Slovenija

'Študirala boš tisto, kar te zanima, delala pa na drugem področju'

Ljubljana, 27. 09. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
David Florjančič
Komentarji
21

Biologinji Teja in Anja sta se tokrat spoznali z uspešnim raziskovalcem na Institutu ‘Jožef Stefan’. Neformalni pogovor v domačnem okolju prostora, ki ga v Laboratoriju za biofiziko uporabljajo za sestanke, se je prelevil tudi v konkreten pogovor o možnostih za karierno sodelovanje.

Tako kot na prejšnjem julijskem srečanju imata študentki biologije tudi tokrat, konec julija, opravka z nekom, ki se profesionalno ukvarja z biologijo, čeprav biologije ni nikoli študiral. Profesor Janez Štrancar je vodja Laboratorija za biofiziko na ljubljanskem Institutu ‘Jožef Stefan’, kjer današnje srečanje tudi poteka. Predava na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko v Mariboru, na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana.

Na portalu 24ur.com bomo v sodelovanju z Zavodom Pospešek vsak konec tedna objavljali zgodbe srečanj mladih z uspešnimi posamezniki in priložnosti, ki so se jim s tem odprle.

A danes ne bo v vlogi predavatelja. S Tejo Volk in Anjo Pekolj, ki zaključujeta študij biologije in si iščeta prvo resno zaposlitev na področju biologije, se bo pogovarjal o karieri na njunem področju. Z njima je delil svoje izkušnje, ju povezoval s podjetji in posamezniki, ki jih pozna in so uspešni na področju biologije. Na začetku vsakega takega srečanja si vedno želim, da bi prišlo do napredka, preboja. Po eni strani vemo, da sta Teja in Anja ambiciozni in sta pripravljeni storiti marsikaj, da bi bili uspešni, a začeti je najtežje. Na drugi strani jima bo profesor Štrancar poskušal priti nasproti, ju razumeti, ju povezati po svoji mreži poznanstev naprej. Čisto vsako tovrstno srečanje je nekaj posebnega in nepredvidljivega.

Srečanje s študenti biologije
Srečanje s študenti biologije FOTO:

Profesor Janez Štrancar si, poleg predanosti molekularnim znanostim, z različnimi zasebnimi izzivi izpolni še tistih nekaj ur prostega časa na mesec. Tako so nastale prva solarna hiša v Sloveniji, manjši katamaran, razni krmilniki in različna programska oprema, pa tudi doma narejena oprema za astrofotografijo. "Vsak od teh projektov je zame izziv, v njih izpopolnjujem svoje sanje. Ne sanje drugih," pove.

Srečanje s študenti biologije
Srečanje s študenti biologije FOTO:

‘Življenje ni potica’

A tokrat bo njegova vloga pomagati, svetovati Teji in Anji, da začneta uresničevati svoje sanje - delati na področju biologije. Profesor jima najprej začne predstavljati svojo dosedanjo, zelo pestro karierno pot. "Ob začetku vsake izobraževalne poti je človek pred dilemo. Nenazadnje ga izbira študija zaznamuje vse življenje," začne svojo pripoved. Naš današnji sogovornik je na začetku želel študirati medicino, a hkrati dolgo časa razmišljal, kaj ga pri tej izbiri moti. Tik pred vpisom je dognal, da pri študiju medicine ne bo razvijal sposobnosti reševanja zapletenih problemov, kar se mu je zdelo, da je ključen del njega samega. "Potreboval sem torej študij, ki bi razvijal nova orodja. Dovolj splošna in hkrati specifična, da lahko rešijo še nerešene probleme prihodnosti. In tako je na seznamu ostala le fizika."  Doda, da takrat še sam ni dobro razumel, zakaj se je tako odločil.

"Slediti sebi, to je ključ do uspeha," jima začne pripovedovati svojo karierno zgodbo, polno zanimivih in poučnih zgodb."Vsak, ki je uspešen, sledi (le) svojim ciljem. Zelo redki so, ki želijo dobro širšemu okolju. Ko to razumeš, navideznih napadov nate in na tvoje delo ne razumeš več osebno. Preprosto so del tvojega razvoja in karierne poti." Doda, da ni tako pomembno, kaj si o tebi mislijo drugi, "šteje le tisto, kar si želiš sam, kot tudi to, ali si s svojim delom na koncu zadovoljen. Skrivnost je v tem, da boš zadovoljen le, če si si zastavil visok cilj. Tako visok, da ob doseganju le-tega rasteš. Nič manj."

Možnosti za karierno sodelovanje
Možnosti za karierno sodelovanje FOTO:

IJS je za mlade odprt

Teja in Anja sicer pol ure z zanimanjem spremljata njegovo karierno zgodbo, vmes nič ne sprašujeta, a zdi se, da se potiho sprašujeta: kaj konkretno bosta imeli od tega srečanja? "Kako se lahko nekdo priključi vašemu laboratoriju," prekinem profesorjevo pripoved. 

"Mi smo vedno odprti. Saj vidite, da je tukaj okoli veliko študentov," razlaga in doda, da študenti prihajajo delat v njegov laboratorij, ker jih to delo zanima in "ker čutijo, da je v teh čudnih, mejnih poljih, kot je biofizika, kjer se sklapljajo različne znanosti, prihodnost," pove.

Besedilo izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Vsak četrtek ob 9. uri zjutraj imajo v laboratoriju skupni sestanek, kjer so "vrata odprta, da se priti zraven. Tudi sam sem tako začel," pojasni. "Dovolili so mi, da sem tri leta ‘prčkal’ po laboratoriju, preden sem sploh dobil kakšno uradno zaposlitev." Doda, da finančno podpirajo delo študentov, "če se le da. Včasih ne gre, včasih gre. Trudimo se, ker vemo, da večina študentov sicer ne zmore sodelovati, če nimajo pomoči staršev. Vsakih 100 evrov pomaga." Imajo dva laboratorija, študenti pri njih spoznajo delo v timu. "Veliko študentom smo odprli pot v svet. Zelo je pomembno, da imate dostop do znanosti," pove Teji in Anji.

Priložnosti za mlade biologe

Poskusi ju navdušiti, s čim se trenutno ukvarjajo, in jima bežno oriše načrte za prihodnost. Ustanovili so odcepljeno podjetje, ki se bo ukvarjalo z živimi diagnostičnimi sistemi."Predvideva se, da se bo v kakšnih 20 letih razvilo polje personalizirane medicine, kjer se bodo zdravila in cepiva prilagajala posamezniku," pove vodja laboratorija. "Prišel boš k zdravniku z nekim problemom, zdravnik bo imel v laboratoriju čip, vzel bo nekaj tvojih krvnih celic, iz katerih bomo znali izdelati izredno majhno kopijo tvojega prizadetega tkiva," napove. Kopija ne bo dejansko videti kot pravo tkivo v človeku, pač pa bo le oponašala njegovo funkcijo in delovanje. "To tkivo bo na čipu izpostavljeno več tisoč možnim zdravilom. V nekaj urah bo čip sam ponudil, katero zdravilo je za tvoje telo najbolj primerno," razloži.

Zdaj se razgovori Teja: "Ljudje okoli mene so mi ves čas govorili, da biologija nima prihodnosti. Vedno sem imela v glavi: študirala boš tisto, kar te zanima, delala pa nekje drugje. Vedno sem to poslušala od vseh okoli sebe. Nikoli nisem razmišljala v smeri kariere," razloži svoj največji karierni problem. "To, da biologija nima prihodnosti, je čista traparija," jo potolaži profesor. Med pogovorom vedno bolj dobivam vtis, da je profesor Štrancar Tejo že vzel za bodočo sodelavko. "Vsak se lahko nauči, česar še ne zna," ji profesor odgovori, ko izpostavi, da še nima praktičnih izkušenj na področju biologije. "Fiziki smo se priučili dela s celicami, biologi fizikalnega načina razmišljanja. Inženirji drugačnega reševanja problemov, programerji ozadja programskih rešitev," razlaga in doda, da moramo sami sebi dovoliti, da drugačna znanja ponotranjimo. Pove tudi, da potrebujejo naravoslovni kader, "ljudi, ki so morali na fakulteti nekaj naštudirati v potu svojega obraza" in da je pomembno tudi, da se znaš vključiti v tim, da rad delaš in si prilagodljiv. 

Mi smo vedno odprti. Saj vidite, da je tukaj okoli veliko študentov. Študenti sem hodijo, ker jih delo zanima in ker čutijo, da je v teh čudnih, mejnih poljih, kot je biofizika, kjer se sklapljajo različne znanosti, prihodnost. Janez Štrancar, vodja Laboratorija za biofiziko na Institutu ‘Jožef Stefan’

"Če bi mene kdo vprašal, kako lahko vodim laboratorij za biofiziko, če bioloških vsebin nisem nikoli študiral ... ampak v resnici me tega sploh nihče ne vpraša! Vsakdo, ki je v naravoslovju, se lahko nauči česarkoli. Z delom se namreč pridobi ogromno znanj, ki jih sproti vgrajujemo v svoj arzenal orodij. Pomembno je, da si ne zapiraš vrat, postavljaš omejitev," pogovor zaključi profesor Janez Štrancar.

Ob koncu pogovora imata Teja in Anja na široko odprta vrata laboratorija, ki ponuja veliko možnosti za sodelovanje na kratek in dolgi rok. Prihodnjo soboto preberite zgodbo s srečanja študentk novinarstva z nekaj uspešnimi novinarji in o tem, kakšne karierne priložnosti so se jim ponudile.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
29. 09. 2020 11.12
+2
Življenje je neznanka, zato je zanimivo....
Robespierre
28. 09. 2020 08.24
+1
Dobro bi bilo naresti eno raziskavo, koliko mladih je zaradi tega sistema v zadnjih 30 letih narefilo samomor, koliko jih dela kljub izobrazbi za minimalca ali preko studentskega servisa. Mogoce se bo potem lahko s temi stevilkami pomahalo pred nosom kruhoborcem iz leta 91 in podobni svojati, da se malo zagovarja, kaksne sanje so nam prodajali in kaksno nocno moro dostavili.
EEgon
28. 09. 2020 16.31
yokerxdinterfan
27. 09. 2020 12.12
+7
Preveč ljudi in premalo delovnih mest ali pa so le ta plačana tako salbo, da niti dostojno ne moreš živeti.
Lovec na mušice
27. 09. 2020 11.53
+14
Zjutraj mi na mopedu časopis pripelje elektrotehnik. Na črpalki plačam gorivo agronominji. V baru plačam kavo filozofu. V službi me na recepciji pozdravi receptor diplomirani teolog. V veleprodaji tehničnega blaga so prodajni referenti ekonomist, gimnazijski maturant in inženir kemije. Po službi se ustavim v trgovini, kjer je na blagajni diplomirana politologinja. Doma pa večerjo običajno skuha ekonomistka, ki predava v srednji šoli.
Millady
27. 09. 2020 12.06
+9
Ja, žal.. s Švico imamo skupno samo Alpe, pa še to manjši del
Moros
27. 09. 2020 12.25
-1
Naštev si 90% izobrazbenih nazivo za katere vsi vemo da so nezaposljivi!
RamzesII
27. 09. 2020 10.49
+4
To velja praktično za večino, ne samo za študij, tudi za srednjo šolo. Potem pa imate še vzvišene gimnazijce, ki niso nič po končani šoli, pa potem zasedajo mesta poklicnih kadrov.
Moros
27. 09. 2020 09.43
+3
Kot drugo potrebno bi bilo uvsesti plačilo neke vrste šolnine po zgledu avstrije Kjer je potrebno ob vpisu v prvi semeste plačaci X vsoto denarja recimo 2500€ ki bi se prenašali iz semestra v semester če bi študent uspešno opravil vse izpite medtem ko bi moral v nasprootnem primeru ob vpisu v nadaljni semester ali ob ponavljanju letnika ponovno plačati prispevek/ del šolnine. Ob uspešnem zaključku študija v rednem roku pa bi študent omenjeni denar 2500€ dobil izplačan skupaj z diplomo. V nasprotnem primeru da študent tekom študija ni bil uspešen ali pa ni zaključil študija v rednem roku pač omenjenega denarja nebi dobil izplačanega. Z omenjenim pristopom bi zagotovili da bi študetje vzeli študij resno ter zmanjšali fiktivni vpis v fakultete. Saj študent ki nebi vplačal deleža šolnine za semester bi avtomatsko izgubil status ter vse privilegije. Pri vpisu v prvi semeter ter pri plačilu dela šolnine pa bi država dala vsakemu študentu teh 2500€ za kritje plačila 1. semestra brez kakršnih koli obresti ter bi na koncu podarila derar šudentu ob diplomiranju kot nagrado pri čemer bi država spodbujala resne študente. Pri ostalih faliranih študentih pa bi država izterjala denar.
anze89
27. 09. 2020 10.04
+9
Problem tvoje ideje je, da večina ljudi v RS nima 2500€ za otrokov študij, imajo pa za polog za leasing za nov avto :). Tako bi bilo študentov bistveno manj.
EEgon
27. 09. 2020 10.14
+7
Pa veš kdo bi bil najbolj proti tvojemu predlogu Moros???? Ravno fakultete saj so plačane po številu vpisov (glavarina) in cuzajo velike denarce od države. Študij v SLO je za fakultete velik posel! Zato fakultete niti ne iščejo dodatnega vira na trgu, kjer bi ponujale svoje (ne)znanje saj vse dobijo po socialistično od države. Interes fakultet je vse otroke na fakse nam pa €€€ ! Verjemi slogan: Vsi se imamo previco šolati! velja toliko časa dokler vse plača država, zato je tudi drastično padla kvaliteta študija in študentov.
RamzesII
27. 09. 2020 10.51
+0
To ni varščina, in kje misliš, da bi študent dobil tak denar, in če se mu zalomi, ne po lastni krivdi, denimo da zaradi nesreče in hospitalizacije ne naredi letnika, poti nazaj ni.
RamzesII
27. 09. 2020 10.52
Pa še ti. varščinah je zadeva vprašljiva.
Moros
27. 09. 2020 09.33
+6
Potrebno je študij omejiti tako da bo lahko največ 30% ljudi lahko študiralo pri čemer bo potrebno prilagoditi število vpisnih mest glede na potrebe na trgu. Vsi preostali ki pa želijo študirati pa naj študiraj izredno. Le tako bomo zagotovili da bodo študirali najboljši/ najpametnejši in s tem zagotovili ustrezno selekcijo.
Moros
27. 09. 2020 09.30
+0
"Študirala boš tisto, kar te zanima, delala pa na drugem področju" torej študral boš matematiko delal pa boš kot zdravnik al kaj? BEDARIJA!
EEgon
27. 09. 2020 10.17
+9
NE, študiral bos klasično filozofijo, delal boš pa v MC Donald-su. To je hotel povedati.
EEgon
27. 09. 2020 10.18
+3
A veš kako se glasi pogovor dveh diplomiranih filozofov: A) Zdravo, stari kako si kaj? B) Kakšnem krompirček velika lai srednja porcija?
RamzesII
27. 09. 2020 10.53
-1
ne rabimo predsednika
27. 09. 2020 09.03
+0
Zanimiv intervju..
ActiveR
27. 09. 2020 08.43
+38
Preveč ljudi študira in premalo dela. Vsi bi kariero mešanja megle. Ko bo v Sloveniji cenjeno poklicno delo bo tudi študij imel svoj namen.
EEgon
27. 09. 2020 10.18
+6
Vir vsega nezadovoljstva je način financiranja fakultet --> GLAVARINA !