Slovenija

Šuštar se skriva v Kanadi

Ljubljana, 13. 07. 2007 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji državni sekretar Boris Šuštar je po podatkih Interpola v Kanadi. V provinci Ontario je zaprosil za azil.

Šuštar naj bi v Kanadi celo zaprosil za politični azil
Šuštar naj bi v Kanadi celo zaprosil za politični azil FOTO: POP TV

Interpol je danes sodišču sporočil, da se Boris Šuštar nahaja v Ontariu v Kanadi. Kljub temu da je Interpol izsledil Šuštarja, ga kanadske oblasti niso priprle in je še vedno na svobodi. Med Kanado in Slovenijo namreč ni dvostranske pogodbe o izročanju, Kanada pa tudi ni podpisnica Evropske konvencije o izročitvi iz leta 1957. Vendar pa ne glede na to obstaja možnost za izročitev, so povedali na ministrstvu za pravosodje. Podlaga za izročanje je zato notranje pravo obeh držav, so še dejali na pravosodnem ministrstvu.

Četudi oseba stori prekršek ali kaznivo dejanje v Kanadi, lahko Slovenija zaprosi za njeno izročitev v skladu z zgoraj navedenim postopkom. V obeh primerih pa je odvisno od pristojnih organov v Kanadi, ali bo izročitev dovoljena ali ne.

Če teče zoper nekoga, ki se nahaja v Kanadi, v Sloveniji kazenski postopek ali če ga je sodišče že obsodilo, lahko minister za pravosodje vloži prošnjo za njegovo izročitev, skladno s 534. členom zakona o kazenskem postopku, na podlagi dokumentacije pristojnega sodišča. Ministrstvo za pravosodje prošnjo za izročitev posreduje pristojnemu organu v Kanadi takoj, ko in če jo prejme od slovenskega sodišča. Prošnja se pošlje po diplomatski poti in se ji priloži ustrezne listine. O izročitvi odločajo pristojni organi zaprošene države skladno z njeno notranjo zakonodajo.

Maratonsko sojenje

Sojenje zoper 45-letnega nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Borisa Šuštarja, ki ga obtožnica bremeni zlorabe položaja, še vedno traja. Po tem ko je na glavni obravnavi v sredo sodni senat zavrnil nove dokazne predloge obrambe, so za petek pričakovali končno sodbo, saj naj bi veljalo, da če sodba ne bo izrečena, se bo opolnoči iztekla blokada premoženja Šuštarja.

Interpol je sodišče obvestil, da se obtoženec nahaja v Ontariu v Kanadi
Interpol je sodišče obvestil, da se obtoženec nahaja v Ontariu v Kanadi FOTO: POP TV

Tožilka Jožica Boljte Brus je dejala, da je v četrtek vložila čistopis obtožnice, ki pa ni spremenjena v vsebinskem pogledu. Očitki so ostali isti, tako da ne gre za vsebinske spremembe, je poudarila. Šuštarju so do zdaj očitali pridobitev premoženjske koristi v neugotovljenem znesku, zdaj pa je ta znesek konkretiziran in celo zmanjšan, tako da ne gre za vsebinske spremembe obtožnice, je dejala.

Na zatožni klopi ljubljanskega sodišča pa že od ranega jutra čaka na sodbo tudi sedem soobdolženih v aferi Šuštar. Gre za direktorje podjetij, ki naj bi jih Šuštar zbral s pomočjo Boštjana Šobe in Stanislava Drolca. Obtožnica trdi, da jim je med letoma 1998 in 2000, omogočil, da so od ministrstva za gospodarstvo dobili nepovratna sredstva. Pred tem naj bi se dogovorili, da bodo del denarja, ki ga bodo dobili od subvencij, pomagali spraviti v Šuštarjev žep.

Zagovorniki Šuštarja in soobtoženih so vztrajali, da je obtožnica spremenjena in zahtevali čas za pripravo obrambe. Vendar pa je senat odločil, da ni razloga za dodatno pripravo obrambe, ker ne gre za takšne spremembe, ki bi to zahtevale. Šuštarjev zagovornik Ivan Stošič je predlagal tudi zaslišanje petih novih prič, čemur pa je tožilka nasprotovala.

Tožilka zahteva za Šuštarja šest let zapora

Boljte Brusova za Šuštarja zahteva šest let zaporne kazni, za soobtoženega Drolca pa dve leti zapora. Za vse ostale soobtožene tožilka zahteva pogojno kazen pet let zapora. Šuštarjev odvetnik danes ni podal sklepnega govora, češ da ga ne more pripraviti, ker tožilka spreminja vsebino obtožnice.

Švica čaka na sporočilo Slovenije

Blokada računov v Sloveniji in tujini, na katerih naj bi imel Šuštar okrog pol milijona evrov, naj ne bi bila preklicana, če bo sodišče do polnoči, ko je rok za deblokado, izrečena obsodilna sodba. Blokada, ki je začela veljati pred tremi leti, ko je bil nekdanji državni sekretar obsojen prvič, bi se tako nadaljevala.

Kaj mu očitajo?

Tožilstvo Šuštarju očita, da naj bi kot državni sekretar med letoma 1998 in 2000 zlorabil uradni položaj ter omogočil pridobitev nepovratnih sredstev nekaterim slovenskim podjetjem. Kot predsednik komisije naj bi na javnih razpisih izbral podjetja oziroma njihove direktorje, ki so se bili pripravljeni odreči delu dodeljenih subvencij, denar pa naj bi pozneje šel v njegov žep. Pri tem naj bi sodelovalo še 11 soobotoženih, od katerih jih je po zadnjih izločitvah ostalo le še sedem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
17. 07. 2007 07.15
RAFAELUS lepo napisano, ampak to nobenega ne zanima. Ampak imate pocen policaje, pri nas bi plačač 60000 SIT.
Rafaelus
14. 07. 2007 18.04
Koliko afer povezanih z denarjem in vedno isti K O N E C tožilec ni pripravil v roku, ni bilo vloženo v roku, so založili spiz i.t.d. izmišljotin , da te mine. Šušter in njemu podobni pa se veselo režijo nekje kjerkoli. Državna tožilka spet obžaluje , molzne krave ( OBČANI ) spet plačamo in se pri šanku jezimo na državo. Deluje pa sistem ko v kraju paka pri Velenju ko je 1 KM ravnina in nalašč tabla 50 na uro dobijo z radarjem 71/h, si pa ob 300 evrov , če ne plačaš pa se ve . Prvo uklonilni zapor , ko to odslužiš pa si še vedno dolžan. Toliko o tem. VSI ENAKI IN ENAKOPRAVNI , samo kje pa še ne vem !
asparagus@mail386.com
14. 07. 2007 15.07
ŠUŠTAR! Če to bereš, kar verjamem saj si pamaten, ti sporočam, da si svetovna faca. Uspel si z***at trdeče in tabele. Jaz sem s tabo!
sdrago@siol.net
14. 07. 2007 05.14
Tudi zadeva Šuštarje čudovit primer manipulacije z ljudmi, na škodo davkoplačevalk in davkoplačevalcev ter v korist ljudi prejšnjega sistema, ki so se razkropili vsepovsod, kjer sedaj škodujejo po mili volji.
kriss714@amis.net
13. 07. 2007 18.53
Glede na to, da ima sova samo oči in ušesa, jajc pa ne, sicer bi bila čuk, bi lahko mossad vprašali koliko bi koštalo, če nam možakarja dostavijo nazaj. Bi se splačalo, glede na to, da veliko ve. ;-)))
Tonček Balonček
13. 07. 2007 16.42
Tu nimajo stranke nobene vloge, kot da bi bila NSi kriva za pedofile ali SDS za ne vem koga. Denar nas združuje!!!!
kriss714@amis.net
13. 07. 2007 16.21
Gen in kritika, mene tudi zanima, kaj bi povedal o LDSu, pa se bojim, da so se zdilal. Mi tebi pogojno pa keš nazaj, ti pa izgineš in dobiš amnezijo. Bomo videli še danes, kaj je res, pa koliko ima LDS vpliva na neodvisno sodstvo.
goso
13. 07. 2007 16.20
Pa res, prej se je prepričal,v katero državo mora it. Da ni sporazuma pa to.
Tonček Balonček
13. 07. 2007 16.19
Saj pravim, Ontario je čisto v redu, s tistimi pol miljona EUR oziroma nekajkrat več (koga nateguje, da ima vse na transakcijskih računih, saj je vendar dr. ekonomije), bo kar spodobno preživel ostanek življenja, mogoče s e bo na severu Kanade ukvarjal z energijsko varčnimi hišami, ti ljudje so vedno polni idej in inovacij, se ni za bati!! Škoda, da smo ga izgubili, pa še toliko je imel za postoriti! Zdaj pač "delajo" drugi, eni z manj, drugi z več sreče, še AKS se je prav prehitro poslovila, kljub velikim inovacijam in idejam. Poznam jih pa nekaj, ki so večni in me zanje ne skrbi, delajo stalno in po malem.
DarthRevan
13. 07. 2007 15.59
Tonček, saj maš prav. Kako se vidi da je človek sposoben? Ja, če je sposoben nagrabit cel haufen premoženja ne da bi ga kdo j**al v glavo. Res je, same sposobneže mamo.
Tonček Balonček
13. 07. 2007 15.55
Taki ljudje so nam lahko le za zgled, konkretno temu Šuštarju se je sicer malo zalomili, kar je seveda izjema, ne pa pravilo, večina sposobnih in prodornih je pa uspela in se imajo prav dobro, tako da te družbene spremembe zadnjih 15 let res niso od muh! Potegnili bodo še kakšne zavarovalnine in odškodnine in vse bo v redu!! Čestitam, gremo naprej!¨! Od nekdaj so mi bile všeč družbe, kjer lahko uspeš ne glede na jajca in ne vem še kaj. Naša je taka!
DarthRevan
13. 07. 2007 15.31
Kritika kaj tebi ni jasno? Kdo pa je v luft skakal? Tale stvar s Šuštarjem kar mirno poteka. Kaj ima za povedat poba o LDS-u pa najbolje, da se ga kar vpraša.
Tonček Balonček
13. 07. 2007 15.28
Ontario je dežela neomejenih možnosti, tam sem bil predlani, res svoboda, bencin ni drag, imajo precej korespondenčnih bank iz Švice, upam da tuti Šuštarjevo, tega poštenega in klenega človeka, ki je delal kot črna živina, zdaj mu pa neki ostanki rdečkarjev hočejo odvzeti, kar je zaslužil. V Torontu je sicer vroče, če greš pa na sever, vročina pojenjuje, na Baffinovi zemlji je najlepše, hribi so res lepi... Morda je nekoliko več težav z ustanavljanjem fakultet tipa Poslovno-ekonomska šola za nategovanje, nudi se pa obilica možnosti za odprtje firm po vzoru Maria pomagaj Consulting. Ne dvomim, da se Šoba in Šuštar ne bi znašla, končno bo to referemca za ljubljansko Ekonomsko fakulteto in hkrati odskočna deska za vnaprej. Bravo naši, uspelo jim je, kljub velikim težavam ob zagonu, ko večina ni razumela, za kaj gre!! Še ena pot je utrta! Zakaj se je ta Sadar vrnil, če bi lahko tam zdaj predaval ali bi celo bil nosilec predmeta Kako uspeti v Sloveniji in jo nato pobrisati. Še dobro, da smo zamenjali oblast, novi bodo te zadeve razčistili in akterje bo sodstvo pravično kaznovalo!
kritika@email.si
13. 07. 2007 11.35
slovenčki, slovenčki, samo denar se omeni pa vsi skočite kvišku. mene bolj zanima kaj ima šuštar za povedati o prejšnji oblasti oz. lds-u.
bavsej@gmail.com
13. 07. 2007 11.23
Ma če bi bil jaz namesto Šuštarja bi sam iz kanade klical na sodišče da je noter bomba. Nič si nebli mogli pomagat ... spraznit bi morali sodišče. Pa bi pobasal tistih pov miljona €. Ma js upam da bo tako in da Šuštar dobi ta denar in da uživa do konc življenja v kaki lepi hiški v kanadi. Pa ne zato ker bi mu privoščil, ampak za to ker je naše sodstvo tako nesposobno da je joj. Zdej hitijo ko nori, prej se pa niso mogli malo podvizat. Kdor hiti, dela napake in spet bojo zajebali situacijo. jao jao jao kam nas vse to pelje. Upam da bom mel čim manj opravka v življenju z našimi sodnimi mlini. Pa lep pozdrav.
vborut@siol.net
13. 07. 2007 09.51
a bodo tud danes klicali da je na sodiscu podstavljena bomba .ce se to zgodi so bi moral kdo letet iz sluzbe