Slovenija

Subvencioniranje letalskih povezav: izbrali 10 prednostnih destinacij

Ljubljana, 10. 03. 2023 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvi za infrastrukturo ter za gospodarstvo, turizem in šport pričakujeta, da bosta lahko razpis za subvencioniranje letalskih povezav za večjo povezljivost Slovenije objavili še ta mesec. Na prednostnem seznamu je 10 prog, in sicer Dunaj, Bruselj, København, Atene, Madrid, Amsterdam, Helsinki, Praga, Berlin in Skopje.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, bodo seznam, če bo po prvem krogu ostalo še sredstev, razširili na letališča Rim, Stockholm, Oslo, Barcelona, Lizbona, Priština in Pariz. Če bo še sredstev, pa bodo na ta seznam uvrstili vse destinacije na ozemlju skupnega evropskega prostora, torej EU, Norveška, Islandija in Balkan, je povzela.

Okrevanje letalskega prometa v Sloveniji je po pandemiji zelo slabo, ocenjuje ministrica Alenka Bratušek.
Okrevanje letalskega prometa v Sloveniji je po pandemiji zelo slabo, ocenjuje ministrica Alenka Bratušek. FOTO: Damjan Žibert

Pred objavo razpisa za subvencioniranje mora država pridobiti soglasje Evropske komisije. "Smo skoraj v dnevnih stikih, naša pričakovanja pa so, da bi soglasje dobili še v tem mesecu, kar pomeni, da bi bil tudi razpis lahko objavljen še v tem mesecu," je povedala ministrica. Po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana je pomembno, da se to zgodi čim prej: "Brez povezljivosti ne more biti dobrega in izvoznega gospodarstva ter turističnega obiska."

Okrevanje letalskega prometa v Sloveniji je po pandemiji covida-19 po njenih besedah zelo slabo. Pri tem sta se združila negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways. Zato se je država reševanja lotila s tem programom in preučitvijo možnosti ustanovitve novega slovenskega letalskega prevoznika. "O tem bomo govorili, ko bodo narejene poglobljene analize, ki se sedaj pripravljajo," je dejala.

Skupni predvideni znesek pomoči države znaša 16.800.000 evrov, in sicer 5.600.000 evrov letno. Letalske proge bodo financirane v višini 50 odstotkov letaliških pristojbin na odhodnem letališču v Sloveniji.

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je v poletni sezoni letenja v letu 2019 obratovalo 29 rednih letalskih prog, ta številka pa se je v poletni sezoni 2022 znižala na 19. letalskih prog znotraj EU, ki so do leta 2019 bile v voznem redu in še niso nadomeščene. To so denimo Berlin (nizka donosnost), Düsseldorf (stečaj prevoznika), Helsinki (nizka donosnost zaradi prepovedi preleta Rusije), London Stansted (zaprtje baze prevoznika), Manchester (stečaj prevoznika), Praga (stečaj prevoznika), Sofija (stečaj prevoznika) in Dunaj (stečaj prevoznika). 

Zaradi ukinitve letalskih prog je zmanjšana letalska dostopnost Slovenije, kar se odraža predvsem na turističnem izkupičku Slovenije in manjši mobilnosti. Slovenski turizem je v pretežni meri odvisen od potovanj tujih turistov, ki so pred pandemijo ustvarili kar 75 odstotkov vseh turističnih prihodov in 72 odstotkov prenočitev v Sloveniji, so še sporočili z ministrstev. 

Razpis za podelitev koncesije za izvajanje storitev obratovanja na mariborskem letališču, ki se s podaljšanim rokom izteka danes, je medtem ministrstvo za infrastrukturo podaljšalo še za dva tedna, in sicer do 25. marca.

V gospodarstvu pozdravljajo nov program subvencioniranja letalskih povezav

V gospodarstvu pozdravljajo nov program subvencioniranja letalskih povezav. Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), podpirajo vsakršno rešitev, ki bo zagotovila večjo povezljivost Slovenije s svetom, predvsem z destinacijami strateškega pomena.

"Podatki namreč kažejo, da so državne subvencije letalskim prevoznikom v letu 2021 in 2022 učinkovale. Zato smo si na GZS vseskozi odločno prizadevali, da država podaljša ukrep subvencioniranja rednih letov na ljubljansko letališče, dokler letalski promet ne bo popolnoma okreval," je poudaril direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever.

V združenju menijo, da je glavni razlog za prepočasno okrevanje letalskega prometa v Sloveniji prav pomanjkanje letalskih povezav. "Eden od razlogov je seveda propad nacionalnega prevoznika Adria Airways, ki je šel v stečaj prav pred izbruhom epidemije covida-19. Nekdanji nacionalni prevoznik je namreč pokrival strateške destinacije, ki se z danes predstavljenim programom vračajo med direktne povezave z ljubljanskega letališča," so zapisali.

Ideji o ustanovitvi novega nacionalnega letalskega prevoznika zbornica v osnovi ne nasprotuje, vendar pričakuje, da bodo pristojni pripravili natančne izračune oziroma primerjavo med stroški subvencij ter stroški ustanovitve in delovanja nove letalske družbe. Program pozdravljajo tudi v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Kot so navedli v odziv, so vladi že večkrat predlagali podaljševanje ukrepa subvencioniranja letalskih linij, saj je letalska povezljivost eden pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na turistični obisk.

"Konec lanskega leta smo med člani izvedli anketo o najpomembnejših letalskih linijah, rezultati ankete pa se v veliki meri ujemajo s predstavljenimi leti, ki bodo deležni podpore. Želeli pa bi si tudi večje frekvence letov in njihovih kapacitet, zlasti na linijah z Londonom, Frankfurtom, Münchnom in Parizom," so zapisali.

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
11. 03. 2023 10.50
+2
Z Moskvo pa nobene povezave, ceprav so poleg Svice in Nemcije najvecji gospodarski partner Slovenije, torej je bil vcrajsni intervju s Sachse Bob ob steno
TheBigKahuna
11. 03. 2023 10.33
Problem AA je bil ta, da so želeli ostajat klasična letalska družba visoke kakovosti. Vsi bi radi leteli čim ceneje in te dve stvari pač ne grejo skupaj. Ljudem je danes najbolj pomembno da pridejo na cilj. Po možnosti za ceno avtobusne vozovnice, pol pa na letalu porabijo kolikor pač želijo. Problem je ker smo Slovenci načeloma škrti in raje stradamo kot da bi plačali sendvič 5€. Pol pa ponudniki propadejo, mi jih pa obtožujemo korupcije, kraje, slabega managementa itd. Subvencionirana potovanja se mi zdijo fantastična zamisel, še posebej če bo ta denar prišel iz EU fondov.
anjerd
11. 03. 2023 10.15
+1
Zaradi mene lahko ukinejo vse, z letalom se tako vozijo samo premožnejši in odlagajo strupe na siromake, ki naj bi šparali namesto njih in se obnašali eko.
WD40
11. 03. 2023 08.41
+1
SB ,že razsipav a naš denar ,kliniko raje naredite
janez Kovač 1
10. 03. 2023 19.32
+5
Šivilja bi rada zopet Slovenskega avioprevoznika,torej novo vrečo brez dna,če ima tako rada avine,naj si napravi papirnate in se igra z njimi-za koga bomo fin ancirali linije,imajo jih iz Zagreba,Celovca,Trsta,mislim da imamo kaj bolj pametnega za financirat,politiki pa tako imajoFalkona,ki nas dovolj stane!!!
Tone 12345
10. 03. 2023 17.36
+7
Samo bratuskovo morate odstranit pri odločanju na tem področju!!
rato
10. 03. 2023 17.36
+6
Alenka kdo te je volil, da si danes ministrica? Če bi imela rezultate iz gospodarstva bi že razumel, da zasedaš ta položaj. Ampak, da si ga kupiš to je pa zavržno dejanje!🤔
robespierre16
10. 03. 2023 16.53
+6
Ja..ja...Bruselj je treba subvencionirat....😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Ki zombi
10. 03. 2023 16.24
+5
Ker je AB sodelovala pri izbrisu Adrie in prodaji letališča, se sedaj ne more zavzeti za novo letalsko družbo, ker bi slabo izpadla. Zato raje denarce tujim družbam.
Tone 12345
10. 03. 2023 16.16
+5
A ste slišal za air montenegro?niste?to je državni letalski prevoznik slabše razvite vsaj tako pravi slovenija Črne gore ki ima pozor 800 tisoč prebivalcev in svojo let. družbo!!slovenska politika tega ne zmore oni bodo subvencionirali prevoze!!!to ni nič to je brez veze!!sramota!!na tocnost takih povezav se sploh ne moreš zanašat!!sramota da ste z nekimi bolanimi izgovori pokopali Adrio airwajs
mackon08
10. 03. 2023 16.24
+4
Kaj je s tabo Adria airvejs je bila vreča brez dna. Ne rabimo letalske družbe rabimo linije pa ni važno kdo leti. Sem pa proti financiranju linij. Če niso donosne jih niti ne rabimo, samo tu se spet dela za peščico politikov.
MetkinPorivačFantOdFare
10. 03. 2023 17.32
+3
Mislim da jih se 800tisoc ni, piclih 600 tisoc jih ima kakor je meni znano
kr_en_moz
10. 03. 2023 15.40
+10
Dajmo še na spisek Kosovo, pa subvencije na eno stran samo, nazaj domov
bbb27
10. 03. 2023 15.34
+11
A spet bomo tujcem denar dajali..hahhah.....noro
lambert
10. 03. 2023 15.23
+10
OMB šivilja spokaj že ... obraca se mi ...
Fulano in Beltrano
10. 03. 2023 15.21
+6
Mene zanima, kolikokrat v obdobju 1995 - 2015 poslovanje Adrie ob zaključku leta ni bilo v rdečih številkah? In pa kje so danes vsi "vrhunski, prekaljeni strokovnjaki", ki so se predstavljali kot polbogovi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami ?
omega32
10. 03. 2023 15.32
-4
Ali te zanima tudi kolikokrat so bile v rdečih številkah bolnišnice, Slovenske železnice, avtobusni prevozi, kateri so subvencionirani s strani države itd..Naj država ukine vse kar ni rentabilno? Nekatera podjetja so pomembna za razvoj države.
Fulano in Beltrano
10. 03. 2023 15.58
+6
Koliko ljudi je dobilo službo v Adriji preko zvez? Koliko zaposlenih se je vozilo na izlete po znižanih cenah? Medtem, ko smo eni plačevali karte, ki so bile veliko dražje kot pri konkurenci in poleg socialističnega sendviča z obvezno rezino kumare v stari žemlji pili vodo...medtem, ko so se zraven nas pogovarjali o tem, kako se je fino malo peljat na sprehod in kavo v drugo mesto...obenem pa od Frankfurta do Brnika spraznili 2 steklenici vina ? Se strinjam, da je nacionalni prevoznik zelo pomemben, ampak od leta 1995 do 2015 niso odgovorni naredili nič v primerjavi s primerljivimi profesionalnimi upravami letalskih družb v tujini...
ŠKIS
10. 03. 2023 15.20
+6
alenka za upokojence pa ni pa tako so se hvalila
main
10. 03. 2023 15.15
+3
AirKosova lahko pristaja na Brniku?
main
10. 03. 2023 15.14
+8
Kaj pa Priština? Vaših volilcev ne boste nagradili z direktno linijo?
Andrej Lon?ar3
10. 03. 2023 14.53
+13
Šivilja je začela z razmetavanjem denarja tujim avio prevoznikom,ki znajo brez naših subvencij dobro poskrbeti za svoj profit. Vrnila se je točno tja od kjer je odletela.
Fulano in Beltrano
10. 03. 2023 15.35
+6
Na relaciji Brnik - Rim nikoli ni bilo redne linije. Iz Trsta si z vlakom v Rimu v 6 urah, izogneš se labirintu na letališču in vožnji s Fiumicina v center. Kdo bi letel na tej relaciji in koga bi prevažal? Ampak, če bo ostal denar, ga bodo že našli. Pa magari nizkocenovce, ki se Brniku izogibajo...
marker1
10. 03. 2023 14.28
+20
Šivilja je spet ministrica. Primite se za denarnice. V Kranju je bila botra sanaciji dveh mostov. Prvega so morali zaradi slabega popravila ponovno sanirati. Drugi čaka na pomlad.
slovenka62
10. 03. 2023 14.13
+19
Šivilja pametna.Najprej vse prodaš podereš zdej pa pametuješ.Bljek