Samostojni 20 let

'Suverenost države se začne graditi z lastnimi vojaki'

Ig, 02. 06. 2011 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavedanje, "da svoje vojake uriš sam, je bilo ključno za poznejši razvoj slovenske vojske in tudi za občutek, da smo zares samostojna in suverena država", je na slovesnosti ob 20. obletnici prisege prvih slovenskih vojaških nabornikov dejala obrambna ministrica.

Obletnica zaprisege TO na Igu - 7
Obletnica zaprisege TO na Igu - 7 FOTO: Aljoša Kravanja
Pred natančno 20 leti, 2. junija 1991, je v učnem centru na Igu slovesno zaprisegla prva generacija vojaških nabornikov, ki so služili v Teritorialni obrambi (TO). Odločilno potezo je sprejel na novo oblikovan slovenski parlament 7. marca 1991, ko je razglasil moratorij na služenje slovenskih fantov v jugoslovanski vojski.

Na razpis za inštruktorje v prvih dveh učnih centrih TO se je prijavilo veliko kandidatov. Več kot 50 izbranih pa je 15. aprila 1991 začelo v Obrambnem centru za usposabljanje v Poljčah obiskovati enomesečni tečaj za vojaške inštruktorje. Oblikovana sta bila dva učna centra: 510. učni center Ig, ki mu je poveljeval stotnik prve stopnje Bojan Šuligoj, in 710. učni center v Pekrah, ki mu je poveljeval major Andrej Kocbek.

Da smo zares samostojna država, se po besedah obrambne ministrice Ljubice Jelušič dodobra zavedamo šele v zadnjih letih, ko spremljamo naše vojake in vojakinje, ki sodelujejo pri urjenju tujih vojska, zato da bi bile te sposobne varovati svoje domovine. Ob tem je izrazila ponos nad vsemi tistimi "vizionarji, ki so pred 20 leti razumeli, da se suverenost države gradi tako, da se jo začne delati z lastnimi vojaki".

Posebnost prve generacije slovenskih nabornikov, tako na Igu kot v Pekrah, je po besedah ministrice bila, da je postavila pravila popolnjevanja prve slovenske vojske. "Takrat so bile namreč dve možnosti, in sicer da bo bodoča slovenska vojska naborniška ali poklicna. Tisti, ki ste zelo dobro vedeli, kaj nas čaka, ste se zavzemali za naborniško in imeli ste prav, ker je takrat Slovenija za obrambo potrebovala veliko število vojakov," je dejala.

To, da je Teritorialna obramba takrat sprejela prve nabornike, je bilo po besedah Jelušičeve sicer veliko tveganje za tiste, ki so jih sprejeli, ter tudi za same nabornike in njihove družine: "To pa zgolj kaže na to, da se Slovenci zavedamo, da je treba kdaj tudi kaj tvegati."

Ministrica je tudi spomnila, da naborniki takrat v prisegi prvič niso prisegli, da bodo za domovino žrtvovali življenje, pač pa da bodo odgovorno izvrševali svoje dolžnosti pri obrambni domovine. To pa je bil pomemben korak naprej za takratne razprave, saj "smo trdili, da je svetost življenja vendarle pomembnejša od tistega, kar od tebe pričakuje država", je dejala in poudarila, da je življenje vendarle največ, kar ima posameznik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
20. 06. 2011 17.46
Vojska je samemu sebi namen. Oficirji ne vejo kaj bi s to vojsko počeli. Tudi Nato ne ve, čemu sploh po padcu Berlinskega zidu obstajajo. Potrebna bo temeljita prenova obramnega in ministerstva za okolje in prostor. Ogromen štab obrambnega ministerstva je potrebno raspustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek.Le to civilno zaščito, lahko imenujemo SLOVENSKA VOJSKA. Natu predlagajmo da bi imeli le inžineriske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. Obenem mora Slovenija odprodati RADARJE, Rolande, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Prekiniti je potrebno pogodbo z Patrijo. Pilatuse je potrebno predelati v avione za obrambo pred točo. IN SVET BO MNOGO LEPŠI IN MI BUTALCI BOGATEJŠI.!
moster
20. 06. 2011 08.03
pred kom in kdo rabi vojsko, za balansiranje proračuna, naj grejo ceste popravljat ,
rangerman
04. 06. 2011 10.43
stanovanja se nekajkrat na leto podeljujejo usluzbencem MORS, za nizke najemnine, katere se upostevajo pri nakupu le-teh. tko da ne govori neumnosti. placanec z malo zacetnico, ok, z veliko zacetnico pa placanec pomeni cisto nekaj drugega, ne bodi pameten!!!
Raztezje
04. 06. 2011 09.18
Dejstvo je tudi, da je naša vojska praktično vso infrastrukturo podedovala od JNA, stanejo pa nas toliko, kot bi ves čas zidali nove vojašnice in jih polnili z novimi vojaki. Res polnijo kasarne, ampak z birokrati in tajnicami, pa še z zelo nesposobnimi in nesramnimi po vrhu, kot se za zafrustrirane opranoglavce spodobi. Če bi pri nas delovala pravna država, bi jih že zdavnaj pol zaprli, tako pa so (zaenkrat) primerno nedotakljivi. Zadeve na sodiščih se ves čas le množijo, nihče ne ve, koliko bo to na koncu stalo državo (ogromno). Leta 1991, je Janez Janša podpisal državno uredno, na podlagi katere je MORS prevzel od JNA tudi stanovanja, ta so že 20 let prazna (izbrisani), nikoli niso za njih sklemnili lastniških pogodb in so zato torej tehnično še vedno last JNA oziroma Jugoslavije. Erjavec jih je začel kar na črno in mrzlično prodajati, z uradnim pojasnilom občinam, da potrebujejo denar za oborožitev (Patrij). Ker jih ni uspel prodati dovolj (kriza), mu ni uspel prikriti škandala in je letel, država pa se še sedaj trudi skriti sramoto (afera Patria II?). Jelušičeva bo skoraj zagotovo letela skupaj s Pahorjem, verjel bi ji, če bo v tujino poslal svoje otroke ali vsaj v teritorialno obrambo, ko nas bo kdo, iz golega maščevanja za naše misije v njihovih domovinah napadel. Nikogar od teh ni bilo zraven, ko smo branili Slovenijo, zametki te vojske so bili dejansko skupine nekih teroristov, ki so se urili na skrivaj ter na koncu sprovocirali nekaj nepotrebnih spopadov (rdeče brigade?). Prej ali kasneje se bo v tujini umiralo in to na veliko, takrat se bo mogoče kdo le vprašal, zakaj je naša vojska napadla države, kjer nam nihče ni nikoli storil nič žalega in smo si nakopali toliko sovražnikov. Mi nismo Amerika ali Rusija, kar njim koristi, nam le škodi, sicer pa kdo pravi, da nas bo NATO branil, če(ko) bo zavrelo na "zahodnem " balkanu? Po definiciji SSKJ beseda plačanec pomeni, kdor za plačilo dela za nasprotnika, sovražnika, najemniški vojak, najemnik. Glede na to, koliko je v vojski hrvatov, bomo še videli, če so plačanci.
Nauders
04. 06. 2011 06.45
"Ministrica je tudi spomnila, da naborniki takrat v prisegi prvič niso prisegli, da bodo za domovino žrtvovali življenje" omg!!! izjava na nivoju rimljanov v 5. stoletju za bruhat! svoje življenje bodo žrtvovali za lkravatarje ki se vozijo v A8 ?
rangerman
04. 06. 2011 00.19
Odpri oci, lepse kot ti je osvald napisal, jaz ne bi mogel:)). Pa se to, ti ocitno ne razumes kaj pomeni biti v zaveznistvu. Je res da nimamo nobenih interesov v tujih drzavah, ampak to v zaveznistvu nima veze.
Osvald
03. 06. 2011 23.11
Odpri.oci torej so bili tudi Američani v Evropi pred 60 leti agresorji ???
Odpri.oci
03. 06. 2011 22.46
@jarman 03.06.2011, 18:47 . Ker očitno NOČEŠ razumeti, ti napišem še enkrat !!!! . Tako, kot "oboroženi švaba" leta 1941 ni imel kaj početi 800 km južneje od svojega rojstnega mesta...... tako tudi "Oboroženi pripadnik SV" NIMA KAJ POČETI V TUJI DRŽAVI !!!! . In če so prisegli, da bodo izvrševali dolžnosti PRI OBRAMBI DOMOVINE..... potem je očitno njihova "domovina".... imperialistična USA !!!! Nikakor ne more biti Slovenija, saj v Afganistanu.... med stražo makovih polj pač ne opravlja "obrambo Slovenije"..... . In ker se toliko spotikaš ob izraz "plačanec".... in iščeš razlage po slovarjih..... PREVERI ŠE, KAJ POMENI "AGRESOR" !!!! . Kolikor vem, je to TUJ OBOROŽEN VOJAK NA OBMOČJU SUVERENE DRŽAVE !!!! . In točno to so ti "profesionalci", ki jih "ljubica" pošilja naokoli !!!!!!
Carantanian
03. 06. 2011 21.58
Ta je lahk sam tih - - - Je čist frderbala sistem v vojski - - - Če bi blo službe za dobit - - - pol vojakov bi zapustilo vojsko - - -
crnkamn
03. 06. 2011 19.02
ajkula: JNA ni napadla slovenije, JNA je že držala vse strateške točke (mejni prehodi, letališča). JNA je napadla slovenijo, ker sami sebe mi nismo napadal! Zdej pa si oglej dokumentarec pa bos videl sam, da je JNA bila v nasi drzavi po vojasnicah, ostale enote pa so prisle iz smeri hrvaske na nas teritorij, avioni pa tud iz bosne ko so bombardiral kolone tovornjakov in raketiral ostale cilje. Glede lobiranj, poleg vojaskega odpora je to nuja, vendar samo diplomacija ti ne bo pomagala v nicemer, ker se druga stran pozvizga na diplomatski pritisk, in nadaljuje z napadi! Italjani so govorili glede nase drzave da je to notranja stvar juge, pravtako tudi francozi, americani so rekl da nas nikoli ne bodo priznali, pa se embargo smo imel. Se dobr da so nas priznali Hrvatje, Vatikan in Nemcija, drugace bi dost nase populacije izginilo, ker nebi bila vec 10 dnevna vojna, ampak bi lahko trajala kar nekaj let, posebej ce nasi nebi imel organiziran odpor. Isto so se kasneje preigraval se ZN v bosni in na hrvaskem, kaj pa so naredile plave celade? gledal so pobijanje in skrbel za lastno kozo, pol so pa zbezal. vojna je trajala 5 let nedolzne zrtve pa so padale pod streli okupatorske vojske ravno zaradi neodlocnosti diplomatov, ki bi samo filozofiral, boril se pa ne bi noben! Sej po drugi strani so si zihr rekl ooo zakaj pa bi nasa vojska francozi, italjani umiral za te kekce, sami nej se branijo, ce se pa nocejo ali pa ne znajo nej pa izginejo!
rangerman
03. 06. 2011 18.47
odpri oci, ma sa samo za tebe. pa dobro a res ne veste, placanci so bivsi vojaki, ki svojih morilskih nagnenj niso mogli izrazat v vojski, zato so se pridruzili t.i. varnostnim sluzbam, npr: blackwater, ta je najbolj znana. profesionalni vojak, pa je pac clovek, ki se odlocil da bo sluzboval kot vojak. a ni zanimivo, ko gre isti clovek v afganistan, kosovo, bosna,... je 'placanec' in ga vsi popljuvate, ko pa so poplave ali pa kaksne druge naravne nesrece v slo, ste ga pa vsi veseli. to je malo dvolicno, se strinjas?
Odpri.oci
03. 06. 2011 17.20
@jarman 02.06.2011, 22:52 . Če gre "profesionaloni vojak" PROTI PLAČILU POBIJAT CIVILISTE v tujo državo, ki "matični" državi ni NIKOLI storila nič žalega...... to so zame PLAČANCI !!!!!!!
Tonček Balonček
03. 06. 2011 16.07
Da smo pomembni, suvereni in da imamo izurjeno vojsko dokazuje že naša Agresija na Afganistan! Svoje interese uveljavljamo na vseh kontinentih, kot najpomembnejše države sveta!O tem smo lahko pod komunisti samo sanjali!
unja1.m
03. 06. 2011 14.35
ajkula1 podpis
Slo.pogreb
03. 06. 2011 14.08
Zavedanje, "da svoje vojake uriš sam, je bilo ključno za poznejši razvoj slovenske vojske in tudi za občutek, da smo zares samostojna in suverena država", je na slovesnosti ob 20. obletnici prisege prvih slovenskih vojaških nabornikov dejala obrambna ministric Alo pa kaj tej se je do kona skisalo , a Slo je samostojna in suverena drzava , ne bi rekel glih da je . Sam takih neumnosti od nase vlade sm ze navajen
rangerman
03. 06. 2011 13.40
Ajkula1, to pa ni res, da so jna ze imeli strateske tocke v rokah. Mislima da si moras pogledat kak dokumentarec ali dva o takratnih dogodkih, pa da ti ne priporocam prevec pristranskega, si oglej Smrt Jugislavije od BBC-ja. Mejne prehode je imela v rokah nasa policija, vsaj vecino. Jna je bila v vojasnicah.
ajkula1
03. 06. 2011 13.30
crnkamn:samo predstavljej si kaj bi bilo ce nebi imel vsaj TO organiziran? koliko civilnih zrtev bi bilo vec, koliko premozenja unicenega? ne mi rect da se bos ti in tebi misleci organiziral v eni uri po napadu in odgovoril na ta napad z kamni in fracami? lej ne bom polemiziral s tabo ker očitno zadevo dojemaš malo preveč čustveno. Bistvena je ena distinkcija, ki se je ti ne zavedaš in to je da JNA ni napadla slovenije, JNA je že držala vse strateške točke (mejni prehodi, letališča) in zato je morala slovenija s svojo TO in predvsem Policijo (ki je bila dobro organizirana in izkušena za razliko od TO) napast JNA (imeli smo čas za priprave in zato nismo popivali s fračami v rokah). V sami sloveniji ni bilo nikoli nevem kakšnih tveganj za RESNO vojno z JNA preprosto zato ker je slovenija etnično bolj enotna (nima manjšin, avtohtonih pokrajin itd.). Seveda je bilo za samo odcepitev potrebno dejansko oz. fizično izvršit plebiscitno odločitev za kar smo potrebovali oborožene sile, temu nihče ne oporeka. Venda pa za samo osamosvojitev še zdaleč ni zaslužna samo TO in tistih 10 dni "hudih bojev". Naša osamosvojitev se je izbojevala v Nemčiji, Italiji in Angliji in je bila veliko bolj posledica uspešnih lobiranj kot pa 10 dnevnega popivanja na Medvedjeku. In zdaj po dvajsetih letih zagovarjat, da je imeti vojsko nujno in da je ta strošek upravičen-> medtem ko ne vemo kaj bo z penzijami in kakšno zdravstvo bomo imeli čez 10 let, no to je preprosto butasto. Vojske že 20 let nismo rabili in je ne rabimo, na račuin vojske bi lahko povečal policijo znotraj katere bi oblikoval tudi malo večjo rezervno sestavo. pa ne se zdej razpočt, ker ti uničujem prepričanje, da smo jugose vojaško scat pelal... ker jih nismo.
rangerman
03. 06. 2011 12.56
Porka malorka zej si jo pa pihnila, porka malorka:)). Po tej definicije je vsak ki opravlja katerokoli delo, placanec. Placanec je definiran po mednarodnem vojnem pravu. Preveri najprej, pa potem komentiraj.
titovka
03. 06. 2011 12.50
zanimivo je s to našo vojsko...enkrat nam veljaki pravijo, da ne rabimo vojske, da bomo oaza miru v evropi brez vojske...drugič nas popajo, da nimamo nič z vojsko, da so to plačenci...samo ne vem kdo jih plačuje...in na koncu nam spet prodajo meglo, da je to naša vojska...!!! pa bod pameten v tej državi.....
porka.malorka
03. 06. 2011 12.39
crnkamn a bi se mi odcepli če bi JNA uvedla pofesionalno vojsko. Sigurno se ne bi a ne. To so pa naredili sedaj In ne pisat zasluge za osamosvojitev tej vojski,ki jo imamo sedaj. In seveda ven iz nata in v koalicijo z rusijo. Sem 100% da bomo imeli več od tega