Slovenija

Šuštar ovadil Stroliga

Ljubljana, 25. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji državni sekretar Boris Šuštar je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podal kazensko ovadbo zoper direktorja urada za preprečevanje pranja denarja Klavdija Stroliga zaradi zlorabe osebnih podatkov in uradnega položaja.

Klavdijo Stroligo se bo moral soočiti z ovadbo
Klavdijo Stroligo se bo moral soočiti z ovadbo FOTO:

Šuštar je ovadbo vložil skupaj s predsednico Helsinškega monitorja Slovenije (HMS) Nevo Miklavčič Predan. Po Šuštarjevem mnenju je Stroligo na novinarski konferenci v ponedeljek, 22. aprila, kršil zakona o varovanju osebnih podatkov in o kazenskem postopku, saj je navedel natančno vsoto zaseženega denarja na Šuštarjevih dveh računih v Švici, in sicer 281.000 evrov. Denar naj bi po mnenju Stroliga izviral iz kaznivega dejanja pranja denarja ali zlorabe uradnega položaja. S tem dejanjem pa je, kot sta v ovadbi zapisala Šuštar in Predanova, Stroligo zlorabil svoj uradni položaj in uradne pravice direktorja urada za preprečevanje pranja denarja. V nasprotju z zakonom o varstvu osebnih podatkov in zakonom o kazenskem postopku je namreč uporabil za osebno promocijo in promocijo dela urada za preprečevanje pranja denarja osebne podatke Borisa Šuštarja, ki se smejo uporabljati samo na podlagi omenjenih zakonov ali na podlagi osebne Šuštarjeve privolitve, ki pa jo Stroligo ni imel. Kot dokazi so ovadbi priložene izjave na TV Slovenija in POP TV z dne 22. aprila in članki v časopisih Delo, Dnevnik, Večer, itd. z dne 23. aprila.

Boris Šuštar vrača udarec
Boris Šuštar vrača udarec FOTO: Reuters

Soovaditeljica Neva Miklavčič Predan se je v svojstvu predsednice Helsinškega monitorja Slovenije za človekove pravice seznanila z zadevo Šuštar in z obširnim dokaznim gradivom Borisa Šuptarja, kot stranke HMS in drugih, ki so v tej zadevi. Iz teh dokumentov izhaja, da postopek zoper Šuštarja ne zbuja zaupanja v pravno državo, kar se tiče dela policije in tožilstva v smislu njune neodvisnosti. Zato se je Predanova pridružila ovadbi, saj je bil na podlagi takih postopkov Šuštar obsojen na prvi stopnji, s čimer mu je bila kršena pravica do poštenega sojenja (Evropska konvencija, člen 6), je še zapisano v ovadbi.

Kot je znano, je Šuštar v izjavi za javnost po omenjeni novinarski konferenci urada poudaril, da je denar zakonito zaslužil z delom v tujini, njegov odvetnik pa je okrožnemu sodišču predložil tudi izvedensko mnenje sodnega izvedenca ekonomske stroke, ki to potrjuje. Šuštar je še zapisal, da je dohodke v tujini redno prijavljal davčnim organom.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA