Slovenija

Šuštar razkril nove dokaze

Ljubljana, 14. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji sekretar na gospodarskem ministrstvu Boris Šuštar, ki je bil zaradi suma korupcije obsojen na tri leta zapora, je razkril nove dokaze o domnevno politični motiviranosti procesa.

Boris Šuštar želi oprati krivdo
Boris Šuštar želi oprati krivdo FOTO:

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za gospodarske dejavnosti Boris Šuštar je bil zaradi suma jemanja podkupnine obsojen na tri leta zaporne kazni in sedem milijonov tolarjev denarne kazni, sodba pa še ni pravnomočna. Šuštar je danes spregovoril za medije ter v prostorih Helsinškega monitorja Slovenije zbranim novinarjem kar dve uri pojasnjeval, da gre v njegovem primeru za politično motiviran proces.

Šuštar je na sedežu Helsinškega monitorja izročil tudi dokumentacijo, ki dokazuje številna kazniva dejanja vodilnih politikov in funkcionarjev v državi. "Dokazi so bili fabricirani, izjave prič pa so bile izsiljene," je povedal Šuštar. Razlog za montiran proces proti njemu naj bi bile zamere nekaterih ljudi v političnem vrhu in potreba vlade, da dokaže protikorupcijsko aktivnost Slovenije v procesu približevanja EU.

Kot pravi se je najprej zameril svoji stranki – LDS, meni pa, da tudi generalnemu direktorju policije Marku Pogorevcu, ker se je strinjal z razrešitvijo njegovega brata z mesta direktorja Lesne Slovenj Gradec.

Nove dokaze, ki jih je predložil pritožbi na prvostopenjsko sodbo, Šuštar utemeljuje s trditvijo, da mu je bila v času pripora otežena priprava obrambe, tako npr. ni mogel pregledati vseh zanj obremenilnih dokazov. Škodila mu je tudi obramba z molkom, ki mu jo je svetoval odvetnik Miro Senica, zato sta se z njim razšla.

Šuštarjev nekdanji odvetnik Miro Senica
Šuštarjev nekdanji odvetnik Miro Senica FOTO:

Policija in tožilstvo sta po Šuštarjevih besedah pritiskala na obe glavni obremenilni priči v sodnem procesu - Darka Selana in Aleksandra Hatlaka. Darka Selana, ki je Šuštarju v murgelski pivnici izročil 70.000 nemških mark, je na pričanje pripravila policija, ki ga je na sodišču tudi spremljala, trdi Šuštar, policijsko nasilje pa utemeljuje tudi z včerajšnjim poročilom Evropske komisije o napredku Slovenije. Nanj je pritiskal tudi preiskovalni sodnik, saj ga Selan, dokler so bili na zaslišanju prisotni odvetniki, ni obremenil, svoje izjave je spremenil šele, ko so sobo zapustili odvetniki. Svoje trditve opira na Selanove izjave, da se je bal pritiskov, sprašuje pa se tudi, zakaj ni bil kot dajalec podkupnine obtožen tudi Selan. Prav tako so policisti pritiskali na Hatlaka - direktorja Stillesa, od katerega naj bi Šuštar dobil pohištvo -, ki naj bi po Šuštarjevih besedah izjavil, da se je moral zlagati, saj so mu grozili z ovadbami. Sodišče pa naj bi po Šuštarjevih besedah odločitev oprlo tudi na pričanje Aleksandra Hatlaka pred preiskovalnim sodnikom, neskladnim s telefonskim prisluhom, ki ga je policija posnela 5. novembra lani.

Šuštar je ponovil tudi stare argumente o denarju, ki ga je prejel od Selana. Denar je bil vračilo dolga podjetja Start do Šuštarja, ker pa je bil Startu dolžan tudi Selan, je dolg do Šuštarja poravnal on. Šuštar je poudaril, da ima vso dokumentacijo, ki dokazuje izvor denarja, tudi sicer pa podkupovanje v tem primeru ne bi bilo logično, saj naj bi od Selana zahteval približno toliko denarja, kot mu je bilo nakazano s strani MGD. Stillesovo pohištvo je naročil za svojo še nezgrajeno hišo, plačal pa naj bi ga kasneje.

Zaradi krivega pričanja v postopku je Šuštar že vložil ovadbo zoper Hatlaka, pripravlja pa tudi ovadbe zoper Selana ter odgovorne za skonstruiran kazenski proces. Sicer napoveduje, da bo med drugim razkril izdaje uradnih tajnosti in zlorabe položaja na gospodarskem ministrstvu, nezakonitosti pri financiranju političnih strank preko offshore centrov, podkupovanje v Telekomu ter nezakonito prehajanje denarja v privatne inštitucije.

Šuštar pravi, da je dokaze zavaroval na več mestih, v primeru, da bi se mu kaj zgodilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja