Slovenija

'Superagenciji': Bruselj opozarja vlado, opozicija 'z vsemi topovi' proti

, 15. 10. 2020 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič, STA, D.L.
Komentarji
15

V senci protikoronskih ukrepov vlada brez kakršnekoli javne razprave nadaljuje združevanje osmih ključnih javnih agencij in pomembnih regulatorjev trga v dve "superagenciji". Kaj in zakaj se dogaja, je začelo zanimati tudi Evropsko komisijo, ki je vladi poslala pismo, v katerem opozarja na nejasne načrte reorganizacije in zahtevano neodvisnost delovanja posameznih agencij.

Kar na dopisni seji, kjer veljajo bolj ohlapna pravila glasovanja, je Janševa vlada kljub kritikam o političnem podrejanju potrdila zakon, ki osem vsebinsko zelo različnih, a pomembnih javnih agencij oziroma nadzornikov trga, združuje v dve "superagenciji".  

"Predlog zakona v nobenem primeru ne posega v avtonomijo, neodvisnost, samostojnost agencij, temveč se nanaša le na vzpostavitev boljše, bolj učinkovite in bolj delujoče organizacijske strukture," je potezo pojasnjeval gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Očitek o političnem podrejanju agencij so kozmetično popravili tako, da novega vodstva obeh superagencij ne bo neposredno izbirala vlada. Pač pa posredno vladna večina v državnem zboru. Trenutnim direktorjem, ki so zaradi odprtih postopkov lahko trn v peti posameznim ministrom, pa mandat ne bo avtomatično prenehal. Postali bodo v.d.-jevci v novi "superagenciji".

"Je še vedno v velikem delu, kljub temu da so ti popravki bili, nedorečen. Predvsem v smislu same organizacijske strukture nove agencije. Prav tako pa tudi ni zadoščeno vsem vidikom zagotavljanja neodvisnega delovanja nove agencije," opozarja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Tanja Muha

Podobno skrbi tudi evropsko komisijo, ki je aktualno oblast opozorila na jasne bruseljske direktive, ki zahtevajo strogo politično in finančno samostojnost ključnih regulatorjev. Vlada odgovor še pripravlja, agencije pa se čudijo, kako je možno tako kompleksne spremembe delati brez enega samega izračuna, kaj to pomeni za proračun in kaj za delovanje državnih inštitucij.

"So bili že primeri, ko je evropska komisija dejansko začela postopke proti državam članicam. To potem, če se ne sanira pravočasno, se lahko zadeva zaključi na evropskem sodišču in se naložijo državni članici penali," je pojasnila Muha. Počivalšek pa: "Ne vidim skrbi za javni interes. Vidim bolj skrb za lastne interese."

Zanimivo, isti minister je oktobra lani zagovarjal ravno obratno politiko in hvalil odcepitev slovenske turistične organizacije od javne agencije Spirit. Čigav interes bo pretehtal, pa bo zdaj pokazala parlamentarna procedura.

V opoziciji proti združevanju regulatorjev z "vsemi pravnimi sredstvi"

Gre za nedopustno rešitev, pa medtem vztrajajo v opoziciji. Napovedujejo, da bodo njeno uveljavitev skušali preprečiti "z vsemi pravnimi sredstvi", saj da gre za podrejanje institucij vladi. 

Lepotni popravki - prenos izbire vodstva z vlade na državni zbor - jih niso prepričali in še naprej vztrajajo, da je zakonski predlog nedopusten. Po besedah prvaka LMŠ Marjana Šarca se premier Janez Janša ne odreka krčevitemu boju za prevzem vseh institucij v tej državi, in to v času epidemije. O morebitnem zakonodajnem referendumu na to temo po besedah Šarca v opozicijskih vrstah še ni bilo govora. Kot je dejal, pa bo morala opozicija dati v višjo prestavo. Poleg enotnosti, ki so jo doslej pokazali, bodo morali biti še bolj operativni in še hitrejši pri "preprečevanju zlobnih nakan te vlade".

Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ocenil, da bi se vlada morala posvečati reševanju zdravstvenih razmer. Da je takšen zakon potrdila na dan, ko je bilo v državi rekordno število okužb z novim koronavirusom, po njegovih besedah kaže na to, s čim se vlada dejansko ukvarja. Po njegovem mnenju ne gre za debirokratizacijo, pač pa za podrejanje institucij, ki so v tem trenutku relativno neodvisne. 

Da je predlog kljub omenjeni spremembi še vedno nedopusten, se je strinjala tudi predsednica SAB Alenka Bratušek. V opoziciji bodo po njenih napovedih uporabili vsa pravna sredstva, da uveljavitev takšnega zakona preprečijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
16. 10. 2020 13.36
Levaki na juriš, do zadnjega.
sinhron
16. 10. 2020 11.17
+0
Ta vlada dela vse z represijo ne z dialogom in na vsak način ( ne izbira sredstev ne načina )želi uveljaviti voljo vodilne stranke (sekte ) SDS , zato tudi močni posegi v demokratično odločanje v hramu demokracije in negiranje vseh demokratičnih norm ter prehajanje na diktatorsko , samovoljno izvedbo zakonov . Ostale koalicijske ( NSI , SMC in DESUS ter opozicijska SNS ) stranke pa v večini primerov samo ubogljivo prikimavajo , ker branijo svoj položaj v tej vladi , ker če pade ta vlada nobene od navedenih strank ne bo več na političnem prizorišču in zato tako krčevito branijo to vlado in njeno početje !
prinašalec2
16. 10. 2020 08.36
+4
Kdo lahko prepove ukrepe, ki jih izvajajo za racionalizacijo in zmanjšanje stroškov delovanja državne uprave? Državna uprava je pri nas razbohotena, organizirana in kadrovsko zasedena kot ob prehodu iz starega v novi politični sistem leta 1990. Bo EU to plačevala ali gre to za obremenitev državljanov? Vlada je dolžna delati v korist naroda.
INAZ
15. 10. 2020 21.33
+5
Manj direktorjev, pomočnikov, svetovalcev, tajnic in fikusov.
poneumljanje
15. 10. 2020 21.38
-2
Ti si eden fikosov, kateri socialca prejemete, eno in isto trolaš !
prinašalec2
16. 10. 2020 08.38
+1
Ti "poneumljanje" verjetno težko razmišljaš o kaj več kot od tistega, kar so ti "rdeči" naročili.
Golub na strehi
15. 10. 2020 21.29
+8
Najbolj mi gre na bruhanje, ko se oglaša in pametuje BRATUŠKOVA, pa ženska božja tebe nihče več ne mara,kar so ti tudi nazorno pokazali volilci na volitvah.
poneumljanje
15. 10. 2020 21.39
-4
Če imaš rad moške je to tvoj problem, ni treba tega tukaj razlagat !
komarec
15. 10. 2020 21.39
-5
Ta, Bratovškova je Slovenijo rešila pred trojko, ki jo je vaš Ivan klical in vabil. Po ka... se je, on pa brez težav zadeve spravila k pameti. Kot kaže jih bo treba spet.
Golub na strehi
16. 10. 2020 08.34
+1
Se nisem še odločil koga imam raje,faj bi blo če bi mi poslal še tvojo žensko(če jo sploh imaš), da jo malo potešim, pa ti potem javim za katero stran sem se odločil.
franko žgavec
16. 10. 2020 12.21
+1
čudno ,da potem ni bila izvoljena niti za parlament
Castrum
15. 10. 2020 21.12
+0
Strah je viden iz letala - doooooooooooooolgoletni privilegiranci imajo tresoče hlače.....:)
poneumljanje
15. 10. 2020 21.40
-1
Sram me je, da imamo takšne ljudi na Primorskem !
primorec2
15. 10. 2020 20.44
+13
Sedanja SDS vlada z Janšo na čelu, v marsičem prekaša komunistično partijo iz "trdega" Jugo komunizma 50-60-tih let prejšnjega stoletja.
poneumljanje
15. 10. 2020 21.41
+1
O tem povpršaj primorca Castrata ni niti P od Primorca !