Slovenija

Zaradi rekordno suhega junija je suša že na obzorju

Ljubljana, 28. 06. 2021 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
0

Vročina se pri nas nadaljuje in še stopnjuje. V ponedeljek popoldne so namerili 33 stopinj in več, največ v Novi Gorici, kar 36 stopinj. Morje v Kopru ima 29 stopinj, kar je blizu rekordu. In še se bo ogrelo. Še naprej se bo grelo tudi ozračje. V torek bo tako po napovedih vrhunec letošnjega prvega vročinskega vala, ki bo za junij rekordno dolg. Rekordu se lahko približamo tudi po temperaturah. Dolgo vroče obdobje pa že vpliva na zemljo, presušena je, razpokana. Smo že blizu naravne nesreče? Pa tudi požarna ogroženost je zelo velika.

Do zdaj je padlo zelo malo dežja. "V večjem delu države je od prvega junija do danes padla manj ko desetina padavin, izhlapelo pa je enkrat več vode kot v običajnem juniju," pove prognostik 24UR Rok Nosan.

Bo ocenah Helene Grčman z Biotehniške fakultete so "tista najplitvejša tla na produ že na kritični točki, rastline že trpijo sušo in brez namakanje ne moremo pričakovati takšnega pridelka, kot bi bil, če bi bile padavine". Še dva zelo vroča dneva pa sta pred nami.

Dolgo vroče obdobje že vpliva na zemljo, ki je presušena in razpokana.

"Pričakujemo še kakšno stopinjo ali dve več, kar pomeni, da bodo te temperature blizu rekordov za mesec junij," razloži Nosan. To pa je slovenski junijski absolutni rekord. In ker vročinski val v osrednji Sloveniji traja že slaba dva tedna, bo po Nosanovih besedah "letošnji prvi vročinski val, tako po trajanju kot po izmerjenih temperaturah, eden najmočnejših junijskih v zgodovini meteoroloških meritev".

Ohladitev oziroma padavine naj bi dočakali v četrtek , vendar nič obilnega. Tudi julij in avgust naj bi bila po dolgoročnih napovedih vroča in suha. "Torej lahko pričakujemo še kar nekaj vročinskih valov," še napove Nosan. In če je bil maj rekordno moker in med najhladnejšimi do zdaj, bo junij rekordno suh, rekordno sončen in tretji najtoplejši  v zgodovini meritev.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.