odstotkih primerjanih izdelkov se je sestava razlikovala, čeprav je bila sprednja stran embalaže teh izdelkov povsem enaka. Še 22 odstotkov izdelkov z različno sestavo je imelo podobno sprednjo stran embalaže, kaže analiza, ki jo je opravilo Skupno raziskovalno središče, znanstvena služba Evropske komisije.

V večini primerov je sestava izdelka ustrezala temu, kako je bil izdelek predstavljen. Pri 23 odstotkih izdelkov so ugotovili povsem enako sestavo in povsem enako sprednjo stran embalaže, pri 27 odstotkih pa različno sestavo, a tudi različne sprednje strani embalaže.

Evropska komisija: Ni značilnega geografskega vzorca

Raziskovalci ugotavljajo, da študija ni pokazala značilnega geografskega vzorca pri uporabi enake ali podobne embalaže za izdelke z različno sestavo. Poleg tega razlika v sestavi pri preverjanih izdelkih ne pomeni nujno razlike v kakovosti tega izdelka. Izpostavljajo tudi, da vzorec ni reprezentativen za širok spekter živilskih izdelkov, ki so na voljo na trgu EU.

Analizo so izvedli po tem, ko so se potrošniki iz več držav EU pritožili, da je sestava nekaterih izdelkov, kot so brezalkoholne pijače, kava ali ribje palčke, v njihovi državi članici drugačna od sestave izdelkov, ki se v drugih državah članicah prodajajo pod isto blagovno znamko in v enaki ali zelo podobni embalaži. Primerjalni testi so pokazali, da na trgu EU obstajajo izdelki, ki so potrošnikom predstavljeni na enak način, vendar imajo v različnih državah članicah na primer drugačen delež mesa ali ribe oziroma maščobe ali vsebujejo različno sladilo.

"Nekateri evropski državljani in državljanke menijo, da se živilski izdelki, ki jih kupujejo na domačem trgu, razlikujejo oziroma so morda slabši od tistih, ki so pod isto blagovno znamko na voljo v drugih državah članicah. Komisija se je obrnila na znanstvenike, da bi pomagali objektivno oceniti obseg teh razlik na enotnem trgu. Rezultati dajejo mešano sliko. Veseli me, da nič ne kaže na to, da bi se izdelki, ki se tržijo v vzhodnih evropskih državah, po sestavi sistematično razlikovali od izdelkov, ki se pod isto blagovno znamko tržijo v zahodnih evropskih državah, vendar sem obenem tudi zaskrbljen nad ugotovitvijo, da se je skoraj tretjina preskušenih izdelkov razlikovala po sestavi, čeprav se v različnih državah članicah tržijo kot povsem enaki ali podobni," je dejal evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics, ki je odgovoren za Skupno raziskovalno središče. 

Prav tako v Bruslju poudarjajo, da pri tej analizi ne gre za kakovost hrane niti za vprašanje varnosti hrane, temveč za percepcijo potrošnikov. To, da so avtorji študije zaznali razlike pri tretjini izdelkov, je pomembno, čeprav ni potrjena razlika v kakovosti izdelkov med vzhodom in zahodom, saj takšnih razlik na notranjem trgu ne bi smelo biti, pojasnjujejo v komisiji.

"Na evropskem enotnem trgu ne bomo dopustili dvojnih meril. Z novimi zakoni, s katerimi se kaznuje neenotna kakovost in krepi vloga organov za varstvo potrošnikov, imamo na voljo ustrezna orodja za odpravo te prakse. Evropski potrošniki in potrošnice bodo lahko popolnoma prepričani, da kupujejo to, kar vidijo," je ob objavi izsledkov analize dejala evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova.

Kako naprej?

Zdaj so na potezi nacionalni organi, da analizirajo vsak posamezen primer in presodijo, ali gre za zavajajočo prakso, ki je z evropsko potrošniško zakonodajo prepovedana.

V skladu z zakonodajo EU velja, da lahko trženje blaga kot povsem enakega blagu, ki se trži v drugi državi članici, pri čemer ima to blago bistveno drugačno sestavo ali lastnosti, pomeni nepošteno in nezakonito zavajanje potrošnikov, če take prakse ni mogoče upravičiti z zakonitimi in objektivnimi razlogi.

Pri študiji je sodelovalo 19 članic Unije: Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovaška, Španija, Nizozemska in Slovenija.

Opisuje razmere na trgih 19 sodelujočih držav v obdobju raziskave – od novembra do decembra lani. Izbor izdelkov so predlagale članice, pri čemer so upoštevale pritožbe, ki so jih obravnavali nacionalni organi ali združenja za varstvo potrošnikov.

Tipičen primer t. i. 'dvojne kakovosti' je najbolj znani čokoladno-lešnikov namaz na svetu, kjer se krešejo mnenja o razlikah glede na to, ali je narejen v Nemčiji, Franciji ali na Poljskem.
Tipičen primer t. i. 'dvojne kakovosti' je najbolj znani čokoladno-lešnikov namaz na svetu, kjer se krešejo mnenja o razlikah glede na to, ali je narejen v Nemčiji, Franciji ali na Poljskem. FOTO: Dreamstime

Preverjanje je temeljilo na usklajeni metodologiji. Vse članice EU so pozvali, naj zberejo informacije o sestavi izbranih živilskih proizvodov na njihovih trgih. 19 jih je predložilo informacije o 113 izdelkih blagovnih znamk proizvajalcev in o 15 izdelkih trgovskih blagovnih znamk.

Študija bo zagotovila boljšo podlago za razpravo o neenotni kakovosti v EU, vendar pa so potrebni nadaljnji koraki in raziskave, da bi bila ocena bolj reprezentativna ter da bi se bolje razumela povezava med sestavo in kakovostjo, še izpostavljajo v Bruslju.

Komisija se je na skrbi glede dvojne kakovosti hrane doslej odzvala tudi z dodatnimi pojasnili glede zavajajočih praks, z vzpostavitvijo enotne metodologije za preverjanje živilskih izdelkov, smernicami v pomoč nacionalnim oblastem pri uporabi evropske potrošniške in živilske zakonodaje, s finančnim vložkom okoli 4,5 milijona evrov ter s preverjanjem izdelkov po EU.

Objavili pa so tudi nov razpis za zbiranje predlogov s skupnim proračunom 1,26 milijona evrov, s katerim naj bi okrepili zmogljivosti potrošniških organizacij za preskušanje izdelkov in odkrivanje morebitnih zavajajočih praks. Rok za prijavo predlogov je 6. november 2019.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
27. 06. 2019 08.31
-2
Dvojna merila, seveda. Kupil sem paket čevapov, spet sama mast, pa preveč soli tudi. Pa mesarji še vedno sekajo namesto da bi nažagali kotlete, steake... enakomerne debelosti.
Netajkun
26. 06. 2019 16.37
Kakšne krvavice naj dela slovensko podjetje , če jih hoče prodajati v Mariboru , Novem mestu , Murski Soboti , Škofji loki , Ajdovščini , . . . vsekakor ne enakih za vse kraje . Kavovost naj bo primerljiva , sestavine pa vsekakor drugačne .
RamzesII
26. 06. 2019 16.25
Enkrat ja, drugič ne, komu je zdaj to v prid.
obamafix
26. 06. 2019 12.33
+3
skor bi stavu da dajo tile na vzhodu manj ščavja v hrano kot zahod...
santamaura
26. 06. 2019 12.17
+6
Če hočemo dobro in zdravo jesti, bomo morali pač malo pogledati, kaj nam raste in kaj nam bi lahko raslo v naši deželi. Če bomo svoja polja , pašnike in gozdove prodajali nekim bančnikom in mešetarjem iz dežel, ki se dušijo v smogu in odpadkih, bomo jedli pač otrobe kot svinje. Vlade nam trobijo: Rabimo investicije, denarja pa nimamo. Dobrodošli lastniki korporacij, ki bodo sredi polja pšenice postavili mlin za koruzo
Bananistanec
26. 06. 2019 12.12
+9
Ne samo nutela tudi drugi izdelki se razlikujejo
DEEP
26. 06. 2019 12.30
+3
Se se delavske plače pa prvilegirane tudi razlikujejo a ti zlato zobajo!!
Centurion
26. 06. 2019 11.59
+21
Golf za Nemški trg ima več opreme kot za Slovenski, cena pa ista!..Ja to so naši prijatelji Nemci.
obamafix
26. 06. 2019 12.33
+7
eurosapiens
26. 06. 2019 11.59
+13
kakao nestle iz francije ki se prodaja v eni trgovini je čisto drugačnega okusa in boljši od ostalih iz drugih trgovin in manj sladek ... enako čokolade milka iz nemčije ... tako da razlike so
Centurion
26. 06. 2019 11.56
+18
Dejstvo je da bi morala politika zaščitit svoje državljane, in ti novi turisti, pardon Evro poslranci!!! Amak tukaj se vidi kako malo mar jim je za nas. Oni s svojo plačo itak kupuejejo v EKO in BIO trgovinah, naj raja žre hrano za prašiče.
buzerantos
26. 06. 2019 11.56
+26
Vceraj kupil plenice Pampers v Mullerju v Avstriji. Plenice so ze na otip drugacne, vpojnega materiala je dosti vec, notranja stran skoraj modro-zelena, kupljene pri nas skoraj bele, otroci stalno polulani, vsak dan, skoraj znoreli. Danes obe mali zjutraj suhi, bomo videli kako bo dalje. Imam tudi izkusnje z zivili, konkretna razlika v okusu recimo med AT-SI. Tako da ta informacija, da razlike ni, je za umirjanje raje. Halo, kdo pa bo povedal da je slabsa kakovost za isti denar oz vecji? ker namrec v AT kupujem ceneje, verjamete ali ne
MaliOriam
26. 06. 2019 12.27
+3
zakaj pampers kupujes, ki ze tko niso med najboljsimi, samo pri oglasevanju zmagajo
Centurion
26. 06. 2019 11.51
+15
Ne vem kakšno Nutello ipd. imajo na Hrvaškem ampak njihove analize so razkrile da razlika obstaja, in to velika!!
vertex
26. 06. 2019 11.30
+12
Zelenjava iz makedonije je drugačna kot tista kot tista iz nizozemske španije..ta iz makedonije ima okus
sredin?ar
26. 06. 2019 11.53
+5
Gre se o predelani hrani, brihta. logicno da paprika ni ista, saj raste na drugacnih tleh, drugacno podnebje, drugacna oda ipd...
GospodT
26. 06. 2019 11.29
+16
Ne bomo dopuščali dvojnih meril. Kako se bomo lotili rešitve problema? Potrošnike bomo prepričevali, da je vse ok. Na hrvaškem so prepovedali Sumamed antibiotik, menda po tem, ko so 4. ljudje umrli. Pri nas se še vedno uporablja. Ampak slovenci smo ekstra žilavi, pri nas recimo sploh ni pocepitvenih poškodb. Razen, ko so. Ampak dajmo starše prepričat, da niso, ja, tako se pri nas rešujejo problemi.
el capitano
26. 06. 2019 11.27
+24
Seveda EU komisija ščiti velike multinacionalke iz ustanovni članic EU.Za vzhode članice so izdelki slabši ,saj je treba čim več zaslužit..
peT99
26. 06. 2019 11.26
+35
Ne štekam kako lahko slovenski mediji v imenu EK farbajo lasten narod s tem člankom ? Naj se avtor članka sam odpelje ne daleč čez italijansko ali avstrijsko mejo in sam preveri OČITNO razliko. Me zanima, kakšno mnenje bi podala sestavljena komisija držav članic "vzhodno-balkanskega" bloka ? Mislim, da bi prišli do drugačnih rezultatov... še enkrat ni mi jasno, kako lahko mediji delujejo skoraj proti svojemu narodu :)
GospodT
26. 06. 2019 11.53
+7
Finančni interesi in slepa vera. Glede vprašanja cepljenja jih nagovarjamo leta in leta, da naredijo javno diskusijo, njihovi najboljši proponenti cepljenja in naši. Enakomerno število in enakomerno odmerjen čas. Ne upajo si, ker vedo, da nimajo argumentov. Včasih so še povabili enega našega na 3 ali 4 njihove, v pol urni oddaji je imel naš na razpolago minuto in 20 sekund in sesu vse njihove argumente. Poglej si reklame na pop TV, koliko jih je farmacevtskih? Ne mi reči, da nimajo finančni interes. Temu se sicer reče veleizdaja naroda.
muceli
26. 06. 2019 12.01
+5
Mislim, da so za potrebe "izčrpne " analize po nutelo odšli v Müller. Na Špar, Mercator in ostale velike ponudnike pa so "pozabili".
cool29
26. 06. 2019 11.23
+33
Nutella kupljena v italiji je cist drugacna
vertex
26. 06. 2019 11.21
+4
Nutella sladkor in olje..so boljši čokoladni namazi
marker1
26. 06. 2019 11.18
+18
Čokolado Milka kupujem samo še v Avstriji. Embalaža ne sme biti multikulti.
enxx
26. 06. 2019 11.18
+9
A EU komisiji je za zaupat? Marsikatero živilo je na meji. Čokolade itak niso nekaj zdravega, vsa od svizca ne. Kupim občasno, a preverim, kje so narejene. Čokolad Hvala, ker si pa nikoli več - smo jih dobili kot darilo in sem preverjal, če je rok pretekel. Mogoče lahko tole reši le bojkot. Pretečeno robo bodo (bi) morali stran metati. Danke Germanija.
Brus123
26. 06. 2019 11.13
+50
Pa koga vi farbate? Kupite isti izdelek pri nas ali pa v Avstriji, očitna razlika. Mi smo balkanjerosi za evropo.
vertex
26. 06. 2019 11.18
-6
GAYPROPAGANDA
26. 06. 2019 11.22
+15
"Raziskovalci ugotavljajo, da študija ni pokazala značilnega geografskega vzorca pri uporabi enake ali podobne embalaže za izdelke z različno sestavo. Poleg tega razlika v sestavi pri preverjanih izdelkih ne pomeni nujno razlike v kakovosti tega izdelka." Tukaj niso ugotavljali ali je okus drugačen in ali obstajajo razlike! Razlike priznavajo. le trdijo da so podobne kakovosti! Seveda bi morali biti izdelki isti po vsej EU!
Brus123
26. 06. 2019 11.23
+13
trgft
26. 06. 2019 11.49
+4